Valen Feljegyzései # 7

Könyvismertető
 

Deadly Relations: Bester Ascendant

Pszi trilógia 2. kötet
Írta: J. Gregory Keyes
ISBN:
0-345-42716-5 Del Rey Books (1999. február)
0-752-22112-4 Boxtree (1998. november)  

Ez a regény a 2195-ös évtől 2258-ig ível (közvetlenül a "Mind War" epizód előtt). Megjegyzés: egyes itt megadott dátumok csak szöveg alapján történt becslések.

2195. Al Bester hat évesen elhatározza, hogy ő lesz a legjobb. Elviszik Kevin Vacithez, a Pszi-hadtest igazgatójához, ahol bevallja, hogy Pszi-zsaru akar lenni. Vacit a legjobbakat kívánja, majd figyelmezteti, hogy bár a Pszi-hadtest megváltozhat a közelgő visszavonulása után, még mindig fontos szerepe marad, és azt is említi, hogy óvakodjon az árnyaktól.

2201. Mielőtt a Kis Akadémiára menne, az álarcos "Grin"-ekről ("Vigyorok"), akik a gyerekeket figyelték a kiképzés alatt, kiderül, hogy a tanáraik; ezzel biztosítva a gyerekeket, hogy megmarad az elkötelezettségük és a nagyra-értékelésük a Pszi-hadtest iránt. Bester úgy érzi, hogy egyénekben egyáltalán nem lehet bízni: a bizalmat csak a Hadtest érdemli meg.

2203. Bester megtudja, hogy a renegát Pszi-zsaru, Stephen Walters még él, és reméli, hogy egynap ő maga kaphatja el. Úgy dönt, hogy a legjobb módja a renegátok elfogásának az indítékaik megértése, ez pedig olyan nézet, amit a Pszi-hadtestben rosszallanak. A régi osztálytársaival tett hegymászó túrán Bestert kigúnyolják, majd összeverik “normálisak”, melyből arra következtet, hogy bár telepatákra van szükség, hogy a normálisakat megvédjék és szolgálják, de egymásra ugyanúgy vigyázniuk kell.

A túráról visszatérve Bester felismer egy nőt, Lara Brazgot, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a UIN épülete ellen elkövetett bombatámadásban. Párizsban követi őt egy vonaton, de elkapja és majdnem megöli egy másik renegát, Portis Nielsson, de Dr. Sandoval Bey, egy Pszi–zsaru megmenti. Bester megtorlással néz szembe a Pszi-hadtest új, “normális” igazgatójától, de Dr. Bey közbeavatkozik, és a gondjaiba veszi Al-t, s arra bíztatja, hogy nyíljon meg a művészetek, az irodalom és más emberek felé, hogy elérje abbéli célját, hogy "a legjobb legyen."

2204. Bey bizalmasan közli Besterrel, hogy Johnston igazgató nem bízik a tevékenykedéseikben – és azért sem, mert Vacit igazgató annyira érdeklődött Bester iránt. Úgy dönt, hogy a legjobb megoldás, ha megszünteti a kapcsolatát Besterrel, így tántoríthatatlanul folytathatja a karrierjét. Azonban miután Johnston igazgató kikérdezi Bestert Bey tevékenységéről, Beyt felakasztva találják a lakosztályában – állítólag öngyilkosság, de Al mást gyanít.

2205. A Kis Akadémián egy terepgyakorlaton Bester beleszeret Elizabeth Montoya-ba. Egy évig tart a kapcsolatuk, de amikor Bester elárulja, hogy felfedezte, hogy genetikailag összeillenek (így a Pszi-hadtest engedélyezhet közöttük egy gyermekkel járó egyesülést), a nő kevésbé lelkesedik. Végül elmondja Besternek, hogy meg akar szabadulni a Hadtesttől, és arra biztatja Al-t, hogy tartson vele. Elkapják, és tanítani viszik, miután Bester tájékoztatja a Hadtestet.

2222. Bester a Marsig követi  az ellenállás vezetőjének, Stephen Walkersnek a nyomát. Felfedezi, hogy a helyi Pszi-hadtest ügynökök "engedékenyebbek" voltak a Marsra érkező blipekkel szemben, főként a Szigma Ügyosztály beavatkozásának köszönhetően, mely egy szigorúan titkos szervezet a Hadtesten belül, amelynek állítólag saját bázisa van a Marson. Találkozik az osztály fejével – Natasha Alexanderrel, aki segít neki kinyomozni a földalatti főhadiszállást, és megtalálják Walterst. Walters megsérül a támadásban – és amikor Besterrel találkozik, rájön, hogy ő nem más, mint Dexter fia, akit oly régóta próbált megtalálni. Bester azt állítja, hazudik – és megöli.

Bester szondázást hajt végre Walters egyik társán, Selto-n, annak halálos ágyán, hogy megtudja az ellenállás fő sejtjeinek helyét. Az elméje még össze van kapcsolódva Selto-éval, amikor az meghal, ezzel Bester első alkalommal tekint a halálon túlra.

2223. Önként jelentkezvén halálos ágyon történő szondázásokra, Bester vonzódik az élményhez, hogy még többet tudjon meg. Félvén, hogy a Hadtest rendszabályozásokat eszközöl vagy megbünteti, meglepődik, amikor egy genetikailag illeszkedő párt adnak neki: Alisha Rosst. Nem szeret bele, de kényelmes, új életet kezd.

A hetedik haldokló szondázását hajtja végre egy marsi renegáton, aki súlyos agysérüléseket szenvedett el. Ez alkalommal rettenetes, pókszerű lényeket lát képzeletben… Önként jelentkezik, hogy végrehajtsa az utolsó (nem hivatalos) haláloságyi szondázását egy normálison – hogy végleg eldöntse, hogy van-e valami a halál után. Megtudja, hogy csak az van ott, amit a szívében visz át – és számára ez semmi.

Bester megtudja a feleségétől, hogy terhes (annak ellenére, hogy megcsalta, Al-t nem érdekli, hogy a saját gyereke-e). Ugyanakkor azt is megtudja, hogy a Hadtest beleegyezett a Marsra való áthelyezésébe.

2250. Bester jól képzett ügynökök csoportját hozza létre, a Fekete Omega Osztagot. Megtudja egy normálistól, hogy a Szigma Ügyosztály egy titkos műveletben vesz részt a Marson – többek közt egy pókszerű idegen lény kifejlesztésében, amellyel évekkel ezelőtt találkozott. Az egyik korábbi osztálytársa, Brett, kapcsolatba lép vele, és figyelmezteti, hogy Johnston igazgatónak nem tetszik Bester személyisége, a telepaták és a Hadtest viselkedése pedig úgy általában Johnstonnak és más normálisoknak. Hogy megvédje Al-t attól, hogy belekeveredjen Brett munkájába, eljátssza a saját halálát.

2253. Bester egy szökevényt követ a Szigma Ügyosztályból, és újból felfedezi bizonyítékát a telepatákon való kísérletezéseknek – idegen technológiával is. Megmutatnak neki egy ásatást, ahol egy hatalmas idegen hajót ásnak ki. Visszaemlékszik Vacit figyelmeztetésére az árnyakról, és megegyezik a projekt igazgatójával, hogy velük dolgozhasson.

A Béta Kolónián Bestert küldik egy telepata-sorozatgyilkosság (két Pszi–zsaru is áldozatul esett) kinyomozására. Lyta Alexanderral (Natasha unokája) együttműködve megtudja, hogy a kolónia nem bízik a telepatákban, és meghatározza a gyilkosságok rituális jellegét, mely az Adamiták – telepatagyűlölők – szektájához vezeti. Lyta aggódik Bester módszerei miatt, melyek többek közt halálos szondázások és végleges rémálomképek beültetése a gyilkos elméjébe.

 2257. A saját belső köre, és az Aszteroida Övezet titkos bázisa segítségével Bester tudomást szerez egy IPX expedícióról, mely az Alfa Omega 3-ra készült, ahonnan feltehetőleg a marsi idegen hajó érkezett. Elküldi az egyik ügynökét az expedícióra, az Icarus fedélzetére. Egy zavaros nyomon követve egy blipet, melynek a végén merényletet követnek el az élete ellen, Bester egy titkos létesítményhez utazik a Ganimédeszre az egyik pártfogoltjával, Byronnal. Bester ott a később érkező Johnston igazgatóval találkozik. A belső körének ügynökei segítségével Bester megszervezi Johnston meggyilkolását, és tudja, hogy háború közeleg a normálisok és a telepaták között, és Bester szeretné, ha inkább az ő kezében lennének a dolgok.

Bester az osztagával, köztük Byronnal, egy civil szállítójárművet üldöz tele renegát telepatákkal. A szállítóhajó kiadja a telepatákat egy mentőhajóban. Hogy tesztelje Byron hűségét, Bester parancsba adja neki, hogy lőjjön a fegyvertelen hajóra. Byron habozik, de végül engedelmeskedik.

2258. Az Icarus expedíciót hivatalosan elveszettnek nyilvánítják. Byron is eltűnik, feltehetőleg meghalt egy renegát szállítmánnyal való tűzharcban. Bester folytatja munkáját és új küldetését – egy Szigma Ügyosztályból származó szökevényt, Jason Ironheartot követ a Babylon 5-re…

Megjegyzés: Bester részvételét a halálos ágyon történő vizsgálatokban megemlítik a The Paragon of Animals c. epizódban. A Marson és a Ganimédeszen talált árny hajót látni a Messages From Earth c. pizódban (a marsit a Shadows Past and Present c. képregényben is). Byronnal találkozunk az 5. szezonban, és a Besterrel való együttműködését felidézik a Phoenix Rising c. epizódban. Kiderül, hogy William Karges története (l. a The Psi Corps and You! c. képregény) zavaros, említést tesznek a Pszi-hadtest részvételéről a telepátiát okozó por elkészítésében (Dust to Dust).

Visszatérő karakterek: Alfred Bester, Lyta Alexander, Byron (akiről kiderül, hogy a vezetékneve Gordon). Kevin Vacit, Natasha Alexander és Stephen Walters megjelennek a Dark Genesis c. regényben. Morden rövid ideig megjelenik a Ganimédeszen.

 

Fordította: algi

 

shopify visitor statistics