Aurora Csillagvadász (Starfury)


Modell:
Földi szövetség SA-23E Mitchell-Hyundyne, Aurora Osztályú StarfuryAz Aurora Starfury előlnézete

Nagyság:
Hossz: 7,07 méter
Szárnyfesztáv: 17,7 méter
Magasság: 8,07 méter

Energiaforrás:
3 Fúziós telep

Energiatermelés: 800 Megawatt

Hajtómű:
4 Beigle-Bryant 9000A Részecskehajtómű

8 kiegészítő hajtómű; 2 minden szárnyvégenAz Aurora Starfury oldalnézete

Maximális sebesség:
1 km/s;

Legénység:
1 pilóta

Fegyverzet:
4 40mm Copeland JC466/A Impulzuságyú
2 30mm Copeland JC44 ImpulzuságyúAz Aurora Starfury Felülnézete
8 külső felfüggesztési pont

Védelem:
4,2 centis megerősített páncélzat
1 horgonykar

 

A Mitchell-Hudynes SA sorozat az alapja a Földi Erő légierejének. Az áttekinthető és hatékony szerkezet egyszerűen átalakítható az elvégzendő feladatok széles skálájához.

Az Aurora osztályú csillagvadász (Starfury) egy együléses, nem atmoszférikus vadászgép.

Leginkább rövidtávú offenzív/defenzív küldetésekhez alkalmazzák, mint kísérőhajót.

A Csillagvadász egyesíti a nagymérvű mozgékonyságot a meggyőző tűzerővel. A maximális sebessége 1 km/s, harci sebessége pedig 5000km/h tól 50000km/h-ig terjed. Jóllehet a maximális választható sebesség 2160000km/h, a Csillagvadásznak 360000 km gyorsító pályára volna szüksége, és a sebesség elértével a pilóta már valószínűleg halott lenne.

Ami a Csillagvadásznál a fejlett technológia rovására írható, azt behozza a célszerű és pontos tervezésben.

Manőverezés:
A fő hajtóművek a gravitációs középponttól távol helyezkednek el, lehetővé téve a minimális energia befektetéssel járó fordulást.  A négy fő hajtómű alkalmas előre és hátratolásra.

A fő hajtóműveivel a Csillagvadász tud egyenesen repülni, forogni az Y és Z tengelye körül, vagy visszafelé mozogni.

Az Y tengely körül való forgás azt jelenti, hogy a vadász orra fel és le mozog, a vadász pozíciójának a megváltozása nélkül. Ennek elérése úgy történik, hogy a felső hajtóműveket előremenetbe kapcsolják, az alsókat pedig hátramenetbe és vica-versa.

A Z tengely körül való forgás annyit tesz, hogy a vadász jobbra vagy balra mozog, helyváltoztatás nélkül. Ezt úgy érik el, hogy a két bal hajtóművet "előre" tolásra, a két jobb hajtóművet pedig "hátra" tolásra állítják be, és viszont.

Amikor a Csillagvadász egyenesen repül, minden hajtómű aktív, és mindegyik ugyanazt a hajtóerőt adja. Ha visszafelé repül, akkor minden hajtómű aktív, és szintén ugyanolyan teljesítményen dolgozik, csak reverzális irányban persze.

A fő hajtóműveivel a Csillagvadász két darab, kétirányú egyenes mentén képes fordulni, az Y és a Z tengely mentén, és párhuzamosan ezzel tud mozogni X irányba is. Persze ezeknek minden egyéb kombinációja is kivitelezhető. Ez tehát azt jelenti, hogy a Csillagvadász ugyanolyan jól manőverezhető, mint bármelyik más fiatalabb faj vadásza (Kivéve persze a minbari Nial és Hel'Zha vadászokat...)

A csillagvadásznak van még 8 plusz hajtóműve is, kettő-kettő van ezek közül minden szárnyhegyen. Ezek a hajtóművek csak egyirányú hajtást tesznek lehetővé, de mivel egymással szemben lettek elrendezve, ez így nem hátrány. A plusz hajtóműveket használva a Csillagvadász körbe tud fordulni az X tengelye körül és mozogni az Y és Z tengelyen, és természetesen ezek minden kombinációja lehetséges. Az X tengelyen való forgás úgy történik, hogy aktiválják a bal felső hajtóművet "fel"-állásban, és a jobb alsó hajtóművet "le"-állásban és vica-versa. Mindkét felső hajtómű aktiválásával a Csillagvadász tud lefelé utazni és ugyanezt ellenkezőleg. Ez oldalirányú mozgásnál is működik; a jobb hajtóműveket aktiválják balra való haladáshoz és viszont.

Ezzel a hajtóműrendszerrel a Csillagvadász 3 kétirányú egyenes mentén tud haladni és ezen egyenesek minden kombinációján. Ez teszi a fiatalabb fajok vadászai közül a Csillagvadászt a legmanőverezhetőbb hajóvá. Az egyetlen kivétel ez alól a minbari Nial osztályú vadász, amelynek gravitációs hajtóműve van, ami még jobban manőverezhetővé, és sokkal gyorsabbá teszi azt még a Csillagvadásznál is.

A Csillagvadászok emellett elég jól fel is vannak fegyverezve, fegyverek helyezkednek el a pilótafülke alatt, amiket egy Duffy-1018MJS intelligens célzó számítógép vezérel. A vadászon elhelyezkedik 4 multi-irányzékos 40mm Copeland JC466/A impulzuságyú 20 MW kimeneti teljesítménnyel, két hátratüzelő 30mm Copeland JC44 impulzuságyú és ezen felül fel lehet még szerelni 8 darab fúziós rakétával.

A Csillagvadász 12 percig képes maximális energia kibocsátást biztosítani, de normál körülmények között néhány órai repülést visel el.

Ha a Csillagvadász sérülései elérik a kritikus szintet, akkor a pilótafülkét ki lehet lőni (katapultálni) és ez azután úgy működik, mint egy alkalmi mentőkabin.

A pilótafülke alatti horgonykar lehetővé teszi a Csillagvadász számára, hogy hozzákapcsolódjon más hajókhoz.

A Csillagvadász ágyúkamerájának van egy kilőhető  memóriája, ami két kristálymemória egységből áll, valamint egy vészjelzőszignál sugárzóból.

Az Aurorán kívül van még néhány más típus, mint pl. a Badger osztályú, aminek nagyon erős a páncélzata, a Fekete omega, aminek fejlesztett lopakodó rendszere van, és a Villámcsapás, ami az egyetlen, az atmoszférán belül is működőképes csillagvadász.

A Starfury típusú vadászrepülők dizájnja olyannyira megvalósíthatónak tűnik, hogy 1995 tájékán a NASA-val együttműködők közül néhányan felvetették, hogy valamikor talán megvalósítható lesz, mint valamiféle "űr-targonca". Itt a Babylon 5-ben is használt Construction Fury típusra kell gondolni. JMS azóta nem hallott újabb hírt erről a tervről. )