Valen Feljegyzései # 2

Könyvismertetök
 

"Legions of Fire: The Long Night of Centauri Prime"

Centauri trilógia
1. kötet
Írta: Peter David
ISBN: 0-345-42718-1
Kiadó: Del Ray

A prológus az A centaurik bukása (The Fall of Centauri Prime) c. epizódban látott jelenettel kezdődik, amelyben a drakh-őrző átveszi a hatalmat Londo felett.

Nem sokkal ezután Londo elindul "régi életének" utolsó sétájára a lerombolt fővárosban. Durla, a testőrség vezetője ezt ellenzi, de Londo nem törődik ezzel. Sétája során egyszer csak eltalálja egy kő, amelyet egy kislány dobott el. Mint kiderül, ő Lord Refa lánya, Senna.

Londo megpróbálja jóvátenni amit Refával tett, ezért felajánlja a lánynak, hogy éljen a császári udvarban amelyet az először visszautasít ugyan, de végül elfogadja.

8 hónappal később folytatódik a történet.

Senna időközben 13 éves és Londonak köszönhetően a legjobb taníttatást kapja. Telis Elaris a történelemtanára, Centauri Prime (Kentauri őshaza) egyik legkritikusabb gondolkodója. Miután napvilágot lát egy kiadványa, meghal egy robbanásban a házában, ahol a Csillagközi Szövetség számára kémkedett. Senna Durlát gyanúsítja Telis meggyilkolásával.

Durla, aki jelenleg már Belügyminiszter, létrehoz egy "Irodát a haladásért" és egy, az elit kentauri fiataloknak szánt közösséget.

Eközben a Haladásért Iroda vezetője megnyeri az ügynek Londo volt feleségét, Lady Mariel-t.

Vir Cotto látogatást tesz a Centauri Prime-on és közben Londo elárasztja kétértelmű, rejtélyes megjegyzésekkel.

Virnek egy kis időbe kerül mire megfejti ezeket, de végül megtudja belőlük, hogy merénylet készül. Egy őrzővel rendelkező centauri meg fogja ölni Sheridant, amikor az a Babylon 5 Alsóvárosában látogatást tesz. Vir azonban megelőzi és elhíreszteli a dolgot. Váratlanul megjelenik egy technomágus és pár szót vált Virrel (ebből a beszélgetésből nem sok újat lehet megtudni).

Londot keményen megbünteti a drakh az árulásáért, majd megtöri, és Londo elviszi az "ajándékot" Delenn és Sheridan gyermekének. Ez egy szarkasztikus és ironikus találkozás, amely közben Delenn rövid időre láthatta az őrzőt.

Mindezen történéseket Senna véletlenül elolvassa Londo emlékirataiból, aki iszonyúan dühös lesz emiatt.

Ezután Senna megszökik a palotából, de problémái adódnak és nem biztos a túlélése a palotán kívül. Londo eljön érte, hogy "megmentse". Senna még mindig nem biztos abban amit olvasott, mert utalások vannak benne a drakh-okra vonatkozóan. Londo azt mondja mindez szükségből történt, a nép szolgálatára. Szerinte a nagy titok a Csillagközi Szövetséggel történt háború volt, amely után Centauri Prime-ot újra felépítik.

Pár nappal később megjelenik a Babylon 5-ön Mariel, hogy Virrel találkozhasson valami álmagyarázattal elérve ezt. Megpróbálja az ujja köré csavarni ilyesmikkel, hogy: "Nem vagyok méltó hozzád" vagy "nem szeretnéd, ha veled látnának". Miután együtt voltak egy nagyköveti banketten, ahol nyilvánosan is vállalták kapcsolatukat, pár hónapig folytatódik viszonyuk. Vir később, egy felvételen látva, megbizonyosodik róla, hogy Mariel becsapja. A felvételen Mariel hiszékeny bolondnak titulálja és azt is megemlíti, hogy Vir sosem ment tovább "3"-nál.

A technomágus tájékoztatja Virt néhány dologról, amely a Centauri Prime-on történik és azt tanácsolja, hogy amikor Londo részeg, kérdezzen rá egy bizonyos Shiv'Kala-ra. Vir azonnal a Centauri Prime-ra utazik.

Senna eközben Timov-tól, Londo feleségétől kér segítséget. Timov azzal indokolja Londonak a palotában való feltűnését, hogy biztosan szüksége lehet egy őszinte kritikusra. Londo átlát a szitán és összevesznek, de Timov jól oldja meg a helyzetet és a palotában marad.

Shiv'Kala, a drakh vezér aki Londot ellenőrzi, problémákkal küszködik: nehezen tud dönteni néhány dolgot illetően. Londo eközben még nagyobb rizikót vállal, ha már Delenn, Sheridan, a fiuk és minden veszve van...

Vir visszatér a Centauri Prime-ra és együtt vacsorázik Timov-al és Londoval, akik a régi szép időkről beszélgetnek és alaposan felöntenek a garatra.

Vir kihasználja az alkalmat és megkérdezi Londot, hogy ki az a Shiv' Kala. Londo rákérdez, hogy ki? Mikor újra hallja azt a bizonyos nevet, az őrzőnek engedelmeskedve fejbe vágja Virt egy borosüveggel.

Vir nemsokára egy cellában tér magához. Természetesen megjelenik Shiv'Kala és a halálát követeli. Londo rátámad kardjával Shiv'Kala-ra. Azzal az egyszerű magyarázattal, hogy a drakh-nak a saját élete fontosabb, minthogy megölje Virt és ő pedig a fájdalmat nem fogja úgysem elég gyorsan érzékelni ahhoz, hogy közben meg ne ölhetné Shiv' Kala-t, Londo meggyőzi őt, hagyja békén Virt.

Timov eközben Londo ágyában várakozik, aki mentséget keres távolmaradására, mivel nem akarja megosztani eme "élményt" a drakh-al. Amikor Durla árulással és gyilkossági kísérlettel vádolja Timov-ot, Londo is eltávolodik tőle és hagyja, hogy őt is letartóztassák. Következő nap, választás elé állítja: vagy a halál vagy életfogytiglan tartó száműzetés. Timov tudja, hogy Londo is tudja, hogy nem akarta megölni őt.

Londo ez után meglátogatja Virt és kiszabadítja őt. Azt mondja neki: soha többé nem térhet vissza. Kimegy a cellából és nyitva hagyja az ajtót.

Vir úgy gondolja, rögtön lelőnék amint kiteszi a lábát a cellából, azonban semmi ilyesmi nem történik és a palotából kiérve a transzporterek felé veszi útját. Útban arrafelé találkozik Kane-el és két barátjával. Egy rövid beszélgetés után, amely Centauri Prime-ról, Londoról és a drakh-ról szól, véget ér a trilógia első kötete.

Megrendelés: www.amazon.co.uk ; www.amazon.de

Fordította: Delenn

 

shopify visitor statistics