A Vreek Ventuki Konglomerátuma

Faj: Vree
Anyabolygó: Vreetan
Ismert kolóniák: Alzeral, Photikar, Deruzala
Szövetségesek: Abbai Matriarchátus
Államforma: oligarchia
Haderő: Ismeretlen
valószínűleg legalább 5000 hajó
Technológia: galaktikus

A vreek oligarchia-alapú kormányzattal rendelkeznek, amely céhekbe szerveződik. A legerősebb céhek a Kereskedő-Kalandorok és szoros szövetségeseik: a Tudósok, a Kovácsok és a Vendéglátók. Ezen céhek Nagymesterei alkotják a Felső Tanácsot. A Tanácsba bekerülni kizárólag a pénzügyi érték alapján lehetséges. Amint valamely céh elér egy meghatározott nettó értéket, Nagymestere bebocsátást nyer a Felső Tanácsba. Az összes többi céh Nagymesterei alkotják az Alsó Tanácsot.

Összességében véve minden céh azt tesz, amit akar. Azok a főbb projektek, amelyek költsége meghaladja a céh éves bevételének 30%-át, a Tanács elé kerülnek szavazásra, de megvétózásukhoz kétharmados többség szükséges. Az Alsó Tanács érvénytelenítheti a Felső Tanács döntését abban az esetben, ha az érvénytelenítés mellett álló Alsó Tanács-tagok összesített értéke meghaladja a Felső Tanácsbeli támogatókét.

Néhány céh - legfőképp a Kereskedő-Kalandorok és a Zsoldosok - saját űrhaderővel rendelkezik. A céhek soha nem háborúznak egymással, mivel kultúrájuk felfogása a háborút alantas eszköznek tekinti a piaci harcban.

A céhek alkotják a legfelsőbb társadalmi struktúrát a Ventukin, az Alzeralon, a Photikaron és a Deruzalán.Ez alatt helyezkednek el a különböző vallási, faji és családi közösségek. Ezek tagjai különböző módokon lépnek be a céhekbe. Vannak vreek, akik a családjukat követik, mások kiválasztják a nekik megfelelő céhet, és vannak akik véletlenszerűen választanak. De akad olyan is, aki létrehozza saját céhét.

A vree társadalom versengő, kapitalista jellegű. Egy céh ranglétráján feljebb lépni a profit növelése által lehetséges, és semmiféle megkötés nincs arra nézve, hogy a tag hogyan tehet szert erre a profitra. Házasság csak saját céhen belül, közeli szövetséges céhből, vagy a közeli kapcsolat kialakításának folyamatában lévő céhből megengedett. A Nagy Kereskedelmi Háborút az robbantotta ki, hogy a Művészek céhe válásra kényszerítette egyik nőtagját, miután egyezkedéseik a Taktikusok céhével zátonyra futottak. Az emberek csak "Rómeó és Júlia-háborúként" emlegették a történteket.

A vreek kicsik, de erősek: testük csupa porc és izom. Versengő, tüzes, vad természetűek. Örömüket lelik az otromba tréfákban, amelyek az ironikus természetű embereket is rendkívüli módon szórakoztatják. A tényt, hogy világuk első pillantásra ilyen hatással lehet egy másik társadalomra, a vreek őrülten mulatságosnak tartják.

A vreek már évszázadok óta ismerik az űrutazást, és versengő szellemük sok területen segítette fejlődésüket. Technikai szintjük közepes a Szövetség államai között.

 

( SPOILER - 5. évad )
A Kereskedő-Kalandorok céhe szerződésben és kereskedelmi megállapodásban áll a Csillagközi Szövetséggel, és ők azok, akik haderejükkel részt vállaltak az Árnyháborúban.

 

Motyó