Valen Feljegyzései # 2

Minden a vorlonokról
válaszok a hivatalos B5 magazin szerkesztőitől 
 

Nagy rajongója vagyok a Vorlon Birodalomnak, és szeretnék feltenni vele kapcsolatban néhány kérdést. Mit jelent a „Kosh” név, és miért használják mindnyájan?
Mi Kosh Naraneket és Ulkesht (Kosh II)-t ismerjük, de más Kosht nem. Kosh az ő neve, a „Naranek” pedig a címe, amely nagyjából „tanácsadóként” vagy „megfigyelőként” fordítható. Ulkesh rangjának a fordítása „katona” vagy „harcos”, holott J. Straczynski nem fordított arra időt, hogy ehhez megfelelő vorlon szót találjon ki. A „Mi mind Kosh vagyunk” egy változata annak az emberi mondásnak, miszerint: „Egyik ember sem sziget; minden ember halálával kevesebb vagyok”.

Tudod, hogy a vorlonok miért engedték be Lyta Alexandert a vorlon űrbe, mikor annyian megpróbálták már, és sohasem tértek vissza?
Az a helyzet, hogy igen. Az információ, amire szükséged van, J. Gregory Keyes „Dark Genesis” c. regényében található, amely az első regény, ami a Pszi Hadtestről szól. Nem akarok túl sokat elárulni azoknak az olvasóknak, akik még nem jutottak hozzá, szóval, ha meg akartok lepődni – ezt a választ ne olvassátok tovább!
Lyta Alexander annak a nőnek a leszármazottja, aki felfedezett egy Vénuszon tartózkodó vorlont. Lyta elődeinek az életét (Desa és Natasha Alexander) nagyon részletesen tárgyalja a mű. Natasha volt az, aki felfedezte a csendben a Vénuszon rejtőzködő és fajunkat figyelő vorlont. Amikor kapcsolatba lépett vele, a vorlon elmondta neki, hogy egyik leszármazottját a vorlonok ki fogják választani, hogy majd a saját korában elvégezzen nekik egy munkát. (Az első Pszi Hadtest-regény cselekménye a Babylon 5 eseményei előtt kb. 100 évvel játszódik. Különösen ajánlom az elolvasását, ha még nem tetted volna meg.

Fogjuk még látni a vorlonokat valaha is?
Csak visszatekintésekben. A vorlonok a peremvidéken túlra távoztak, és az egyetlen lény, aki kedve szerint jöhet-mehet a peremen túlról és vissza, az Lorien.

Beleavatkoztak a vorlonok az ugrókapu építésekbe?
Igen, ők építették az első ugrókapukat. Tény, hogy az egyik legrégibb vorlon-árny perpatvar az ugrókapu-technika miatt alakult ki. Bár az árnyak megszerezték a technikát és átalakították az utazási igényeiknek megfelelően, de a vorlonok titokban tovább bütykölgették azt. Ennek a barkácsolgatásnak az eredményét láthattad a „Thirdspace”-ben.

A vorlonok végül is a maguk mintájára készítették a hajóikat? Úgy tűnik, emlékeztetnek a hajóik alapvető formáira, amikor ruházatuk nélkül vannak, és nem álcázzák magukat.
A vorlonok bizonyos mértékig a saját maguk kinézete alapján készítették a hajóikat. De a design nagy része a szerves technika természetéből következett. Ha valami életben van, és több mint egy egyszerű gép, a legtermészetesebb, ha a külseje hasonlít egy élőlényhez. Ezen kívül biztos vagyok benne, hogy a vorlonok olyan hajókat készítettek, amelyekben a leginkább kényelemben érezhették magukat, és amelyek hasonlítottak az otthonuk formáira és mintázataira. 

Fordította: Peres Levente

 

shopify visitor statistics