Valen Feljegyzései # 2

Az Utolsó Nap forgatása
 

1997. április 29. 2/7. nap.

Írta és rendezte: J.Michael Straczynski

Délelőtt 11.00. A Babylon 5 Zocalo-ja megszámlálhatatlanul sok összejövetelnek adott helyet az elmúlt fél évtized alatt, de ezek  sohasem voltak annyira ünnepélyesek és komolyak, mint a most következő jelenetben. A Babylon 5 eseményei után 20 évvel John Sheridan kapitány még utoljára összehívta régi barátait a most már feleslegessé vált állomásra. Nem túl meglepő módon ez egy nagyon megrendítő helyzet színészeknek és karaktereiknek egyaránt. A színészek egyenként megjelennek a díszletek között, hogy elpróbálják a jelenetet: Mira Furlan Delenn-sminkben, még mindig civil ruhát viselve; Richard Biggs (Franklin) fekete pólóban és nadrágban, haja már észrevehetően szürkébb; Jeff Conaway (Zack) és egy teljesen kopasz Jerry Doyle (Garibaldi) mindketten már nagyrészt jelmezben; Claudia Christian (Ivanova), aki korához és egy admirálishoz képest meglehetősen fürge; Stephen Furst (Vir) kissé sántít, mivel „az új cipők szorítanak”, az ember azt gondolná, hogy a Centauri császárnak jobb cipésze van.

Ironikus módon az egyetlen főszereplő aki nincs benne ebben a jelenetben, az Sheridan. Azon okok miatt, amelyek az epizód levetítése után világossá válnak majd, az elnök már nincs ott amikor barátai utolsó sétájukat ejtik meg a kihalt Zocalo-ban.

Bár maga Sheridan már távol van, Bruce Boxleitner még mindig a közelben tartózkodik, hogy valahonnan oldalról végignézhesse a jelenetet. „Szomorú ez, lezárni a régi kosarat”—mondja elgondolkodva John Flinn rendezőnek. Még mindig rajta van a 4. szezon utolsó részeiben látott szakálla ami most őszes, akárcsak a haja. Szükségtelen mondani: erre a napra jobban illenek a „nagypapa” viccek, de Boxleitner végig megőrzi jó humorérzékét.

Pár lépéssel arrébb J. Michael Straczynski, a sorozat megalkotója halad végig stábja között. Azért láthatjuk itt, mert a „Sleeping in Light” írásának és rendezésének kettős szerepét vállalta magára. Elsőre fura Straczynskit bár-milyen díszlettevékenység középpontjában látni. Az általában zárkózott készítő megpróbál, amennyire lehet, észrevétlen maradni; megnézi a jelenetet a perifériáról, vált néhány szót a stábbal azután csendben eltűnik.

Van egyfajta szomorúságérzet a levegőben ami úgy telepszik rá az amúgy vidám stábra, mint valami láthatatlan felhő. Nem ritka látvány, hogy a stáb valamely tagja hirtelen már nem bírja visszatartani könnyeit, erre a hozzá legközelebb eső ember megöleli és vigasztalni kezdi megrendült társát. Még az amúgy kedélyes, csikorgó hangú John Flinn is eléggé hallgatag a mai napon. Később elmeséli, hogy egy ötödik széria lehetősége ellenére (emlékezzetek rá, hogy a „Sleeping in Light”-ot a negyedik széria végén forgatták le, amikor az ötödik széria sorsa még mindig egy hajszálon függött) ez mindenképpen az utolsó epizód lesz, bármi is történjék.

Boxleitner szerint ezeknek a jeleneteknek a megindító tartalma az, amit a rajongók át szeretnének élni.
„Szükségük van egy befejezésre”—magyarázza, felidézve példaként a befejezetlenségre egy másik hosszú sorozatát, a
„The Scarecrow and Mrs King”-et.

12.40-re Boxleitner már meglépett egy korai ebédre, amikor színésztársai teljes jelmezben és sminkben készen állnak utolsó sétájukra a Zocalo-ban. Mindegyikük öreg korban van; Biggs és Conaway hirtelenjében kidolgozott módszerrel sántítanak, mint karaktereik idősebb verziói; Furst is sántít, de ez inkább csak a cipők miatt van.

Flinn kér még egy percet, hogy lencsét cserélhessen a kamerán. Egy szélesebb lencsével meg tudja oldani, hogy az egész csoportot beleigazítsa a képkockába. Straczynski egy monitor mögött ülve jelzi, hogy beleegyezik.
„Vigyázz az árnyékokra!” (ez eredetileg kétértelmű mondat, vonatkozhat az Árnyakra is—a ford.) —figyelmezteti operatőrét Flinn. „Jó tanács”—mondja nyomban Straczynski, azonnal lecsapva a labdát. Mint mindig, a Babylon 5 készítőjéé az utolsó szó.

Fordította: Peres Levente

 

shopify visitor statistics