Abbai Matriarchátus

Faj: Abbai
Anyabolygó: Ssumssha (Abba IV)
Ismert kolóniák: Tavita (Abba III)
Szövetségesek: Pak'ma'rák
Llort Mi-Ma-Ti
Vree Ventuki Konglomerátum
Hyach Vének Nagytanácsa
Yolu Ingyo
Államforma: matriarchátus
Technológia: magányos

Az abbaik uralkodója a Natar (durva fordításban: Anyacsászárnő). A jelenlegi Natar Yrisha, aki haláláig fog uralkodni, amikor is családjának egy lánygyermeke veszi át a poziciót. Bár a legfelsőbb hatalom a Natar kezében van, egy képviselőtestület látja el tanácsokkal, amelynek neve: Marti. A Marti körülbelül 200 tagot számlál az összes társadalmi rétegből, akiket a lakosság választ meg három évenként. A nők rendelkeznek minden hatalmi pozícióval mind a társadalmi, mint a magánszektorokban. Ez az államforma több, mint 4000 éve áll fenn.

Vallás: az abbaiknak 16 különböző vallása van. A legnépszerűbb az Oulai, amely a szél és a víz kultusza. Az abbaik nem tisztelnek isteni lényt, a természeti elemeket tekintik szentnek. Vannak vallások, amelyek a követ, a homokot, a növényeket, a hegyeket stb. imádják. Az egyetlen kivétel a Kolai, amely a logika és a tudás tisztelete. A hit nagyrabecsült dolog a Ssumsshán, és nincs rivalizálás különböző formáinak képviselői között.

Társadalom: az abbai társadalom a tolerancia és a tisztelet mintapéldája. Civilizációjuk több mint 6000 földi éve áll, s ezalatt gyökerestől kiirtotta a nyomort és az egyenlőtlenséget minden területen. A nők ötször annyian vannak, mint a férfiak. A nők dominanciájának ellenére a férfiak nem minősülnek semmilyen módon alacsonyabbrendűnek, és szabadon tevékenykedhetnek a társadalom bármely területén, kivéve magában a Matriarchátusban. Mindemellett a legtöbb abbai férfi a politika helyett inkább az akadémikus, tudományos, vagy művészeti tevékenységek felé fordul.
A városok ritkák mind a Ssumsshán, mind a Tavitán. Az abbai anyabolygón mindössze tíz nagyváros található: az abbaik jobban szeretnek kis falvakban élni. A legtöbb ilyen falu a víz köré épült, és a sok a kifejezetten vízi közösség.

Technológia: az abbaik irigylésre méltó tudással rendelkeznek a technika területén. Több, mint 800 éve rendelkeznek a csillagközi utazás képességével. Igen fejlettek ezenkívül a mezőgazdaság, az orvostudomány, a kommunikációs rendszerek és a számítógépes szoftverek terén.

Haderő: az abbaik nem hisznek az erőszakban és hódításban: a legszelídebbek az összes ismert faj között. Ennek ellenére elrettentő védelmi képességekkel rendelkeznek, amelyek főleg nem halálos reaktív fegyverzetre épülnek. Hajóik és bolygóvédelmi eszközeik képesek masszív erőterek generálására, amelyek a legtöbb támadásnak ellenállnak. Jól értenek ezen kívül a kommunikációs vonalak zavarásához és az üzenetek elfogásához. Az abbaiknak sok bolygóközi szövetségesük van, akik által védősereget gyűjthetnek össze támadás esetén. Arról is ismertek, hogy szükség esetén más fajokból is bérelnek fel zsoldosokat.

Kolóniák: az abbaik egyetlen bolygót kolonizáltak saját naprendszerükben, és orbitális pályán keringő gyáraik vannak a két gázóriás: az Abba VII és az Abba VIII körül.

Motyó