BABYLON 5 : THE ROAD HOME ( rövidítés: TRH )

[ BABYLON 5 : A hazaút ]

Spoiler mentesség, tartalom és formátum szempontjából a Babylon 5 sorozat után nézhető.


( frissítve 2023.11.22. - 
Original Soundtrack (zene) - Babylon 5: The Road Home” Scene Comparison video )

Babylon 5 animációs film készült a Warner Bros. Animation & WB Home Entertainment megbízásából.

A film címe (IMDb linkkel): Babylon 5: The Road Home (A hazaút)
Írta:
J. Michael Straczynski
Executive producer: Sam Register, J. Michael Straczynski
Rendező:
Matt Peters (Batman and Superman: Battle of the Super Sons)
Supervising producer:
Rick Morales
Zene: Kristopher Carter, Michael McCuistion, Lolita Ritmanis
Korhatár besorolás: PG-13 (USA: 13 éven aluliaknak nem ajánlott)
Játékidő: 79 perc
Megjelenés: 2023. 08. 15.

Premier: San Diego Comic-Con 2023 ( Összefoglaló az interjúkból alant )

Katt a képre a nagyobb borítókép mérethez!

Original Soundtrack (zene) meghallgatása itt

Hivatalos, teljes Trailer  (Katt az alábbi képre!)

                
Lemez extra magyar felirattal - B5 Forever

A készítők, régi és új színészek mesélnek a készítéséről.
Segítség a magyar felirat be-ki kapcsolásához: Kattints a CC ikonra:Az eredeti sorozatból átvett animált jelenetek összevetése az eredetiekkel (Babylon 5: The Road Home” Scene Comparison)
Matt Peters (rendező) ... Különösen kíváncsi arra, hogy a rajongók miként reagálnak majd arra, hogy lesznek jelenetek, amiket egy az egyben az eredeti sorozatból vettek át és animáltak a filmbe, és hogy kielemzik-e majd ezeket a rajongók (azt mondta, van egy jelenet, amiben kis képernyőkön láthatunk eseményeket az eredeti sorozatból). ...
Valaki megtette (Katt az alábbi képre a videóhoz!):
Hivatalos részlet a filmből #1
( Katt a képre! )
Hivatalos részlet a filmből #2
( Katt a képre! )

Hivatalos részlet a filmből #3
( Katt a képre! )
Megvásárlás: (Katt a képekre a doboz képekért!)
Blu-ray lemez:               HU ( import: english )
                                        UK amazon
                                       
DE amazon (english)
4K Blu-ray lemez:         UK amazon                                     
Extrák:
- Babylon 5 Forever (a szereplők és készítők mesélnek az elkészítéséről)
- Audio kommentárok J. Michael Straczynskivel, Bruce Boxleitnerrel (Sheridan), és supervising producer Rick Morales-szel.A régi színészek (csoportkép egy ezzel kapcsolatos találkozóról) közül részt vesz (hanggal): Bruce Boxleitner mint John Sheridan, Claudia Christian mint Susan Ivanova, Peter Jurasik mint Londo Mollari, Bill Mumy mint Lennier, Tracy Scoggins mint Elizabeth Lochley és Patricia Tallman mint Lyta Alexander.
További, új színészek (hanggal): Paul Guyet mint Zathras és Jeffery Sinclair, Anthony Hansen mint Michael Garibaldi, Mara Junot mint riporter és számítógép hangja, Phil LaMarr mint Dr. Stephen Franklin, Piotr Michael mint David Sheridan, Andrew Morgado mint G’Kar, Rebecca Riedy mint Delenn.

"Klasszikus B5: harsány, szívből jövő, nonstop, tonnányi szórakozás időn és téren át, ez egy "szerelmeslevél" a rajongókhoz." - jms

“A film a 90'-es években elkezdett történetet folytatja: Utazz a galaxison át John Sheridan-nel, amint hirtelen számtalan idővonalon és alternatív valóságban találja magát, és megpróbál hazajutni. Közben újra találkozik ismerős arcokkal, miközben felfedez kozmikus, új ismereteket az univerzum történetéről, céljáról, értelméről.” - hivatalos infó


- jms a film által bemutatott alternatív idővonalon látja az animációs sorozat jövőjét - bővített interjú (részletek az SFX magazin interjújából):
   CGI
A Babylon 5-öt és annak lakóit legalább egy tucat különféle animációs módszerrel lehetett volna életre kelteni. A csapat azonban a Studio Mir mellett tette le a voksát, amely egy dél-koreai cég, és ők készítették egyebek mellett a Star Wars: Visions c. sorozat "Journey To The Dark Head" c. epizódját.
"Dolgoztam már együtt a Studio Mir csapatával, amikor a Battle Of The Super Sons. c. DC filmet készítettük," mondja Rick Morales, producer. Az eredménnyel úgy gondolom, mindenki meg lehetett elégedve. A DC-nél ekkor készítettünk először olyan filmet, amely teljes egészében számítógépes grafikára épült - igaz, cel-shadingelve lett, [másnéven: toon shading, a karakterek rajzfilmszerű leképezése - a ford.], hogy hagyományos animációs filmnek tűnjön. Amikor először elkezdtünk beszélgetni a Babylon 5 filmről, rögtön egyértelművé vált, hogy számítógépes grafikával kell készülnie - már, csak az űrbéli összecsapások ábrázolása miatt is.
"Nem akartuk, hogy túlságosan rajzfilmszerű legyen, mert valódi szerepeket játszó, hús-vér színészeket szerettünk volna ábrázolni a néző számára," magyarázza Straczynski. "Valószerű kinézetet szerettem volna a filmnek, de a túl sok 3D valahol talán még meg is nehezítette ezt. Ez az ötvözet azonban képes visszaadni egy hagyományos animációs film melegségét, kombinálva azzal a gördülékenységgel, amire manapság a számítógépes technika képes."
A Hazaút készítőire egyúttal az a nem éppen irigylésre méltó feladat is hárult, hogy a sorozat régi űrhajóformáit átültessék a huszonegyedik századba (vagy helyesebben: a huszonharmadikba?). A végeredmény hű maradt a hagyományokhoz, bár ha közelebbről megnézzük, akkor a régi rajongók számára egyértelmű lesz, hogy a Fehér Csillagok, árnyhajók, de maga a Babylon 5-is mennyivel részletgazdagabbá vált annál, mint amire emlékezhetünk.
"Nem volt célunk alapvetően megváltoztatni a kinézetet, de azért voltak olyan apró, dizájnbéli finomítások, amelyekkel modernizáltuk azt,", teszi hozzá Morales. "Ma már olyan megoldásokkal is tudunk kísérletezni, amelyeket a 90-es évek vége felé még nem igazán tudtak volna összehozni. Ez a világ nyilván Joe szeme fénye, az ő gyermeke; ám ő nagyvonalúan megengedte nekünk, hogy az ilyen, újszerű elképzelésekkel viszonylag szabadon eljátszadozzunk. Joe két lábon járó enciklopédiaként is szolgált a csapat számára: bármikor odamehettünk hozzá valamilyen kérdéssel, ő pedig rendkívül szakszerűen elmagyarázta, hogy pl. egy starfury manőverező rakétái miért pont akkor és úgy működnek egyes helyzetekben."

    A történet és annak jövője
"Mindig is próbáltuk összehozni a mély, személyes történeteket a legendás, mitikus események világával. Ez a történet pedig számomra elsősorban a szeretetről szól, erre szerettem volna hangsúlyt fektetni a cselekmény által is. A multiverzumok tekintetében pedig nem olyan vad dolgokra kell gondolni, hogy pl. Sheridan egyszer csak konkrétan zsiráfként bukkan majd elő valamelyik világból. Ezek a valóságok egy bizonyos, konkrét idővonal közeli alternatívái, változatai."
Az új idővonalak felfedezése pedig szinte végtelen lehetőségeket jelent esetleges újabb animációs filmek számára a jövőben.
"Ha ennek a filmnek most sikere lesz, akkor a Warner biztosan újabbakat is akar majd készítteteni," mondta Straczynski. "Sheridan megszokott idővonalán kezdünk. Ezzel együtt viszont ugyanígy létezik egy alternatív idővonal is, amelyben Sinclair, Sheridan, Ivanova és Lochley egyszerre, mindannyian jelen vannak, életük virágában, ugrásra készen. Ez lenne majd az alapfelállás bármilyen jövőbeni film számára. És ez biztosítja számomra azt a fajta írói szabadságot is, amelyben egyszer csak azt mondhatom magamnak: 'Rendben, tehát akkor most tiszta lappal kezdünk: Itt van nekem mindenki, minden egyes karakter felsorakozva - nézzük, mi fog most történni?' A régi rajongók jól ismerik ezeket a karaktereket és ezt a világot - azt viszont nem tudhatják, hogyan fognak kibontakozni a dolgok."

    Az új színészek
A régi, ikonikus karakterek, mint pl. Delenn, Jeffrey Sinclair, Michael Garibaldi, G'Kar és Dr. Stephen Franklin megszólaltatására Straczynski szerint a színészeket elsősorban "inkább a hozzáállásuk, mintsem orgánumbéli hasonlóságuk" alapján választották ki.
"A színészek egytől-egyig aprólékosan felkészültek a feladatra,", teszi hozzá Matt Peters, a Hazaút rendezője.
"Lelkiismeretesen végig nézték a sorozatot és igyekeztek a saját karakterük vonásait minél jobban magukévá tenni. Emlékszem, a hangfelvétel alatt a Garibaldit alakító színész, [Anthony Hansen] minden egyes új rész felolvasása előtt olyan elemeket játszott el, amelyeket segítettek neki belebújni úgymond, a karakter bőrébe."


    Claudia Christian - Ivanova
Volt Ivanovának olyan oldala, amelyet te személyesen, szerettél volna jobban kibontakoztatni?
"Nagyon hiányzik a Talia/Ivanova történetszál. Abba jó lett volna sokkal jobban belemenni. Érdekesnek találtam, mert ezt a fajta érett, azonos neműek közti romantikus kapcsolatot akkoriban még nem fedezte fel magának a tévés szórakoztatás világa. Úgy értem, voltak persze próbálkozások, viszont egy sci-fi zsánerben ahhoz, hogy ne legyen szokatlan, öncélú a dolog, vagy pedig olyasmi, ami túlzottan kontrasztos... JMS sosem hívta fel a figyelmet arra, hogy Ivanova tulajdonképpen egyszerre vonzódik férfiakhoz is és nőkhöz is. Arra, hogy az első évadban férfi udvarlója volt, később pedig ott volt neki Talia, mint a szeretője. Én ezt akkoriban is csodálatos dolognak tartottam, és nagyon szerettem volna ezt sokkal jobban kibontakoztatni. Megjeleníteni egy olyan jövőt, amelyben már teljesen természetesnek vesszük egy másik ember szexualitását pontosan úgy, ahogyan ennek a mai világunkban is lennie kellene."

    Az új, élőszereplős sorozatról - reboot
"A Warner azt kérdezte tőlem, hogy 'Milyen hosszútávú elképzeléseid vannak a témával?' Azt válaszoltam nekik, hogy anno én voltam az, aki megalkotta az öt éves cikluson átívelő történetmesélés szerkezetét, amely mostanra egyfajta iparági szabvánnyá vált. Most ismét valami teljesen új dolgot szeretnék létrehozni, amit ugyancsak soha, senki más nem próbált. Nem vagyok biztos abban, hogy fog-e működni a dolog ugyanúgy, ahogy az eredeti Babylon 5-nél sem lehettem biztos benne. De ha engedélyezik az élőszereplős sorozat gyártását, akkor megpróbálom megvalósítani ezt az elképzelést. Holografikus történetmesélésnek hívom. Majd meglátjátok, mit jelent, ha eljutunk odáig."
Amikor az SFX megkérdezte tőle, hogy az új sorozat is úgy fog-e játszadozni majd az alternatív valóságokkal, mint az animációs film (vagy remélhetőleg filmek), Straczynski rögtön egyértelművé tette, hogy a két projektet ő "teljesen külön" kezeli. Szerinte az új sorozat egy olyan történet elmesélésére ad lehetőséget, amelyben a mai, forrongó világunk sokkal jobban visszaköszön majd, mint a 90-es évek stabilabb, optimistább hangulata.
"Vetnünk kell egy jó hosszú pillantást arra, hogy hol tart most a kultúránk a fejlődésében, és mi várható még a következő 20 évben? Ez az, amivel foglalkozni szeretnék."
"A science fiction szerepe az, hogy ujját a horizont felé emelve rámutasson nekünk arra, hogy 'Tessék, ott van, nézzétek: ez az, ami felé most haladunk - tetszik nektek ez a jövő?' Szóval igen, szeretnék olyan dolgokkal is foglalkozni majd, amelyek nem feltétlenül voltak téma a 90-es években, de napjainkban már igenis, komolyan foglalkozni kell velük."
      ( fordította: Peres Levente - Sheridan )- San Diego Comic Con 2023 - jms és Matt Peters interjúk - alant összefoglaló belőlük magyarul
( Katt a képekre a videókhoz! )

  

Új infók az interjúkból:

    MATT PETERS (rendező) Rick Morales (
Supervising producer) megkeresése után kezdett el érdeklődni a sorozat után, korábban nem látta. Ők már korábban is sokat dolgoztak együtt, és Rick tudta, hogy Matt nagy sci-fi rajongó, és biztosan tetszene neki ez a munka. Rick Morales is a sorozat megnézésével kezdte, de a felénél abbahagyta és újrakezdte, mert úgy érezte, ezt a feleségének is látnia kell. Tehát, Matt pár epizód megtekintése után már eldöntötte, hogy részt akar venni a készítésében, ezért visszautasított egy másik munkát ezért a filmért, és egy hónap alatt végignézte az eredeti sorozatot, és a rajongója lett. Korábban csak a képregényes munkái miatt ismerte jms nevét - és régi animációs munkái miatt (lásd lejjebb).
Próbált odafigyelni az apróságokra is, mint például észrevette az eredeti sorozatban, hogy Bruce Boxleitner (
Sheridan) balkezes, ezért ügyelt arra, hogy ez ebben a filmben is így legyen. Különösen kíváncsi arra, hogy a rajongók miként reagálnak majd arra, hogy lesznek jelenetek, amiket egy az egyben az eredeti sorozatból vettek át és animáltak a filmbe, és hogy kielemzik-e majd ezeket a rajongók (azt mondta, van egy jelenet, amiben kis képernyőkön láthatunk eseményeket az eredeti sorozatból). jms szabad kezet adott nekik a film elkészítésében, és azt mondta, hogy csak akkor szól bele, ha valami nagyon nem tetszik neki.
Az animáció kinézetéről azt mondta, leginkább a
Batman and Superman: Battle of the Super Sons-hoz hasonlítaná, amit korábban csináltak - 2D CGI.
Kedvenc karakterei: Garibaldi, Sheridan. A karakter akivel szívesen elbeszélgetne, Londo; kíváncsi lenne a politikai és világszemléletére, és szemtanúja lehetne a karakter tovább fejlődésének - talán az elkövetkezendő filmekben.
A tesztvetítéseken rajongók és olyanok is részt vettek, akik nem ismerték a sorozatot; tapasztalataik szerint mindkét esetben élvezték a filmet - önállóan is megállja a helyét, és akik nem ismerték ezelőtt a Babylon 5 világát, érdeklődtek az eredeti sorozat iránt ennek a filmnek a megnézése után.
    JMS elmondása alapján kiderült, hogy a pár évvel ezelőtti titokzatos twitter üzenet azokhoz, akik rendelkeznek az eredeti sorozat cgi hajó modelljeivel (megtartották őket maguknak a sorozat vége után), vegyék fel vele a kapcsolatot, ezzel a filmmel volt kapcsolatos.
Kedvenc jelenete az, amikor Sheridan az ismert és ismeretlen világegyetem közötti térben, avagy a peremen túl, találkozik valakivel, akire nem is számított, és a beszélgetésük mindig megrendíti, valahányszor látja ezt a jelenetet; szerinte a rajongók is megkönnyezik majd
.
Vir karakterét nem tudta hová beilleszteni ebbe a történetbe, de a következőkben lehetséges hogy szerepelni fog.
Rákérdeztek az LMBTQ jelenlétre a filmben; jms elmondta, hogy ebben a filmben nem foglalkozott vele, de a következőkben (ha lesz) lehet, mert fontosnak tartja ezt az oldalt is képviseltetni. Elmondta azt is, hogy ő már az eredeti sorozatban is érintette a témát, utalt rá: Franklin-Marcus véletlenül nászutasként utazott a Masra, illetve a Zocaloban, a háttérben sétálgattak kéz a kézben azonos neműek.
Elmondta, hogy a film lemezének eladásai felülmúlták a stúdió (WB) elvárásait (sokáig Bestseller volt az Amazon-on - a szerk.), és hogy szerinte amint rendezik soraikat a vezetőségváltás miatt, további filmek várhatóak. Sok-sok sztori ötlete van még, sőt, még mindig "hallja a fejében a Babylon 5 szereplőit beszélni".
A színészek nem lehettek jelen a sztrájk miatt, jms és a rendező viszont igen, mert az "animációs unió" még nem jelentett be sztrájkot.
A filmet a jelenlévő nézők megtekinthették.

- Az alábbi képeket jms először a Phoenix Fan Fusion con-on mutatta be a panelján , majd twitteren nagy felbontásban:
(1.
Lennier, Delenn, Sheridan - 2. Dr. Franklin - 3. Zathras) - katt a nagyobb méretekhez.- jms nem kezdő az animációs filmeket tekintve, korábban is írt már epizódokat ilyen sorozatokhoz:
The Real Ghostbusters 1986-90 ; He-Man and the Masters of the Universe 1984-85 ; She-Ra: Princess of Power 1985
- Az IMDb-n megjelent a zeneszerzők felsorolása: Kristopher Carter, Michael McCuistion, Lolita Ritmanis (
Justice League vs. the Fatal Five, Az igazság ifjú ligája, Bosszúállók újra együtt, Scooby-Doo és Batman: A bátor és a vakmerő)
A zenéjét nem Christopher Franke készítette, mert bár a felkérést megkapta, de visszavonult, nem dolgozik ilyen témában.  jms szerint nagyon jól sikerült a zenei anyaga így is.
- jms elárulta a Phoenix Fan Fusion con-on, hogy sokáig azért nem készült semmi a Babylon 5 franchise-ban, mert a WB stúdiónál ezt valaki nem akarta, viszont amint az illető nemrégiben távozott a posztjából, a CW csatorna megkereste a reboot ötletével a WB-t, illetve a WB megkereste jms-t az animációs film ötletével, és mindkét esetben szabad kezet kapott az írásban, így láthatunk majd olyan dolgokat, amikről eddig csak hallottunk a sorozatban.

- A történetnek nincs semmilyen köze a tervezett reboothoz.
- Ha sikere lesz, akkor további animációs filmek várhatóak.
- Egy képet a filmből alant láthattok (1920x1080) - katt a nagyobb mérethez. jms elmondása szerint a realisztikusságra törekedtek, nem a rajzfilmszerűségre.
- jms korábbi tweetjei szerint olyan lesz, mintha nem lett volna "szünet" a régi sorozat és e között a projekt között, és egy újabb tweetje szerint azok számára is élvezetes lesz, akik nem ismerik a sorozatot.
- Az új színészek válogatását a WB kezdte, de az utolsó körben jms döntött a befutókról, akik tisztában vannak vele, hogy milyen súly fekszik a vállukon azzal, hogy az elhunyt színészek "helyét veszik át", és jms szerint felnőttek a feladathoz, és a régi, még élő színészeknek sem volt kifogása a helyettesítéssel kapcsolatban (ha lett volna, akkor jms lemond az új színészek behozataláról).
Van véleményed? Szavazz (új szavazás!), és/vagy írd meg fórumunkban!        Online megtekintés / Letöltés