A Vének Nagytanácsa

Faj: Hyach
Anyabolygó: Shri-Shraba
Ismert kolóniák: nincs
Szövetségesek: Drazi Birtok
Abbai Matriarchátus
Pak'ma'rák
Yolu Ingyo
Államforma: geritokrácia
Státusz: nagyon gyenge

A hyach kultúrában az életkor a hatalom meghatározója, a vezetés a faj öregjeinek a kezében van. A vezetők közt a legelső a Ssshba, amely azt jelenti: az Öregek Legöregebbje. A Ssshba képviseli fajának tradícióját és szellemét, Ő az, aki szó szerint mindent látott már. Tanácsadója a Vének Nagytanácsa, amely majdnem ezer tagot számlál. Ők képviselik a bolygó különböző kis- és nagyvárosait és vidéki területeit. Bár néha előfordulnak hatalmi harcok, a hyach vezetés általában igen stabil és hatékony.

Vallás: az egyetlen hit Oshi-ta, a Mag és a Tojás tisztelete. Oshi-ta egy kígyófigura, amely egyenlően magában foglalja mind a férfi-, mind a női jelleget. Ő a hyachok teremtője. Oshi-ta azt tanítja a hyachoknak, hogy éljenek sokáig, legyenek bölcsek és boldogan haljanak meg, ezáltal megújítva a ciklust. Bár létezik néhány más állásponton lévő marginális kultusz, egyik sem bír jelentős hatással.

Társadalmi struktúra: a hyach civilizáció 7000 éve létezik. Igen békés társadalom, egyszerű és ugyanakkor hihetetlenül bonyolult. A hyachoknak nagyon mély a történelem- és tradíció-tudatuk. Több ezer rendszabályuk van, amelyek a hyach elme által kigondolható minden szituációra kiterjednek. Az élet minden apró szeletéhez időigényes rituálék tartoznak, amelyek szinte semmit sem változtak az elmúlt 4000 év során.

A házasság nagyon fontos, akárcsak az utódlás. A házasságokat mindig az érintett családok öregjei rendezik el. Ennek kritériumai: az első és legfontosabb a szerelem, azután a család történetének rendkívül alapos vizsgálata, hogy megítéljék az összeférhetőséget. A jegyesség egy ciklusig van érvényben, amely alatt az öregek tárgyalnak a házasságról. Amennyiben jóváhagyják, a házasságot megkötik és megünneplik. A poligámia elfogadott, sok hyach család férjek és feleségek egész sorozatából áll. Férfi és nő minden szempontból egyenrangúnak számít a hyach kultúrában.

A hyachok nem nagy utazók, és amelyikük ellátogat más világokra, általában valamilyen meghatározot céllal teszi: kereskedelem, diplomácia, felderítés stb. Leginkább saját fajuk, vagy a drazik társaságát kedvelik. Engedélyezik mások látogatását anyabolygójukra, de a külföldiek a nagykövetségeken kivül nem tarthatnak fenn állandó lakhelyet. Ez alól a drazik kivételek.

A hyachok a pénzt közönséges dolognak tartják. Mindent hitelrendszerben, vagy kereskedés által intéznek. Amikor külső világokra utaznak, kereskedelmi cikkeket és értékes drágaköveket használnak, hogy saját elveik szerint fizethessenek. Ezek a drágakövek értéktelenek a Shri-Shrabán, mivel nagy tömegben találhatók ott, de más világok igen nagyra értékelik azokat.

Technológia: a hyachok ezer éve ismerik a csillagközi repülést. Technikai fejlettségük magas, bár ez nem mindig nyilvánvaló. Meglehetősen egyszerű életmódjuk elrejti zseniális képességeiket. Szakértői a számítástechnikának, a genetikai tervezésnek, a mezőgazdaságnak, az orvostudománynak, a robotikának, a kommunikációnak és a felderítésnek.

Haderő: a hyachokat nem érdekli a hódítás, és nem sokra értékelik az erőszakot. Ez szerencséje a galaxis többi részének: a hyachok félelmetes fegyverekkel és hajókal rendelkeznek, amelyeket brilliáns taktikai érzékkel használnak. Békés nép, de harcosai erősek és vadak, ha arra van szükség.

Kolóniák: a hyachok nincsenek igazán jelen anyabolygójukon kívül, de saját naprendszerük kincseit teljes mértékben kiaknázzák rengeteg robotjuk és távvezérelt felszerelésük segítségével.

Motyó