Valen Feljegyzései # 8

Könyvismertető

Final Reckoning: The Fate of Bester

Pszi trilógia 3. kötet
Írta: J. Gregory Keyes

Ez a történet 2271-ben játszódik, kilenc évvel az ötödik szezon és négy évvel a Crusade után.

A Telepata Háborúnak vége, és a Pszi Hadtest megszűnt létezni. Alfred Bester még mindig szabadlábon van, de körözés alatt áll háborús bűnök, és több ezer földi ember és telepata halála miatt. Az őrá vadászók egyik vezetője Michael Garibaldi, a nagy marsi gyógyszeripari cég, az Edgars Industries vezetője, akit a bosszúvágy hajt.
Besternek azonban még mindig vannak kapcsolatai és kollégái magasabb körökben, így mindig egy lépéssel előrébb tart.
Úgy dönt, hogy visszatér a Földre, arra gondolva, hogy talán biztonságosabb neki emberek milliói között, mint egyedül az űrben, vagy egy gyarmatosított bolygón. Párizsban telepedik le Claude Kaufman néven a Marceau Hotelben, ahol megvédi a helyi bűnözőktől Louise Bouet hoteltulajdonost. Hamarosan szerelmes lesz Louiseba, és irodalmi kritikusként kezd el dolgozni egy helyi újságnál.
A Pszi Hadtestnél folytatott kísérletek következtében Besternek folyamatosan szüksége van egy nagyon ritka gyógyszerre, melynek neve choline rybo-sylase. Garibaldi ezen a vonalon kezd el nyomozni, hogy megtudjon valamit Bester tartózkodási helyéről. Bester észreveszi, hogy Garibaldi a nyomában van, ezért a maga oldalára állítja az egyik helyi rosszfiút, Jemet, hogy segítsen neki utánpótlást szerezni.
Jem segítségével Bester betör egy gyógyszertárba, és ellopja a szükséges gyógyszert. Ő elmenekül a helyszínről, amikor a rendőrség megérkezik, de Jem meghal egy Bester által előidézett robbanástól. Bester találkozik Justin Ackerman-nel is, aki a Telepata Háborúban az egyik főtisztje volt. Hogy álcáját fenntartsa, kénytelen megölni Ackermant.
Garibaldi kapcsolatba lép Girard felügyelővel, aki a gyilkosságok ügyében nyomoz, hogy segítsen neki megtalálni Bestert, aki szerinte felelős az ügyekben. Bester kénytelen elmenekülni Párizsból, de őrülten szerelmes Louiseba. Amikor a lány rájön, ki is ő valójában, megkéri Bestert, vigye őt is magával, de ő ezt túl veszélyesnek gondolja. Vonakodva bár, de törli a lány emlékezetét az együtt töltött időszakról. Elmenekül, miközben egyik régi embere akadályozza Garibaldi nyomozását. Bester túszul ejti a Guillory családot, mielőtt Garibaldi rátalál; üldözi és végül el is fogja. Alig tudja visszatartani magát Bester megölésétől, de tudja, hogy igazságot kell szolgáltatni.
A tárgyalása alatt Bester egy szenvedélyes hangú védőbeszédben elmondja, hogy a telepaták elleni háborút a normális emberek kezdték, ezrével gyilkolva az ő fajtáját, amióta először felfedezték képességeiket. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik, és a következő tíz évet Teeptownban tölti, ahol korábban az Akadémiára járt. A cellája alatti belső udvarban az Ellenállás vezetőinek, Matthew és Fiona Dexternek, valamint gyermeküknek, Stephennek a szobra áll. Bester álmában hal meg 2281-ben, addigra elismerve, hogy Dexterék voltak a szülei, de úgy érzi, ez az információ nem tartozik bele az emlékirataiba.

Megjegyzések:
Megemlítik a drakh betegséget, és az Excalibur küldetésének sikerét a gyógymód keresésében (Crusade). Bester szeretője, Carolyn, újra felbukkan (Ship Of Tears – Fájdalmak hajója), és meghal az orvosi létesítmény terrorista bombázásában, még mielőtt újraélesztenék. Garibaldi Bestert okolja Lyta Alexander haláláért is, amely valószínűleg a Telepata Háborúban történt (ez valamivel 2265 után lehetett (lásd Legend Of The Rangers), a háború pedig valamikor 2264-ben kezdődhetett). Garibaldi ígéretet tett, hogy segíti Lyta harcát a Pszi Hadtest ellen, és ezért ő eltávolította az „Asimov”-ot a fejéből, amit Bester ültetett bele (Wheel Of Fire – Minden ami összeköt).

Fordította: Chris

 

shopify visitor statistics