Valen Feljegyzései # 6

Könyvismertető
 

Dark Genesis: The Birth Of The Psi Corps

Pszi trilógia 1. kötet
Írta: J. Gregory Keyes
ISBN:
0-345-42715-7 Del Rey Books (1998. október)
0-752-22112-4 Boxtree (1998. november)

A regény a 2115. és 2189. közötti éveket öleli át.

2115: A "Biokémiai érzékelés és közlés nyomában" c. értekezés megjelente az "Új Angol Orvosi Napló" c. folyóiratban jelzi, hogy a telepátia egy valós és megfogható emberi képesség. Gyűlölet és bizalmatlanság alakul ki a telepatákkal szemben. Sok tényleges, vagy gyanított agyolvasót támadnak vagy lincselnek meg. Lee Crawford szenátor csatlakozik a Technológiai és Magánéleti Bizottsághoz, és velük együttműködve segít a telepaták irányításának és kézbentartásának mikéntjét leíró irányelvek megteremtésében és alkalmaztatásában. Crawford kideríti, hogy a telepaták hirtelen megjelenése egyfajta genetikai manipuláció következménye lehet - melyet feltehetően idegenek hajtottak végre.

2116: Egy fiatal gyermek és az anyja - mindketten telepaták - üldözőik elől menekülnek. Az anya meghal, és a gyermekre hagyja Shalako ajándékát, néhány áldott, angyalszerű szobrocskát - a hitük megtestesítőit. Vér (Desa Alexander), Majom (Jack O'Hannlon), Kegyelem, Farok és Füst - mind telepaták, akik arra használták az erejüket, hogy egy szektát hozzanak létre. Amikor a normálisok eljönnek, hogy levadásszák őket, el kell menekülniük a templomukból.

2117: Crawford lesz a vezetője egy új kormányzati ágnak, a Hiperérzékelést Szabályozó Hatóságnak (HSH), amely megköveteli, hogy minden telepatát regisztráljanak. Az öt telepata (Vér, Majom, Kegyelem, Farok és Füst) kompromisszumra készül Crawforddal, hogy magas pozíciókba kerülhessenek a HSH-n belül. Majom kifogásolja a helyzetet, majd elhagyja a csoportot, és magával viszi azt a fiatal gyermeket, akit védelmükbe vettek. Mindeközben nem tudja, hogy Vér az ő gyermekét várja.

2132: Desa Alexander immár egy vezető HSH végrehajtó, Crawford szenátor jobbkeze. Desa egy menekülő telepata családra vadászik Prágában, ahol [valakik] megölnek egy normálist és egy szökevényt. Kevin Vacitet kinevezik Crawford szenátor asszisztensévé.

2148: Kevin Vacit, és egy Ninon Davion nevű telepata elutaznak San Diegoba, hogy egy meggyilkolt kereskedelmi pszi ügyében nyomozzanak, aki az IPX-nek dolgozott. Rájönnek, hogy a Marson talált leletek idegen szerves technika részét képezik. Vacitnél a maradványok erős érzelmi reakciót váltanak ki. Megegyezik az IPX-el, hogy eltussolják a telepata halálát, ha a leletek vizsgálatában szorosan együttműködnek a HSH-val. Vacit és Davion kapcsolata bensőségessé válik.

2156: A centaurik kapcsolatba lépnek a Földdel, melynek következtében a Föld egyre inkább elkezd összetömörülni egyetlen kormány vezetése alá. A gyanakvás növekszik, amikor a telepatákról szárnyra kap a pletyka, hogy idegen kémek, vagy idegen kormányoknak a földi kultúra fejlődésébe való beavatkozásának következményei.

2161: Elizabeth Robinson elnökasszony Crawford Szenátort nevezi ki a HSH-ból kifejlődött új alakulat, a Pszi Hadtest élére. A Hadtest feladata, hogy rendszerezze és segítse a telepatákat. Crawford kér egy találkozót a centauri nagykövettel, mivel régóta szeretett volna már találkozni egy földönkívülivel. Út közben megöli őt Majom egyik bombája. Kevin Vacit volt az a gyermek, akit Majom felnevelt. Majom eltitkolta a gyermek telepatikus képességeit azért, hogy annak végül lehetősége legyen előre lépni: Crawford halála után Vacit kerül a Hadtest élére. Megkéri Majmot, hogy nevelje fel az ő és elhunyt felesége, Davion gyermekét, Fionát biztonságban, távol a Hadtesttől.

2180: Majmot megölik, miközben a Hadtest elől menekül. Fiona fogságba esik, és egy átnevelő táborba kerül. Itt megismerkedik egy másik fogollyal, Matthew Dexterrel. Vacit Stephen Walterst, egy rabnak álcázott ügynököt küld a táborba, hogy kiszabadítsa Fionát. Így is történik, és magukkal viszik Matthew-t is. Stephen beépül a Telepata Ellenállásba, mialatt Fiona és Matthew annak vezetői lesznek. Natasha Alexander elkezd együtt dolgozni Vacittel, miután rájön, hogy a telepaták angyal/idegen-imádó szekták tagjai között jelentek meg először, a 2060-as évek elején. Yucatanba utaznak, ahol egy fennmaradt szektás pap megmutat nekik egy, a Marson találtakhoz hasonló ereklyét.

2182: Vacit és Natasha elmennek az Antarktiszra, ahol a földi telepaták elődei állítólag "eltűntek" néhány napra. A jég alatt, egy barlangban, Vacit megérzi a Shalako jelenlétét - ott, ahol az ősök egyike látszólag gyors és brutális halált halt.

2185: Stephen egyik kollégája hírt hoz, hogy a küldetésnek vége, és hazatérhet. Stephen másképp dönt: Az Ellenállásban eltöltött évei alatt elkezdte tisztelni őket, és becsüli Fiona Dextert, aki immár Matthew felesége. Stephen mindent bevall nekik, és velük marad.

2189: Vacit és Natasha elutaznak a Marsra, ahol hasonló jelenségek játszódtak le, mint egykor az Antarktiszon. Kapcsolatba lépnek egy idegen hajóval, és Vacit kideríti, hogy a népe legendás Shalako-i a felelősek a telepata gén bevezetéséért az emberek vérvonalaiba, hogy az így létrehozott telepatákat később fegyverként használhassák majd egy erős ellenséggel szemben. Az Ellenség megtalálta az antarktiszi idegen bázist, és megölte az egyik idegent, akinek az életenergiája Vacit családfáján vándorolt felfelé, Vacittel bezárólag.

Vacit úgy dönt, hogy vége az Ellenállással szemben tanúsított türelmének: Ha a telepatákból fegyvert kell kovácsolni, akkor egy erős szervezetre van szükségük, olyanra, mint a Hadtest, nem pedig farkastörvényekre és mindennapos túlélőharcra az Ellenállás keretein belül. Egy elfogott szökevénytől, Jenny Winters-től, megtudja az Ellenállás bázisának helyét. Arra is rájön, hogy van egy unokája. Parancsot ad a bázis semlegesítésére, ám ragaszkodik a gyermek megmentéséhez, hogy a Hadtest majd kiképezhesse őt. Matthew és Fiona rábízzák a gyermeküket Stephenre, aki otthagyja őt egy másik kislánnyal, hogy megmenthesse Dexterék életét. Kudarcot vall; Matthew és Fiona felrobbantják magukat, hogy elkerüljék a fogságot. Visszatérve a rejtekhelyre Stephen látja, hogy a lány és a baba eltűnt, elvitte őket a Hadtest.

Kevin Vacit meglátogatja az unokáját a Hadtest bölcsődéjében, és büszke arra, hogy a gyermek majd abban a tapasztalatban nőhet fel, hogy a Hadtest az anyja és az apja. Kedvenc sci-fi írója után Alfred Bester-nek nevezi el...

Jegyzet: Az "Illusion of Truth"-ból (Kiforgatott szavak) egyértelműen kiderül, hogy a Hadtestet 2161. április 12-én alapították, amely pontosan egybeesik az ebben a könyvben adott időponttal. A HSH mindenek előtt csupán mint megfigyelő egység működött, ami illeszkedik Robinson Elnöknek a "The Psi Corps and You!" c. Babylon 5 képregényben kiadott rendeletéhez. William Karge erőfeszítései, amelyekkel meg akarta menteni az életét, ugyancsak említődnek (de lásd még a "Deadly Relations"-t is – Pszi trilógia második kötete). Az idegen Shalako-k természetesen a vorlonok.

Visszatérő karakterek: A könyvből megismerjük Alfred Bester származását, születésének körülményeit és azt, hogy hogyan került a Hadtest gyámságába. Találkozhatunk a sorozat néhány karakterének az őseivel: Az Alexander családdal (Desa Alexander, az ő lánya, Brenda, Brenda lánya, Mitchelle, és az ő lánya, Natasha. Natasha kapcsolata a vorlonokkal megmagyarázza Lyta vágyát, hogy eljusson a vorlon őshazába ("Divided Loyalties" – Megoszott hűség), és a rákövetkező "változásokat", amiken keresztül ment (Secrets of the Soul – A lélek titkai). Feltűnik még egy Ironheart (lásd "Mind War" - Agyháború) és egy Winters is (lásd Talia).

Fordította: Sheridan

 

shopify visitor statistics