A PAK´MA´RA

Faj: Pak'Ma'Ra
Anyabolygó: Melat
Ismert kolóniák: nincsenek
Szövetségesek: Drazik
Államforma: individualista
Haderő: Ismeretlen
valószínűleg több száz hajó
Technológia: csillagos

A Pak'Ma'Ra civilizáció körülbelül 2000 éve már létezett és alig változott az idegen fajokkal létrejött kapcsolatfelvételükig. Az idegenekkel való kapcsolatfelvétel gyökeresen megváltoztatta a Pak'Ma'Ra galaxisról alkotott képét. Szembesülve az új ötletek beáramlásával, melyek közül csak keveset értettek, a Pak'Ma'Ra hihetetlenül kíváncsi lett a különböző fajokra és a csillagok közt található ismeretlen kultúrákra és eszmékre.

A Pak'Ma'Ra ötévenkénti találkozóján, melyet szülőbolygójukon tartanak, heves viták után úgy döntöttek, hogy megpróbálnak mindent felderíteni a saját csillagrendszerükön túli univerzumról. Több tízezer Pak'Ma'Ra hagyta el otthonát és ment el az ismeretlen univerzumba, mely már bemutatkozott nekik. Céljuk egyszerűen csak annyi volt, hogy megfigyeljenek más fajokat és új ötleteket gyűjtsenek, melyeket megoszthatnak az egész Pak'Ma'Ra társadalommal.

Amikor a többi faj először találkozott a Pak'Ma'Ra-val, úgy találták, hogy sosem használják kétszer ugyanazt a vezetőt, sőt igazából a "vezető" fogalma teljesen ismeretlen volt számukra. Bárki beszélhet az egész faj nevében, aki csak akar, mivel a Pak'Ma'Ra-k úgy gondolják, hogy mindenki egyenlő és más is egyben. Mindazonáltal egyetlen képviselő sem beszélhet minden Pak'Ma'Ra nevében amíg az érintett ügyet megvitatta minden Pak'Ma'Ra. Ettől függetlenül sok összeállított kormányuk foglalkozott speciális csoportok létrehozásával, melyek bizonyos ügyekben hozott döntéseit más Pak'Ma'Ra csoportok tiszteletben tartják.

Nincs házasság a Pak'Ma'Ra társadalomban, csak "gondolat-társ" aki lehet férfi vagy nő és alig jelent többet egy közeli barátnál. Általában a Pak'Ma'Ra-k egyedülálló, izolált életet élnek.

Mivel csak körülbelül 80 éve ismerik a csillagközi utazást, technológiájuk nem túl fejlett. Az űrflottájuk legtöbbje öreg csillaghajókból áll, melyeket a draziktól vásároltak. Nagyon fejlett azonban a Pak'Ma'Ra technológia az energiaforrások terén, mely egy kristály alapú rendszer, hasonló a kentauriak és a minbarik által használt energiaforrásokhoz. Ez valószínűleg azért van, mert ezzel a két fajjal találkoztak először. A Pak'Ma'Ra-k elsősorban szállításra és kommunikációra koncentrálják technológiájukat, hogy más világokra mehessenek és tudásukat megoszthassák más fajtársaikkal.

Chris