Köszönet a tárhelyért:
 


 

A Crusade c. sorozat, bizonyos mértékben a Babylon 5 c. sorozat folytatása, de ez a sorozat már nem az állomáson játszódik, hanem az Excalibur nevű űrhajón.
Spoilereket tartalmaz a Babylon 5 sorozatra vonatkozóan, így megtekintése csak a Babylon 5 sorozat után javasolt!

A történet 2267-ben indul, nem sokkal a Babylon 5 c. sorozat történetének vége után. A legénység feladata, hogy megtalálja egy különleges vírus ellenszerét, mellyel egy ellenséges faj fertőzte meg a Föld légkörét; amely ezek után karantén alá került (ez A Call to Arms c. B5 tévéfilm cselekménye). A vírus, halálos hatását 5 év alatt fejti ki. Addig csak azok halnak meg, akiknek gyengébb az immunrendszere az átlagosnál. Tehát a legénységnek 5 éve van arra, hogy felkutassa az antivírust, és megmentse a Földet. A sorozat története folyamán az Excalibur néha a Babylon 5 segítségére szorul, ezért néhány epizód részben az állomáson játszódik, ahol ismerős arcokat fedezhetünk fel.

"Midőn a Kerek Asztal lovagjai a Grál keresésére indultak, mely gyógyír lett volna országuk bajaira, ugyanígy kutatja az Excalibur a gyógyírt egy ügyes-bajos világra. Ahogy az első Excalibur reményt hozott és megváltoztatta a világot, az új Excalibur is a remény világítótornya, persze nem olyan módon, ahogyan a legénysége sejtené. Ők is meg fogják változtatni a világot maguk körül… és cserébe a világ is meg fogja változtatni őket. Mivel a Babylon 5 univerzumában csak a változás biztos pont, és senki sem az, akinek vagy aminek látszik."
- jms (a sorozat kitalálója, írója és producere)

Bár a sorozatnak van saját bevezetője, mégis sokan bevezetőfilmnek tekintik az A Call to Arms c. B5 tévéfilmet (jogosan). Ebben a filmben kerül sor a Föld megfertőzésére, és itt találkozunk először az Excalibur nevű hajóval. Ha több információra vágysz a filmmel kapcsolatban, kattints ide!

Egy sajnálatos tény, hogy egy, az amerikai TNT Televíziós Társaság (a sorozat készítésének finanszírozója és a vetítési jogok tulajdonosa [ezáltal ezen a csatornán mutatták be először a sorozatot]) vezetői és jms közötti, vita miatt a sorozat forgatását 1999-ben leállították. A vita oka, hogy a TNT több erotikát és brutalitást akart látni a sorozatban, mivel szerintük manapság ezt lehet eladni. jms ezt a kérést nem volt hajlandó teljesíteni, ezért a TNT felmondta a szerződést, és ezzel a sorozat 13 rész után abbamaradt.
Részletesebb infó az ügyről itt.
 

Szereplők Epizódismertetők

Alkotó: J. Michael Straczynski (jms) - Producerek: jms, Douglas Netter, John Copeland - Zeneszerző: Evan H. Chen - Tudományos konzultáns: NASA Jet Propulsion Laboratory

 

 - - - - - - - - -

A Crusade CD-jéről demó anyagok:

Main Title   mp3 (600 kB)   Real Audio
Future Pleasure   mp3 (600 kB)   Real Audio
Galen's Wrath   mp3 (600 kB)   Real Audio
Shanghai Tan   mp3 (600 kB)   Real Audio
Battlestation   mp3 (600 kB)   Real Audio

Making of:
 

Delenn és Lennier