Valen Feljegyzései # 6

The Gathering — Special Edition
 

Ez egy ritka példa arra, hogy Joe Michael Straczynski hibát vétett a Babylon 5-ben.

1994. januárjában, egy az Interneten küldött a „The Gathering” esetleges átszerkesztésével kapcsolatos kérdésre a következőt válaszolta:

„Az esélye nulla, mivel a bevezetőfilm eredeti verziója egy számítógépes technikával szerkesztett film volt. Nem volt megszerkesztve filmen. Be kellene mennünk, és teljesen átszerkesztenünk az egészet, ami nem hiszen, hogy meg fog történni.”

Pontosan négy évvel később, a „The Gathering” egy teljesen felújított változatát – a Special Edition-t – bemutatták a TNT-n (televíziós csatorna, amely lehetővé tette az ötödik szezon elkészültét – a szerk.) az Egyesült Államokban.

Az ötödik szezonnal kapcsolatos tárgyalások egyik feltétele az volt, hogy felújítják a bevezetőfilmet. Straczynski és John Copeland kinyomozták, és megkeresték a Warner Bros. raktáraiban az eredeti tekercseket, felújították a számítógépes effekteket, és megbízták Christopher Franke-t, hogy írjon hozzá egy új zenét, amely passzol a sorozat hátralévő szezonjaihoz is.

Normális körülmények között egy alkotó nem törődne a sorozat bevezetőfilmjével, amit már oly rég sugároztak. De a B5 nem egy egyszerű sorozat. Ez egy tévé-regény, és a „The Gathering” a prológusa. Mivel a TNT megvette a jogot arra, hogy újra vetítse a sorozatot, Straczynski úgy érezte, hogy át kell alakítania a bevezetőfilmet, hogy az elérje a sorozat színvonalát – kijavított néhány nagyobb hibát.

„A visszajelzések többnyire pozitívak voltak.” – idézi fel Straczynski. „Volt néhány negatív vélemény a film történetének menetéről és lassúságáról, melyek szerintem igazak voltak; bár szerintem ez inkább a vágás hibája, semmint az enyém.”

Harlan Ellison, a koncepciós konzultáns, Richard Compton rendező elé tárta a negatív véleményeket. Ellison, mint mindig, most sem válogatta meg szavait. „Kivételesen alkalmatlan munkát végzett az én meglátásom szerint. Ez csak az én véleményem, de az újravágott verzió nagyot lendített a sorozaton.”

„Egy dolgot megtanultam producerként,” - mondja Straczynski – „ez nem rendezési hiba, mivel a lényeg az, hogy a karakterek érthetővé váljanak.”

Straczynski elmondta, hogy röviddel a The Gathering sugárzása után: „Lementem a ConDor-ra, egy San Diego-ban rendezett conra, ahová vittem három vagy négy kimaradt jelenetet. Levetítettük a közönségnek. Gyakorlatilag mindenki, akinek negatív véleménye volt a bevezetőfilmről, azt mondta: „Ha akkor láttam volna ezeket, akkor jobb lett volna a véleményem.” Csak arra tudtam gondolni, ahogy ott ültem, hogy: „Jobb lett volna az ösztöneimre hallgatni. Korábban sosem szerkesztettem át filmet, vagy bármely sorozat egy epizódját sem, és bizonyos mértékig úgy éreztem, hogy nem tudom mit csinálok, és féltem attól, hogy elrontom.” – magyarázta Straczynski. „Részben attól féltem, hogy hibázom, és bolondot csinálok magamból.”

Mások szerint a gond az volt, hogy rossz helyre tettük a hangsúlyt. Több, a bevezetőfilmen dolgozó ember elmondta, hogy Compton úgy érezte, hogy a bevezetőfilm arra való, hogy bemutassa a világot, és nem arra, hogy kövesse a karakterek fejlődését.

Ennek legfőbb példája egy kritikus jelenet Jeffrey Sinclair parancsnok (Michael O’Hare) és szerelme, Carolyn Sykes (Blaire Baron) között. Az eredeti változatban a jelenet azzal kezdődik, hogy Sykes nézi Sinclair medálját, amelyet a Vonal csatáért kapott. Sinclair elmeséli, hogy van huszonnégy óra az életében, amire nem emlékszik. Mikor magához tért a csata után, tudatták vele, hogy a minbarik megadták magukat. A Special Edition-ban pedig a jelenet azzal kezdődik, hogy Sinclair pakol a Vorlon őshazába történő átszállítása miatt. Megtalálja a medálját, és elhajítja a szoba másik végébe. Az ajtó közelében ér földet, ahol Carolyn Sykes lép be.

- A fenébe Carolyn! Adj egy hajót, és engedj el, hogy senkit ne veszélyeztessek magamon kívül! – mondja Sinclair. Ha bajba kerülök, nem menekülök el, hanem küzdök. De itt nem tehetem.

Carolyn felveszi a dobozt, kinyitja és meglátja a medált. Ez átvezet az eredeti változatban látott jelenetbe – bár kiegészítették egyéb felvételekkel. A múlt kísértetei c. epizódban visszaemlékszik Sinclair az elveszett huszonnégy óra alatti történésekre.

A jelenet úgy folytatódik, mint az eredeti változatban. Majd Carolyn felszólítja, hogy maradjon és harcoljon (ismét a Special Edition).

- Nem hallottad? – válaszol Sinclair – Az egész rajomat elpusztították. Ez nem történhet meg még egyszer.

- Szóval erről van szó, Jeff? Ezzel akarod enyhíteni bűnödet? Mert azt gondolod, a történelem megismétli önmagát? A te csapatod döntött úgy, hogy elmegy a Vonal csatába. És mi döntöttünk úgy, hogy ide jövünk. A mi döntésünk, és a mi kockázatunk. Nem a tiéd. Ha maradni akarsz és harcolni, mi melletted állunk. Csak tedd azt, amit helyesnek gondolsz!

Mikor Michael O’Hare-nak elmondták, hogy vissza teszik ezt a jelenetet (aki az iterjúig még nem látta a Special Editiont), azt mondta: „Ezt hívná egy színész egy olyan jelenetnek, amelyben megmutathatja színészi képességeit. A többi jelenet inkább arról szól, hogy megmutassák a nézőknek, hogyan néz ki a Babylon 5 állomás. Örülök, hogy visszakerült, mert érdekes volt eljátszani. Ez a fickó egy csillogó medált kapott hősiességéért, mégis, még mindig e tudta feldolgozni az emberei halálát, és nem tudja, hogy megfelel-e a feladatra, hogy felelős legyen más emberekért.”

Egy problémát azonban nem lehetett Compton-ra kenni. A PTEN több reklámszünetet akart, így a bevezetőfilmet kilenc részre osztották. A TNT csak hat részre vágta, szóval mindegyik részlet hosszabb volt.

Aztán még ott volt a Bábok állatkertje. A bevezetőfilm elején Sinclair végigkíséri Lyta Alexandert az Idegen szektoron. „Nem tetszettek azok a bábuk a plasztik falak mögött.” – mondta O’Hare. És senki másnak sem. A felújított változatban Sinclair ugyanúgy átkalauzolja Lyta-t a szektoron, csak nem látjuk a bábokat, kivágták.

A Special Edition jeleneteiből néhány:

- Sinclair a Casinoban figyelmeztet egy ember férfit, hogy az idegen nő, akit megpróbál elcsábítani, megeszi a hímet a nemi aktus után.

- Sinclair megold egy krízishelyzetet, amikor egy drogárus túszul ejt egy utast a vámnál.

- Laurel Takashima Dr. Kyle-t megkínálja egy csésze kávéval, amelyet illegálisan az állomás kertrészlegében termeszt.

- Carolyn Sykes-nak nézeteltérése támad Delenn nagykövettel annak tartózkodó szavazata miatt.

- Delenn (pontosabban egy eléggé magas férfi dublőr) megmenti Garibaldit, amikor a minbari orvgyilkos a biztonsági tisztet az Idegen szektorban hagyja légző maszk nélkül.

- Kosh Entil’zha Valen-ként üdvözli Sinclair parancsnokot (pontosabban, akit annak hisz a zsilipben), és a fekete bőrkesztyűs kéz helyett fénylő kezet nyújt felé.

Fordította: algi
Átdolgozta: Lennier és Delenn

The Gathering - Intro ( Original 1993 ) - videó
Zeneszerző: Stewart Copeland
The Gathering - Intro ( Special Edition 1998 ) - videó
Zeneszerző: Christopher Franke

 

shopify visitor statistics