Xenobiológia

Átlagéletkor: Ismeretlen

Faj : Drakh (drák) Típus : Ismeretlen
Nemek : Ismeretlen Telepatikus képesség : Van
Szaporodás : Ismeretlen Ivarérettség : Ismeretlen
Terhességi idő : Ismeretlen Utód : Ismeretlen
Átlagos magasság : Ismeretlen Átlagos testsúly : Ismeretlen
Intelligencia : Ismeretlen Erő : Ismeretlen

 Történelem

( SPOILER - 5. évad )
A Drakhok a jelenleg ismert univerzum legveszélyesebb lényei közé tartoznak. Nem azért, mert technológiájuk vagy fegyverrendszerük legyőzhetetlen lenne. Sokkal inkább, mert a legkegyetlenebb párost alkotja bennük a gonoszság, ravaszság és intelligencia. Bár hajóik révén megengedhetnék maguknak a szemtől-szembeni küzdelmet, az események nem ezt a gyakorlatot igazolják:


Amikor mestereiket elűzték a peremen túlra, a drakhok bosszút esküdtek azok ellen, akiknek ebben részük volt. Első reális célpontjuk az éppen karrierje "csúcsán" lévő Londo Mollari lett és ez, a centauriak (valójában Londo személye) elleni bosszúhadjárat mutatja meg igazából, mi is a drakh hadviselés lényege, és miként köti ez az ördögi fondorlat össze a "kellemest" a "hasznossal"...

A stratégia két szálon futott:

1) Másodlagos objektíva: Tönkretenni és legyűrni Mollarit,
2) Elsődleges objektíva: Új állandó, titkos bázist ("hazát") szerezni az újabb lépéseikhez.

A taktika: pedig más kezével kikaparni a gesztenyét (a Szövetség legalább néhány tagját eléggé felhergelni egy közvetlen támadáshoz a Centauri Prime ellen), majd beköltözni a romok alá, miközben Londo lelkileg megsemmisül. A konfliktus után a Centaurival megszakad a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok nagy része, és így látótéren kívül kerül egy jó időre. Mindeközben senki sem tudja, hogy a drakhok állnak az események mögött. (Ha nem lenne annyira ellenszenves a cél, azt mondhatnánk: zseniális..)

Mivel Londo volt az, aki felrobbantotta a Centaurin állomásozó Árny flottát, természetes, hogy ott akartak lecsapni rá, ahol a legjobban fáj neki. Tudták, hogy Londo Mollari, minden fonáksága ellenére alapvetően hazafi. És mint ilyennek, két dolog fájhat a legjobban: hazáját leigázva és lerombolva látni, miközben népe szenved, és úgy élni, hogy végig kell néznie a pusztulást, amin nem segíthet. A terv véghezvitele mintaszerű volt, és még talán az ilyesmire nagyon érzékény Sheridan sem sejtett meg - legalábbis eleinte - semmi közelebbit a tényleges helyzetről (bár erre azért nem vennék mérget..)
 

( SPOILER - A Call to Arms c. tévéfilm )
A drakhok természetesen nem csak az intrikához és cselszövéshez értenek. Láthatóan jól boldogulnak szemtől-szembeni küzdelemben is. Jó példa erre a 2266 December végén lezajlott ütközet, melyben a drakhok több száz cirkálót, váltakozó taktikai értékű közepes- és óriáshajókat valamint egy bolygóölőt is felvonultattak a Föld ostromára. Bár a drakh flotta végül 240 kilőtt romboló ill. több, mint 7000 halott árán súlyos vereséget szenvedett, a drakhok itt is fényesen bizonyították azt, hogy mindkét fronton azért nem lehet őket térdre kényszeríteni. Nemsokkal a harc vége előtt egy drakh vírushordozó hajó izzott fel a Föld légterében. A kinyíló silókból több ezer köbméternyi fertőző anyag jutott az atmoszférába. Ezzel a Föld sorsa öt éven belül megpecsételődni látszott...

Fordította: Peres Levente (Sheridan)