Babylon 5: The Memory of Shadows
( Archívum )Archív információk egy 2004-es tervezett Babylon 5 mozifilmről ( TMoS ),
amely végül sosem készült el

( érdekességként megjegyzendő, hogy jms birtokolja
a Babylon 5 mozifilm jogokat, nem a WB )


A Babylon 5 sci-fi sorozat alkotója, Joe Michael Straczynski (jms), 2003. szeptemberében tett említést először egy új Babylon 5 projektről.
Ííme egy összefoglaló abból, amit megtudhattunk leveleiből:
- Jelenleg több B5 projekt is tervbe van véve.
- Ezek egyike sem sorozat.
- Az egyik egy mozifilm.
- A mű címe: The Memory of Shadows (B5:TMoS).
- Ehhez tervez az író regényeket is megjelentetni.
- A többi projektről egyelőre nincs információ.
- Az alkotó azt is elárulta, hogy Richard Biggs halála keresztülhúzta a számításaikat, mert nem gondolta volna a projekt írási folyamata során, hogy ő már nem lesz itt, hogy részese lehessen.


***

A történet szerint, az ősi árny faj technológiáját rászabadította a Galaxisra egy ismeretlen erő, és Diane Baker, a Földerő titkosszolgálatának tisztje - kinek testvére nemrég halt meg egy titokzatos robbanás következtében - kapta feladatul, hogy kiderítse, ki áll az intergalaktikus összeesküvés hátterében.
Csatlakozik hozzá Galen, a technomágus, akit megvádoltak azzal, hogy kiszolgáltatta a technológiát olyanoknak, akik visszaélnének vele.
Továbbá a régi csapatból Tracey Scoggins - Elizabeth Lochley karakterével - biztosan szerepelni fog, mint a Babylon 5 parancsnoka és barátja a fent említett Diane Bakernek.
A történet egy része a B5-ön játszódik, amit Földerős tengerészgyalogosok szállnak meg, élükön Joss Morgan ezredessel.
Galen pedig harcba keveredik egy gyermekkori barátjával, a technomágus Tyrell-lel.


***

2005. áprilisában kezdődik a forgatás Angliában az Elstree Film Studios-ban.


***


Karakterleírások:

Diane Baker:
A Földerő Hírszerzésének civil ruhás tisztje, késői 20-as, korai 30-as éveiben járó, okos és vonzó nő, aki az egyik legjobb, jelenleg aktív ügynök hírében áll.
Miután szeretett testvére meghal egy rejtélyes robbanásban a hajója fedélzetén, Diane elhatározza, hogy kideríti, mi okozta a tragédiát.
Diane egy magas döntési szintről kiinduló tussolásra gyanakszik, de még mielőtt eljuthatna a probléma gyökeréhez, őt magát is összeesküvéssel és gyilkossággal vádolják meg.
Barátja, Elizabeth Lochley, erőfeszítései ellenére – aki megpróbál falazni neki - Diane rács mögött találja magát egy korrupt hivatalnok áldozataként, aki semmitől sem riad vissza hogy a saját mocskos érdekeit megvédhesse.
Ám Diane meglepetésére a már-már természetfeletti képességekkel és merészséggel bíró, jelentős technomágus, Galen, felkéri őt, hogy segítsen neki felfedni a valódi rejtélyt, ami a halálesetek mögött áll.
Nyomozásuk során kiderítik, hogy egy ősi technológiát, amit a titokzatos, és mára teljesen eltűnt árny faj fejlesztett ki, mindeddig ismeretlen összeesküvők rá akarják szabadítani az emberiségre.
Ha útnak indítják ezeket a hatalmas, és rettenetes erejű árny hajókat, akkor segítségükkel leigázhatják az egész galaxist - hacsak nem tesz valaki valamit annak érdekében, hogy elkerülhessék ezt a nyomorúságos balsorsot...

Galen:
Ő egy 30-45 év körüli, embernek látszó, csuklyás, rejtélyes alak - de van egy kisugárzása, ami az őt körüllengő természetfelettien erős és titokzatos dologról árulkodik.
Ugyanakkor, érezhető némi jómodor és udvariasság is a jelenlétében, és sejthető az is, hogy a humor és csintalan szemtelenség is ólálkodik a kifürkészhetetlen felszín alatt.
Galen egy technomágus, egyik beavatottja azon ősi szektának, amely a tudomány segítségével hajtott végre látszólag csodás tetteket.
Galent fajtájának tagjai azért hagyták hátra, hogy az ősi árnyak technológiái ne kerülhessenek rossz kezekbe.
Elborzadván attól, hogy hosszú éberségét végül kijátszották, Galen útnak indul, hogy megtudja, ki áll a mögött az árny-technika mögött, amely immár a Galaxist fenyegeti.
Nyomozásához csatlakozik a bátor Diane, akivel szemben szép lassan gyengéd érzelmek szöknek Galen szívébe.
Galen hősként és mély erkölcsi erőként áll annak a romlásnak az útjába, amit a saját fajtája bocsátott rá a világra.

Joss Morgan ezredes:
Joss Morgan ezredes a 20-as évei végén, 30-as évei eleje táján járó, lendületes és jóképű tiszt a Földierő Haditengerészeténél.
Ő vezeti azt a biztonsági különítményt, amelyet azért küldenek a Babylon 5-re, hogy megvédjenek egy maroknyi csillagközi diplomatát, akik ott tartanak találkozót.
Morgan egy merész, humoros egyéniség, és megpróbál jó barátságba keveredni Elizabeth Lochleyval, a Babylon 5 jelenlegi parancsnokával, de Elizabeth kissé tüskésen reagál arra, hogy a fennhatóságát Morgan erői zavarják vagy korlátozzák.
Később, Morgan és különítményesei a Gyilkos Vadászokkal (Hunter Killer) való harcra készülnek, amelyeket a gonosz Tyrell küld rájuk.
Ez gyakorlatilag egy öngyilkos küldetés, amelynek Morgan lovagias bátorsággal és eltökéltséggel kezd neki...

Tyrell:
Tyrell 35-45 év körüli, sötét, titokzatos, frappáns és fagyos természetű technomágus, Galen régi gyermekkori riválisa, aki állítólag a galaxis egy távoli szektorába vonult el még évekkel ezelőtt.
Ugyanakkor Tyrell titokban vissza-visszatért, tovább fejlesztette az ősi árny-technikát és bárkinek eladta azt, aki a legjobb árat mondta érte.
Tyrell halálos ellenfél, természetfeletti képességekkel és erővel.
Ellentétben azzal, amit eleinte feltételeznek róla, Tyrell nem egy renegát mágus, hanem a fajtája megbízását teljesíti.
Amikor Galen ellenáll a korrupciónak és őrültségnek, Tyrell felkészül arra, hogy megküzdjön vele - a halálig.

Executive producerek: Adam W. Rosen, Doug Netter
Producerek: Alain Gottesman, J. Michael Straczynski
Rendező: Steven Beck
Forgatókönyv: J. Michael Straczynski
Szereposztás rendező: Donald Paul Pemrick, Dean Fronk


***

Az SPPictures.com egyik munkatársa egy belső forrásra hivatkozva a következő információkat közölte a lehetséges Babylon 5 mozifilmmel kapcsolatban, melynek címe: The Memory of Shadows (TMoS).
„Tegnap egy belső forrásom arról informált, hogy a WB és JMS előzetes árajánlatot kértek az ILM-től a TMoS effektjeinek elkészítésére.
Jelentették továbbá, hogy a WETA-t is megkeresték ugyanezen okból.
Az alapján, hogy már FX-csapat toborzás folyik, lassan a bejelentésnek is meg kell érkeznie majd.
Már amennyiben valóban ilyen mélyen benne vannak a gyártás-előkészítésben.
Ez persze azt is jelenti, hogy a forgatókönyvnek legalább egy része elkészült már.”
Továbbá azt írja:
“Legjobb tudomásom szerint (JMS – a Babylon 5 alkotója) fel akarja kérni Van Halent a főcímzene megírására.”
Az említett informátoráról azt írja, ő egy forrás, nem pedig tény. Van amikor tényeket közöl, van amikor csak hollywood-i szóbeszédet, pletykákat, amiket hall, mivel Hollywoodban dolgozik szakmabeliként.
“Amit a TMoS-ról mondott, azt tényként közölte. Én hiszek neki, mert a korábbi tényként közölt hírei is igazak voltak.”
Ettől függetlenül, amíg hivatalos bejelentés nem történik, addig ez csak pletykának számít.
Mint tudjuk, az ILM (Industrial Light & Magic) Lucas stúdiója.
A Weta pedig Peter Jackson-é, akik a Lord of the Rings effektjeit készítették.
Míg az ILM a puszta CGI-t, a Weta ezzel szemben inkább a modelleket, illetve e kettő kombinációját részesíti előnyben.


***

jms író-olvasó találkozó 2004 - részletek:

"... Előttünk egy tökéletesen tiszta tábla. Amíg JMS-re várunk, valaki nagybetűkkel felírja rá: „MR. STRACZYNSKI”, alá pedig, „T M o S 101”.
Délután 3 óra van. JMS felbukkan, a táblához vonul, majd egy árva szó nélkül fogja és letörli a „TMoS 101” részt, mely cselekedetét tekintélyes mennyiségű nevetés övezi a hallgatóság részéről.
[az új Babylon 5 projekt címéről van szó]

K: Úgy gondoltuk, ha már ilyen szép számban összejöttünk... nem dobnál nekünk egy csontot?

JMS: Egy porcot kaptok inkább. Hm... nem... azt szeretném... Na halljátok, a népek kurva gyorsan megoldották a feladványt! [a rajongók addig találgattak a Babylon 5 hírcsoportban, amíg valaki ki nem találta, mit rejt a négybetűs rövidítés – The Memory of Shadows]
Gondoltam, ez annyira rejtélyes, hogy senki emberfia nem jön majd rá... tévedtem! Ha szabadna beszélnem az új B5 cuccról, megtenném. Készül új B5 anyag... rengeteg pénz lett beleinvesztálva... lehet, hogy (JMS egy mozivásznat ír körbe az ujjaival) nagyon nagy lesz... de semmi egyebet nem mondhatok, mert nagyon komolyan fenékbe rúgnak, ha beszélek.

K (Aisling): Kérlek, ne forgassanak a függetlenség napjának hétvégéjén, mert szeretném, ha a színészek el tudnának jönni a DragonConra.

JMS: Mondtam én olyat, hogy forgatás is van a dologban?

Aisling: Na, csak azért mondom, mert szomorú lennék ám, ha elmennék a DragonCon-ra és nem lenne ott senki látnivaló, mert épp mind veled vannak elfoglalva!

K: Volna egy kérdésem. A Mágus (Technomágus) könyvek, amiket nagyon jónak tartok, (valami) nagyon jó volt, ahogyan elmagyarázták a mágusokat, még a sorozatnál is jobban, lesz ennek valaha valami nyoma vásznon, videón, vagy akárhogy?

JMS: Ez... azokhoz... a nagybetűkhöz kapcsolódik, amiket egy perccel ezelőtt töröltem le.

K: Tervezel valamit kezdeni a Crusade történettel?

JMS: Hmm... (a letörölt tábla felé mutat) Kérdések... "


***

jms levele
( a WB nem állt be a projekt mögé a "nagy nevek" [híresebb színészek] hiánya miatt )

 
Előző oldal