Valen Feljegyzései # 1

Babylon 5 első szezonismertető egy kicsit másképp
 

0.0 Babylon 5 bevezetőfilm (pilotfilm):

The Gathering
The Gathering (Special Edition, re-edited Version) / A gyülekező

USA: 93.02.22., Mo.: 97.11.22.-23.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Richard Compton

Két változat létezik a The Gathering-ből: Az eredeti, ahogyan 93-ban bemutatták és egy újravágott változat, amelyet először 98-ban mutattak be. Az újravágott változatban (tartalmazza az eredeti változatot) van egy pár fontos jelenet, ami változás az első Gathering-hez képest: Kosh Entil'zha Valenként üdvözölte azt, akit Sinclairnek vélt. Dr. Kyles drogfüggősége és Takashima hadnagy azon szokása, hogy a kertben (illegálisan) kávét termeszt, később Franklinre és Ivanovára szállt át. Mikor a merénylő, Varner ajtajánál a kezének scannelésével akarja azonosítani magát, a képernyőn szavak jelennek meg. Ha ki merevítjük a képet, el tudjuk olvasni a megjelenő feliratot: "Laurel Takashima cleared" - miszerint a merénylő Takashima engedélyét használta. Ez egy utalás az "ős történetszálra", ahol még Takashima volt az áruló a B5-ön, majd később ez a szerep Taliára és Garibaldi helyettesére szállt át. Ed Wasser játszotta Guerra technikust a vezérlőben majd később Mr. Mordent. JMS, a költségekről: "Az ST-Voyager bevezetőfilmje 23 millió dollárba került. 23 millió dollárból 3 szezon B5-öt leforgathattunk volna, és még egy kis búcsúpartira is maradt volna pénz. Hihetetlen…"

Első szezon
"Signs and Portents"
"Baljós előjelek"

1.1 Midnight On the Firing Line / Harckészűltség

USA: 94.01.26., Mo.:97. 11. 29.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Richard Compton

"Midnight On the Firing Line" Harry Chapin egyik verséből való, amely JMS nagy kedvence:
"…and if our future lies on the firing line, are we brave enough to see the signals and the signs…." Első alkalommal említik meg a Spoo-t (centauri étel), amely nem más, mint az oops (magyarul hoppá) visszafelé olvasva. Erre az ételre még többször is utalnak a sorozatban. A Földi Szövetség elnökének fotójára érdemes odafigyelni ebben a részben (ISN műsora). A kép Douglas Netter-t mutatja (Executive Producer B5). Az elnökválsztásbeli vetélytársának képe pedig a sorozat jelmeztervezőjét Ann Bruice-t ábrázolja.

1.2 Soul Hunter / A lélekvadász

USA: 94.01.31., Mo.: 97.12.06.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendzte: Jim Johnston

Logikai hiba a következő jelenetben: amikor Delenn az epizód vége felé a medilaborban fekszik, egy gép rá van kötve a karjára (vérátömlesztés). De látni lehet amint a vér kifelé áramlik, holott Delenn-nek kellene vért kapnia. A minbarik korábbi vezetőjét Dukhat-ot először ebben az epizódban említik meg.

1.3 Born To the Purple / Bíbor Akták

USA: 94.02.07., Mo.: 97.12.13.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Bruce Seth Green

JMS, Adiráról és a táncosnői munkájáról: "Régebben, amikor még szenzációriporterként dolgoztam San Diego-ban, a sztriptíz világában végeztem felméréseket. Rengeteg időt töltöttem azzal, hogy sztriptíztáncosnőkkel beszélgettem (gyorsan hozzá kell tennem, hogy amikor volt rajtuk ruha)…". JMS, szex a B5-ben: "Ez egy szokványos ágyjelenet, semmi különös. Holott kitaláltunk valamit: Londo ül az ágyon, miután csodálatos szexuális élményben volt része és a haja tartás nélkül lóg…".

1.4 Infection / A fertőzés

USA: 94.02.14., Mo.: 97.11.22.
(nem tévesztés, első vetítéskor ezt az epizódot a TV3 felcserélte egy másikkal)
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Mike Vejar

Garibaldi viccére (hogy elfoglalja Sinclair pozícióját), Sinclair így válaszol: "úgy tűnik kígyót melengettem a keblemen". Eredetileg ezt mondja Sinclair: "How sharper than a serpent's tooth" ez egy idézet Shakespeare Lear király c. művéből. Dr. Hendricks azt mondja Franklinnek: "Stephen, kint az ajtó előtt egy marsi harci robot van. Magával szeretne beszélni korpásodás ügyben". Ez egy utalás H. G. Wells SF-klasszikus Világok Háborúja c. művére, melyben a marsi támadókat különös vírusfertőzés pusztítja el. Az epizód vége felé az ikarrai a "Nagy Alkotó"-tól kér megbocsátást. Londo kedvelt szitkozódásában is hallható a "Nagy Alkotó", magyar fordításban "Istenem"-ként szerepelt. A Nagy Alkotó - Great Maker, JMS (komolytalan) beceneve.

1.5 The Parliament Of Dreams / Az álomparlament

USA: 94.02.21., Mo.: 97.12.20.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendzte: Jim Johnston

Ezt az epizódot Emmy-díjra jelölték Make-Up Design kategóriában. Li, a szenvedély centauri istennőjének szobra először enged némi "betekintést" a centauri anatómiába. A minbari ceremónia, mindenek előtt Delenn előadása tele van előreutalásokkal a B5 fő történetszálára. Az a tény, hogy a ceremónia, illetve Delenn és Sinclair szerepe a ceremóniában, esküvői szertartásként is értelmezhető (Catherine Sakai szerint), valószínűleg az "ős történetszálra" utal Michael O'Hare/Sinclair kilépése nélkül. Mint tudjuk, a házasságot tekintve Sinclair utódja, Sheridan lép véletlenszerűen (?) Sinclair nyomdokába…holott JMS később így nyilatkozott: "Az esküvői ceremónia egy hamis utalás volt, egy kis félrevezetés. A mágusok trükkje, hogy a publikum figyelmét a kezére irányítsa, hogy ne az elefántot lássák, amit teljes életnagyságban a színpadra vezetnek". G'Kar dalát speciálisan ehhez a jelenethez írta Christopher Franke (B5 zeneszerzője). G'Kar beszólását: "Itt maradsz" Andreas Katsulas (G'Kar) rögtönözte, mivel a rák állandóan le akart mászni az asztalról. Egy kivágott poén jelenet: Delenn: "És most, Lennier mesélj, mi újság odahaza, rég nem jártam már ott." Lennier: "Na igen, most már nálunk is van Pizza Hut és kábeltévé."

1.6 Mind War / Agyháború

USA: 94.02.28., Mo.: 97.12.27.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendzte: Adam Nimoy

Rendező: Adam Nimoy, Leonard Nimoy (ST-Spock) fia. Walter Koenig-et (ST-Chekov) először láthatjuk Alfred Besterként, a karakter az azonos nevű SF íróról lett elnevezve. Először látható a PSI Szolgálat Starfury-ja (magyar fordításban vadász) a Fekete Omega. A Sigma 957 nevű bolygóval kapcsolatban kerülnek szóba először az elsők és ebben az epizódban, e bolygó közelében láthatjuk először az elsők egyik fajának hajóját. Ezt a fajt hívja később segítségül Ivanova az árnyak elleni végső csatába. Sűrűsödnek az utalások a fő történetszálra, pl.: G'Kar "Van valami odakint". Ironheart Taliának szánt ajándéka valószínűleg szintén utalás az "ős történetszálra", amely még akkor volt tervbe véve mielőtt Michael O'Hare és Andrea Thompson (Talia) kiléptek volna. Az "ős történetszálban" Taliának nagyobb szerep jutott volna, ezért az ajándék Ironheart-tól. JMS hozzáfűzte: "Néhány eseménynek a Mind War c. részben valóban nagy jelentősége volt."
Egy baki: Miután Ironheart bemegy a szobájába, egy pohár vizet tölt magának. Amikor néhány perccel később az agyrengése következtében felborul a csésze, láthatjuk, hogy nincs benne víz. De nem mutattak olyan jelenetet amelyben kiitta volna. JMS, az állatok szerepeltetéséről a sorozatban: "A hangya a SAG (magyarul a Hangyaszínészek Szakszervezete) előírásait pontosan betartva kapott fizetést." Az USA-ban az úgynevezett "actors-guilts"-nak beleszólási joga van a színészek alkalmaztatásába még hangyák tekintetében is."

1.7 The War Prayer / Elszabadult indulatok

USA: 94.03.07., Mo.: 98.01.03.
Írta: D. C. Fontana, Rendezte: Richard Compton

A cím: War Prayer Mark Twain azonos című darabjából származik.

1.8 And The Sky full Of Stars / A múlt kísértetei

USA: 94.03.14., Mo.: 98.01.10.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Janet Greek

Ebben az epizódban mi is belekukkanthatunk a Universe Today egyik számának címlapjába, amit Garibaldi éppen olvas. Cikkek:
-Van-e élet a hiperűrben?
-A Narn Rezsim befejezte a Ragesh 3 körüli vitát.
-A Földi Szövetség elnöke kiegyensúlyozott költségvetést ígér 2260-ra.
-A PSI Szolgálat részt vett az elnökválasztásban: a PSI Szolgálat megszegte a szabályzatot, amikor támogatta az alelnököt?
-San Diego még mindig túl radioaktív ahhoz hogy betelepíthessék: Egy a Földerő Atomszabályozási Hivatalától származó friss elemzés még vagy 300 évre lakhatatlanná nyilvánította San Diego-t, amely 100 évvel korábban az USA-ban, az első nukleáris terrorista támadás áldozatául esett. JMS: "1974 és 1981 között San Diego-ban éltem, ez egy nagyszerű város, ezért úgy döntöttem, hogy néha-néha évődöm vele egy kicsit, csak úgy szórakozásból."

1.9 Deathwalker / Halálhozó

USA: 94.04.20., Mo.: 98.01.17.
Írta: Larry DiTillio, Rendezte: Bruce Seth Green

Robin Curtis (ST III/IV-Saavik) játssza Kalika nagykövet szerepét. Talia, Abbut és Kosh közös jelenetei nagy valószínűséggel további fontos pont volt az "ős történetszálban". Kosh, Talia "scannelt és elraktározott" agyával bármikor vissza tudta volna állítani az eredeti Talia identitását vagy a problémás részeket (amelyeket a PSI Szolgálat beprogramozott) törölni. Mivel Andrea Thompson kilépett a sorozatból, és helyét Pat Tallman vette át, ezek a jelenetek értelmüket vesztették. Abbut egyébként a vicar-okhoz tartozik, ami nem más, mint a VCR (videorecorder) átírása/bővítése.
JMS egyik nyilatkozatában azt mondta, gondolkodtak azon, hogy esetleg a halhatatlanság szérumát (amelyből Dr. Franklin mintát vett) még valamikor felhasználják a sorozatban.

1.10 Believers / Hívők

USA: 94.04.27., Mo.: 98.01.24.
Írta: David Gerrold, Rendezte: Richard Compton

Ivanova különös módón egy egész kalózflotta elől meg tud lógni. Vannak utalások arra, hogy valamikor együtt dolgozott velük. Ez is része volt az "ős történetszálnak", amely még azokból az időkből származik, amikor a bevezetőfilm készült. Abban Takashima hadnagyé volt az áruló szerepe (Ivanova a beosztottja lett volna), amit később szükségből Taliára kellett átruházni, hogy a történet ne csorbuljon Andrea Thompson kilépésével. A Shakespeare Társaság és a világító tojás utalások David Gerrold regényeire: Under the Eye Of God és Covenant Of Justice.

1.11 Survivors / Túlélők

USA: 94.05.04., Mo.: 98.01.31.
Írta: Mark Scott Zicree, Rendezte: Jim Johnston

A problémái ellenére Garibaldi kap Sinclairtől még egy esélyt. Valószínűleg a közeli barátságuknak és a közösen átélt eseményeknek köszönhetően, amelyek A Múlt Árnyai c. képregény sorozatban olvashatóak. JMS többször is említette, hogy a képregény sorozat története beépül a B5 eme epizódjának történetébe. JMS, Garibaldi alkohol problémájával kapcsolatban: "…egy olyan családból származom, amelyben az alkoholizmus négy nemzedéken keresztül jelen volt és itt súlyos esetekről beszélek…Sokkal de sokkal több tapasztalatom van e téren, mint azt szeretném…"

1.12 By Any Means Necessary / Bármi áron

USA: 94.05.11., Mo.: 98.02.07.
Írta: Kathryn Drennan, Rendezte: Jim Johnston

A forgatókönyvet Kathryn Drennan, JMS felesége írta. Az epizód egyik jelenetében, amikor a dokkmunkások gyűlést tartanak, szinte az egész stáb statisztát játszott. Pl.: az a fickó, aki azt kiáltja, hogy: "Azt mondom, sztrájkoljunk!" Jim Johnston, ennek az epizódnak a rendezője. John Flinn (filmrendező) John Flinn-ként saját magát alakítja.

1.13 Signs and Portents / Baljós előjelek

USA: 94.05.18., Mo.: 98.02.14.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Janet Greek

JMS válasza arra a kérdésre, hogy mit akar ő: "JMS, mit óhajt ön?" "Krumplit is kérek hozzá". A "Signs and Portents" cím Norman Corwin egyik rádiódrámájából való, aki JMS egyik kedvenc írója. Ezt a rádiódrámát, amelyben a háború kirobbanásának okait vizsgálgatták, a 2. Világháború idején sugározták. JMS, aki a pszichológiát akadémiai szinten sajátította el, ebbe az epizódba is csempészett némi utalást rá: A kérdés: "Mit óhajt ön?" kicsit megváltoztatva ugyan, de a pszichológia egy olyan területéről származik, amely a csoportok és egyének illetve ezek személyiség analízisével foglalkozik. JMS: "Tudtam, hogy egy nap még hasznát veszem a pszichológiai tudásomnak." Az árnyak karaktereinek kidolgozásánál, JMS-re észrevehetően hatással volt Jung azon definíciója, amelynek alapján az árnyak az akarat részei, amely egyszerre kíván és pusztít is. JMS a WHAM epizódokról (kulcsfontosságú epizódok, amelyek a fő történetszálat építik tovább): "Ugyanúgy, mint Tolkien és Jonathan Caroll, akiknek a csodálatos könyvei nagyon kedvesen és kellemesen indulnak…és aztán fokozatosan sötét, idegen és egyedülálló helyekre visznek…Megpróbáltam a Babylon 5 történetét is hasonlóan felépíteni…" " Ebben a szezonban két jelentősebb, kulcsfontosságú epizód van (WHAM): Babylon Squared ami a B4 történetéről szól és a Chrysalis. Az első szezonnak kb. az egynegyede WHAM epizódokból áll. Ez az arány a második szezonban egyharmad résszel megugrik. A harmadik szezonban már az epizódok fele, a negyedik szezonban pedig a háromnegyede WHAM epizód. Az ötödik szezon pedig csak WHAM epizódokból áll."

1.14 TKO / A vér szorítója

USA: 94.05.25., Mo.: 98.02.21.
Írta: Larry DiTillio, Rendezte: John Flynn

Az epizód elején, Ivanova éppen egy könyvet olvasgat, miután ráközelít a kamera, láthatóvá válik, hogy Harlan Ellison (a sorozat tanácsadója, SF író) egyik könyvéről van szó. Ez a könyv valójában még nem létezik. Egyébként egy önéletrajz lenne, amit Harlan Ellison idén készül megírni. Walker, beszélgetésük közben, évődve felhívja Garibaldi figyelmét arra, hogy vigyázzon jobban a hátsójára (ezt a szólást az angolok és a németek úgy írják, hogy "vigyázzon jobban a hátára", de az értelme megegyezik a magyar fordítással), egy megjegyzés, amely előreutal a Chrysalis című epizód bizonyos jelenetére, ahol Garibaldi-t hátba lövik egy PPG-vel. Walker Smith a valódi neve a híres bokszolónak Sugar Ray Robinson-nak. JMS: "Yep, ez egy közvetlen utalás volt a Chrysalis-ra."

1.15 Grail / Grál

USA: 94.07.06., Mo.: 98.02.28.
Írta: Christy Marx, Rendezte: Richard Compton

A Na'ka'leen (agyfaló) az első CGI idegen a sorozat eddigi részeit tekintve és kizárólag számítógépes animációval készült. Az epizód végén Thomas egy Marie Celeste nevű hajót választ hosszú, kalandos útjának megkezdéséhez. A Marie Celeste a hajózás történetének egyik legnagyobb rejtélye. 1872-ben találtak rá a tengeren hánykódva, röviddel azután hogy a legénység összes tagja misztikus körülmények között eltűnt. Félig elfogyasztott ebéd és más bizonyítékok is azt mutatják, hogy a legénység menekülésszerűen hagyta el a hajót. Tehát Thomas nem éppen a legmegfelelőbb hajót választotta a Grál utáni keresés elkezdéséhez. JMS: "Betegesen lököttek vagyunk, de legalább viccesek." Aldus Gajic, Mira Furlan férjének, Goran Gajic-nak családnevét viseli.

1.16 Eyes / Fürkésző szemek

USA: 94.07.13., Mo.: 98.03.07.
Írta: Larry DiTillio, Rendezte: Jim Johnston

Jeffrey Combs (PSI Szolgálat tagja) ismertebb szerepe: Vorta Weyoun ST-DS9.

1.17 Legacies / A harcos hagyatéka

USA: 94.07.20., Mo.: 98.03.14.
Írta: D. C. Fontana, Rendezte: Bruce Seth Green

Ebben az epizódban szerepelt először Neroon (John Vickery).

1.18 A Voice In the Wilderness part 1 / Az ismeretlen hang 1. rész

USA: 94.07.27., Mo.: 98.03.21.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendzete: Janet Greek

Az a jelenet, amelyben Ivanova és Sinclair átmennek a nagy gépezet egyik "szakadéka" feletti pallón, a Forbidden Planet című SF klasszikus (1956) bizonyos jelenetére emlékeztet. Ebben az epizódban hallhatjuk a híres Ivanova mantrát.

1.19 A Voice In the Wilderness part 2 / Az ismeretlen hang 2. rész

USA: 94.08.03., Mo.: 98.03.28.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Janet Greek

A Hyperion nevű földi cirkáló, a híres B5 Internetes archívum (a Lurker's Guide to Babylon 5 elődje) után lett elnevezve, amelynek eredeti címe Hyperion.com volt. A Hyperion egyik képernyőén láthatunk egy számítógépes grafikát, amelynek a jobb felső sarkában a hajók egyikének az azonosítója THX-1138 (George Lucas egyik korai filmjének címe). Több SF hivatkozás is található azon szavak listájában, amelyet az idegenek az állomás nyelvi fordítóprogramjából töltenek le. Pl.: ORAC egy számítógép az angol Blake's 7 c. sorozatból és Skynet a Terminátor c. filmből stb.

1.20 Babylon Squared / Az idő keresztútján

USA: 94.08.10., Mo.: 98.04.04.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Jim Johnston

Sinclair látomásában, a jövőben az állomást megtámadó idegenek láthatatlanok. Ezt az is bizonyítja, hogy Garibaldi emberei céltalanul lövöldöznek, mintha nem tudnák merre is van az ellenség. Mint tudjuk az árnyak láthatatlanok tudnak maradni, tehát nagy valószínűséggel az árnyak voltak a támadók ebben a jövőbeni látomásban. JMS, a Babylon Squared és a Chrysalis c. epizódokról: "Valószínűleg a két legjobb epizód az egész szezonban." Az egyik képkockát megfigyelve Garibaldi szemei észrevehetően fénylenek. JMS: " A rotoscope-effectman-ünk éppen arra várt, hogy ebben a harci jelenetben egy csomó PPG effekt készre le legyen renderelve és közben unatkozott. És amilyenek ezeket az effektusokat készítő emberek szoktak lenni, megtöltötte Garibaldi szemeit különös fénnyel, amíg várakozott. Mikor elkészült a rendereléssel, nyugodtan távozott abban a hitben, hogy ezt a képkockát nem mentette el, de akaratlanul mégis megtette. Senki sem vette észre, csak mikor már adásba került…Elbeszélgettünk egymással."

1.21 The Quality of Mercy / Gyógyító erő

USA: 94.08.17., Mo.: 98.04.11.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Lorraine Senna Ferrara

June Lockhart és Bill Mumy együtt szerepeltek a Lost In Space c. sorozatban. JMS, Londo anatómiájáról: "Ami a "végtagokat" illeti…na igen, nincs tiltva "végtagok" mutogatása a televízióban. Úgy gondolom, nem is akarnak vele foglalkozni. Vannak pillanatok, amikor úgy tesznek, mintha nem is látták volna, és én úgy teszek, mintha meg sem írtam volna azt a jelenetet."…"A szörnyű az volt benne, hogy volt két nő a kellékesektől, akik nagyon jót szórakoztak rajta és állandóan odahurcolászták nekem, hogy ellenőrizzem le a formáját, a méretét és hogy látszanak-e az erek vagy sem…Én mondom nektek, a mi munkamegbeszéléseink egy kissé különösek."

1.22 Chrysalis / A Gubó

USA: 94.10.26., Mo.: 98.04.18.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Janet Greek

Delenn már régóta tervezte átváltozását, hiszen több epizódban is látható, amint építgeti azt a szerkezetet, amelyre az átváltozáshoz szüksége lesz. Mikor Kosh elhagyja a szkafanderét azért, hogy Delenn megbizonyosodhasson arról, hogy ő egy első, szárnyak suhogását lehet hallani. Kosh híres "And so it beginns" mondata ugyanaz, amit Delenn a minbari ceremónia végén mondott a Parliament of Dreams c. részben. Talán Kosh is inkább Delenn átváltozására célzott ezzel, semmint Santiago elnök halálára. Morgen Clark eskütételének jelenetét Lydon B. Johnson (John F. Kennedy utódja) eskütételének körülményei alapján készítették. Imitálták a kellékeket, a testtartást és a hátteret. JMS szerint eredetileg Takashima-é (Ivanova elöljárójaként) volt az áruló szerepe. Miután a színésznő kilépett két választása volt JMS-nek: Ivanova vagy valaki más. Végül Garibaldi helyettesét és Taliát választotta.

Fordította és kiegészítette: Delenn

Babylon 5 első szezonismertető egy kicsit másképp

0.0 Babylon 5 bevezetőfilm (pilotfilm):

The Gathering
The Gathering (Special Edition, re-edited Version) / A gyülekező

USA: 93.02.22., Mo.: 97.11.22.-23.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Richard Compton

Két változat létezik a The Gathering-ből: Az eredeti, ahogyan 93-ban bemutatták és egy újravágott változat, amelyet először 98-ban mutattak be. Az újravágott változatban (tartalmazza az eredeti változatot) van egy pár fontos jelenet, ami változás az első Gathering-hez képest: Kosh Entil'zha Valenként üdvözölte azt, akit Sinclairnek vélt. Dr. Kyles drogfüggősége és Takashima hadnagy azon szokása, hogy a kertben (illegálisan) kávét termeszt, később Franklinre és Ivanovára szállt át. Mikor a merénylő, Varner ajtajánál a kezének scannelésével akarja azonosítani magát, a képernyőn szavak jelennek meg. Ha ki merevítjük a képet, el tudjuk olvasni a megjelenő feliratot: "Laurel Takashima cleared-törölve Laurel Takashima által". Ez egy utalás az "ős történetszálra", ahol még Takashima volt az áruló a B5-ön, majd később ez a szerep Taliára és Garibaldi helyettesére szállt át. Ed Wasser játszotta Guerra technikust a vezérlőben majd később Mr. Mordent. JMS, a költségekről: "Az ST-Voyager bevezetőfilmje 23 millió dollárba került. 23 millió dollárból 3 szezon B5-öt leforgathattunk volna, és még egy kis búcsúpartira is maradt volna pénz. Hihetetlen…"

Első szezon
"Signs and Portents"
"Baljós előjelek"

1.1 Midnight On the Firing Line / Harckészűltség

USA: 94.01.26., Mo.:97. 11. 29.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Richard Compton

"Midnight On the Firing Line" Harry Chapin egyik verséből való, amely JMS nagy kedvence:
"…and if our future lies on the firing line, are we brave enough to see the signals and the signs…." Első alkalommal említik meg a Spoo-t (centauri étel), amely nem más, mint az oops (magyarul hoppá) visszafelé olvasva. Erre az ételre még többször is utalnak a sorozatban. A Földi Szövetség elnökének fotójára érdemes odafigyelni ebben a részben (ISN műsora). A kép Douglas Netter-t mutatja (Executive Producer B5). Az elnökválsztásbeli vetélytársának képe pedig a sorozat jelmeztervezőjét Ann Bruice-t ábrázolja.

1.2 Soul Hunter / A lélekvadász

USA: 94.01.31., Mo.: 97.12.06.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendzte: Jim Johnston

Logikai hiba a következő jelenetben: amikor Delenn az epizód vége felé a medilaborban fekszik, egy gép rá van kötve a karjára (vérátömlesztés). De látni lehet amint a vér kifelé áramlik, holott Delenn-nek kellene vért kapnia. A minbarik korábbi vezetőjét Dukhat-ot először ebben az epizódban említik meg.

1.3 Born To the Purple / Bíbor Akták

USA: 94.02.07., Mo.: 97.12.13.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Bruce Seth Green

JMS, Adiráról és a táncosnői munkájáról: "Régebben, amikor még szenzációriporterként dolgoztam San Diego-ban, a sztriptíz világában végeztem felméréseket. Rengeteg időt töltöttem azzal, hogy sztriptíztáncosnőkkel beszélgettem (gyorsan hozzá kell tennem, hogy amikor volt rajtuk ruha)…". JMS, szex a B5-ben: "Ez egy szokványos ágyjelenet, semmi különös. Holott kitaláltunk valamit: Londo ül az ágyon, miután csodálatos szexuális élményben volt része és a haja tartás nélkül lóg…".

1.4 Infection / A fertőzés

USA: 94.02.14., Mo.: 97.11.22.
(nem tévesztés, első vetítéskor ezt az epizódot a TV3 felcserélte egy másikkal)
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Mike Vejar

Garibaldi viccére (hogy elfoglalja Sinclair pozícióját), Sinclair így válaszol: "úgy tűnik kígyót melengettem a keblemen". Eredetileg ezt mondja Sinclair: "How sharper than a serpent's tooth" ez egy idézet Shakespeare Lear király c. művéből. Dr. Hendricks azt mondja Franklinnek: "Stephen, kint az ajtó előtt egy marsi harci robot van. Magával szeretne beszélni korpásodás ügyben". Ez egy utalás H. G. Wells SF-klasszikus Világok Háborúja c. művére, melyben a marsi támadókat különös vírusfertőzés pusztítja el. Az epizód vége felé az ikarrai a "Nagy Alkotó"-tól kér megbocsátást. Londo kedvelt szitkozódásában is hallható a "Nagy Alkotó", magyar fordításban "Istenem"-ként szerepelt. A Nagy Alkotó - Great Maker, JMS (komolytalan) beceneve.

1.5 The Parliament Of Dreams / Az álomparlament

USA: 94.02.21., Mo.: 97.12.20.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendzte: Jim Johnston

Ezt az epizódot Emmy-díjra jelölték Make-Up Design kategóriában. Li, a szenvedély centauri istennőjének szobra először enged némi "betekintést" a centauri anatómiába. A minbari ceremónia, mindenek előtt Delenn előadása tele van előreutalásokkal a B5 fő történetszálára. Az a tény, hogy a ceremónia, illetve Delenn és Sinclair szerepe a ceremóniában, esküvői szertartásként is értelmezhető (Catherine Sakai szerint), valószínűleg az "ős történetszálra" utal Michael O'Hare/Sinclair kilépése nélkül. Mint tudjuk, a házasságot tekintve Sinclair utódja, Sheridan lép véletlenszerűen (?) Sinclair nyomdokába…holott JMS később így nyilatkozott: "Az esküvői ceremónia egy hamis utalás volt, egy kis félrevezetés. A mágusok trükkje, hogy a publikum figyelmét a kezére irányítsa, hogy ne az elefántot lássák, amit teljes életnagyságban a színpadra vezetnek". G'Kar dalát speciálisan ehhez a jelenethez írta Christopher Franke (B5 zeneszerzője). G'Kar beszólását: "Itt maradsz" Andreas Katsulas (G'Kar) rögtönözte, mivel a rák állandóan le akart mászni az asztalról. Egy kivágott poén jelenet: Delenn: "És most, Lennier mesélj, mi újság odahaza, rég nem jártam már ott." Lennier: "Na igen, most már nálunk is van Pizza Hut és kábeltévé."

1.6 Mind War / Agyháború

USA: 94.02.28., Mo.: 97.12.27.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendzte: Adam Nimoy

Rendező: Adam Nimoy, Leonard Nimoy (ST-Spock) fia. Walter Koenig-et (ST-Chekov) először láthatjuk Alfred Besterként, a karakter az azonos nevű SF íróról lett elnevezve. Először látható a PSI Szolgálat Starfury-ja (magyar fordításban vadász) a Fekete Omega. A Sigma 957 nevű bolygóval kapcsolatban kerülnek szóba először az elsők és ebben az epizódban, e bolygó közelében láthatjuk először az elsők egyik fajának hajóját. Ezt a fajt hívja később segítségül Ivanova az árnyak elleni végső csatába. Sűrűsödnek az utalások a fő történetszálra, pl.: G'Kar "Van valami odakint". Ironheart Taliának szánt ajándéka valószínűleg szintén utalás az "ős történetszálra", amely még akkor volt tervbe véve mielőtt Michael O'Hare és Andrea Thompson (Talia) kiléptek volna. Az "ős történetszálban" Taliának nagyobb szerep jutott volna, ezért az ajándék Ironheart-tól. JMS hozzáfűzte: "Néhány eseménynek a Mind War c. részben valóban nagy jelentősége volt."
Egy baki: Miután Ironheart bemegy a szobájába, egy pohár vizet tölt magának. Amikor néhány perccel később az agyrengése következtében felborul a csésze, láthatjuk, hogy nincs benne víz. De nem mutattak olyan jelenetet amelyben kiitta volna. JMS, az állatok szerepeltetéséről a sorozatban: "A hangya a SAG (magyarul a Hangyaszínészek Szakszervezete) előírásait pontosan betartva kapott fizetést." Az USA-ban az úgynevezett "actors-guilts"-nak beleszólási joga van a színészek alkalmaztatásába még hangyák tekintetében is."

1.7 The War Prayer / Elszabadult indulatok

USA: 94.03.07., Mo.: 98.01.03.
Írta: D. C. Fontana, Rendezte: Richard Compton

A cím: War Prayer Mark Twain azonos című darabjából származik.

1.8 And The Sky full Of Stars / A múlt kísértetei

USA: 94.03.14., Mo.: 98.01.10.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Janet Greek

Ebben az epizódban mi is belekukkanthatunk a Universe Today egyik számának címlapjába, amit Garibaldi éppen olvas. Cikkek:
-Van-e élet a hiperűrben?
-A Narn Rezsim befejezte a Ragesh 3 körüli vitát.
-A Földi Szövetség elnöke kiegyensúlyozott költségvetést ígér 2260-ra.
-A PSI Szolgálat részt vett az elnökválasztásban: a PSI Szolgálat megszegte a szabályzatot, amikor támogatta az alelnököt?
-San Diego még mindig túl radioaktív ahhoz hogy betelepíthessék: Egy a Földerő Atomszabályozási Hivatalától származó friss elemzés még vagy 300 évre lakhatatlanná nyilvánította San Diego-t, amely 100 évvel korábban az USA-ban, az első nukleáris terrorista támadás áldozatául esett. JMS: "1974 és 1981 között San Diego-ban éltem, ez egy nagyszerű város, ezért úgy döntöttem, hogy néha-néha évődöm vele egy kicsit, csak úgy szórakozásból."

1.9 Deathwalker / Halálhozó

USA: 94.04.20., Mo.: 98.01.17.
Írta: Larry DiTillio, Rendezte: Bruce Seth Green

Robin Curtis (ST III/IV-Saavik) játssza Kalika nagykövet szerepét. Talia, Abbut és Kosh közös jelenetei nagy valószínűséggel további fontos pont volt az "ős történetszálban". Kosh, Talia "scannelt és elraktározott" agyával bármikor vissza tudta volna állítani az eredeti Talia identitását vagy a problémás részeket (amelyeket a PSI Szolgálat beprogramozott) törölni. Mivel Andrea Thompson kilépett a sorozatból, és helyét Pat Tallman vette át, ezek a jelenetek értelmüket vesztették. Abbut egyébként a vicar-okhoz tartozik, ami nem más, mint a VCR (videorecorder) átírása/bővítése.
JMS egyik nyilatkozatában azt mondta, gondolkodtak azon, hogy esetleg a halhatatlanság szérumát (amelyből Dr. Franklin mintát vett) még valamikor felhasználják a sorozatban.

1.10 Believers / Hívők

USA: 94.04.27., Mo.: 98.01.24.
Írta: David Gerrold, Rendezte: Richard Compton

Ivanova különös módón egy egész kalózflotta elől meg tud lógni. Vannak utalások arra, hogy valamikor együtt dolgozott velük. Ez is része volt az "ős történetszálnak", amely még azokból az időkből származik, amikor a bevezetőfilm készült. Abban Takashima hadnagyé volt az áruló szerepe (Ivanova a beosztottja lett volna), amit később szükségből Taliára kellett átruházni, hogy a történet ne csorbuljon Andrea Thompson kilépésével. A Shakespeare Társaság és a világító tojás utalások David Gerrold regényeire: Under the Eye Of God és Covenant Of Justice.

1.11 Survivors / Túlélők

USA: 94.05.04., Mo.: 98.01.31.
Írta: Mark Scott Zicree, Rendezte: Jim Johnston

A problémái ellenére Garibaldi kap Sinclairtől még egy esélyt. Valószínűleg a közeli barátságuknak és a közösen átélt eseményeknek köszönhetően, amelyek A Múlt Árnyai c. képregény sorozatban olvashatóak. JMS többször is említette, hogy a képregény sorozat története beépül a B5 eme epizódjának történetébe. JMS, Garibaldi alkohol problémájával kapcsolatban: "…egy olyan családból származom, amelyben az alkoholizmus négy nemzedéken keresztül jelen volt és itt súlyos esetekről beszélek…Sokkal de sokkal több tapasztalatom van e téren, mint azt szeretném…"

1.12 By Any Means Necessary / Bármi áron

USA: 94.05.11., Mo.: 98.02.07.
Írta: Kathryn Drennan, Rendezte: Jim Johnston

A forgatókönyvet Kathryn Drennan, JMS felesége írta. Az epizód egyik jelenetében, amikor a dokkmunkások gyűlést tartanak, szinte az egész stáb statisztát játszott. Pl.: az a fickó, aki azt kiáltja, hogy: "Azt mondom, sztrájkoljunk!" Jim Johnston, ennek az epizódnak a rendezője. John Flinn (filmrendező) John Flinn-ként saját magát alakítja.

1.13 Signs and Portents / Baljós előjelek

USA: 94.05.18., Mo.: 98.02.14.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Janet Greek

JMS válasza arra a kérdésre, hogy mit akar ő: "JMS, mit óhajt ön?" "Krumplit is kérek hozzá". A "Signs and Portents" cím Norman Corwin egyik rádiódrámájából való, aki JMS egyik kedvenc írója. Ezt a rádiódrámát, amelyben a háború kirobbanásának okait vizsgálgatták, a 2. Világháború idején sugározták. JMS, aki a pszichológiát akadémiai szinten sajátította el, ebbe az epizódba is csempészett némi utalást rá: A kérdés: "Mit óhajt ön?" kicsit megváltoztatva ugyan, de a pszichológia egy olyan területéről származik, amely a csoportok és egyének illetve ezek személyiség analízisével foglalkozik. JMS: "Tudtam, hogy egy nap még hasznát veszem a pszichológiai tudásomnak." Az árnyak karaktereinek kidolgozásánál, JMS-re észrevehetően hatással volt Jung azon definíciója, amelynek alapján az árnyak az akarat részei, amely egyszerre kíván és pusztít is. JMS a WHAM epizódokról (kulcsfontosságú epizódok, amelyek a fő történetszálat építik tovább): "Ugyanúgy, mint Tolkien és Jonathan Caroll, akiknek a csodálatos könyvei nagyon kedvesen és kellemesen indulnak…és aztán fokozatosan sötét, idegen és egyedülálló helyekre visznek…Megpróbáltam a Babylon 5 történetét is hasonlóan felépíteni…" " Ebben a szezonban két jelentősebb, kulcsfontosságú epizód van (WHAM): Babylon Squared ami a B4 történetéről szól és a Chrysalis. Az első szezonnak kb. az egynegyede WHAM epizódokból áll. Ez az arány a második szezonban egyharmad résszel megugrik. A harmadik szezonban már az epizódok fele, a negyedik szezonban pedig a háromnegyede WHAM epizód. Az ötödik szezon pedig csak WHAM epizódokból áll."

1.14 TKO / A vér szorítója

USA: 94.05.25., Mo.: 98.02.21.
Írta: Larry DiTillio, Rendezte: John Flynn

Az epizód elején, Ivanova éppen egy könyvet olvasgat, miután ráközelít a kamera, láthatóvá válik, hogy Harlan Ellison (a sorozat tanácsadója, SF író) egyik könyvéről van szó. Ez a könyv valójában még nem létezik. Egyébként egy önéletrajz lenne, amit Harlan Ellison idén készül megírni. Walker, beszélgetésük közben, évődve felhívja Garibaldi figyelmét arra, hogy vigyázzon jobban a hátsójára (ezt a szólást az angolok és a németek úgy írják, hogy "vigyázzon jobban a hátára", de az értelme megegyezik a magyar fordítással), egy megjegyzés, amely előreutal a Chrysalis című epizód bizonyos jelenetére, ahol Garibaldi-t hátba lövik egy PPG-vel. Walker Smith a valódi neve a híres bokszolónak Sugar Ray Robinson-nak. JMS: "Yep, ez egy közvetlen utalás volt a Chrysalis-ra."

1.15 Grail / Grál

USA: 94.07.06., Mo.: 98.02.28.
Írta: Christy Marx, Rendezte: Richard Compton

A Na'ka'leen (agyfaló) az első CGI idegen a sorozat eddigi részeit tekintve és kizárólag számítógépes animációval készült. Az epizód végén Thomas egy Marie Celeste nevű hajót választ hosszú, kalandos útjának megkezdéséhez. A Marie Celeste a hajózás történetének egyik legnagyobb rejtélye. 1872-ben találtak rá a tengeren hánykódva, röviddel azután hogy a legénység összes tagja misztikus körülmények között eltűnt. Félig elfogyasztott ebéd és más bizonyítékok is azt mutatják, hogy a legénység menekülésszerűen hagyta el a hajót. Tehát Thomas nem éppen a legmegfelelőbb hajót választotta a Grál utáni keresés elkezdéséhez. JMS: "Betegesen lököttek vagyunk, de legalább viccesek." Aldus Gajic, Mira Furlan férjének, Goran Gajic-nak családnevét viseli.

1.16 Eyes / Fürkésző szemek

USA: 94.07.13., Mo.: 98.03.07.
Írta: Larry DiTillio, Rendezte: Jim Johnston

Jeffrey Combs (PSI Szolgálat tagja) ismertebb szerepe: Vorta Weyoun ST-DS9.

1.17 Legacies / A harcos hagyatéka

USA: 94.07.20., Mo.: 98.03.14.
Írta: D. C. Fontana, Rendezte: Bruce Seth Green

Ebben az epizódban szerepelt először Neroon (John Vickery).

1.18 A Voice In the Wilderness part 1 / Az ismeretlen hang 1. rész

USA: 94.07.27., Mo.: 98.03.21.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendzete: Janet Greek

Az a jelenet, amelyben Ivanova és Sinclair átmennek a nagy gépezet egyik "szakadéka" feletti pallón, a Forbidden Planet című SF klasszikus (1956) bizonyos jelenetére emlékeztet. Ebben az epizódban hallhatjuk a híres Ivanova mantrát.

1.19 A Voice In the Wilderness part 2 / Az ismeretlen hang 2. rész

USA: 94.08.03., Mo.: 98.03.28.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Janet Greek

A Hyperion nevű földi cirkáló, a híres B5 Internetes archívum (a Lurker's Guide to Babylon 5 elődje) után lett elnevezve, amelynek eredeti címe Hyperion.com volt. A Hyperion egyik képernyőén láthatunk egy számítógépes grafikát, amelynek a jobb felső sarkában a hajók egyikének az azonosítója THX-1138 (George Lucas egyik korai filmjének címe). Több SF hivatkozás is található azon szavak listájában, amelyet az idegenek az állomás nyelvi fordítóprogramjából töltenek le. Pl.: ORAC egy számítógép az angol Blake's 7 c. sorozatból és Skynet a Terminátor c. filmből stb.

1.20 Babylon Squared / Az idő keresztútján

USA: 94.08.10., Mo.: 98.04.04.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Jim Johnston

Sinclair látomásában, a jövőben az állomást megtámadó idegenek láthatatlanok. Ezt az is bizonyítja, hogy Garibaldi emberei céltalanul lövöldöznek, mintha nem tudnák merre is van az ellenség. Mint tudjuk az árnyak láthatatlanok tudnak maradni, tehát nagy valószínűséggel az árnyak voltak a támadók ebben a jövőbeni látomásban. JMS, a Babylon Squared és a Chrysalis c. epizódokról: "Valószínűleg a két legjobb epizód az egész szezonban." Az egyik képkockát megfigyelve Garibaldi szemei észrevehetően fénylenek. JMS: " A rotoscope-effectman-ünk éppen arra várt, hogy ebben a harci jelenetben egy csomó PPG effekt készre le legyen renderelve és közben unatkozott. És amilyenek ezeket az effektusokat készítő emberek szoktak lenni, megtöltötte Garibaldi szemeit különös fénnyel, amíg várakozott. Mikor elkészült a rendereléssel, nyugodtan távozott abban a hitben, hogy ezt a képkockát nem mentette el, de akaratlanul mégis megtette. Senki sem vette észre, csak mikor már adásba került…Elbeszélgettünk egymással."

1.21 The Quality of Mercy / Gyógyító erő

USA: 94.08.17., Mo.: 98.04.11.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Lorraine Senna Ferrara

June Lockhart és Bill Mumy együtt szerepeltek a Lost In Space c. sorozatban. JMS, Londo anatómiájáról: "Ami a "végtagokat" illeti…na igen, nincs tiltva "végtagok" mutogatása a televízióban. Úgy gondolom, nem is akarnak vele foglalkozni. Vannak pillanatok, amikor úgy tesznek, mintha nem is látták volna, és én úgy teszek, mintha meg sem írtam volna azt a jelenetet."…"A szörnyű az volt benne, hogy volt két nő a kellékesektől, akik nagyon jót szórakoztak rajta és állandóan odahurcolászták nekem, hogy ellenőrizzem le a formáját, a méretét és hogy látszanak-e az erek vagy sem…Én mondom nektek, a mi munkamegbeszéléseink egy kissé különösek."

1.22 Chrysalis / A Gubó

USA: 94.10.26., Mo.: 98.04.18.
Írta: J. Michael Straczynski, Rendezte: Janet Greek

Delenn már régóta tervezte átváltozását, hiszen több epizódban is látható, amint építgeti azt a szerkezetet, amelyre az átváltozáshoz szüksége lesz. Mikor Kosh elhagyja a szkafanderét azért, hogy Delenn megbizonyosodhasson arról, hogy ő egy első, szárnyak suhogását lehet hallani. Kosh híres "And so it beginns" mondata ugyanaz, amit Delenn a minbari ceremónia végén mondott a Parliament of Dreams c. részben. Talán Kosh is inkább Delenn átváltozására célzott ezzel, semmint Santiago elnök halálára. Morgen Clark eskütételének jelenetét Lydon B. Johnson (John F. Kennedy utódja) eskütételének körülményei alapján készítették. Imitálták a kellékeket, a testtartást és a hátteret. JMS szerint eredetileg Takashima-é (Ivanova elöljárójaként) volt az áruló szerepe. Miután a színésznő kilépett két választása volt JMS-nek: Ivanova vagy valaki más. Végül Garibaldi helyettesét és Taliát választotta.

Fordította és kiegészítette: Delenn

 

shopify visitor statistics