Valen Feljegyzései # 9

 

Könyvismertető
A technomágusok vonulása: A Fény Megidézése, A Sötétség Hívása
 

 

Technomágus trilógia 2.-3. kötet
The Passing of the Techno-Mages:
Summoning Light, Invoking Darkness
Írta: Jeanne Cavelos
ISBN:
0-345-42722-X, 0-345-43833-7

A Summoning Light (A Fény Megidézése) a The Passing of the Technomages (A Technomágusok Vonulása) című Babylon 5 regény trilógia második része Jeanne Cavelos tollából.

A könyv a Casting Shadows (Árnyak Elűzése) erős alapjaira épít, Galen és Elric történetét folytatva. A sorozat jó úton halad afelé, hogy a legjobb Babylon 5 trilógia legyen.

A Summoning Light nem sokkal a Casting Shadows vége után veszi fel a fonalat. A technomágusok felkészülnek az ismert világűrből való elutazásra. Sok más technomágus által csodált módon Elric megszünteti kapcsolatát a Soom bolygóval. Elric korábban úgy demonstrálta a technomágusi eszmék iránti elkötelezettségét, hogy nagy hatalmú helyet alakított ki a Soom bolygón. Ez a technomágusi képességeit kiterjesztő fejlesztése a bolygó gondviselőjévé tette, képessé vált a különféle időjárási és geológiai jelenségek megfigyelésére és befolyásolására. El tudott hárítani természeti katasztrófákat, így is meg tudta védeni az ottani embereket. Most azonban el kell pusztítania ezt a hatalmát, ami olyan, mintha valaki megválna végtagjaitól és érzékszerveitől. Elric áldozata újból megmutatja a technomágusi szolidaritási és engedelmességi eszmék iránti elkötelezettségét.

Miközben a technomágusok az utazásukat szervezik, az árnyak úgy döntenek, hogy vagy bebiztosítják velük szövetségüket, vagy elpusztítják őket. A vorlonok hasonló indíttatásból figyelik a technomágusokat. Ennél a pontnál a történet két részre válik.

Galen és Blaylock a Thenothk bolygón található árnybázisra utaznak, hogy az árnyak technomágusokkal kapcsolatos tervei után kémkedjenek. Blaylock a Kör egyik hatalmas erejű tagja, de saját hatalmi helyének elpusztítása meggyengítette. Galennek biztos helye van ezen a küldetésen, mert ismeri Isabelle lehallgatási trükkjét, és használni tudja az árnyak ellen. Azonban Galen azt is tervezi, hogy elhagyja Blaylockot a küldetés teljesítése után, és bosszút áll Elizaron, Isabelle gyilkosán.

Mindeközben Elric egy csoport mágussal a Babylon 5 felé tart, elvonulásuk egyik állomásaként. Ezek a részek párhuzamosak a „The Geometry of Shadows” (Árnyak Geometriája) című epizóddal. Jeanne Cavelos betartja ígéretét. A Summoning Light új értelmet ad ennek az epizódnak. Az olvasók meg fognak lepődni mennyire rosszul értelmezték azt a részt a sorozatban. A Casting Shadows bemutatta Galen kalandjait saját maga megértéséhez, és ez az út a Summoning Light-ban nyugtalanító fordulatot vesz. Galen önutálata és Isabelle halála miatt érzett bűntudata kerülnek a középpontba, ahogy megpróbálja irányítani pusztítás varázslatát, amelyről megígérte, hogy soha többé nem fogja használni. A Casting Shadows a „Ki vagy te?” kérdéssel kezdődött. Az ismertetőmben úgy gondoltam a Summoning Light a „Mit akarsz?” kérdéssel fog nyitni. Ehelyett azonban kicsit módosítja az első kérdést és azt kérdezi „Mi vagy te?” Ezzel a kérdéssel küszködik Galen végig a történet folyamán. Az utolsó lépés Galen lelkéhez egész világának újraértelmezése lehet, amihez a technomágusok legsötétebb titkának felfedezése vezetett.

Jeanne Cavelos folyamatosan mozgásban tartja a történetet, ügyesen váltogatva Galen félelmetes és erőszakos behatolása egy árnyerődbe és Elric mesteri manipulációja között a The Geometry of Shadows epizódban. Találkozhatunk vendégszerepben Mr. Mordennel és Anna Sheridannel. Anna Sheridan mellesleg katalizátor szerepet játszik abban, hogy Galen és Blaylock új megvilágításban lássák magukat.

Akárcsak elődje, a Summoning Light önmagában is kitűnő regény, függetlenül Babylon 5-ös kapcsolatától. Ráadásul ez egy tökéletes regény olyan Babylon 5 nézőknek, akik eddig nem akarták a regényeket elolvasni. A Babylon 5-ös jelenetekben olyan ismerős karakterek jelennek meg, mint John Sheridan, Londo Mollari, Vir Cotto, és teljesen új perspektívát kapunk egy korábban már látott Babylon 5 epizódhoz.

Ezenkívül még abban is jeleskedik ez a regény, hogy ugyan egy trilógia közepe, mégis teljes történetnek érződik kezdetével, közepével és végével. Ezt a fajta kielégítő végkövetkeztetést eddig mindig hiányolhattuk a korábbi Babylon 5 trilógiák második részeiből.

A Summoning Light egy kivételes regény és érdekes adalék a Babylon 5 mítoszához. Az olvasó ha akarja ha nem, kénytelen átérezni Galen és Elric mély érzelmeit, melyeket Jeanne Cavelos keltett életre. 

 

Kissé bizonytalannak éreztem magam, amikor bejelentették a The Passing of the Techno-Mages harmadik részének címét. Az Invoking Darkness (A Sötétség Hívása) szavak vészjóslónak tűntek a Summoning Light-hoz (A Fény Megidézése) hasonlítva. Aggódtam - nem mint olvasó, hanem olyasvalaki aki törődik a főhős, Galen sorsával -, hogy az utolsó rész sokkal sötétebb könyv lesz. Nem aggódtam hiába.

Az események borzasztó fordulatot vesznek Galen számára az Invoking Darkness-ben. A legtöbb általunk ismert és szeretett karakter szörnyű - esetenként halállal is végződő - szenvedésnek van kitéve. De a fájdalom nem éri be ennyivel. Olyan karakterek hírneve is beszennyeződik, akikkel eddig nem találkoztunk, csak hallottunk róluk, amikor múltjuk hazugságai napvilágot látnak. Galent minden oldalról letámadja a fájdalom, halál, hazugság és árulás lavinája.

Az érzelmek háborognak a könyv olvasása közben. Először szinte dühöt éreztem Jeanne Cavelos iránt, amiért ilyen szörnyű dolgokat művelt szeretett karaktereimmel. Aztán sajnáltam amiért múzsája ilyesmire kényszerítette. Ez a nagy író egyik védjegye. Ms. Cavelos megteremtette ezeket a karaktereket olyan valóságosnak, hogy valóban aggódtam értük, aztán megteszi ami nehéz de szükséges Galen fejlődésének érdekében.

A Casting Shadows a „Ki vagy te?” kérdéssel kezdődött, és Galen saját identitását kereste a történetben.

A Summoning Light a „Mi vagy te?” kérdéssel kezdődött, és Galen saját természetével küzdött meg.

Az Invoking Darkness a „Miért vagy te?” kérdéssel kezdődik, és Galen ön-megértés felé tartó utazása sokkal filozofikusabb útra terelődik amint felismeri, hogy létének célja nem magyarázható olyan egyszerű válaszokkal mint „egy technomágus” vagy „egy fegyver”.

Galen ezen kérdések megválaszolása közben történt kalandjai elvezetik az önként vállalt technomágus börtönből a Babylon 5 állomás ismerős környezetébe, és végül a Z’ha’dum legbelsejében megbúvó lovecrafti borzalomhoz, az árnyak hazájába.

Természetesen Galen indulásakor nem tudja, hogy a fenti kérdések megválaszolásához kelt útra. Három embert kell megölnie küldetésében. Első célpontja Morden, akinek csábító ígéretei a technomágusoknak a Casting Shadows-ban kissé más fényben tüntették őt fel Galen szemében. Miközben a technomágus vezetők Köre fél Mordentől, ő csupán egy ok amiért Galen elhagyja rejtekhelyét. Galen személyes célpontjai Elizar és Razeel, a renegát technomágusok, akik megölték Isabellet, Galen szerelmét. Neki küldetése elvégzése után szándékában áll meghalni.

Az Invoking Darkness-t történetében az olvasó közeli bepillantást kap arra a sötét és hideg helyre, ahol korábban Galen lelke volt. Galen fél, hogy elveszíti az irányítást és fél használni a pusztítás varázslatot. Fél kapcsolatba lépni másokkal, mert tapasztalatai szerint az mindig veszteséggel és árulással jár. Galen a közöny falaival körbezárt alagútban él, ahol az egyetlen előtte fekvő utat csak végtelen elméleti matematikai gyakorlatai jelölik ki. Elrejtőzik a múlt elől és még Isabelle nevére sem tud gondolni. Azonban mindezen elszigeteltsége ellenére ő az egyetlen technomágus a rejtekhelyen, akinem bújik el a jövő elől.

Az Invoking Darkness a Babylon 5 harmadik szezonjának vége körül játszódik. Míg a Summoning Light a „The Geometry of Shadows” eseményeivel állt kapcsolatban, addig az Invoking Darkness a következő epizódok eseményeit követi: „And the Rock Cried Out, No Hiding Place” és „Z’ha’dum”. A „Z’ha’dum” eseményei például másodpercről másodpercre vannak kidolgozva, hogy teljesen új értelmet adjanak ennek az epizódnak és megválaszoljanak sok olyan kérdést, ami felmerült az okos rajongókban.

A történet egyik aspektusa amit különösen élveztem, Galen analízise a vorlon és árny filozófiákról amelyek a háborúk végtelen cilusához vezettek a galaxisban. Talán egy kicsit túl sok a vorlon bennem, de sosem értettem hogyan támogathatja valaki a káoszt, miközben rendkívül szervezett módon tervezi és kivitelezi a háborúkat. Galen is felfedezi az árnyak képmutatását. Kombinálja az árnyakkal kapcsolatos tudását a hibás vorlon logikával az örökös konfliktus olyan szintű megértését megalkotva ezzel, amely sokkal világosabb bárminél amit John Sheridan mondott, amikor kirúgta az Elsőket a galaxisból.

Az első két könyv olvasói örülni fognak a sok olyan visszatérő karakternek, mint Elric, Blaylock, Fed, Alwyn, G’Leel, Morden és Anna Sheridan. Néhányan még életben is maradnak a könyv végéig! Morden karakterét jobban megismerhetjük miközben Galen azon vívódik vajon szándékosan segíti az árnyakat, vagy ő is csak egy olyan szolgájuk, mint Anna. Justin karaktere a „Z’ha’dum”-ból megjelenik, amikor Anna Sheridan előkészítéséről olvasunk, mielőtt meglepné férjét a Babylon 5-ön.

A történet bővelkedik akcióban. Galen fizikai teljesítőképességei határáig harcol, számban és erőben fölényben lévő ellenfelek ellen és olyan erők ellen, melyek akadályozzák saját maga és a technomágusok megértését. Jeanne Cavelos ügyesen irányítja hullámvasút menetét és sikeresen megoldja egy rendkívül nehéz időben kinyújtott jelenet leírását, amiben több oldalon keresztül mutatja be néhány nagyon fontos másodperc történéseit. Az árny technológia színes ábárzolása Z’ha’dumban egy másik kiemelkedő része a történetnek. Még akik nem olvassák teljes odaadással, azoknak is rémálmaik lehetnek a sötét bolygó belsejében megbúvó szörnyűségek ilyen szintű bemutatásától.

Az Invoking Darkness lezárása meghagy pár érdekes kérdést, teret adva a továbbfejlesztésnek. A technomágusok lehetnek sokkal többek vagy sokkal kevesebbek ettől a ponttól kezdve és amit a Crusade-ben látunk belőlük, kétségek között hagy minket további útjukat illetően. Szívesen olvasnék egy regényt Galenről, lehetőleg Jeanne Cavelos tollából, ami pár évvel a trilógia után játszódik. Ez a trilógia újraértelmezte Galent. Ezekután lehetetlen ugyanazzal a szemmel nézni Galent a Crusade-ben. Jeanne Cavelos briliáns munkát végzett ennek az elkínzott karakternek az életrekeltésével, jócskán megnövelve az olvasók érdeklődését iránta.

Fordította: Chris

 

shopify visitor statistics