Köszönet a tárhelyért:


 
: B5 Group Facebook : B5 News B5 Behind the Scenes Blog : JMS News :

: B5 DVD magyar boltból (Import!)
B5 New Gifts & Merchandise
: B5 Scripts by JMS
: B5 New "Making of" Books & DVDs

: Sense8 (JMS új filmsorozata) leírásunk
: Jeremiah (JMS filmsorozata) leírásunk
:
Power kapitány (JMS filmsorozata) leírásunk

 

: Hírek, Érdekességek a Babylon 5-ről
: Mira Furlan (Delenn) elhunyt
: Stephen Furst (Vir) elhunyt
: Jerry Doyle (Garibaldi) elhunyt
: Michael O'Hare (Sinclair) elhunyt
: Jeff Conaway (Zack) elhunyt
: Andreas Katsulas (G'Kar) elhunyt
: Richard Biggs (Dr. Franklin) elhunyt

 
: : :

Hírek, Érdekességek a Babylon 5-ről


 • Címeink: http://babylon5.scifi.hu vagy http://babylon5.on.hu és http://babylon5forum.ucoz.net (fórum)
 • Babylon 5 animációs film készült, premier 2023 nyarán! (frissítve 2023.06.04.)

  (jms) tweetje , és a hivatalos hír szerint Babylon 5 animációs film készült a Warner Bros. Animation & WB Home Entertainment megbízásából.

  Bemutató 2023 nyara. További részletek (trailer, stb.) június közepén várhatóak.
  A film címe (IMDb linkkel): Babylon 5: The Road Home (Hazaút)
  Írta:
  J. Michael Straczynski
  Executive producer: Sam Register, J. Michael Straczynski
  Rendező:
  Matt Peters (Batman and Superman: Battle of the Super Sons)
  Supervising producer:
  Rick Morales
  Korhatár besorolás: PG-13 (USA: 13 éven aluliaknak nem ajánlott - némi akció/erőszakosság)


  A régi színészek (csoportkép egy ezzel kapcsolatos találkozóról) közül részt vesz (hanggal): Bruce Boxleitner mint John Sheridan, Claudia Christian mint Susan Ivanova, Peter Jurasik mint Londo Mollari, Bill Mumy mint Lennier, Tracy Scoggins mint Elizabeth Lochley és Patricia Tallman mint Lyta Alexander.
  További, új színészek (hanggal): Paul Guyet mint Zathras és Jeffery Sinclair, Anthony Hansen mint Michael Garibaldi, Mara Junot mint riporter és számítógép hangja, Phil LaMarr mint Dr. Stephen Franklin, Piotr Michael mint David Sheridan, Andrew Morgado mint G’Kar, Rebecca Riedy mint Delenn.

  "Klasszikus B5: harsány, szívből jövő, nonstop, tonnányi szórakozás időn és téren át, ez egy "szerelmeslevél" a rajongókhoz." - jms

  “A film a 90'-es években elkezdett történetet folytatja: Utazz a galaxison át John Sheridan-nel, amint hirtelen számtalan idővonalon és alternatív valóságban találja magát, és megpróbál hazajutni. Közben újra találkozik ismerős arcokkal, miközben felfedez kozmikus, új ismereteket az univerzum történetéről, céljáról, értelméről.” - hivatalos infó


  Az alábbi képeket és leírást Jan készítette, a Phoenix Fan Fusion con-on (2023. 06.02.) jms panelján (1.
  Lennier, Delenn, Sheridan - 2. Dr. Franklin - 3. Zathras) - katt a nagyobb méretekhez. A történet szerint, Sheridan utazgat az időben előre-hátra, és alternatív időkben, és amikor Franklinnel találkozik, egy kis időre a saját jövőjébe kerül, és Franklin akkor tud valamit, amit Sheridan nem. A képen Sheridan, Delenn és Lennier épp elhagyni készül az állomást, hogy a Minbarra költözzön.  - jms elárulta a Phoenix Fan Fusion con-on, hogy sokáig azért nem készült semmi a Babylon 5 franchise-ban, mert a WB stúdiónál ezt valaki nem akarta, viszont amint az illető nemrégiben távozott a posztjából, a CW csatorna megkereste a reboot ötletével a WB-t, illetve a WB megkereste jms-t az animációs film ötletével, és mindkét esetben szabad kezet kapott az írásban, így láthatunk majd olyan dolgokat, amikről eddig csak hallottunk a sorozatban.
  - A történetnek nincs semmilyen köze a tervezett reboothoz.
  - Ha sikere lesz, akkor további animációs filmek várhatóak.
  - Logóját és néhány képkockát a filmből fent láthatjátok, egy másik mintát a filmből pedig alant (1920x1080) - katt a nagyobb méretekhez. jms elmondása szerint a realisztikusságra törekedtek, nem a rajzfilmszerűségre.
  - jms korábbi tweetjei szerint olyan lesz, mintha nem lett volna "szünet" a régi sorozat és e között a projekt között, és egy újabb tweetje szerint azok számára is élvezetes lesz, akik nem ismerik a sorozatot.
  - jms Bruce Boxleitnerrel (Sheridan)
  közös audio kommentárt is készítettek a filmhez.
  - A zenéjét nem Christopher Franke készítette, mert bár a felkérést megkapta, de visszavonult, nem dolgozik ilyen témában.  jms szerint nagyon jól sikerült a zenei anyaga így is.
  - Az új színészek válogatását a WB kezdte, de az utolsó körben jms döntött a befutókról, akik tisztában vannak vele, hogy milyen súly fekszik a vállukon azzal, hogy az elhunyt színészek "helyét veszik át", és jms szerint felnőttek a feladathoz, és a régi, még élő színészeknek sem volt kifogása a helyettesítéssel kapcsolatban (ha lett volna, akkor jms lemond az új színészek behozataláról).
  Van véleményed? Szavazz, és/vagy írd meg fórumunkban!

 • Babylon 5 Reboot készülhet! (frissítve 2023.06.04.)

  2021. őszén jött a hír (pl. Variety), illetve twitteren jms is megerősítette, hogy egy Babylon 5 reboot van készülőben a CW tévécsatorna megbízásából jms közreműködésével.
  Semmiképpen sem folytatásról van szó, hanem a korábbi sorozatnak az alapoktól újragondolt és újraalkotott változatáról.
  Producer: Warner Bros. Television; Executive Producer: J. Michael Straczynski (jms) saját stúdióján keresztül (Studio JMS).
  A forgatókönyv elkészült 2021 végére, de a CW csatorna eladása miatt, a Babylon 5 projektet elhalasztották egy évvel 2023-ra. jms elmagyarázta mit is jelent ez (magyar fordítása). 2022. májusában a CW tévécsatorna elnöke egy interjúban megerősítette jms állításait (lásd a magyar fordítását fentebb) a reboot halasztását illetően, és hangsúlyozta hogy a projekt nagyon is él, és továbbra is tervben van a 2023-as évre, illetve megjegyezte, hogy nagy rajongója a régi sorozatnak. 2022. októberében a CW csatorna eddigi elnőke távozott a posztjából, miután megtörtént a tulajdonosváltás a csatornánál.
  Az eredeti jogtulajdonos WB stúdió pedig elkezdte visszavásárolni a korábban átadott jogokat, többek között a Babylon 5 reboot jogát is visszaszerezte. Megkezdték a bevezetőfilm (pilot) árusítását, azaz új csatornát keresnek. jms szerint jók a kilátások, de sajnos nem mondhat többet, csak annyit, hogy
  jelenleg, az Amerikai Forgatókönyírók Céhének sztrájkja miatt szünetel a projekt előrehaladása.

  A korábbi színészek közül jelenleg senki sem része a projektnek, bár pl. Claudia Christian (Ivanova) azt válaszolta a rajongóknak, hogy már egy ideje tudnak róla, és hogy jms majd valamilyen formában mindenképpen be akarja őket venni a projektbe, de egyértelműen nem a korábbi karakterükként,
  és a történetről sem tudnak semmit. Eközben Patricia Tallman (Lyta) is beszélt erről egy netes interjújában.
  jms megírta, miért most van itt az ideje, és mi a terve:

  "Ha ma készíteném a Babylon 5-öt, az első alkalommal, íróként tudva amit tudok, hogy festene? Hogyan alkalmazná mindazt a történetírói eszköztárat és technológiai forrást amely 2021-ben elérhető, de anno még nem létezett? Hogyan használható mindez arra, hogy reflektáljon arra a világra, melyben manapság élünk, és a kérdésekre, melyeket naponta felteszünk, és amelyekkel naponta szembesülünk? A rajongók rendszeresen rámutatnak, hogy a sorozat milyen előremutató volt, illetve a mai napig az, a jelenlegi világgal kapcsolatban; nagyon érdekes lenne folytatni ezt az utat, és még előrébb tekinteni. Ezért nem fogjuk elmesélni ugyanazt a történetet és ugyanúgy, az nem lenne élvezetes, sem meglepő. Inkább a Westworld vagy a Battlestar Galactica útját választjuk, ahol fogod az eredeti alkotóelemeket, melyek örökzöldek, és beteszed őket a keverőgépbe rengeteg új, kihívást jelentő ötlettel, hogy létrehozz valami frisset, de mégis ismerőset. És azoknak, akik azt kérdezik, miért nem készítünk csak egy folytatást, a válasz hogy nem lehet, mivel a színészeink több mint fele makacsul a peremen túl tartózkodik. Hogyan folytatnád az eredeti Londo történetét eredeti Vir nélkül? Vagy G'Kar nélkül? Hogyan mondanád el Sheridan történetét Delenn nélkül? Vagy a B5 történetét Franklin, Garibaldi, Zack nélkül? Az eredeti Babylon 5 sorozat innovatív volt (CGI, történetmesélés), és az innovációs tradíció folytatódni fog ebben az új sorozatban is, és remélem hogy megalkothatom a történetmesélés újabb formáit, melyek a televíziózás lehetőségeit a végsőkig bővíthetik."

  Alapsztori, - a Variety szerint - : John Sheridan, egy Földierős tiszt misztikus háttérrel, kinevezésre kerül a Babylon 5-re, egy öt mérföld hosszú űrállomásra az űr egy semleges területén, amely kikötőül szolgál utazóknak, csempészeknek, vállalati felfedezőknek, és idegen diplomatáknak nyugtalan békeidőben, folyamatos háborús fenyegetettségben. Sheridan érkezése életének olyan végzetét indítja el, melyet el sem tudott volna képzelni, mert egy földi felfedező cég véletlenül konfliktust vált ki egy olyan civilizációval, amely millió évekkel fejlettebb nálunk, ezzel a tűzvonalba állítva Sheridant és a Babylon 5 legénységét, utolsó reményként az emberiség túléléséhez.
  #B5onCWin23 kampány

  J. Michael Straczynski egynapos hashtag kampányt indított 2022 szeptember végén: a #TheCW csatorna (amit nagyrészt felvásárolt az #NXSTMediaGroup) elvileg szeptember végéig döntött volna a Reboot sorsáról, pontosabban a #WarnerbrosTV. Azt kérte a rajongóktól, mutassuk meg a
  döntéshozóknak, kell nekünk még több Babylon 5, és októberben újra erre kérte a rajongókat.
  A felhívás olyan sikeres volt szeptemberben, hogy a Twitteren pár órán belül a
  #B5onCWin23 hashtag az első helyre került a trending listában az USA-ban, de pl. Kanadában és az Egyesült Királyságban is az első háromba került.
  Közben a Facebook-on
  , és a Youtube-on is terjedt.


  Van véleményed? Szavazz, és/vagy írd meg fórumunkban!


 • jms 2004-ben egy író-olvasó találkozón mesélt a Crusade leállításának valódi okáról


  Ebből az időszakból
  archív információk egy 2004-es tervezett Babylon 5 mozifilmről ( TMoS ),
  amely végül sosem készült el. • Babylon 5 Remastered HD Edition az HBO Max-on (magyaron nem), Amazon Prime-on és iTunes-on


  Részletes magyar leírásunkat itt olvashatjátok.


 • Online Babylon 5 Con (2020)


 • Teszt-újra-renderelt VFX nagyobb felbontásban, és eredeti NTSC 4:3 VFX  ( CGI-ról bővebben Tech oldalunkon )

  Teszt-újra-renderelés 2019-ben az eredeti modellekkel (kivéve a bolygó és a hold), és az eredeti jelenetfájlokkal, az eredeti 720x486 felbontás helyett új, 860x484 szélesvásznú felbontásban Lightwave 5.6-tal.
  <<<------ Videó: Acts of Sacrifice - 2x12 Áldozatok - nyitó képsorai by b5scrolls

  További próbálkozások:
  D1 original CGI
  1080-as felbontásban Videók #1 és Videók #2 by b5scrolls  <<<------ Videó: Eredeti NTSC 4:3 VFX részletek, ahogyan először vetítésre került a tévében, Adam "Mojo" Lebowitz (B5 animátor a korábbi Foundation Imaging-nél) archívumából.

  ( A DVD kiadáshoz az eredetileg 4:3 képméret-arányban renderelt vizuális effekteket megvágták [ alul-felül ], majd 25%-kal felnagyították és a képkocka-sebességet és a felbontást is többször konvertálták, hogy illeszkedjen a szélesvásznú képméret-arányú élőszereplős jelenetekhez. Mindez végül a DVD kiadáson látható vizuális effektek minőségromlásához vezetett.
  Bővebb magyarázat itt )


 • Babylon 5 - Eredeti jelmezek - képek
 • Ajándék a NASA JPL-től
  Fantáziarajz készült 2008-ban az ε Eridani rendszeréről
  a feltételezett bolygókkal a Spitzer űrtávcső adatai alapján a NASA JPL megbízásából, és meglepték a Babylon 5 rajongókat egy rejtett utalással a sorozatra, melyet a kép nagyításával láthatóbbá lehet tenni (kép alsó része, középtől picit balra).

   

 • "Így készült" videók:

  Making of Babylon 5


  TNT Guide to Babylon 5


  The Art of Babylon 5

   
  Making of B5 The Lost Tales

  Making of
  The Gathering & B5 Videos • Érdekességek gyűjteménye itt (a teljesség igénye nélkül)


   

 • Babylon 5 színészek újabb közös szereplései:

  Space Command - készülő sci-fi minisorozat  |  Weboldal  |  Epizódok
  [ Színészek között: Bill Mumy (Lennier); 
  Mira Furlan (Delenn); Bruce Boxleitner (Sheridan) ]

      
 • San Diego Comic Con 2015 - Babylon 5: Babble on with the Cast of Babylon 5 ( videók 1.-2.-3. rész )
  [ Patricia Tallman (Lyta) - műsorvezető; Jerry Doyle (Garibaldi); Bill Mumy (Lennier); Mira Furlan (Delenn);
  Bruce Boxleitner (Sheridan);  Robin Atkin Downes (Byron); Claudia Christian (Ivanova); Stephen Furst (Vir) ]

  1.:
  2.: 
  3.:

        
   

 • Lost Tales - Babylon 5 CGI modell 2007 - képek


   

 • Babylon 5 Music Videos & Trailers
   
  Babylon 5 Epic Battle Montage Music Video
  by RubberDuck3h

     Babylon 5 - The Phantom B5 Trailer

    


   

 • Official Babylon 5 Music Videos   

 • J. Michael Straczynski (jms) legutóbbi mozifilmes munkái:

  - Thor - 2011 ( társ-író, szerep: pickup sofőr );
  - Underworld: Az ébredés - 2012 ( társ-forgatókönyvíró );
  - Elcserélt életek - 2008 ( író );
  - Nindzsa gyilkos - 2009 ( társ-forgatókönyvíró );
  - Z világháború - 2013 ( társ-forgatókönyv-forrás )


    •  Babylon 5 20th Reunion  ( Babylon 5 20. évfordulós találkozó )
  -- Phoenix Comicon 2013  és  -- Space City Con 2014
  -- Bonus: DragonCon 2012 - Bruce Boxleitner & Mira Furlan
    • JMS új sci-fi sorozata ( Sense 8 ) magyarul is!
  A Sense8 című web sci-fi sorozat első évadát (12 epizód) 2015. június 5-én mutatták be a Netflixen, és két évadot ért meg, plusz egy két órás lezárófilmet, amely 2018-ban kerül bemutatásra.
  Alkotói (Executive Producer) J. Michael Straczynski (jms) (aki a történetek társ-írója is egyben), és a Matrix filmekről ismert Andy & Lana Wachowski (akik társ-írói, és a legtöbb epizód rendezői is egyben). A sorozat készítője többek között a jms alapította Studio JMS (logója a stáblista után látható is).
  Magyar felirattal megtekinthető itt.

  Történet:
  Egy tragikus halálesetet követően 8 ember szerte a világban mentális és érzelmi kapcsolatba kerül egymással. Nem csak látják egymást, nem csak beszélni tudnak egymással, de társaik legmélyebb titkairól is tudnak. Feladatuk, hogy kiderítsék, miért történt mindez, s hogy mit jelent az emberiség jövőjére nézve, miközben egy szervezet vadászik rájuk.

  Sense8 Wikipedia | Sense8 Twitter | Megtekintés magyar felirattal | Eredeti, angol online

  Trailer magyar felirattal:   

 • Babylon 5 regények listái ( Könyvismertetőink Cikkek oldalainkon olvashatóak itt )

  JMS által elfogadott (canon) B5 regények listája:

  - Centauri Trilógia ( The Legions of Fire Trilogy by Peter David )
  - Psi Corps Trilógia ( The Psi Corps Trilogy by J. Gregory Keyes )
  - Technomages Trilógia ( The Passing of the Techno-mages Trilogy by Jeanne Cavelos )
  - The Shadow Within by Jeanne Cavelos
  - To Dream in the City of Sorrows by Kathryn M. Drennan
  - DC 01-11 Comic Books
  - In Valen's Name 01-03 Comic Books
    JMS által nem elfogadott (non-canon) B5 regények listája:

  - John Vornholt: Voices
  - Lois Tilton: Accusations
  - John Vornholt: Blood Oath
  - Jim Mortimore: Clark's Law
  - Neil Barrett, Jr.: The Touch of Your Shadow, the Whisper of Your Name
  - S. M. Stirling: Betrayals
  - Al Sarrantonio: Personal Agendas
  - RPG & Table Top Games - story books

  "The first Dell books were not what they should have been because they tended to operate outside canon; so steps were taken to bring the Del Rey books into canon, working closely with the publisher, and the fans across the board agree that those novels were better than those which preceded them." - JMS (2006)
  "There are going to have to be some revisions in the game books to bring them into line with the overall story, and other licensees."
  - JMS (1998)
  "I have, subsequently, washed my hands of the Mongoose books. I haven't seen anything, don't know what they're doing, so sure as hell it ain't canonical." - JMS (2005) • Babylon 5 színészek a Star Trek sorozatokban 1. - 2.

  #1
   

  #2
 • 2008-ban JMS úgy döntött, nem készít több kis-költségvetésű Babylon 5 filmet (Lásd: The Lost Tales). • Miután a rajongók tudomására jutottak félrevezető pletykák Joe Michael Straczynski (jms) és az Enterprise kapcsolatáról, az író úgy érezte, ideje tisztázni a helyzetet. A következő történt jms elmondása szerint: A Paramount felhívta tavaly, és felkérte, hogy dolgozzon a Star Trek sorozatok legutóbbi, Enterprise nevet viselő műsorának. A félreértések elkerülése végett nyomatékosította, hogy Executive Producernek kérték fel, nem pedig Braga helyére, és nem is a sorozat átvételére. JMS azért utasította vissza a felkérést, mert úgy érezte, ebben a formában nem tudott volna mit kezdeni a sorozattal. Megemlítette, hogy Bryce Zabel (A Dark Skies sorozat alkotója) és ő kidolgoztak egy új sorozat tervet még a 2004-es év elején, amely – saját bevallása szerint – helyreállítaná a Star Trek régi fényét. Ez a terv azonban nem a Paramount megbízásából készült, csupán elgondolkodtak négyszemközt arról, mi lenne, ha ők készítenének egy Star Trek sorozatot. A tervről részletesen, ill. magát a tervet itt olvashatjátok. jms anno írt egy Star Trek képregényt is.

   

 • A Babylon 5 még magasan szárnyal
  Írta: Martin Stief   UPI (United Press International) fő hírelemző   http://www.upi.com  
  [A UPI az egyik vezető ügynökség a világhírek terén. Több hírszervezet, újság, kábelcsatorna (Fox, CNN stb.) mind UPI hírforrásokat használ.]
  WASHINGTON, 2003. április 30. (UPI) -- A "Babylon 5" minden idők legnagyszerűbb televíziós sci-fi sorozata? Nyilván nem egészen, az 1960-as évekbeli, "klasszikus Star Trek" és Rod Serling csodálatos, varázsos "Twilight Zone"-ja mellett. Talán az elmúlt 30 év legjobb sci-fi tv-sorozata? Ezen már érdemes komolyan elgondolkodni.
  A sorozatnak sosem voltak olyan nagy napjai, mint a "Xena"-nak vagy a "Buffy"-nak, nem is beszélve a "Star Trek: The Next Generation"-ról és véget nem érő folytatásairól az elmúlt két évtizedben.  Ámde sikerült befejeznie az eltervezett öt évadot és egészségesebb utóéletet él a kábelhálózatokon, mint valaha. Most is - ha reggel beidőzíted a videódat munkába menet előtt - a Sci-Fi Channel serényen ismételgeti sorban mind az öt évadot, Keleti Idő szerint 9 órakor. Mikor este hazaérsz, pont ez a megfelelő kikapcsolódás.
  Teológiai hasonlattal élve, ahogy a "Star Trek" és folytatásai voltak a tudományos-fantasztikum mérvadói/fémjelzői, úgy volt a "Babylon 5" a műfaj Dietrich Bonhoeffere. [náci-ellenes német teológus 1906-1945 - a ford.] Akárcsak Bonhoeffer, a sorozat elfogadta a lehetőségét - valójában a szükségességét - az üdvözülésnek és bűnbocsánatnak, de nem értékelte le e fogalmakat azzal, hogy túl könnyen elérhetővé tette őket. A jó fiúk - és lányok - nyerhetnek a "Babylon 5"-ben, de gyakran - túl gyakran - veszítenek. S mikor nyernek is, azért ijesztő árat kell fizetniük.
  A címadó "Babylon 5" - 250 évvel előttünk a jövőben - "az utolsó Babylon állomás... kétmillió-ötszázezer tonnás fémszerkezet... egyedül az éjszakában." Negyedmillió embernek és idegennek ad otthont, és "az egyetlen esélyünk a békére." Lakói maguk mögött hagyják a feltehetően "kemény" és "realisztikus", "Star Trek: Deep Space Nine"-beli karaktereket, akik úgy festenek, mint a "Clifford the Big Red Dog" mellékszereplői gárdája.
  Michael Garibaldinak, a biztonsági főnöknek súlyos alkoholproblémája volt, de maradt neki sok másik. Az állomás hősies orvosa élénkítőszer-függővé válik. Hősies szereplők őrülnek, halnak meg, gyilkolják le egymást. Durvább ez, mint a Vészhelyzet. De adva van egy gazdag, bámulatosan komplex és ellenállhatatlan cselekmény is, melynek kiötlője a show szülőatyja és vezető géniusza, J. Michael Straczynski , aki a legtöbb epizódot írta.
  Straczynski New Jersey-ből származik, és ez látszik. A "Babylon 5" nem más, mint "New Jersey az Űrben" - és nem is a Garden State rész. [New Jersey előkelő, partmenti része - a ford.] Piszkos, nehéziparosodott és kőkemény. Olyan Olvasztótégely, amelyik határozottan nem olvasztja meg a szíveket.
  A sorozat elveti "A Cosby Show" és az azt követő két évtized tömegtermelt tv-sorozatainak, drámáinak könnyű, könnyelmű szentimentalizmusát. Néha a szereplők Megtanulják A Leckét az órás epizód végére. Jóval gyakrabban nem tanulják meg.
  Az egyik epizódban a narnok és a centaurik - két űrutazó nép, akik fajgyűlölettel viseltetnek egymás iránt - nagykövete bentreked valahol, miután egy terrorista bomba felrobban. A levegőjük fogytán és meg kell tanulniuk együttműködni, együttdolgozni a túlélés érdekében. Bármely "Star Trek" epizódban, a történet íve előre meghatározott. Természetesen együtt fognak működni, némi meghitt vagy enyhébben drámai, de biztonságosan tompított élű szópárbajt követően.
  De nem a "Babylon 5"-ben. G'Kar narn nagykövet olymértékben gyűlöli a centauri Londo Mollari nagykövetet, mint népe újra-leigázásának kitervelőjét, hogy legnagyobb örömét leli abban, hogy Londot maga előtt fulladozni látja - még ha eközben ő maga is életét veszti. Legalább boldogan hal meg.
  Az epizód végén mindkettőjüket külső segítők mentik meg. Semmiféle kibékülés nem történt. Semmiféle leckét nem tanultak meg. Londo azt morogja, odaadná az életét, csak végre elmehessen a "Babylon 5"-ről. G'Kar rögtön odaveti: "Én meg elvenném." A fáradt Londoé az utolsó szó: "Óh, pofa be!" Azzal elsötétül a kép. [A szinkronban ezt így hallhattuk: "Utálom az életemet. - Én is. - POFA BE!!!" - a ford.]
  Pár évvel ezelőtt, mikor az ASEAN, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége évi rendes találkozójáról tudósítottam, az a furcsa érzésem támadt, hogy - amerikai szemszögből nézve - a Babylon 5 űrállomáson egymással kapcsolatba kerülő, rivális, ellenségeskedő népek tökéletes iskolapéldái vagy metaforái voltak az ott folyó, szokásos diplomáciai huzavonáknak.
  A Babylon 5 minden idegen népét beárnyékolja a vorlonok, egy rejtélyes és titokzatoskodó ősi faj, nyomasztó ereje, akik a diplomáciai kapcsolataikat a minimálisra szorítják a Földdel. Valahányszor egy emberi űrhajó a vorlon térségbe merészkedik, eltűnik, majd a vorlonok udvariasan közlik, hogy "balesetet" szenvedett. Ismerős...?
  Japán viszonya a hét ASEAN-nemzethez, különösen a Fülöp-szigetekhez és Dél-Koreához, emlékeztet az Alpha Centauri népének, a Babylon 5 előrehaladott, technikailag fejlett kereskedő és gyarmatosító nemzetének a narnokhoz való viszonyára, akiket egykor brutálisan leigáztak. Talán a leghátborzongatóbb gondolat, amit a modern populáris kultúrában valaha is megfogalmaztak az az, amit Straczynski jóvoltából G'Kar nagykövet öntött szavakba; mikor megkérdezik, hogy egy ilyen kulturált, kifinomult nép, mint a centauri miért taszította volna rabságba a bolygóját és okozott volna lakóinak oly szörnyű szenvedést, G'Kar egyszerűen azt válaszolja: "Mert megtehetik." Adj az embereknek elég hatalmat, és képesek lesznek bármire.
  Az állomáson lévő másik lenyűgöző, ősi faj a minbari, Amerika vietnámi tapasztalataira emlékeztet az utóbbi 40 évből. Tíz évvel a sorozat kezdete előtt a Föld, történelmének legborzasztóbb háborúját vívta a minbarik ellen, negyedmilliárdos emberveszteséggel. A minbarik békeszerető, tudományosan és kulturálisan fejlett és általában véve nagyszerű lények. De abszolút mértékben kiengesztelhetetlenek és könyörtelenek is, ha rossz módon keresztezed az útjukat. Eme szörnyű konfliktus sebhelyei még nem gyógyultak be sem a Földön, sem a Minbaron, de e két világ népének most meg kell tanulnia bízni a másikban és együttműködni, mert egy rettenetes új ellenfél, a felfoghatatlanul ördögi árnyak, mindkettőjüket fenyegetik.
  Az élet a Babylon 5-ön gyakran erőszakos és mindig mocskos. Általában nem egy szívderítő látvány. De a sorozat mondandója mindig az, hogy a fajok közti kétirányú kommunikáció és kooperáció még mindig sokkal jobb, mint összeereszteni őket egy gyilkos háborúban. Ez egy másik nyilvánvaló hasonlat az ASEAN illetve hasonló globális és regionális fórumok számára.
  Mindezek felett, a "Babylon 5" befejezi a művet, melyet Galileo kezdett, megcáfolva Arisztotelész azon állítását, hogy az égbolt tökéletes; mert mikor az ég felé fordította a teleszkópját, foltokat látott a Holdon. Az űrbe való kilépés nem törölte el az emberiség hibáit és a csillagközi fajok, melyeket felfedez, szintúgy nem tökéletesek. A tökéletességet nem érte el senki, ám a fejlődés - és a remény - valószínűleg garantált, feltéve hogy reálisan közelítjük meg és nem akarunk túl sokat egyszerre. A műsor létfilozófiája képezi a szükséges ellenszert a tökéletes boldogság csodás képletének mániákus keresése ellen, amit Lev Tolsztoj gróf  "A zöld pálcá"-nak nevezett. [1835-ben Tolsztoj legidősebb bátyja elmeséli az ámulatba ejtett fiúnak, hogy egy zöld pálcára - melyet az erdő szélén elásott - felírta a tökéletes boldogság titkát, melyet majd egyszer megoszt vele.  Az orosz író és fivérei meghatározó gyermekkori élménye volt ennek keresése - a ford.]
  Mindeközben csodálatos sci-fi és mitológiai elemekkel találkozunk, melyeket üdébben kezelnek, mint bárki azóta, hogy Rod Serling megcsinálta a "Twilight Zone"-t valamint Gene Roddenberry és nagy társa, Gene L. Coon a "Star Trek" első két epikus sorozatát. A speciális effektusok és űrcsaták lélegzetelállítóak. Ennél jobbat még nem csináltak tévéhálózatra vagy kábeltelevízióra.
  Az elektronikus univerzum végtelenségig ismételt szemetei közben, állítsátok be a videót és nézzetek meg egy epizódot. A legtöbben nem fogtok csalódni.
  fordította: Bató Péter
   

   

 • 2001. június 23-án Caludia Christian volt az 53. Los Angeles-i Emmy Díjkiosztó Ünnepség műsorvezetője.

   

 • Egy érdekesség a Bolygó neve: Föld (Earth: Final Conflict) c. sorozattal kapcsolatban: Majel Barrett Roddenberry először a B5 producereit (JMS, Douglas Netter, John Copeland) kereste fel annak reményében, hogy együtt dolgozhatnak a sorozaton. Mivel őket teljesen lekötötte a saját sorozatuk, nem lett volna idejük egyforma intenzitással foglalkozni mindkét sorozattal. Ez után lett David Kirschner az EFC producere. Ezt maga Majel Barrett Roddenberry mesélte el egy 1997-es interjúban ''TV Zone'' c. magazin 96. szám.
   
   

 • A Babylon 5 egy, azon kevés sorozatok közül, amelyeket teljes egészében szélesvásznú változatban készítettek, kivéve a bevezetőfilmet. A szélesvásznú változatban, jobb és baloldalon olyan képkockákat láthatunk, amelyeket eddig még soha. A bevezetőkben, ahol ezeket a képkockákat használták, lehet látni őket.

   

 • A SciFi-Channel a Crusade vetítési sorrendjével nincs megelégedve - amelyet a (producer cég) TNT tévétársaság annak idején totál összekuszált - ezért megkérdezték JMS-t, hogy ő milyen sorrendet tartana helyesnek.
  JMS válasza (zárójelben az eredeti sorrend - TNT):
  - The Memory of War (10)
  - The Long Road (2)
  - Visitors From Down the Street (12)
  - The Well of Forever (3)
  - Each Night I Dream of Home (13)
  - Pattern of the Soul (5)
  - The Path of Sorrows (4)
  - Ruling From the Tomb (6)
  - The Rules of the Game (7)
  - War Zone (1)
  - Appearances and other Deceits (8)
  - Racing the Night (9)
  - The Needs of Earth (11)
   

 • 1999. augusztusában hivatalosan feloszlott az amerikai Hivatalos Babylon 5 Rajongói Klub. Az ok: a rajongói tevékenységek megszűnni látszanak, a honlapjukat már egyre kevesebben látogatták, a klubújságjuk már csak kevés új hírrel tudott szolgálni, és úgy tűnik, hogy a Crusade című sorozat is befejezetlen marad.
  Miután a Netter Digital Entertainment Inc. (a B5 speciális effektusait is ők készítették) csődbe ment, a szerverükön található www.thestation.com honlap (a néhai hivatalos klub oldala) is megszűnt.

   

 • A Titan Magazines kiadásában megjelenő hivatalos B5 magazint is beszüntették. Az utolsó kiadás 2000. májusában jelent meg. 

   

 • A B5 sorozat színészei által létrehozott együttes, akik magukat a The Be Five-nak nevezik, 1999. júliusában kiadta lemezét Trying To Forget címmel. Az együttes tagjai: frontember: Bill Mumy (Lennier), Claudia Christian (Ivanova), Mira Furlan (Delenn), Peter Jurasik (Londo), és Andreas Katsulas (G'Kar), háttérénekes: Patricia Tallman (Lyta). Az albumot az Independent Label (Renaissance Records) adta ki. 2013-tól új kiadásban volt rendelhető plusz két dallal az elhunyt kollégák emlékére.   

 • A Sierra, a Babylon 5 - Into The Fire nevű B5 PC játékot 1999. szeptemberében törölte programjából. Csak néhány demo készült belőle. Egy közülük letölthető a Játékok oldalunkról a színészekkel készült néhány mini videóval együtt, és meghallgathatóak a zenei anyagai is.
  Ahogyan egy sajtótájékoztatón közölték: azokat a projekteket, amelyek nem vezetnek sikerre, beszüntetik. A határidő hosszabbítások és a növekvő kiadások ellenére sem volt várható, hogy a játék elkészül 1999 decemberéig.  1999 szeptembere óta több érdeklődő is volt a játék iránt, de eddig egyik sem vállalta a játék befejezését. Eredetileg interaktív játéknak tervezték, amelyben a színészekkel készült filmet, illetve történetet a játékos irányíthatta volna döntéseivel.


   

 • Forrás: Index.hu
  A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU, International Astronomical Union) 2000. augusztus 7-én, hétfőn jelentette be, hogy a
  Földtől 10,5 fényévnyi távolságra egy Jupiter-méretű bolygót fedeztek fel, amely az Epsilon Eridani csillag körül kering.
  Az Epsilon Eridani egy napszerű csillag az Eridanus csillagképben, 10,5 fényévnyi távolságban. A mi napunknál sokkal fiatalabb, mintegy egy milliárd éves lehet; a tömege 79 százalékát teszi ki a Napénak, és feleakkora a fényessége. Az újonnan felfedezett bolygó elliptikus és kissé excentrikus pályán, a becslések szerint átlagosan alig 480 millió kilométerre kering a központi égitest körül. Ez a távolság körülbelül megfelel annak, amilyen messze a Naptól a mi bolygórendszerünk aszteroida-övezete húzódik. A felfedezést a texasi egyetem McDonald obszervatóriumának csillagászai tették, más kutatókkal együttműködve szerte a világban. A kimagasló eredményt egy korábbi felfedezés alapozta meg: 1998 júliusában a California Egyetem csillagászati központjában az Epsilon Eridani körül egy szürke por-övet fedeztek fel, amely a keringési távolságból ítélve üstökösök raja is lehetett. Az akkor készült képek tartalmaztak egy környezetéből kitűnő világos foltot, ami egy nagybolygó letétére utalhatott. Az IAU a hírre augusztus 7.-ig embargót mondott ki, de a SpaceRef csillagászati oldal független forrásból meg tudta erősíttetni a felfedezés tényét.

  Miért választotta JMS a csillagok közül pont az Epsilon Eridanit?
  A csillagászok régóta próbáltak lehetséges bolygókat találni, a csillagok mozgásának kis hibáit vizsgálva, melyet okozhat valamilyen láthatatlan kísérő, például egy kisebb/sötétebb nap - vagy akár egy bolygó. A hatvanas évek elején sok csillagon végeztek el hasonló vizsgálatot, és többnél is találtak bolygókra utaló jeleket. Sok pletyka terjedt el, hogy két feltételezett bolygó akár lakható is lehet, mivel a napjuk nagyon hasonlít a mi Napunkra. A két bolygó közül az egyik volt az Epsilon Eridani.
  Mit tudunk erről a csillagról?
  Az "Epsilon Eridani" név azt jelzi, hogy ez az ötödik legfényesebb csillaga az Eridánusznak (Eridanus). A mi Napunkkal összehasonlítva, a fényereje hasonló, csak kicsit "hidegebb", ezért a színe narancssárgább. Távolsága a Földtől 10,8 fényév (eltérően a B5-FAQ-okban [FAQ = gyakran ismétlődő kérdések] megadottól) A hatvanas években egy-két földi fickó nagyon szeretett volna rádió jeleket fogni az Epsilon feltételezett bolygójáról, így bizonyítván be, hogy a bolygó lakott, de Draal elődje sajnos nem fizette ki a telefonszámlát azokban a napokban, és sajnos nem tudott válaszolni :-(
  A B5 elvonási tünetek csillapítására, próbáld meg megtalálni az Epsilon Eridanit az égbolton. Az Eridanus déli csillagkép, közvetlenül az Orion mellett található. Az Orion eléggé ismert, mivel fényes csillagai jól láthatóak és könnyen felismerhetőek, ellenben a Eridanust nem könnyű megtalálni, mivel főleg sok, szétszórtan elhelyezkedő, homályos csillagból áll, melyek közel vannak a horizonthoz, és nem láthatóak teljesen az északi félgömbről. A csillagkép legjobban ősszel és a télen figyelhető meg.
  A Star Trek szerint az Epsilon Eridani naprendszerből származnak a vulkániak, a hegyes fülű lények, az első földönkívüliek, akikkel kapcsolatba lépett az emberiség. A Trek ugyan a 23-24. században játszódik, de azért kidolgozták a háttértörténetét is.

 

Jeremiah oldal tetejére

J. Michael Straczynski ( jms ) írta az epizódok szinte mindegyikét, és ő a sorozatvezető és az executive producer Sam Egan (Végtelen határok) társaságában. A Jeremiah a Platinum Studios díjnyertes képregény sorozatán alapszik, melyet Hermann Huppen, belga író írt. A sorozat főszereplője Luke Perry (Beverly Hills 90210) és Malcolm-Jamal Warner (Malcolm & Eddie). Russel Mulcahy (Hegylakó) rendezte a két órás bevezetőfilmet. A sorozat 2002 elején debütált.
A 2. évad végén jms elhagyta a sorozatot, hasonló okokból, mint a Crusade esetében, de a 2. évadban nagyrészt elvarrta a történetszálakat, nem is készült több évad.

A Jeremiah filmsorozat egy posztapokaliptikus jövőben játszódik, kb. 15 évvel azután, hogy egy halálos vírus elpusztította a világ felnőtt lakosságát, csak azokat meghagyva, akik még nem érték el a pubertás kort. Jeremiah személyes küldetésen van, hogy megkeressen egy helyet, a Valhallát ahol, úgy tudja, új remény várhat a túlélőkre. Társával, Krudy-val, új területeket fedeznek fel, és más fiatal, felnőtt csoportokat; kezükben a döntés, hogy hagyják veszni a régi világot, vagy megpróbálják újjáépíteni.

Kapcsolódó link: Wikipedia

Jeremiah - 1. szezon intro

 oldal tetejére


oldal
[Dedicated to Sandra Bruckner]

"It's great.  Wish I could read Hungarian!"
Sandy


online- és hírszerkesztő: Barna Andrea (Delenn)
hír-fordítók: algi, Chris, Bató Péter,
Sheridan, Delenn
forrás:
The Galactic Gateway; Zocalo Today, Internet; ...

 

shopify visitor statistics