Drazi Tartomány

Faj: Drazi
Anyabolygó: Z'Ha'Bar
Ismert kolóniák: Shambah III, Zagros VII Drathun II, Drathun IV, Heptharg III, Fendamir Kutató Kolónia, Mokafa Állomás
Szövetségesek: Hyach, Yulu Ingyo, Pak'Ma'Ra
Államforma: kiskirályság
Haderő: Ismeretlen - valószínűleg több ezer hajójuk van, de csak kevés igazán nagy - főleg kisebb cirkálók és csatahajók
Technológia: csillagos

A drazi civilizáció körülbelül 3000 (földi) éve létezik és az egyik legerősebb faj a El Nem Kötelezett Világok Ligájában. A draziknak csoportorientált társadalmi struktúrájuk van, ahol a különböző csoportok egymással való rivalizálása vezeti a drazi gazdaságot és tudományt. A drazi társadalomban egy személy helyzetét az határozza meg, hogy mennyire jól szolgálja a különböző csoportokat, melyekkel kapcsolatban van. A drazi társadalom egy férfi orientált patriarkális társadalom, ahol ugyan nincs semmi akadálya a nők hatalomszerzésének, inkább általában a nők helyezik inkább előtérbe családi kötelességeiket. A drazik túlnyomó többségben középosztálybeliek, kis létszámú alsó- és felsőosztállyal.

A Drazi Tartomány kormányzó testülete a Shadak. A Shadak egy öt tagból álló tanács, akik a drazi faj öt ágát képviselik. Ezeket a tagokat öt földi évenként választják újra, amikor az egész drazi társadalom két ellentétes táborra oszlik és azért harcolnak, hogy melyik tábor legyen hatalmon a következő öt évben. Ellentétben azzal ahogy az ilyen összetűzéseknél más fajok esetében lenni szokott, a drazik nem háborúznak egymás ellen politikai, társadalmi, vallási vagy gazdasági okokból. Hogy melyik oldalra áll egy drazi egy Shadak konfliktusban, az teljesen véletlenszerű.

Amikor az új vezetők választásának ideje eljön, minden drazi kivesz egy lila vagy zöld szalagot véletlenszerűen egy hordóból. Ez osztja szét a drazi kultúrát két ellentétes táborra, melyek aztán megtámadják egymást. Normális esetben ezek a támadások nem halálig tartó küzdelmek, csak addig tartanak amíg egy drazi véresen és öntudatlanul a földön marad, ezzel bizonyítva a győztes ellenfél erősebb mivoltát. Amelyik oldal öt forduló után a legtöbb győzelmet tudhatja magáénak, az választja az új Shadak tanács tagjait a saját jelöltjeiből. Amint a Shadak konfliktus lezárul, a drazik ismét eggyé válnak. Ez a furcsa szokás egy nagy háborúra vezethető vissza, amely a drazi társadalom öt ágának egyesüléséhez vezetett több száz évvel ezelőtt.

A drazikat gyakran háborúskodó fajnak tekintik, de ez kissé pontatlan meghatározás. Annak ellenére, hogy minden drazi férfinak legalább három évet kell szolgálni a hadseregben, a drazik nagyon ritkán háborúznak szomszédaikkal és általában csak saját magukkal foglalkoznak. Ettől függetlenül, a drazik aggresszív természetéből adódóan, hadseregük nagyon jól felszerelt és a Liga szabványai szerint rendkívül hatékony.

A drazi katonaság a háborús tradíció jelképe, amely fennmaradt közel 3000 éve. A Drazi Nap Sólyom (Drazi Sun Hawk), az "A" osztályú harci cirkálójuk, gyors és jó manőverező képességű támadó cirkáló, viszonylag kis méretéhez képest jelentős tűzerővel. A drazi vadászrepülők, az úgynevezett Égi Kígyók (Sky Serpents), a Liga legjobbjai közé tartoznak és közel egy szinten vannak a Földi Szövetség Aurora osztályú Starfury-jével.

Az általános félreértések ellenére a drazik tchnológiailag nagyon is fejlettek - magasabb szinten állnak mint a Narn Rezsim és a Föld Szövetség. Már több mint 400 (földi) éve képesek a csillagközi utazásra és fegyvereik valamint űr-technológiájuk kimagasló színvonalúak. A drazi berendezések nagy részét napenergiával működtetik, sokkal nagyobb arányban használják ezt a forrást, mint a nukleáris fúziót. Az egyik leglátványosabb példa erre a Jakalte' Nap Állomás - egy orbitális pályán keringő napenergia állomás, mely 12 mérföld hosszú szoláris panelekkel dicsekedhet.

A viszonylag magas szintű technológiájuk ellenére a Drazi Tartomány eléggé elszigetelt volt a Kentauri Köztársaság közelsége miatt, mely majdnem bekerítette az egész drazi területet. Emiatt nagyon behatároltak voltak a kereskedelmi lehetőségeik, így nagy Quantium 40 hiányban szenvedtek és ebből következően nagyon kevés a hiperűrugrásra önállóan képes hajójuk.

Három fő vallási irányzat van a Drazi kultúrában. A "Thrazda" a drazi társadalomban a domináns hit. A Thrazda úgy is ismert, mint "A Harcos Életmódja", egy harcos kódex mely a nap és a csillagok imádatát is tartalmazza. "Kri Maru", a "Nap-Gyermek" egy egyre növekvő népszerűségű vallás. Ez kissé szelídebb a Thrazdánál, a minden értelmes lény közötti békés együttműködést hangsúlyozza. A vallás fő istensége Droshalla és erős Vorlon befolyásoltság alatt áll. A legkevésbé gyakorolt hit a drazik fő vallásai közül a "Chayar", az Azúr Út. A Chayar egy kultikus vallás misztikus felhangokkal, mely a drazi legendák tanulmányozását és elsajátítását helyezi előtérbe.
Egyre nagyobb teret nyer még egy másik vallás is, a hit a "Nagy Teremtő"-ben, miszerint az univerzum létrehozása átgondoltan történt és egy felsőbb hatalom teremtette a csillagokat és bolygókat. Ezt a vallást betiltották a régi Kentauri Köztársaság uralma alatt és törvényen kívül helyezték egészen száz évvel ezelőttig.

Minden drazi kolónia közül a legértékesebbek közé tartozik a Shambah III és a Fendamair Kutató Kolónia éppúgy, mint a Mokafa Állomás. Shambah III a fő haszontermelő központja a Tartománynak kiterjedt terraformálással és földműveléssel. Fendearmir a drazik fő tudományos központja, a Drazi tartomány kutató és katonai-ipari komplexuma. A Mokafa Állomás, mely szintén a Mokafa rendszerben van, egy hatalmas űrbéli gyár az ásványokban gazdag Mokafa aszteroida mező közepén.


( SPOILER - 2.-3.-4.-5. évad )
A kentauriak elleni háborújukban 2259/60-ban a drazik majdnem minden kolóniájukat elvesztették a kentauriak javára. Néhányat ezek közül visszanyertek amikor a kentauriak visszavonultak az árnyak brakiri űrbéli támadásait követően. Amikor ismét háború tört ki az ISA és a Kentauri Köztársaság közt 2262-ben, a drazik hirtelen a konfliktus frontvonalaiban találták magukat. A kentauriak veresége után a drazik visszanyerték összes elvesztett kolóniájukat és még olyan világokat is megszereztek, amelyek hovatartozásáról már régóta vitákat folytattak a kentauriakkal. Ez drámaian megnövelte a drazi kereskedelmi lehetőségeket, melyek közel 600 évig minimális szinten voltak a kentauriak miatt.

Chris