Valen Feljegyzései # 2

Könyvismertető
 

To Dream In The City Of Sorrows

(Álmodni a szomorúság városában)
Írta: Kathryn M. Drennan (JMS felesége)
Kiadás: 1997. június (Del Rey) ISBN: 0-440-22354-7
2003. (Del Rey) ISBN: 0-345-45219-4

Jeffrey Sinclairt kinevezik az első földi nagykövetnek a Minbarra. Azonban sem a minbari kormány, sem a földi kormány nem tanúsít nagy jelentőséget ennek. Az egyetlen dolga az, hogy a Minbarra érkező embereket személyes beszélgetés keretein belül köszöntse. Kapcsolatai a Minbaron korlátozottak. Satai Rathenn, a Szürkék Tanácsának tagja az egyetlen, aki mellette áll. (Őt „rendelték” mellé, hozzá fordulhat gondjaival, de az esetek 99,9%-ában csak ígéretet kap, majd megnézi, utánanéznek.)
Pár hét elteltével az ottani fejlemények miatt (semmit sem csináltak az ígéretekkel (pl.: kapcsolat a B5/Földkupolához, cuccai / ruhái utánaküldése a B5-ről) és azon kevés hírek miatt, amelyeket a Földről kap (sajnos valami hiba miatt sosem lehet a külvilág felé kapcsolatot létesíteni; a Földön sem vették komolyan Clark-ék a posztját), úgy dönt, hogy a B5-re utazik. Mielőtt elutazna, Rathenn megkéri őt, hogy jöjjön a kiválasztotthoz, a minbarik vezetőjéhez. Jenimer, a kiválasztott, hatalma sokkal kisebb mint Dukhat-é volt (azért is választották meg őt, mert idős, beteg, gyenge volt, de 1-2 dolgot azért el tud(ott) érni). Sinclairt egy terembe viszik, ahol Jenimeren kívül még Rathenn, Delenn, Kosh és Ulkesh is jelen vannak. Ez utóbbi a Minbaron tartózkodó vorlon nagykövet. Delenn mesél Sinclairnek a minbarik 1000 évvel ezelőtt az árnyak ellen folytatott háborújáról és Valen megjelenéséről. Így szól a prófécia. Az 1000 éves sztorit elmesélik: „we believe that you J.S., are the fullfilment of prophecy”. JS elkezdi mondani, hogy ő tudja, hogy mániájuk, hogy minbari lélekkel rendelkezik, de Delenn félbeszakítja, hadd mondják végig a mondandójukat. Sinclair kezdetben kételkedik, de végül elfogadja azzal a feltétellel, hogy a dolgozók kasztjának tagjaiból, és emberekből is lehet őrszem (beletörődik, a trilumináriummal is megmutatják neki; ezután hosszú vita a Szürkék Tanácsával - Neroon a fő ellenlábasa, de végül is megválasztják, viszont csak Egyes Őrszem a titulusa, míg be nem bizonyítja, hogy megérdemli az Entil'zha megszólítást és a hivatalos ceremónián át nem esik... ). A Szürkék Tanácsa, elsősorban a harcos kaszt tagjai, ellenzi az őrszemek szervezetének visszaállítását és Sinclair kinevezését. De Sinclair szózata meggyőzi a Tanácsot.
Sinclairt Tuzanor-ba, a szomorúság városába viszik, amelyet annak idején Valen választott őrszem kiképzőközpontnak. Sinclair gyorsan hozzákezd a megfelelő minbarik és emberek toborzásához, köztük van William Cole is.
Sinclair küld egy üzenetet a B5-re Garibaldinak, amelyben megkéri, hogy támogassa az általa a B5-re küldött őrszemeket, de Sheridant ne értesítse erről. Szerelmének, Catherine Sakai-nak is küld egy üzenetet, amelyből az derül ki, hogy vigyáznia kell magára. Üzenetei érdekessége, hogy a minbarik nem nagyon akarták, hogy üzenetet küldjön, és ezért csak rövid üzenetet tudott küldeni, „elrejtve” bennük az igazit. Sakai éppen az ismert űr peremvidékén tartózkodik, és Quantium-40-ben gazdag bolygókat keres. Miután befejezte az utolsó bolygón is a munkáját, indulna vissza a B5-re, de összetalálkozik az árnyak egyik hajójával. Többel fut össze, és az egyik „kíséri’ tovább. Lerázni úgy tudja, hogy az összegyűjtött Q40-et az ugrókapu nyitásakor kiüríti az űrbe; szerencséjére pont akkor lő rá az árny hajó és ő az ugrókapun átjut (arra felé repíti a robbanás), míg az árny hajó az ugrókapuval együtt megsemmisül. Sakai hajója így is totálkáros lett, amely elől nagy nehézségek árán, de sikerül megszöknie.
William Cole az Arisia-bányász-kolóniára utazik, amelynek tulajdonosa a testvére, Marcus Cole. A Quantium-40 szállításáról szóló szerződés miatt keresi őt, és meg akarja kérdezni, hogy csatlakozna-e az őrszemekhez.
Látogatása idején az árnyak is megjelennek. Csak William és Marcus tud elmenekülni, de William-et megölik szökés közben (sérülésébe belehal a bolygón). Halála előtt megkéri Marcust, hogy keresse fel Sinclairt. Marcus ez után a Minbarra utazik.
Catherine Sakai megérkezik a Babylon 5-re, és csak most szerez tudomást arról, hogy Sinclairt áthelyezték a Minbarra. Delenn és Garibaldi megtették az előkészületeket, hogy a Minbarra vigyék őt. Sinclair magán kívül van az örömtől, amikor ismét viszontláthatja őt.
Miután Marcus megérkezett az őrszemek kiképzőtáborába, és találkozott Sinclairrel, úgy dönt, hogy csatlakozik hozzájuk. Catherine is őrszem szeretne lenni.
Nem teljesen váratlanul meghal Jenimer, akinek az egészsége az utóbbi hetekben nagyon rosszabbodott. Utolsó kívánságára Sinclairt hivatalosan is kinevezik Entil'Zha-nak. Neroon nem mondhatott nemet az utolsó kívánságának, amiben ezt „kérte”.
Nem sokkal az után, hogy Catherine és Marcus őrszemmé való kiképzése befejeződött, egy veszélyes küldetésre indulnak Sinclairrel. Ehhez a Fehér Csillagok kisebb prototípusait kapják meg, amelyek még építés alatt állnak. A céljuk a Babylon 5 közelében található „időhasadék”, ahol egy évvel ezelőtt a Babylon 4 megjelent. Az árnyak szövetségesei egy szerkezetet helyeztek ott el, amely az „időahasadékot” még jobban kitágítja. A céljuk: a múlt megváltoztatása. Az új hajóikkal sikerül Sinclairéknek az árnyak szövetségeseit elpusztítani, de Catherine hajója is megsérül és átcsúszik az időhasadékon. (Az árnyak célja az időrés megszerzése és saját hasznukra való felhasználása. Ezt kellett megakadályozni, mert az Epsilon 3-ról Draal már nem sokáig tudta volna őket feltartóztatni.)
Sinclair, aki visszatért a Minbarra, meg akarja próbálni megkeresni a múltban, de Ulkesh ezt ellenzi, és azt mondja, hogy ez lehetetlen. Később megjelenik Kosh Sinclair házában. Sinclair őt is megkérdezi. Mielőtt elhagyná Sinclair házát, azt feleli: „Talán”.

A sztori 2 szálon fut felváltva: Minbaron Sinlcair sorsa. Sakaié az űrben, mikor a peremvidéken térképezi fel a bolygókat ásványok után kutatva, ami nem veszélytelen feladat, mert hónapokig egyedül van, havonta egyszer kap csak infót (levelekkel, ha van). Egyik bolygót, ami nagyon ígéretesnek talált a felderítő szonda, teljesen legyalulva talál meg, a felső ásványokkal teli réteget valami legyalulta, eltüntette nagyon rövid idő alatt. Ekkor jön rá, hogy nagy veszélyben van;. mi/ki tehette ezt, vagy a szonda hibázott volna? Ez után kapja meg Sinclair rejtett üzenetét, hogy vigyázzon („Catherine, remember Sigma 957? Your current situtation is different - but similar. Be careful. All my love, Jeff.”), így utána még jobban vigyáz. És ezután találkozik a hipertérben véletlenül egy árnyrajjal, akikről nem tudja, hogy kik, de veszélyesek..

A történet során utalások vannak a Babylon 5-ön történt eseményekre is, amelyeket a sorozatban láthattunk, Pl.: Delenn elveszíti Satai címét, felborulnak az erőviszonyok a Szürkék Tanácsában a harcosok javára. A regény teljes egészében egyezik JMS háttértörténeteivel, ez valószínűleg azért is van így, mert házasok, és ezért ő az, aki JMS-en kívül a legtöbbet tudja a B5-ről.

Megrendelhető www.amazon.co.uk vagy www.amazon.de .

Fordította: Delenn
Kiegészítette: Keresztes Ildikó

 

shopify visitor statistics