Valen Feljegyzései

 

JMS válaszok archívuma az Usenet, Genie, CIS Babylon 5 fórumaiból.

 

 

Archiválás kezdete: 1994. szeptember 25.: ftp://ftp.midwinter.com/pub/Babylon-5/b5_jms_answers.txt  

2. rész Karakterek, Népek

K: Miért Londo volt a narrátor a pilotban?

V: Igen, úgy tűnik Londo lenne erre a legalkalmatlanabb; nem is lehet őt látni két teljes jelenetig, és mindenki azt várná a parancsoké legyen ez a feladat.

De mindennek megvan az oka…

Az „emberiség” szó Londo szájából kifejezetten az emberekre utalás, nem pedig bármely értelmes lényre beleértve a saját faját is. Földlakók. Ez volt az egyik a sok ok közül amiért ennek a karakternek szántam a narrátor szerepét, valaki aki kívülről szemléli az eseményeket.

A Harmadkorral kapcsolatban, az -- ó, a fene vigye, már ennyi az idő, mennem kell…

 

K: Laurel…

V: Ez nem annyira spoiler, mivel egy elvetett történettel foglalkozik (vagy inkább mondom úgy… egy módosított történetvonallal). Azért beszélek róla itt, mert már máshol is megemlítettem.

Gondoljatok erősen a pilotra egy pillanatig. Akinek a munkája a megfigyelő kupolában az érkező hajók felügyelete… de elég egyértelműen nem vették észre a kis pók szállítóhajót? Az állomás burkolatának észre kellett volna vennie (és valószínűleg így is tett), hogy valami rákapcsolódott… de valaki ezt egyértelműen felülbírálta a pók szállító esetében. Valakinek el kellett intéznie előre a számítógépen keresztül, hogy a merénylő könnyen bejusson Varner szállására. (És hogy hívják azt akinek ezt megengedi a számítógép?) Valakinek el kellett azt is intéznie, hogy a szállítócső késsen, és aztán *kitörölni* ezt az információt a számítógépből. Valakinek, aki *pontosan* tudta mikor dokkol a vorlon hajó. Amint láttuk a következő személyek lépnek kapcsolatba a merénylővel különféle módokon: Garibaldi, Lyta, G’Kar, Londo, Dr. Kyle és persze sokkal később Sinclair. Kit nem láttunk sosem közvetlen kapcsolatba lépni a merénylővel? Ki lett a főnök, amikor Sinclair-t leváltották?

Észrevettétek már a mintát? Bizonyos dolgok egy bizonyos személyre utalnak… aki talán, talán nem, saját szakállára dolgozott?

És igen, ez olyasmi amit terveztünk kidolgozni, bár nem kapcsolódott *közvetlenül* a fő történetvonalunkhoz. Határozottan hatással volt rá, persze. Ez a parancsnokhelyettesi karakter csere miatt lett megváltoztatva, és így már sosem jut el oda ahová indult… de még mindig van pár érdekes tervünk a másodlagos karakterrel kapcsolatban, egyáltalán nem Takashimával (ezért nem nevezném ezt spoilernek), de mindenképpen meglesz a maga szerepe.

Namármost, nem mondtam, hogy ő gonosz volt. Azt mondtam, bizonyos dolgokat talán vagy talán nem, saját akarata szerint tett meg. Hogy ez mit jelent… majd meglátjuk.

Az egyetlen dolog amit kompletten kihagytam a sorozat beindulásának késése miatt, az a Laurel-szál volt, ami közben mutálódott és valami sokkal érdekesebb lett belőle. Ez olyasmi volt, ami lehetőséget adott nekem egy rejtekajtó beépítésére, amit sokáig nem fogtok látni, miközben végig a látóteretekben van.

 

K: Hogyan kommunikál n’grath?

V: Bogárszerűen csiripel és suttog, amit a mellkasán látható fordítógép fordít le (az a világító izé).

 

K: Hogyan kommunikál Kosh?

V: Néhány rész összeállítása után már láthattuk hogyan beszél Kosh. Eléggé szokatlan rendszert használ, amit *valóban* hátborzongató hallani. Olyasmi, amitől libabőrös leszel egy időre.
Imádom.

Igaz, Christopher Franke tervezte meg Kosh hangját.

 

K: Kentaurik…

V: A legközelebbi párhuzam a kentaurikhoz azt hiszem az ősi Róma. Nem kívánok korabeli forrásokra hivatkozni, szerintem ez eléggé nyilvánvaló. A B5-ben sok minden még régebbi forrásokból származik.

 

K: Hogyan viselik a kentaurik a hajukat?

V: A kentauri férfiak viselik a hajukat a látható módon, melynek hossza meghatározott az adott személy státusza által. A kentauri nők megvetik az ilyen státusszimbólumokat és kopaszon járnak, egy hátul található hajfonattól eltekintve. (egyfajta páva jelleg.)

Persze hordhatnák a hajukat hosszabban, mint azt a státuszuk megengedi, de ez hivalkodásnak számít olyasmivel, ami valójában nincs, és azt szánalmasnak tartják.

Londo népe odavan az ékszerekért, díszekért, mint például a medálok vagy kitüntetések és hasonlók.

Ez egy normál ágy, az megfelel. Bár *volt* egy ötletünk, amiben Londo felül az ágyban egy csodás szexuális együttlét után, és a haja ernyedten lóg… de egy hirtelen józansági roham közben leszavaztuk.

 

K: Mennyi, ööö, nemi szerve van egy kentauri férfinak? Mi van a nőknek?

V: A férfiaknak hat van.

A borzasztó az, hogy két nő a háttércsapatból - akik TÚL nagy örömüket lelték ebben - állandóan hozta hozzám ezeket a végtagokat, hogy ellenőrizzem a formáját, méretét, összképét, látunk-e rajtuk ereket…

A kentauri nőknek van hat keskeny nyílásuk a hátukon, a gerincük mindkét oldalán három, közvetlenül a gerincoszlop aljánál.

Elég beteges, ha ezekre vagytok kíváncsiak; még betegesebb ha ezeket ELŐ is hozzátok…

 

K: Minbari…

V: A vallási és harcos kaszt véleménye szinte sosem különbözött, egészen addig, amíg a vallási kaszt kiadta a parancsot a megadásra a Vonal Csatánál. Azóta nem mennek simán a dolgok…

A három fő része a minbari társadalomnak a vallási kaszt, a harcos kaszt és a dolgozók… akik igazából nem alkotnak kasztot, ezért nem is nagyon foglalkozunk velük. Ez egy nagyon különböző, kevésbé befolyásos része a társadalmuknak.

Valen volt az, aki egyesítette a minbari kultúrát. Ő a minbarik Krisztus-alakja.

Általánosságban a vallásos kaszt elsőbbséget élvez a harcos kaszttal szemben.

A minbarik nem sokat foglalkoznak a külsőségekkel, inkább a dolgok belseje, működése fontos nekik.

Akiket esetleg érdekel, azoknak elmondom, hogy találtunk ki neveket a különböző harcos kasztba tartozó klánok számára. Az öt legfontosabb a Star Riders (Csillaglovasok, a legöregebb klán), a Moon Shields (Holdpajzsok), a Wind Swords (Szélkardok), a Night Walkers (Éjjárók) és a Fire Wings (Tűzszárnyak). (Az első három a felfegyverzett haderő régi minbari verziójára utal, amihez szükség volt lovasokra pajzsokkal és kardokkal, a negyedik a gyalogos katonákra vonatkozik és az utolsó arra a klánra, amely először használt repülőgépet csatában.)

(Ja igen, a Star Riders olyan felfegyverzett harcosokra utal, akiket kiképeztek a csillagok segítségével való tájékozódásra. Utánuk jönnek a gyalogosok, akik az éjszakai menetelésben voltak gyakorlottak.)

A Delenn fejének hátsó feléből kilátszó csont nem dekoráció, hanem a fiziológiájuk része. Az egyes minbariknál eltérő lehet a mérete, formája és felülete (egy másik minbarinak például sötétebb árnyalatú ez a csont és repedezett stb.) A csont a fej hátsó feléből nő ki, és a korral együtt előrefelé növekszik. Amikor Delenn megfordul, lehet látni a csont gyökerét.

Többnyire az alsóbbrendűek nem tudják a Szürkék Tanácsába tartozók neveit. Igyekeznek névtelenek maradni, hogy elkerüljék az esetleges személyi kultusz kialakulását. Az anonimitással kapcsolatban láthatjátok a teljes magyarázatot néhány későbbi epizódban, főleg a „Sky” és a „Babylon Squared” címűekben.

Igen, azt hiszem nyugodtan mondhatom, a minbarik kedvelik a háromszögeket és a hármasával szereplő dolgokat.

A minbarik 11-es számrendszert használnak, úgyhogy a tizenkettedik év náluk a tizenegy-első stb.

A 11-es számrendszer használata onnan jött, hogy ennyi ujjaik számához hozzáadták még a fejüket is. Egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét, nyolc, kilenc, tíz, tizenegy. Tizenegy-egy, tizenegy-kettő, tizenegy-három, tizenegy-négy, tizenegy-öt, tizenegy-hat, tizenegy-hét, tizenegy-nyolc, tizenegy-kilenc, tizenegy-tíz, tizenkettő. Tizenkettő-egy, tizenkettő-kettő, tizenkettő-három, tizenkettő-négy, tizenkettő-öt, tizenkettő-hat, tizenkettő-hét, tizenkettő-nyolc, tizenkettő-kilenc, tizenkettő-tíz. És így tovább. Van még valaki, aki nem érti?

 

 

K: Miért változtattátok meg Delenn külsejét a pilot után?

V: Amikor végleg eldőlt, hogy nőneműre csináljuk, akkor módosítottunk a makeupon. Ráadásul nagyon rövid idő alatt készült az eredeti makeup, és voltak benne részek, amik nem annyira tetszettek. Sokkal jobb most. Jobban is néz ki, és könnyebb felrakni, levenni.

Nem emlékszem, hogy ezt már említettem-e vagy sem… de tudjátok, hogy jelenleg a B5 pilotfilmje az első helyezett a vásárolt és kölcsönzött videókazetták listáján Horvátországban? Hogy ez mit jelent, fogalmam sincs…

Mira benne volt a horvát énekkarban?! Nem tudtam. Sosem említette. Azt tudtam, hogy színésznő volt, de ez újdonság nekem. Meg kell kérdeznem tőle, amikor bejön jövőhéten.

 

K: G’Kar…

V: Nem fogjuk látni G’Kar párját ebben a szezonban.

Azt hiszem G’Kar földi mértékkel 50-60 éves, ami a narnoknál a középkoruk kezdete.

Folyamatosan küzdöm a belső késztetés ellen, hogy egyszer úgy hozzam vissza G’Kart a narn anyabolygóról, hogy sántít egy botra támaszkodva, be van kötve a szeme és azt mormogja:

„Öregem, a Thenta Makurnak nincs *semmi* humorérzéke.”

(Na most meglátjuk *ezt* hányan értették.)

G’Kar maszkján is végzünk pár kisebb módosítást, kevésbé szögletesre formálva az állát, szélesebbre a száját és könnyebben kezelhetőre készítve az egészet. Sokkal valóságosabbnak is fog hatni; voltak részei amik egyértelműen maszknak tűntek közelebbről nézve.

 

K: Garibaldi nevét a 19. századi olasz hősről, Giuseppe Garibaldiról kapta, aki a vörösingesek parancsnoka volt? Vagy csak véletlen?

V: Ennyire nem ismerem az illetőt, de igen, róla neveztem el.

 

K: Ivanova…

V: Rövid Ivanova ismertető: orosz, pesszimista, kényszeredett, nagyon okos. Nem szerepel a „Believers”-ben, mert volt egy egyhetes átfedés egy korábban bejelentett filmes munkájával, és mi ehhez alkalmazkodtunk.

Mivel belorusz őseim vannak, mindig is szerettem volna egy orosz karaktert megírni. Nem valakit akcentussal, végül is nincs akcentusom, bár a vezetéknevemben 10000 mássalhangzó és nulla magánhangzó van. Van egy kényszeredett, szabályokhoz ragaszkodó, makacs és néha nagyon szenvedélyes része az orosz szellemnek, némi elnagyolt miszticizmussal, jó érzékkel a végzethez, néha megtűzdelve az emberiségbe vetett mély hitük megnyilvánulásainak pillanataival. A jellemző vonások olyan keveredése ez, amit nem nagyon látni az amerikai televízióban.

A kelet európai hátterem miatt régóta ismerem az efféle karakterekre általában kirótt sztereotíp szerepeket, és már alig várom, hogy az ő karakterét igazán jóra megírhassam.

Van egy Billy Joel szám, amiben ez a szöveg is benne van (és most emlékeimből idézem): „Még mindig van benned fájdalom / Amit büszkén viselsz / Ez az egyetlen része / Egy összetört szívnek / Amit megmenthetsz.” Na ez lenne Ivanova.

A fő oka a parancsnokhelyettes megkülönböztetésnek az, hogy különben két parancsnok lenne, és így egyértelmű kit szólítottak meg. Persze vannak más ötleteink a következő évadra.

És igen, Ivanova a Földön született, az Orosz Konzorcium területén, bár többnyire a tengerentúlon tanult.

 

K: Kosh…

V: A poén kedvéért elmondom mi az amit Kosh *valójában* mond majd, amikor az első szavakat halljuk tőle. A Megfigyelő Kupolában van, kifelé néz az ablakon, miközben egy hajó repül el felette, a fények pedig csillogva rávetülnek.

„Ahhh…gyönyörű.” Hosszú szünet miközben körbenéz. Aztán „Ez hiányozni fog…amikor vége lesz.” Aztán kimegy, miközben Garibaldi az suttogja Ivanovának „Én *tényleg* utálom, amikor ezt csinálja.”

A jelenet nincs időponthoz kötve. Talán bemutatjuk később.

Kosh szövegeinek írása a legnehezebb, mert nagyon óvatosan kell őt használni, és odafigyelni arra mit mond. Ha túl sokat beszél, veszít a misztikusságából, és azt sem akarjuk, hogy állandóan szerencsesüti típusú aforizmákat süssön el. Rendkívül megfontoltan beszél, minden kis részlet jelent valamit, de néha nem azt, aminek látszik, és teljesen másképp közelíti a dolgokat, mint egy hétköznapi beszélgetés esetében. Úgyhogy minimalistaként kezeltem, hogy a jelentést a lehető legkevesebb szóba sűrítsem bele. És az egyik jelenetben, egyikben a kettő közül melyekben megjelenik, sikerült lemennem *egy szóra*, és az az egy szó - ami teljesen ártalmatlan, semleges szó önmagában -- halálra rémít *mindenkit*.

Itt van egy kis extra infó nektek: csak egy személy van a Babylon 5 fedélzetén, aki tudja milyen egy vorlon a ruháján belül, és csak egyetlen egy fajnak volt dolga vorlonokkal korábban. Nézzétek meg a fogadást a végén (The Gathering), és figyeljétek meg, van-e valami szokatlan abban ahogy az egyes emberek reagálnak Koshra. És ki hiányzik még a fogadásról?

 

K: Londo…

V: Színfalak mögötti humor: mivel sok idő telt el a pilot óta, a színészeinknek kis időbe telt amíg újra beleélték magukat a szerepükbe, mire megtalálták a karakterek „ujjlenyomatát”, jobb szó híján. Ez érthető a hosszú szünet után. Amikor bele akart rázódni a szerepbe, Peter Jurasik megemlítette, hogy neki elég felállni hozzá és elkiáltani magát „MISZter GariBALdi!”, és máris minden a helyére kerül nála. A „Shazam!” egyfajta B5-ös verziója. Leszámítva persze a villámcsapást.

Csinálunk egy teljesen új hajat ami laposabb lesz, és hátulról jobban néz ki, ami mindig is gyengéje volt az előzőnek. És azt sem akarjuk, hogy Peter az egész sorozat közben borotválja a fejét, ahogy a pilotnál tette, úgyhogy csinálunk egy hosszabb maszkot, ami egészen a szemöldökig tart, és ott leragasztjuk. Ez kissé megkönnyíti majd Peter életét.

 

K: Londo „Nem lehet ennyire rossz” felesége az egyik volt a három közül?

V: Valójában, sajnálatos módon, az volt Londo első felesége, akitől később kénytelen volt elválni. Majd alkalomadtán többet foglalkozom ezzel.

 

K: Sakai…

V: Catherine egy olyan földi szervezetnek dolgozik, amely aszteroidákat és bolygókat vizsgál meg ásványi lelőhelyeket keresve, ellenőrizve lakottságukat, és felkutatva a legnagyobb profitot termelő anyagokat.

Felvettük az első jeleneteket Sinclair és új szerelme, Catherine Sakai szereplésével (akit Julia Nickson alakít). Ez egy nagyon erős karakter, és ő csodálatos vibrálást visz bele. Egyedülálló kapcsolatuk van, ami pont olyan, mint bármely más igazi kapcsolat csúcspontokkal, mélypontokkal és unalmas pillanataival. Az egyik módszer amivel ezt megerősítettem az…nos az első epizód amiben újra találkoznak (már korábban volt kapcsolatuk), olyan jelenetekkel van teli, amelyek majdnem mind személyes tapasztalatból származnak.

Néhány kínos és már szinte fájdalmas párbeszédet nagyon, *nagyon* nehéz volt újra végignézni. (Michael és Julia egy egész hétvégét dolgoztak a rendezővel, hogy minden kis apróságot helyretegyenek.) Amikor a forgatásra került sor, bármennyire is szerettem volna ott lenni, képtelen voltam rá. A szívem állandóan lezuhant egész a cipőmig. Nem bírtam volna kivárni, amíg valaki azt mondja „Szerintem ebben nem érződik a valódi kapcsolat”, én meg kapásból leütöm. De azért volt egy megérzésem, hogy ez nem fog megtörténni. Nagyon is valóságosnak hatott, és mindkét karaktert mélyen érintő pillanatok voltak ezek.

„Arról írj, amit ismersz” azt mondják. Na persze. Mi van ha pl. egy fúrógépet dugok a fülembe…gyorsabb lenne, kevésbé fájdalmas, és egy idő után még talán meg is kedvelném…

 

K: Catherine alakja a feleségedén alapszik? (a kérdező a feleségre a ’Spousal Overunit’ kifejezést használta, ami egyfajta ’felérendelt feleség-egységet’ jelent, valószínűleg egy B5-el kapcsolatos nem jól lefordítható poén, a ford.)

V: Valójában nem… Catherine Sakai figuráját egy olyan nő ismerősöm ihlette, akivel kapcsolatom volt egy ideig. Ennél többet nem árulok el ebben a témában.

 

K: Sheridan…

V: Igen, Sheridan Philip John Sheridan tábornok leszármazottja, aki a Szövetségi Hadseregben harcolt.

Sheridan végigkíséri a B5 sorozat egészét.

Sheridan katona. A katonáknak háború idején megmondják, EZ az ellenséged. Megölöd, vagy ő öl meg téged. Ezután ugyanaz a helyzet áll elő, mint az amerikai katonáknál a második világháború után, amikor tárgyalni kellett a németekkel és a japánokkal. Ez néha nagyon kínos lehet…és néha sokáig is tart.

 

K: Sinclair…

V: Amennyire emlékszem, a fénykép Sinclair őséről készült, aki a brit csatában harcolt. És a bekeretezett darab valóban egy Sinclair Repülőgép logó. (Sinclair szállásán látható képekről van szó – a szerk.) Van egy történet Sinclair apjával kapcsolatban, de ezzel nem foglalkozom ebben az évadban, mert más családi dolgai is lesznek a karakterünknek, és nem akarok túl sokszor ugyanazzal a témával előjönni.

 

Fordította: Chris

folyt. köv.

 

shopify visitor statistics