"Nyugodtan idézzétek az alábbiakat bárhol, ahol felbukkan az az ostobaság, hogy a sorozatnak vége.

A TV- vagy filmiparban ha bármilyen hír felmerül – legyen jó, rossz, vagy semleges – mindig akadnak néhányan, akik önmaguk szórakoztatására eltorzítják, elferdítik az igazságot azért, hogy megbántsanak vele másokat. A B5 múltja tele van ilyenekkel. Ezek az emberek minden egyes évad előtt előszeretettel idézgették azokat a forrásokat, amelyek szerint a sorozat tuti nem lesz megújítva. Egyszer sem lett igazuk. Ez azonban nem szegte a kedvüket, és ugyanúgy csinálták tovább ugyanezt a következő évadnál, majd pedig a következőnél – és próbálták lehangolni a népet.

Az ilyen történeteket azután mások tovább ismételgetik akár a tudatlanság, az arrogancia, rosszindulat, butaság, vagy a kattintásvadászat miatt - vagy pedig azért, mert bennfentesnek próbálnak mutatkozni egy olyan iparágban, amelyhez különben többé már az égvilágon semmi közük nincs, vagy soha nem is volt. (Esetleg a fenti okok tetszőleges kombinációja.) Hadd tegyem akkor tisztába most ezt a legutóbbi próbálkozást ellenőrizhető és egyértelmű módon.
(Egy több sorozatnak régebben íróként dolgozó emberke online megnyilvánulásáról van szó - a szerk.)


1) Évről-évre több tucat sorozat bevezető filmjének indítják el, vagy állítják le a gyártási folyamatát. Amikor egyik vagy másik fél megkapja a hírt, hogy aktuálisan melyik kosárba estek a projektjükkel, akkor az nem számít egy óriási dolognak – ez a tévéipar munkafolyamatának mindennapos része. Ha a B5 pilot filmje elbukott volna, akkor a csatorna habozás nélkül megmondaná, mert nem volna rá okuk, hogy ne így tegyenek. Semmi hasznuk nem származna a további ködösítésből. Ezzel szemben személyesen hívott fel engem a CW csatorna elnöke (majd az egyik felső vezetője is) és megmondta, hogy imádják a forgatókönyvet, egyáltalán nincs elvetve a dolog, és hogy be fogják ütemezni a 2023-as gyártási ciklusukba. Ezt a hívást pedig azóta további megbeszélések követték a csatornával és a stúdióval arról, hogy hogyan lehetne minél jobban bebiztosítani a B5 jövőjét.

2) Az alatt a közel 35 év alatt, amit online eltöltöttem, valamint a B5 közel 30 éves története során soha, egyetlen egyszer sem túloztam vagy szépítettem meg semmit a Babylon 5 kapcsán. Az egyetlen alkalom, amikor információt tartottam vissza, az Michael O’Hare (Sinclair - a szerk.) mentális beteségével való küzdelme körül volt, mivel úgy éreztem, hogy nem tisztem ezt nyilvánosságra hozni, és amíg élt, ehhez senkinek az égvilágon semmi köze nem volt. Minden más esetben kendőzetlenül és őszintén közöltem jót és rosszat egyaránt a rajongókkal. Ne nekem higgyetek – kérdezzétek azokat, akik ez alatt a 30 év alatt velünk voltak. Semmi értelme nem volna azt mondogatni, hogy egy sorozaton még dolgozunk, ha nem így lenne. Továbbá kockázatos is volna ezt mondogatni, hiszen mind a csatornát, mind a stúdiót felhergelnénk ezzel, akik egy órán belül beperelnének engem egy ilyen kijelentés után.

3) Ha kétségeitek vannak, mindig hagyatkozzatok a felvilágosult önzésre. Abban az esetben, ha nem vinnék tovább a bevezető filmet, a szerződésem lehetővé tenné, hogy azonnal hátat fordítsak nekik és máshol próbáljak a forgatókönyvvel szerencsét. Ha a CW közölte volna, hogy nem csináljuk tovább és kész, akkor én ezt a hírt azóta már rég szétkürtöltem volna a nagyvilágba, és mindenkinek az ajtajánál ott házalnék a filmmel. Erről pedig a rajongók nagyon is tudnának, mert az ő segítségük, amivel támogatnak és hangsúlyt, hitelt adnak a próbálkozásaimnak, alapvető fontosságú volna ebben a folyamatban. (Ez a rajongói háttér nagyon is érdekelne sok olyan csatornát, akik jól ismerik a B5-öt, és tisztában vannak vele, milyen jól teljesített az HBO Maxon - és ez utóbbi csatornát is nagyon is érekelné a dolog.) Az tehát, hogy kijelentem, hogy én is és a forgatókönyv is maradunk a CW-nél eleve kizárja, hogy máshol kopogtassak vele, úgyhogy egészen biztosak lehettek abban, hogy nem mondanék ilyesmit, ha nem volna igaz.

Sajnálatos, hogy ennyi év után is az interneten ilyen magyarázkodásokat kell írjak, de azt hiszem, ez is csupán része a folyamatnak.

Előre."

- J. Michael Straczynski

Fordítottaa: Peres Levente (Sheridan)