Valen Feljegyzései # 9


Könyvismertető


 

A technomágusok vonulása: Árnyak elűzése

Technomágus trilógia 1. kötet
The Passing of the Techno-Mages: Casting Shadows
Írta: Jeanne Cavelos
ISBN: 0-345-42721-1
Richard Heider összefoglalója

„Szerzetes” Technomágusok.

A négy mágus közül akik megjelentek a Centauri trilógiában (amely több évvel ezen trilógia után játszódik), hárman „szerzetes” mágusok, akik kezdők Galenhez képest. Amikor a Centauri trilógia megjelent, nem tudtunk eleget a mágusok kultúrájáról és történelméről ahhoz, hogy ez jelentsen is valamit. De miután átolvastam a Technomágus trilógia első két kötetét, úgy találtam, a szerzetes mágusok létezése és néhány leírásuk nagyon furcsán hangzik. Reméltem, lesz ennek a rejtélynek valami megoldása az utolsó kötetben, de úgy tűnik, ez egy másik történet lesz. Végül is van még három év különbség ezen trilógia és a mágusok megjelenése a Centauri trilógiában között. Jelöljük meg ezt mint megválaszolatlan kérdést.

Az Árnyak geometriája.

A második könyv története összefüggésben van ezzel a Babylon 5 epizóddal. Elég annyit mondani, hogy minden amit abban az epizódban láttok, egyszerre igaz és hamis (vagy legalábbis félrevezető. Imádom ezt a könyvet!) 

Z’ha’dum.

A harmadik könyv utolsó harmada e körül az epizód körül mozog, cselekménye mozgalmas, bonyolult, és tele van meglepetésekkel. 

Némi szómagyarázat.

A technomágusok, így hívják magukat, ahogy az adott életterükön mindenki más hívja őket. A vorlonok azonban hívják őket meseíróknak is, az árnyak pedig úgy, hogy csodagyártók. Az árnyakat saját szolgáik - mindenféle irónia nélkül - „felszabadítóknak” hívják.

 Átalakulás.

Galen a trilógiában egy zárkózott figura, akinek nagyon vissza kell fognia magát egész idő alatt, valamint erősen behatárolt a varázsnyelve - bár pont emiatt veszélyes is egyben. Az a Galen, akit a Crusade-ből és a Centauri trilógiából ismerünk, sokkal lazább, erős önbizalommal bíró karakter, ereje teljében. Nézzétek meg a harmadik könyv tetőpontját, és megtaláljátok erre az okot. 

 Összegzés 

A mágustanonc Galen befejezi tanulmányait, teljes értékű mágussá válva ezzel. Az árnyak háborúhoz gyűjtik össze erőiket, amely háború fenyegeti a technomágusok létezését. Irigylésre méltó erejük miatt, melyet csak az Elsők ereje múl felül, a mágusoknak választaniuk kell a két oldal között. Az árnyak nem hagyják életben a mágusokat, ha azok elutasítják őket, a vorlonok is megölik őket, ha nem. Galen közben árulót fedez fel a technomágusok sorai közt.

 2258. november (1. o.) 

1. Fejezet (3. o.)

Anna [az az árnyhajó, amelyben Anna Sheridan van - a szerk.] és hat testvérhajója kiképzési küldetésen vannak, egy mesterséges célpontot támadnak egy kopár holdon. 

Kosh a Soom bolygó közeléből fogja figyelni a meseírók gyülekezését. Az univerzum nagy háborúra készül, és a meseírók hatalma olyan tengellyé teheti őket, amely körül az egész háború forog. Hamarosan választaniuk kell - és meghalnak, ha rosszul választanak. 

A technomágus-tanuló Galen gyakorlaton vesz részt, és több hibát is elkövet. Tanítómestere, Elric, csalódott, mivel Galennek két napon belül le kell tennie a mágusi vizsgát, és azután csak egyedül nézhet szembe a hibáival. De Galen fő problémája a „prezentáció” – varázslatainak hatása a közönségére – és az eredetiség hiánya. Még dolgoznia kell a válaszán is arra a kérdésre, hogy „Miért vagy technomágus?”, amire minden jelöltnek válaszolnia kell. 

Később Galen és Elric visszatérnek a gyülekező előkészítéséhez, melynek házigazdája ezúttal Elric, a Kör tagja. Galen barátja, Fa, egy soomiai gyermek, eljön Dicső Elhez és megkéri, segítsen eldönteni két farmer között felmerült vitás kérdést. Galen figyeli, hogyan használja fel Elric a bölcsességét és megszerzett képességeit a krízis megoldása közben. Miközben hazafelé tartanak, a mágusok folyamatosan érkeznek angyalok, sárkányok és hullócsillagok formájában. 

 2. Fejezet (25. o.)

Elric és Galen üdvözlik az érkező mágusokat. Köztük találhatjuk a következőket: Kell, a Kör vezetője, köszönhetően Wierdentől való egyenesági származásának, és tanítványai: Elizar és Razeel; Ing-Radi, a Kör tagja és híres gyógyító; Herazade, a Kör tagja és tanítványa, Federico; Blaylock, a Kör tagja és tanítványa, Gowen; Djadjamonkh; Maskelyne; Circe; és a Kinetic Grimlik (akik a mágushajókat építik). Egy ember félbeszakítja Elricet, mondván, ő Tain Bástyájának küldötte. Több láda élő baromfit hoz ajándékul. A neve Morden. 

Ezután Elric üdvözli Alwynt, aki jó barátja, és az volt Galen szüleinek is (akik egy űrhajóbalesetben haltak meg), és tanítványát Carvint, végül Burellt és tanítványát, Isabelle-t. 

Később, a szobájában, Galen az eredetiség problémájával küszködik. Sok varázslatot lefordított a saját, egyenletekből álló varázsnyelvére, és rájött, hogy sokat sorba lehet rendezni – de mindegyik legalább két kifejezésből áll. Nem tudja, mit csinálna egy varázslat, ha csak az első felét használná, de a holnapi tréningen majd kipróbálja. 

3. fejezet (48. o.)

Galen elaludt. Felöltözik, és siet a gyakorlóterembe. Carvin jön elsőként, igazi és varázsolt cipőkkel ügyeskedik. Federico egy repülő platform - mutatványba kezd, Galen pedig kimegy megnézni, mi történik még közben. Elizarral találkozva sokkolja a hír, hogy a Kör titkolózik a mágusok előtt egy egyre inkább fenyegető veszéllyel kapcsolatban. 

Visszatérve a gyakorlóterembe elkezdi tanulmányozni a pajzsot, amely a környezetet védi, miközben a tanítványok bűvészkednek. Észreveszi, hogy a pajzsot egy másik tanítvány hozza létre - így találkozik először Isabellel. Galen eléggé esetlen – legmélyebben gyökerező problémája az emberekkel való kapcsolatteremtés. A teremben Elizar acélhegyeket ugraszt elő a szájából és a pajzsra lövi őket. Isabelle-t teszteli, de végül a lány tovább fenn tudja tartani a pajzsot, mint Elizar a támadást. Kell mindkettejüknek gratulál. 

Most Galen következik, és néhány bevezető mutatvány után elkezdi az egykifejezéses varázslatot, még mindig nem tudva, mi lesz az eredmény. Egy furcsa tér-idő torzulás jelenik meg, és rögtön elkezd összeomlani. Elric lekapcsolja a Galen testébe épített berendezést (tech), ezzel megbetegítve őt. A mágusok mind Galent bámulják. 

 4. fejezet (68. o.)

Elric visszaviszi Galent a házukhoz. Galent megrázta az a pusztító erő, amit létrehozott, és magába fordult, mint azt már elég gyakran megtette szülei halála óta. Elric megnézi, hogyan értelmezte és fordította Galen a pusztító varázslatot, és zseninek nevezi, amiért sikerült megcsinálnia. De soha többé nem használhatja. Elric figyelmezteti Galent, hogy nem ajánlott kapcsolatot létesíteni egy női mágussal – szinte sosem működik a dolog. 

Galen Gowen és Carvin segítségével összerakja a kört az Beiktatáshoz, a tanítványok ceremóniájához. Még mindig rágódik a varázslaton és azon, hogy mit jelent. 

A sátrakhoz megy, hogy megnézze, mindenkinek megvan-e mindene, amire szüksége van éjszakára és eltéved - összezavarják valamiféle bűvös falak. Rátalál Isabelle-re, aki egy kis nyugalmat akart, mivel Elizar állandóan követte. Beszélgetnek a lány anyjáról, Burellről, és arról, hogyan sikerült megértenie a mágusok berendezésének működését. Visszafelé sétálva Galen Mordenbe botlik, aki kérdezni akar tőle valamit. 

A súlyos beteg Burell egy privát találkozóra hívja Elricet, ahol bizonyítékokat mutat neki egy nagy vándorlásról, melyben részt vesznek a drakhok, a streibek és a wurtok, Burell anyabolygóján, a Zafran 8-on keresztül a Perem irányába. Attól fél, az árnyak visszatérhetnek Z’ha’dumba. Arra kéri, mondja el ezt a Körben is. 

A Beiktatásra igyekezve Galen meglátja Elizart, aki éppen Isabellehez beszél, a pajzsának titkát tudakolva – szerinte a lándzsáinak át kellett volna jutniuk rajta. Amikor megtudja, hogy egyfajta szorosabb összeszövése volt ez az energiáknak, és nem valami teljesen újfajta pajzs, csalódott lesz. Ezután Galen varázslatának titkát szeretné megtudni. Galen visszautasítja, mondván hogy túl veszélyes. Elizar mérges – mindenki titkolózik előtte. Elkezdi (legalábbis azt hiszik) támadni őket acélhegyeivel, mire Isabelle automatikusan bekapcsolja pajzsát, és Galen is belekezd pusztító varázslatába. Galen megpróbál változtatni a varázslaton, de egy robbanás elrepíti őt és Isabellet, Elizar pedig lángra lobban. 

 5. fejezet (91. o.)

Még a sátrak is égnek. Galen visszafut Elizarhoz, de Elric hamarabb odaér egy repülő platformon. Elizar karja szénné égett. Elric megparancsolja Galennek, hogy gyógyítsa meg Elizart, de nem sikerül neki. Ing-Radi átveszi tőle a gyógyítást. Fa látta az esetet, és most félti barátját. 

A Kör reggel gyűlik össze. Először Ing-Radi számol be Elizar állapotáról – rendbejön majd, de a karját nem tudja többé rendesen használni. Következett a három tanítvány között történt eset megbeszélése. Isabelle beszél először. Galen a következő, teljesen magára vállalva a felelősséget, mivel tilos volt használnia a varázslatot (ráadásul a tanítványoknak amúgy is tilos gyakorolniuk mestereik távollétében). Elizar azt mondja, ő csak egy képet varázsolt igazi acélhegyek helyett, hogy együttműködésre bírja a többieket, de rosszul tette. Aztán kéri, legyenek elnézőek velük. 

Blaylock tudni akarja, miféle fenyegetésről beszélt Elizar a többieknek. Elizar azt mondja, „stagnálás és hanyatlás”, de Blaylock ezt nem veszi be. Elric biztos benne, hogy Elizar és Kell titkolnak valamit. 

A tanítványokat elküldik, és a Kör tanácskozni kezd. Egy enyhébb rendreutasítás Isabellenek; Elizarnak szintén, bár Blaylock nem ért egyet, ő száműzné. Galen számára, úgy tűnik, a száműzetés marad, amíg Kell nem kel a védelmére – meggyőzve ezzel Elricet arról, hogy Kell tud az árnyakról, és Galent fegyverként akarja használni. Megegyeznek egy szigorúbb megrovásban, melyet rövidesen egy titkos teszt követ. Ha Galennek nem sikerül ismét használnia a varázslatot, akkor megnyúzzák – megszabadítják a techjétől, megölve ezáltal. 

 6. fejezet (114. o.)

Galen a Kör elé járul száműzetésre számítva, és bocsánatot kér alkalmatlanságáért. Legnagyobb meglepetésére csak megrovást kap. 

A Beiktatási ceremóniánál minden jelölt megindokolja, miért akar technomágus lenni. Ugyanezen idő alatt a Létezési ceremóniánál a mágusok ugyanerre a kérdésre válaszolnak. Ezután Galen és a jelöltek egyedül mennek el a kihívásra várva. Egy mágus Galent egy labirintusba helyezi a saját fejében, egy másik alakot üldözve. Galen megoldja a rejtélyt, és elkapja a fiatalabbnak tűnő Kellt, aki kérdéseket tesz fel neki. A végén Galen bevallja, hogy ő a pusztítás titkát ismerő mágus, melyet sosem szabad használni. 

A végső ceremónián Galen és a többiek leveszik gubójukat, megkapják az implantátumokat, és teljes értékű mágusokká válnak. 

 2258 december (129. o.)

7. fejezet (131. o.)

Galen egy szobában van, amikor Fa meglátogatja. Azon gondolkozik, meglátogatja Elizart, hogy rendezzék nézeteltérésüket, amikor Isabelle berepül egy repülő szőnyegen, és meghívja mindkettejüket piknikezni. Beszélgetnek a gubójával kapcsolatos kutatásáról - hogyan készült, főleg neuronokból és sejtekből, melyek a őssejtekhez hasonlóak, és hogyan tartalmazza az ő DNS-ét, kombinálva más DNS-el együtt. 

Elric és Burell a Kör előtt beszélnek, megmutatva az árnyak újraéledésének bizonyítékait. Kell nem ismeri be, hogy már tudott erről. A Kör úgy dönt, titokban megpróbálnak több információt szerezni erről a Zafran 8-on. Burell jelentkezését a feladatra nem fogadják el, de Kell Isabelle-t javasolja, Elizar segítségével támogatva. Elric rájön, hogy Kell lassítani és egyben irányítani akarja az egész küldetést. Blaylock Galent javasolja Elizar helyett – ez lehetne az ő próbája. 

Galen átveszi a botját korábbi mesterétől. Miután elbúcsúzott Fatól és Elrictől, elindul a Zafran 8 felé Burell hajójával. 

 8. fejezet (156. o.)

Burell tiltott kutatásaival tele van az egész otthona, és Galennek meg kell fogadnia, hogy nem beszél róla senkinek. Isabelle szobájában fog aludni, miközben Isabelle anyjához közelebb alszik, hogy segíteni tudjon éjszaka, ha szükség van rá. 

Burell megmutatja nekik a szondákat, amiket bolygószerte használ, és a hozzáférési kódjukat. Megmutatja neki Johnnyt, a holografikus számítógép-interface-ét is, akinek body-builder teste van, feje pedig John Sheridané. Johnny jelenti, hogy a Khatkhata nevű narn hajó a kikötőben van, ellátmányt és utasokat szállít a Peremre. Burell azt javasolja, látogassanak el a Strauss hotelbe, ahol a hajó legénysége megszállt. Isabelle ad Galennek egy narn fordítóprogramot. 

A hotelben Cadmus Wilcox, az igazgató, elmondja Isabellenek, hogy a narnok miatt eléggé ideges, mire ő védelmet ígér neki. Úgy jelennek meg a hotelben, mint jósok. Észreveszik Tilart, egy száműzött mágustanítványt. Úgy közeledik feléjük, mintha örülne a találkozásnak. Isabelle azt mondja neki, hogy a beteg anyja ápolása miatt jött vissza ilyen hamar. Tilar mesél a száműzetése óta eltelt időszakról – igazat mond, már amennyire Isabelle látja, de azt is tudhatja, hogy ezt ők meg tudják állapítani. Megkérdezi tőlük, mit válaszoltak a Beiktatási kérdésre, és azt is megkérdezi, mihez kezdenének ha korlátlan lenne az erejük. Miután elmegy, Galen és Isabelle elcsodálkoznak - miért van itt Tilar, és mi volt ez az egész egyáltalán? 

 9. fejezet (176. o.)

Elric egy szondát tanulmányoz, amely felvette Galen Elizar elleni támadását. Valami újat vesz észre – Morden látszik a háttérben, figyelve az egészet. Kívülállóknak nem szabadott volna a közelben lenniük. Több felvételt megvizsgálva azt látja, hogy Morden mindenfelé járt a területen, és sok mágussal beszélt. Utána visszatért Tainba, de a Bástya helyett az űrkikötőbe ment és felszállt. Elric egy üzenetben megkérdezi Alwynt, hogy miről beszélt vele Morden. Állandóan azt kérdezgette „Mit akarsz?” [A TV3-as szinkronban ez volt a „Mi az óhaja?” - a szerk.], amíg csak Alwyn le nem rázta. Elric belépett a Föld adatbázisába, rákeresett Morden nevére, és addig szűkítette a keresést, amíg meg nem találta. Elvileg halottnak kellene lennie, elveszett az Icaruson 2257-ben. Egy évvel korábban elvesztette feleségét és lányát egy ugrókapu-balesetben. 

Galennek és Isabellenek jelentenie kell - Elric elektron varázsigével jeleníti meg őket magánál virtuálisan. Elmondják a narnokkal kapcsolatos megfigyeléseiket. Ő mesél nekik Mordenről, és hogy mit csinált a tanácsüléskor. Galen azt mondja, Morden vele is beszélt akkor, és volt egy hasonló beszélgetésük most Tilarral is. 

Két nappal később. Sokat megtanultak az árnyakról, de semmi igazán fontosat. Nem tudnak  FTL relét szerezni a szondáikhoz a hajón belül, úgyhogy azt találják ki, beletesznek egy relét egy ajándékba, amit a kapitánynak küldenek – breenbe. Sajnos eredeti breent készíteni jóval bonyolultabb, minthogy képesek lennének rá. Segítséget tudnak szerezni egy öreg narntól, aki a bolygón él, és így már sikerül tökéletes breent készíteniük, még helyettesítő szerekkel is. 

 10. fejezet (195. o.)

A narnok órákon belül távoznak, és Cadmus Wilcox személyes ajándékként adja át a breent a kapitánynak. Galenhez befut az első kuncsaftja, egy ember, és abszolút rosszul sül el, amikor igazat mond neki. Isabelle megpróbál neki néhány tippet adni. Ekkor a narnok elsőtisztje, G’Leel jön Isabellehez jóslásra. G’Leel erkölcsi választás előtt áll, tudván, hogy egy nagy háborús szerkezet építésében segédkezik. Isabelle azt mondja neki, van választása a harcon kívül, ha elmondja a mágusoknak, mit tud. G’Leel mesél egy korábbi útról Thenothkra, ahol a munka folyik. Az utolsó ugrókapu után a kapitányon kívül a legénység összes tagjának a szállásán kell maradnia az út hátralévő részében, úgyhogy nem tudja, hol van Thenothk. Kilopakodott a legutolsó alkalommal, hogy megnézze, milyen hajó kíséri őket ezen az útszakaszon. Egy csatarákot ír le nekik szóban. Utasaik hibernált emberi gondolatolvasók. Isabelle mesél G’Leelnek az árnyakról, és azt mondja neki, keresse meg őket G’Quan Könyvében (amit eddig nem olvasott). G’Leel elmondja nekik, hogyan találják meg a drakhot, akitől a kapitánya kapja az utasításait. 

A kapitányban lévő szonda segítségével megfigyelik, hogyan megy felvenni a fizetségét. Egy Brown nevű emberrel tárgyal, és jelen van egy drakh is. Johnny belép a drakh adatrendszerébe, és információkat szerez - szállítmányokról egy meg nem nevezett bolygóra. 

A szomszédságba látogatva hordozható szondákat telepítenek az épület ajtajaira, melyek a drakh keresésére vannak beprogramozva. Némelyiknek sikerül bejutnia, és ahogy a drakhot figyelik, néha interferencia zavarja a képet. A drakh nagyon sok pénzhez fér hozzá, de ő nem használja, nem csinál mást, csak dolgozik, eszik és alszik. Burell azt mondja, ő valami szerzetesféle, aki szent ügynek áldozta életét. Ekkor Burellnek rohama lesz, amitől elveszti az erejét. Valamit el kell mondania Galennek és Isabellenek – ha meghallják. 

 11. fejezet (215. o.)

Burell hozzáférést enged Galennek és Isabellenek az anyagaihoz. Tech mintáit úgy szerezte, hogy elsőként érkezett egy hozzá közel élő és nemrég elhunyt mágushoz, és leszedte a testéről. Felfedezte, hogy a sok adóvevő közül az egyik a gerincoszlop aljánál van, és látszólag nem csinál semmit. Sokáig próbált válaszjeleket kinyerni belőle különféle kevert jelzések segítségével, de egy nap a tech megszűnt sugározni. Azt gondolván, hogy a tech egyszerűen kimerült ilyen sokáig távol a hordozótesttől, Burell a saját adóvevőjének küldte át a jeleket. Mint korábban is, először nem tudta dekódolni az adóvevő válaszát, de a második vagy harmadik alkalomnál saját techjének működése leállt, így megszűnt varázslási képessége és részben mozgásképtelen is lett. Állapota véglegessé vált, és teste próbálkozásai a hiányzó tech pótlására krónikus rokkantsághoz vezettek, ami miatt most már haldoklik. 

Burell megtiltja Isabellenek, hogy megpróbálja meggyógyítani, mert attól fél, ő is áldozattá válhat. Galen és Isabelle mindketten felajánlanak egy organell transzfúziót, ami eléggé elnyomja Burell fájdalmait ahhoz, hogy aludni tudjon. 

Isabelle egy összetekert, dudorodó kendőben ajándékot ad Galennek, ami láthatóan egy olyan varázslat, amit magának kell felfedeznie. Mesél neki az Örökkévalóság Kútjáról, ami egy lehetséges techek forrása, amiket biztonságosan tanulmányozhatna. Megegyeznek abban, hogy együtt megkeresik. 

Éjszaka bemennek a drakh dolgozószobájába egy belépőkártyával, amit Alwyn adott Galennek. Az alvó drakh agyán dolgozva egy olyan illúziót keltenek, ami tudomásuk szerint olyasmi, mint az árnyak istene, és kikérdezik, vajon az árnyak állnak-e a dolgok mögött. Megtudják, hogy a háború felé vezető első lépések csak pár hétnyire vannak. Amikor Galen irányítása meggyengül a drakh felett, az felkiált, és egy árny jön be. Megpróbál áthatolni Isabelle pajzsán, de eredménytelenül. Támadás helyett a drakhon keresztül beszél hozzájuk (érzékelik a két lény közötti átvitelt), hívja őket, hogy csatlakozzanak az ügyükhöz. A mágusok egy repülő platformon az utcára menekülnek és a metróhoz futnak. 

A metróállomáson egy figurába ütköznek, aki szintén arra kéri őket, csatlakozzanak az árnyakhoz és megígéri, hogy meggyógyítják Burellt. Isabelle tüzet szór az alakra, melynek fényénél felismerik Tilart, aki valahogy szerzett egy gubót. Tilar pajzsa eltéríti a lángokat és elmenekül. 

 12. fejezet (235. o.)

Galen és Isabelle Elric elektronsugarának segítségével jelentik felfedezésüket, és beszámolnak menekülésükről. Elric meg fogja kérni a Kört, hogy hívják vissza őket – már eleget tettek a küldetésüknek. Később Galen még több olyan szondafelvételt keres, amelyeken árny-drakh adások vannak, Isabelle pedig megpróbálja dekódolni őket. Váratlanul sikerrel is jár. De sajnos a szondáik elpusztultak, és az adások vételéhez legalább egy méternyire a drakh közelébe kell kerülni - ráadásul az árny adásvonalába. Úgy döntenek, még egyszer megpróbálnak behatolni a drakh házába. 

Elric beszél a Körrel. Heazade és Blaylock nem akarják visszahívni az újdonsült mágusokat, de Kell bedobja a döntő érvet – nem akarja elveszíteni a fegyverét. Elric elküldi a visszahívó parancsot, de nem kap választ. Burellel beszélve érdeklődik, hogy mit történt. Galen és Isabelle elmentek több bizonyítékot gyűjteni. Elric megkéri, hívja vissza őket, és küldje őket vissza a Soomra. 

 13. fejezet (249. o.)

Galen és Isabelle a felső emeleten törnek be a drakh házába, a lehető legtávolabb attól az alsó szinttől, ahol a drakh él, amikor Elric üzenete utoléri őket. Nem olvassák el.  Az első szint felé haladva leengedik Isabelle amulettjét - amelyben egy tech van, ugyanúgy mint Galen botjában - egy résen keresztül, hogy elfogják az árny jelet. Felfedezik őket, és az árny Isabelle-n keresztül beszél Galenhez. Galen ledobja az amulettet, megragadja Isabelle-t és együtt elrepülnek, miközben az ellenség Tilar platformját használva üldözi és lövi őket. 

Burell érkezik öt másik hamis képet vetítve ki saját magáról, tűzgolyókat lőve az ellenségre, de az árny könnyen felismeri az igazi Burellt, és minden lövését felé irányítva megöli. 

Galen a hotelbe menekül, közli Wilcoxal, hogy azonnal lőjön, amint üldözőjük belép az ajtón, és egy hangszigetelő pajzzsal elrejti magát Isabellel együtt a pénztár mögött. Az árny persze pontosan tudja, hol vannak, és a drakh lőni készül, de Wilcox elsüti a fegyvert, és ezzel beindítja Burell védő varázslatát, egy hanghullámot, amely mindenkit kiüt - az árnyat kivéve. Menekülés közben az árnynak megszakad a kapcsolata Isabellel. 

Galen elhozza Burell testét, és Isabelle elmondja Johnnynak, hogy Burell meghalt – adja át nekik az anyja kutatási anyagait, és pusztítsa el az egész helyet. A robbanáshullám végigmegy a városon, elpusztítja az amulettet és Burell űrhajóját is a kikötőben. Ők elrejtik Burell testét, és elszöknek vele az első induló hajón. 

A Kör meg fogja hallgatni Galent és Isabelle-t, amikor megérkeznek. Utasítják Galent, hogy hívja a hozzájuk legközelebb lévő Elizart, hogy hozza vissza őket, amint elérték úticéljukat, a Brensilt. 

 14. fejezet (266. o.)

Galen és Isabelle nászutasoknak álcázzák magukat egy Brensil felé tartó szállítóhajón, amely bolygón korábban bányászat folyt - ma már inkább szellemtanya (vagy bolygó). Miután Elizar biztosította őket a találkozásról, a hátralévő két napot boldog szerelmesként töltik. Elizarral akkor találkoznak, amikor leszállnak a hajóról. Razeel elviszi Burell testét a hajójához, amíg ők esznek valamit egy étteremben. A rendelés után Elizar korábbi figyelmeztetéséről beszélnek; egy közeledő veszélyről, amiről azelőtt sose akart többet mondani. Most hogy ők is többet tudnak, részletesebben is beszélhetnek a dologról. A Kör elárulta őket, amikor visszatartotta erről az információkat. Hárman felfedhetik ezt a technomágusok előtt, és megdönthetik a Kör hatalmát. Elizar elvárja, hogy ők ketten hűséget esküdjenek neki. Amikor megtagadják, megjelenik a drakh és Tilar, és megtámadják őket, miközben Elizar gyorsan félrevonul. A kijáratok zárva, úgyhogy Galen a botját használva kirobbantja az étterem falát – de visszalöki a robbanás ereje. A falat megerősítették varázslattal, és így ők csapdába estek. 

 15. fejezet (283. o.)

Galen egy hatalmas tűzgolyót varázsol, és elintézi vele a drakhot, de Elizar és Brown átveszik a helyét. Razeel csatlakozik Tilarhoz. Galennek sikerül visszaszorítania Tilart, de többre nincs ereje, és Isabellenek gondjai vannak a pajzsával. Elizar acélhegyeivel támad, miközben Galen a botjával egy sokkal koncentráltabb sugarat generálva lyukat üt a falba. Szól Isabellenek, hogy a pajzsával próbálja meg tágítani a lyukat és ő Elizar irányába lövi koncentrált sugarát. Isabelle körülbelül egy lábnyira tágítja a lyukat, amikor Elizar egy különálló nagy acélhegyet varázsol és feléjük lövi. Galen kísértésbe esik, hogy használja a pusztítás varázslatát, de inkább megtartja ígéretét. Galen tudja, hogy Isabelle nem tudja megállítani a nagy lándzsát, ezért testével takarja el őt. De ekkor már Isabelle arra használta pajzsát, hogy Galent fedezze, így a lándzsa mégiscsak az ő testébe hatol. 

Galen átviszi a lányt a lyukon, és elrepül vele a szállítóhajó felé, ami felrobban, amikor közelítenek. A föld alá menekülnek, kb. két mérföldnyi mélyre, egy elhagyatott bányászszállásra. Az acélhegy közben bedolgozta magát Isabelle gerincvelejébe és felment a nyakáig. Galen megpróbálja megmenteni, de hasztalanul. Lépéseket hallva Galen kimegy, és Mordent látja közeledni. Ő felajánlja, hogy megmenti Isabelle-t, de Galen visszautasítja. Amikor Morden elmegy, Galen visszatér, épp időben ahhoz, hogy lássa meghalni Isabelle-t. 

Három nappal később Elric hívja Galent elektronsugarával. Galen jól elrejtőzött; még mindig próbálják megtalálni. Carvin eljött a Brensilre, hogy hazavigye, de nem találja meg addig, amíg Galen a felszínre nem jön Isabelle testével. 

 16. fejezet (302. o.)

Anna és egy testvérhajója elpusztítják a 37-es kvadránsban található narn előőrsöt. A háború elkezdődött. 

A Soomon egy tanácsülésen elégetik Isabelle testét. Galen a Kör elé járul. Mindenről beszámol, utolsóként arról, hogyan ölte meg Elizar Isabellet. Kell először ezt nem tudja elfogadni. Blaylock követeli, hogy Kell mindent mondjon el. Elmeséli, hogyan vitte kísértésbe Elizart, hogy kutasson az árnyak visszatérése után anélkül, hogy valójában tudná, miért is küldték el. De most Elizar a mágusok ellen fordult. Kell magába roskad és visszavonul a Körből. 

A megmaradt tagok meghallgatják Galen történetének végét. Nem említi Burell titkos kutatásait, és Isabelle árny jeleket lefordító varázslatát. Amikor kimegy, Carvin nekiadja Isabelle hamvait, ő pedig titokban megfogadja magának, hogy elviszi a hamvakat az Örökkévalóság Kútjához. 

A Kör tanácskozásának végén úgy döntenek, elrejtőzve várják ki a háború végét.

 2257 január (327. o.) 

17. fejezet (329. o.)

A Babylon 5-ön Kosh figyeli, amint a jelzőbójája a növekvő forgatagról énekel neki. A centaurik ünnepelnek, a narnok pedig gyászolnak a 37-es kvadránsban történtek miatt. Az emberek gyászolják halott elnöküket. Sinclair parancsnokot átirányítják a Minbarra, hogy újra létrehozza az Őrszemeket, Delenn pedig átalakul. Kosh mindent figyelt, ami a meseírók között történt. Ha igaz a távozásról szóló döntésük, hát hadd menjenek. 

 Galen gyászol, és közben felkészül a Kör parancsaira, mert most már egyedül a Körhöz való kötődése maradt meg neki. 

Rákapcsolódik a relére, amit Isabellel együtt tettek a breen konténerre, és figyeli a Khatkhata legénységét. A Thenothknál rakományt pakolnak ki, a térképen a bolygó Tau Omegaként szerepel. Elizar és Tilar is ott van. Elizarnak tesztelni kell a hibernált telepatákat és kiválasztani egyet, amelyikből a titkos fegyvere készül.

Fordította: Chris

 

shopify visitor statistics