Valen Feljegyzései

 

JMS válaszok archívuma az Usenet, Genie, CIS Babylon 5 fórumaiból.

 

 

Archiválás kezdete: 1994. szeptember 25.: ftp://ftp.midwinter.com/pub/Babylon-5/b5_jms_answers.txt  

3. rész Vegyes

K: Hogyan alakul majd az idővonal a B5 történetében?

V: Úgy dolgozom, hogy a valós idő közel van a párhuzamos történet-időhöz a sorozatban. A sorozat eseményei körülbelül a pilot eseményei után hat hónappal indulnak. Beléptünk egy másik évbe, úgyhogy a sorozat első éve 2258. lesz, a második pedig 2259. ha eljutunk addig.

Nem, általában nem jelentjük be a hónapot és napot egy epizódban, bár néha hivatkozunk dátumokra érintőlegesen, alkalomszerűen. A jelentősebb előrelépések évről évre történnek, emiatt a sorozat minden évében a narrátor elmondja melyik évben járunk (első szezon: 2258, második szezon: 2259, stb.)

El fog telni bizonyos idő az epizódok között a B5 univerzumban, esetenként egy hét, néha több, hogy végül egy teljes évet öleljünk fel.

Körülbelül kilenc hónap telt el a pilot ideje és a sorozat megszületése között.

 

K: Miért „Babylon 5”?

V: Az az igazság, hogy Babilon mítosszá vált, amit lehet értelmezni és újraértelmezni millióféleképpen, és nem lehet nem beszélni róla pont ezek miatt az értelmezések miatt. Ezért ez a név többször került elő, mint ahányszor gondolni szerettem volna rá, énekben és történetekben. (Emlékeztek a „Babylon” című dalra, azt hiszem Donovantől?) Csináltunk egy címkeresést a gyártás kezdete előtt, és a Babylon 1 négyszer szerepelt, a Babylon 2 kétszer, a Babylon 3 egy szerzői jog védett dal címe, és a Babylon 4 is felmerült (bár ez nem volt levédve, mégis túlléptünk rajta). Somtow is használta a Babylon 5 nevet a történetében. Ez olyan név, ami sok újraértelmezést érdemel.

Talán azt hittétek a Babilon nevet egy kalapból húztam ki? Elég annyi, hogy lesz pár érdekes történelmi párhuzam…

Alaposan kell nyomoznotok, ha jó anyagot akartok találni Babilonról; nem túl népszerű téma a hétköznapi kiadóknál, az akadémiaiaknál kell próbálkozni. (Vigyázzatok a valláshoz kötődő kiadókkal; az ő sajátos elképzeléseik megfertőzhetik a szövegeiket.)

Az ősi Babilon egy jó ötlettel indult, kialakítani egy központi helyet az üzletnek, kereskedelemnek, vásárlásnak… és ebből fokozatosan süllyedt le. Az *ötlet* szilárd volt, és ez a Babylon projekt célja volt… létrehozni egy közös helyet az üzletelésre, ahol a különféle kultúrák találkozhatnak. És egzotikusan is hangzott. Természetesen senki sem várja, hogy a Babylon 5 az eredeti Babilon útját járja be…

Végül is, mi *sokkal* okosabbak lettünk azóta.

 

K: Meg fogjuk tudni mi történt a Babylon 4-3-2-1-el?

V: A Földi Szövetségé volt az összes Babylon; az első hármat az építési fázis elején szabotálták, úgyhogy azok nem voltak túl nagy veszteségek. Hatalmas összegeket fektettek a B4-be, úgyhogy amikor eltűnt, alig maradt pénz az ötödikre. Mindent lehúztak, hogy éppencsak működni tudjon. Egy hatodik sosem épült volna meg.

A B4-nek nem volt parancsnoka. Az építés utolsó szakaszát Krantz őrnagy felügyelte, külön erre a feladatra kijelölve. Neki sikerült befejezni az állomást, és a Földi Erők éppen a kijelölendő parancsnokot szerették volna kiválasztani, amikor 24 órával a működésbe lépés után az állomás eltűnt 1200 főnyi személyzetével együtt (beleértve Krantz őrnagyot is).

B1-B4 körülbelül ugyanabban a szektorban voltak, a B4 építéséhez felhasználták az első három maradék anyagait is. A B5 kb. 3 órányi útra épült a B4 helyétől (normál űrben utazva).

 

K: Hogyan kezelik a nyelveket a Babylon 5-ben?

V: Több különböző nyelv hallható a B5-ön, bár oda kell figyelni, ha meg akarjátok hallani. (Akinek surround házimozija van, könnyebben boldogul.) Például a vámnál a bejelentéseket először angolul mondják el, aztán intergalaktikusan. A bazár részen hallhattok csicsergést, suttogást és kattogásokat, és rengeteg különféle nyelvekhez tartozó hangokat.

Vá: nyelv… ha Oroszországból Amerikába mész nagykövetnek, elvárják hogy folyékonyan beszélj angolul. A B5-öt a Föld alapította és többnyire ők is működtetik, ezért az angol a domináns nyelv. Ezért mindenki elég jól ismeri ahhoz, hogy megértsük egymást. (mellesleg ez már most is történik… a bolygónk összes reptéri irányítótornyában angolt használnak, és sokkal többen tanulnak angolul a világban, mint ahányan az angol anyanyelvűeknél más nyelveken.)

Az idegenek nyelvtudása eltérő; valószínűleg a legjobban beszélni (a szükség miatt) a nagykövetek tudnak, akiknek angol tudása tökéletes, vagy majdnem az (van egy beépíthető eszköz, a cyberlink, ami azonnal az agyukba közvetíti saját nyelvük szavainak angol megfelelőit, de ez nagyon drága és nem kis fájdalommal jár). A hátrány az, hogy néhány kulturális hivatkozás vagy szövegösszefüggés esetében nehéz egyértelműen fordítani. (Londo nem tudta mik a ramorák, Delenn egy pillanatig bizonytalan volt a költészettel kapcsolatban…)

Már több karakter esetében felmerült valamilyen fordító eszköz használata. Három domináns nyelv van a B5-ön, egyfajta csillagközi eszperantó, kentauri és angol, ami többé kevésbé a hivatalos katonai/diplomáciai nyelv. Persze nem mindenki ismeri ezeket a nyelveket, úgyhogy szükség van valami másra is. Vannak fordító csapataink (nem látszanak, de hivatkozunk rájuk a „Lélekvadász”-ban) és technikai fordító eszközeink, miután már elég sokszor léptünk kapcsolatba egy adott csoporttal vagy személlyel, hogy a két nyelvet egymásba átkódolhassuk.

(Szándékosan használunk enyhén eltérő angol kifejezéseket a légzsilipekre és hasonlókra, a piktogramok mellett. Nem minden angolul beszélő személy ismeri a nyelv minden részletét, és lesznek multikultúrális eszperantószerű behatások is az angol nyelvben az elkövetkezendő 200 évben. Szóval például az Univerzum Ma (Universe Today) kiadásában konvencionális angol nyelvet használnak, mivel elsősorban Földdel kapcsolatos dolgokkal foglalkozik. De vannak olyan feliratok, mint például SECÚR AREA. Vettük a bátorságot és néhány vonatkozásában egyszerűsítettünk az angol nyelven a nem-emberek miatt, amivel egyben próbáltuk azt is kitalálni, hogyan lesz hatással a multi-kulturalizmus a nyelvünkre 200 év alatt.)

Igen, van itt egy dolog ehhez kötődve a B történetben egy epizódban… egy idegen lép a fedélzetre, és nem igazán sikerül kommunikálni vele, egyszerűen túl idegen a gondolkodásmódja. (Amit én szeretnék, hogy kiderüljön a végén, hogy egy másik idegen francos macskájával vagy egyéb házikedvencével próbáltak kommunikálni egész idő alatt, ami nem is értelmes… de az idegeneknél, honnan tudhatnánk?)

Próbáljuk kidolgozni a nyelveket egy bizonyos fokig, de nem annyira amennyire én szeretném. Ennek valószínűleg várnia kell a szezon utáni szünetig, amikor lesz időm leülni és összeállítani egy szótárvázlatot.

 

K: Fognak beszélni az idegenek a saját nyelvükön?

V: Nem hiszek az egysíkú idegenekben akik egyformán beszélnek, ugyanazzal az akcentussal, éppúgy ahogy az embereknél sem hiszek ebben. Van például különbség Londo és Vir között is.

Amikor a szállásukon beszélgetnek, a saját nyelvüket használják, amit mi angolnak hallunk, mint például a második világháborús filmekben, ahol a németek egymás között németül beszéltek, de mi angolul hallottuk. (A másik megoldás a feliratozás lenne, ami néha használhatatlan, esetlen és nem fair a vak „nézőkkel” szemben.)

Nem nagyon fog előfordulni. Ezért is nem csinálunk feliratokat. Ez a különbség, amikor valami jól hangzik papíron, de nem jól hangzik a valóságban, főleg nem egy TV sorozat esetében.

Ha egy filmet csinálsz és csak egy-két felvételen beszélnek egymással idegenek feliratokat használva, ott megteheted; még olyan SF sorozatokban is, ahol főleg emberekhez beszélnek az idegenek, és csak nagyin ritkán egymás között.

De a B5-ben egy CSOMÓ időt töltünk a különböző idegen karaktereinkkel, és néha a beszélgetés eléggé részletekbe menő, komplex vagy politikai tartalmú. Egyik részben például van egy két és fél perces jelenet G’Karral és NaTothal, amit két hosszú jelenet követ Londoval és Virrel, majd Delennel és Virrel. Kb. öt percről van szó. A beszélgetések nagyon bonyolultak és körülményesek. Úgyhogy vagy a) minden beszélgetés érthetően elhangzik a képernyőn vagy b) feliratokat használsz ÖT PERCIG FOLYAMATOSAN?

Megölnéd a saját sorozatodat. Senkinek sem tetszene, és igazuk is lenne. Szóval ismét, nem minden jó ötlet használható vagy praktikus.

 

K: Miért jön ilyen későn a sorozat a pilot után?

V: Mi azonnal szerettük volna elkezdeni a sorozatot, de a stúdió lényegében azt mondta, hogy „Hát jó, megvan a pilot, de nem tudjuk vajon a piac elbír-e egynél több sci-fi sorozatot, nem sok futott be mostanában…talán előbb mutassuk be a pilotot, és ellenőrizzük a nézettségét, aztán ez alapján engedélyezzük a sorozatot.” És így is történt…amitől először ledöbbentünk, de hosszú távon végül is jól sült el a dolog, mert a közben eltelt idő alatt rengeteget javítottunk a műsoron.

Valójában, fura módon, nem nagyon bánom ha az emberek, akik nem látták a pilotot, nem is nézik meg később. Amit most csinálunk, az annyival jobb, hogy a pilotot szinte végig sem tudom már nézni.

 

K: Mi történt azokkal a karakterekkel, akik a pilotban szerepeltek, de a sorozatban már nem?

V: Egy titkos küldetésben (amibe a későbbiek során remélhetőleg még belemélyedhetünk) Laurelt átvezényelték a peremvidékre, Dr. Kyle pedig az Elnöknek dolgozik a földi idegen bevándorlás problémáján, ami néhányaknak problémát jelent, másoknak hasznot hoz.

Pat Tallman nem akart visszatérni a B5-be. Az új telepatánkat Andrea Thompson játssza, a karakter neve Talia Winters. Lyta jellemzőiből sok megjelenik Taliánál, de más módon vezetjük be őt az egészbe.

Ami ajándékot kaptam ettől az egésztől az az, hogy a két személy aki valaha is direkt érintkezésbe került egy vorlonnal…visszatér a Földre. Ez olyan baljóslatú témát sugall, amit később szeretnék részletesen kitárgyalni, miszerint a Földi Szövetség dolgozik valamin a színfalak mögött…

 

K: Hogyan voltál képes ennyi nagyszerű karaktert megteremteni?

V: Egyfajta egyszerűsítéssel éltem…olyannal amitől a karakterek sokkal valóságosabbnak tűnnek. A saját életem bizonyos vonásait letisztítottam és felosztottam a karakterek között. Kelet európai származásom hoz magával egy bizonyos pesszimizmust, egy kis cinikus humort és az élet olyan látásmódját, amely valahol a rezignáltság és az elcsodálkozás között van, és ezt az egészet belevittem Ivanovába. Katolikus nevelést kaptam (bár ez már lekopott legnagyobb örömömre), ebből adtam valamennyit Sinclairnek, felfokozva egy kis jezsuita tréninggel, és átadtam neki a történelem, vallás és filozófia iránt érzett csodálatomat. Néhány embert el is vesztettem az évek során és az ebből fakadó szomorúságot is hozzáadtam mindehhez. Egy dolog ami miatt mindig bajba kerültem, hogy alapvetően egy okostojás vagyok; mindig *pontosan* a legrosszabb pillanatban jártatom a számat. Ezt mind megkapta Garibaldi az ateizmusommal együtt. Az idegen nagykövetek kevésbé belőlem fakadtak, mivel kellett legyen bennük valamiféle idegen jellemző; egy idegen kultúra nyomai, amely jelzi kik és mik ők. Ezekben az esetekben körüljártam milyenek is az adott fajok, és megpróbáltam a lehető legtipikusabb képviselőt megalkotni belőlük.

„Akkor magyarázd meg Kosht.” Oké, most megfogtatok.

Lehetetlen nem változtatni a karaktereken bizonyos fokig, amikor kiosztásra kerülnek a szerepek. Mira személyisége belenőtt Delennbe, Andreas nagyon sokat adott G’Karhoz, Garibaldi pedig egyértelműen Doyle maga. Boxleitner is sokat tett hozzá Sheridanhez. Minél többet hallod a karakterek hangjait, annál mélyebbre áshatsz bennük a következő szezonban és ez nagyszerű.

Sinclair/Garibaldi/Ivanova alapvetően kedvelik egymást; ez így is marad sokféle okból kifolyólag. Egyik dolog ami idegeimre megy a drámai tévésorozatokban, hogy hamis feszültségeket keltenek a főbb karakterek között, amitől ők egymásnak esnek, és ez általában nem vezet sehová. Nagyon sok konfliktust láthatunk más sorozatokban, de nem sokban helyezik előtérbe a *barátság* igazi jelentését. És a hűségét. Ők hárman barátok és kollégák, akik kiállnak egymásért, vagy ha kell, meghalnak egymásért. Nekem tetszik ez az érzés. Van egy csomó más ember, aki vitázik velük, és egy csomó más sorozat, ahol a fő karakterek üvöltenek egymással; miért ne fedezzük fel a másik végletet is?

Elismerem, hogy ez a legidealizáltabb része a sorozatnak; mindig nagyra értékeltem a barátságot…az én barátaim tudják, hogy hívhatnak éjfélkor vagy az ország vagy bolygó másik feléből, én fenn leszek az első oda tartó gépen, ha bajban vannak. És tudom, hogy ők is ezt tennék értem. Bizonyos okokból a barátság és a hűség alapvetően meghatározza, mit gondolok a tévéről, filmekről vagy bármi másról. Számomra ezek olyasmik, amiket érdemes reklámozni.

Persze ne felejtsük el, hogy az első szezon után Sinclair útjai másfelé vezetnek, és hirtelen új dinamizmust viszünk a sorozatba, amiről még senki sem tudja pontosan hogyan is bánjunk vele. Ez szétválasztja őket, és ez jó ügy érdekében történik azt hiszem, amint megpróbálják kitalálni vajon melyikük bízhat a másikban.

 

K: Mennyi időre van szükség a képek elkészítéséhez?

V: Mennyi is az elkészülési idő jelenetenként…először is meg kell értenetek, hogy azok a Kenyérpirítók napi 24 órában képeket generálnak. Ron beindítja őket mielőtt hazamenne, és másnap reggel bejön megnézni a kész jelenetet. Úgyhogy nagyon SOK CGI jelenetet lehet egy hét alatt elkészíteni. Általában több percnyi anyag elkészül egy hét alatt…és igen, ebbe beleértendők a hosszabb panoráma-felvételek is. Higgyétek el, egy rakás CGI jelenet van minden egyes epizódban. Néhány karakter orientált történetben kevesebb van, de sokkal többet láthattok az olyan tömény-CGI történetekben mint a „Midnight”, „Sky” és „Raiding Party” (Ennek később új címet adtak – a szerk.), hogy megemlítsek párat.

Ezenkívül…az egyik találkozón Rick Sternbach az ST-től azt mondta, hogy az ST sorozatok (DS9 és a Voyager) is inkább a számítógépes EFX irányába orientálódnak, mint a modellkészítés felé. Elindulnak abba az irányba amerre mi indultunk…és szépen végigjárják ugyanazt az ösvényt, tanulva saját hibáikból, amit mi már megjártunk.

Részemről…csak itt ülök és mosolygok…és egy bizonyos szinten, nem azért ami miatt esetleg mások úgy gondolják, elégedett vagyok. Ebből látszik, hogy igazunk volt. És ha ők is belevágnak a CGI készítésbe, az mindkét oldalt újra versenyzésre készteti. Ez a fajta barátságos versengés jót tesz, mindkét felet a legjobb dolgok készítésére ösztökéli. Ez ráadásul megengedi más sorozatok indítását is CGI-t használva, ami még több SF anyagot jelent a képernyőkön.

Ez ahhoz is kapcsolódik, amit nemrég hallottam, hogy a Paramount fejét egyre több tévétársaság üti azzal a kérdéssel, hogy hogy a fenébe kerülhet egy DS9 epizód sokszor 1.7-2 millióba, amikor a B5-ben sokkal többet nyújtanak ennek a feléért? Szívesen meghallgatnám erre a választ.

A vicces ebben az, hogy Berman és Pillar közös megegyezés alapján egybehangzóan megesküdtek rá, hogy sohasem fognak CGI-t használni, csak modelleket. És most átjönnek játszani a *mi* térfelünkre.

Az Ambilnnak Amigái vannak tíz Screamer-el. Nekünk csak egy Screamer van. De velünk van Ron.

 

K: De a grafikák eszméletlenül élesek!

V: Csak megjegyzésképpen…a CGI képek túlságosan élesek…az enyhe elmosódás, amit általában látunk, az atmoszféra következménye. Az űrben nincs levegő, és így a látvány sem mosódik el sosem. (Nézzétek meg a legutóbbi NASA felvételeket ezzel kapcsolatban.) Pontosan ezért tették ki a Hubble-t az űrbe, hogy elkerüljék az atmoszféra okozta torzításokat.

Ugyan beszúrhattunk volna némi atmoszféraszerű elmosódottságot, hogy más mélységet kapjon az egész, de bennünk él az a különös kis „téveszme”, hogy ez egy tudományos- fantasztikus sorozat…

 

K: O’Hare kommunikátor…

V: Egy kis tréfás történet ezzel kapcsolatban… Pénteken a könyvelőm és a tízéves kisfia benéztek a forgatásra. A srác el volt ájulva mindentől. A forgatás közben Michael O’Hare odajött és beszélgetni kezdett a fiúval. Persze a gyerek egyből megkérdezte mi az a kütyü a kézfején. „Az a kommunikációs eszközöm” - mondta O’Hare. A kissrác bosszúsnak látszott, körbenézett, odasúgta Michaelnek, hogy hajoljon le, és elmagyarázta neki - nehogy később Michael kellemetlen helyzetbe kerüljön emiatt -, hogy a kommunikátor a *mellkasán* van.
A lelkemet odaadnám egy fényképért, ami akkor készülhetett volna Michael arcáról.

Véletlenül Michael O’Hare testvére parancsnok egy vadászrepülő rajnál, egy F-14-esen repül. Valamikor biztosan beleültetjük egy B5-ös pilótafülkébe, és Michaelt pedig egy F-14-esébe…

 

K: G’Kar maszk…

V: Mellékesen… ha tanácsadóként is meghallgatnak. Elég biztonsági intézkedés történt nálunk is… de mint ahogy az a TNG és más SF sorozatok esetében is történt, eltűntek néha dolgok. Egyik nap nagyon fontos dolgot emelt el valaki. Ahogy korábban említettem, újraterveztük G’Kar makeupját, néhány kisebb változtatást eszközölve. A végső jóváhagyás előtt készült egy teljes méretű (fej és nyak), kézzel festett modell. Csak egyetlen darab. És valaki elemelte, egyenesen Doug Netter irodájából, ahol a falon lógott. El sem tudom mondani mekkora értéke van; csak az anyagnak önmagában is, nem beszélve a gyűjtői értékéről.
Azért mondom el ezt itt, ha esetleg valaki látná egy találkozón vagy egy kereskedőnél, tudni kell róla, hogy lopott áru, és azonnal jelenteni kell a rendőrségnek. Ezt nem lehet összetéveszteni mással, mivel csak egy van belőle.

 

K: Mi történt azzal a kollégával aki „teológiai” problémák miatt kilépett a „Soul Hunter” forgatásakor?

V: Az egyik kollégám az utómunkálatos részlegnél jelezte, hogy „teológiai problémái” vannak az adott epizóddal kapcsolatban; nem azért, mert a hite *ellen* szól - dolgozott ő már horrorfilmeken és hasonlókon -, hanem mert olyan nézőpontot mutat be, ami neki nem nagyon tetszik… úgyhogy neki szinte meg kell védenie életfelfogásának *lényegét*… vagyis sokat kell gondolkodnia emiatt. Simán leszólhatná a sorozatot, ha a hite ellen szólna, támogatván saját véleményét… de nem igazán biztos benne, mire is lyukad ki a sorozat, vagy hogy *ő* hova jutna el végül miatta a gondolkodásban. Voltak már gondjaim korábban is a sorozatban más emberekkel, de ez volt az első teológiai probléma.

 

Ez+az:

Ha amit szerinted mondtam helyes, akkor azt mondtam amire emlékszel. Ha amit szerinted mondhattam nem helyes, akkor nem azt mondtam, amit szerinted helytelenül mondhattam.

Ez az üzenet elpusztítja önmagát amint valaki megpróbálja megfejteni…

Ma „Férfiak szoknyában” nap volt a Babylon 5 csapatánál. Vannak dolgok amikről a férfiaknak nem szabadna tudnia…

Ma Pizsama Nap volt. Inkább ne feszegessük a témát.

Az utómunkálatok vezetője, George Johnsen társproducer, olyasmit mutatott nekem ma amitől teljesen elképedtem, és most elmondom nektek is. (Egy csomót hülyéskedünk a forgatások alatt.)

Vegyétek elő a kezeteket. Hajtsátok be a hüvelykujjatokat, hogy a tenyér közepe felé mutasson, de ne egészen. Nyissátok szét a többi négy ujjatokat legyező alakban amennyire csak tudjátok. Most tegyétek össze a két kezetek úgy, hogy a mutatóujjak összeérjenek, és a kisujjaitok legyenek a két szélen (vagyis egy duplamértű legyezőt csináljatok). Most emeljétek fel a két kezetek a fejetek fölé úgy, hogy a csukóitok a fej tetején legyenek. Most forduljatok a hozzátok legközelebb álló személyhez és mondjátok „Hosszú és eredményes életet Londo.” Ez a nem hivatalos B5 belső köszöntés. Egyre többen csinálják, amikor reggel megérkeznek a munkába. (Ez a „Hosszú és ereményes életet!” Star Trekes  vulkáni köszöntés elferdítése, ami angolul jobban hangzik „Live long and prosper!” helyett „Live Londo and prosper!”, a fordító).

Elég beteg banda vagyunk, de legalább jól szórakozunk.

Vicces…néha csinálok kis klipeket a sorozatból, és összevágom zenével magamnak, vagy találkozókon bemutatni… és egy ideig azon gondolkodtam, talán az „I Am the Walrus” című Beatles számot játszom be zenének… aztán rájöttem, hogy túl egyértelmű lenne ha jól vágnám hozzá a képeket a zenéhez. I am the walrus…coo-coo ka choo….

A találkozón Jerry mesélt egy sztorit, amit *én* még nem hallottam. Van egy jelenet a „Midnight on the Firing Line” forgatókönyvében, amiben Talia (Andrea) beszáll egy szállítócsőbe, ahol találkozik Garibaldival, és kérdez tőle pár dolgot Ivanováról. Többször is begyakorolták, mivel ez volt Andrea első forgatási jelenete, és egyszer vették fel. Végigjön a folyosón, odaér a csőhöz… és Garibaldi nadrágja lent van a bokájánál. Nem kell tovább ragoznom. Ez a felvétel nem került be az epizódba…

 

Honnan Tudod, Hogy A Meló Már Az Agyadra Ment, JMS szerint:

Szóval ott voltam én, ágyban fekve hajnali háromkor, nem tudtam aludni és kitaláltam a Fingás Osztályozási Rendszert (Fart Classification System - FCS). Alapvetően három fő kategóriát különböztet meg: a kis fingások a pukik, a közepes fingások a pukkantók és az igazán nagyok a léghajók. Sürgősen szükségem van egy kis kikapcsolódásra….

(„Álmosságot okozhat” a seggem… mázlistának mondhatod magad, ha egyáltalán végigérsz a szobán miután bevetted ezt a vacakot….)

 

K: Hogyan hozod be a vallást a történetbe?

V: Hadd magyarázzam el a vallás és a Babylon 5 közötti összefüggés alapjait. Ateista vagyok, ez tény. De ez csak rám vonatkozik. Ha megnézitek az emberi társadalom történelmét, a vallás - akár szervezett, akár szervezetlen formában, vagy különböző fokú babonasággal elegyítve - mindig is jelen volt. És jelen is lesz még 200 év múlva is. Ettől nem ijedek meg, de ha valaki író, akkor foglalkoznia kell a létező dolgokkal, és ez közéjük tartozik. Ha nem vennénk számításba, az akkora hiba lenne, mintha tagadnánk a tényt, miszerint emberek néha megőrülnek, vagy szenvedélyesek lesznek, vagy küzdenek a jobb életért.

Úgyhogy foglalkozunk a vallás kérdésével, anélkül hogy sértegetnénk. Néhány ezzel a területtel foglalkozó történet, mint pl. David Gerroldtól a „Believers”, elég ellentmondásos lehet. Másrészt az általam írt „The Parliamanet of Dreams” egy konkrét bemutató, amiben minden fajnak demonstrálnia kell a rájuk jellemző domináns hitrendszert abban a formában ahogyan otthon gyakorolják. Úgyhogy sokat megtudunk a minbari vallásról, a kentaurikéról és másokról. És Sinclair abba a nehéz helyzetbe kerül, hogy be kell mutatnia a Föld domináns vallását. Erre a megoldás szerintem egész jól sikerült.

A Babylon 5 univerzumban minden olyan dolog amitől emberek vagyunk - vágyaink, érdeklődésünk, nyelvünk, kultúránk, hibáink és csodálatosságunk - él és jelen van.

Igen, a földi vallásoknak meg kellett birkózni az idegen kultúrák létezésének tényével; és a vallások mindegyik oldalról beszivárogtak az emberek és idegenek életébe. Ebben az évadban nem foglalkozunk ezzel a témával, mert így is nagyon sok a vallási témánk, és nem akarunk ennél leragadni.

Garibaldi szabadgondolkodású. Ivanova zsidó. Sinclair katolikus nevelésű és jezsuita oktatásban is része volt. Dr. Franklin alapítványista. Catherine Sakai buddhista.

Hogy miféle zsidó Ivanova… ez olyan kérdés amit még neki magának is meg kell válaszolnia.

Az Alapítvány egy új vallás, amely a 2000-es év környékén indult, és 200 év alatt folyamatosan fejlődve egyre nagyobb teret hódított (mint pl. a mormonizmus).

A Nagy teremtő arra a teremtőre vagy istenre utal, amely sok különféle fajnál létezik. Eredete elveszett a történelem folyamán.

 

K: Fogjuk látni a Földet, vagy ami ott történik a sorozatban?

V: Ugyan nem sokat fogunk *látni* a Földből a Babylon 5-ben, de az ottani események *állandó* meghatározó részei lesznek a sorozatnak. Nagyon sokat fogtok megtudni a 2258-as Föld helyzetéről a sorozat közben.

A Föld kormánya - amely a Földkupolában található - lényegében egy köztársaság, amelyben minden nemzetnek vannak képviselői, akik szenátorok vagy más tisztséget töltenek be.

A Földkupola a Földön van. Korábban Genfnek hívták.

És természetesen még mindig *vannak* konfliktusok a Föld országai között a B5 idejében. Még űrbéliek is. Egy híradásban, amit a nemsokára látható kétrészesben hallhattok, és ami egy másik téma miatt fontos az epizódban, megjegyzik, hogy több képviselő is kivonult a Földkupolából tiltakozásul az ellen, hogy amíg nem egyformán részesedik országuk az űrben történő kitermelésekből, addig nem is várható el tőlük, hogy ugyanannyit fizessenek ezért, vagy segítsenek benne, mint más országok.

 

K: Milyen rangok vannak a Babylon 5-ben?

V: Mivel elméletben a katonaság részeinek keveredéséről van szó, a rangok rendszere egyfajta átmenet a tengeri és légierő rangjai között (legalábbis azok, amelyekkel kapcsolatba kerülnek a karaktereink).

Ebben a részlegben minden Földerő egyenruha kék; az EA tengerészek ruhája olíva/barna; a biztonságiaké és más NCO területeké szürke. Ezeken belül további osztódások vannak, és az EA jelvény alatti vízszintes csíkok alapján lehet következtetni a különbözőségekre. Az arany parancsnoki, az ezüst pedig beosztotti szint. (Ivanova, mivel a kettő között van, osztott jelzéssel rendelkezik, félig arany, félig ezüst.) A vörös orvosi jelzés, a zöld biztonsági. A sárga kutatói részleget jelöl. Az ezeken belüli rangok a vállon találhatóak.

Sinclair és a tisztek az EA katonaság tagjai, úgyhogy EA kitűző van a mellükön. (Ugyanezt viselik a technikusok a kupolában, és mások akik különböző részlegek vezetői.) A biztonságiak az EA felügyelete alá tartoznak, de különválasztott részlegként működnek a B5 költségvetéséből. Nekik, az orvosiaknak, a tudományos részlegnek és a környezetfenntartóknak saját jelvényeik vannak, amiket a mellkason és a vállon hordanak. Abból lehet megmondani, hogy ki dolgozik az EA-nak, hogy EA jelvényt visel a vállán; míg a B5 alkalmazottai B5 jelvényt hordanak.

A kis jelképek jelzik a szakterületet: a parancsnoki szint egy robbanó csillag, minden irányba sugárzó vonalakkal; a biztonságiaké egy ágyú célkereszt jelkép; az orvosiaké egy stílusos gyógyszer szimbólum stb.

Sinclair és Ivanova a tiszti jelzéseiket a vállapjukon hordják; nem a háromszögletű résznél, hanem a vállap távolabbi végén, a háromszög alatt.

Hétköznapi helyzetekben a B5 önállóan működik; az EA többnyire nem foglalkozik az állomás ügyeivel, hacsak nincs valami jó oka rá. Időről időre azért van rá példa. Ez kapásból megtörténik a pilotban, amikor keményen közbelépnek. Néha éreztetik fennhatóságukat - „javasolva” hogy egy csoportnyi kentauri képviselőt a VIP részlegben helyezzenek el, ezzel bátorítva őket a befektetésre, és így esetleg csökkentve a B5 fenntartási költségeit (ez olyan téma, ami nem nagyon bukkan fel az SF sorozatokban… valójában MENNYIBE is kerül az Enterprise üzemeltetése?) és a sorozatban tervezünk egy komolyabb konfliktust a B5 és az EA tisztviselői között (főleg mivel nem támogatja mindenki 100%-ig a B5-öt, és sokkal szívesebben látnák ha elbukna).

Sinclair a Földerő Parancsnokság hatáskörében dolgozik, de sokkal inkább oly módon mintha egyfajta helyi kormányzó volna. Beszámolási kötelezettsége van a Földerő felé *éppúgy*, mint a Babylon 5 Felügyeleti és Költségvetési Bizottságának. Ez egy tanácsadói szervezet, amely gyakran Sinclair és a Földkupola (az EA fővárosa) közötti kapcsolattartásban dolgozik.

 

K: A vadászok rajainak nevei?

V: Azoknak akik ilyesmi iránt érdeklődnek… folytatva a földi tradíciókat, minden vadász szárnynak saját neve van. Ivanova egységének neve Ghost Riders (Szellemlovasok). Sinclair földi/minbari egységének neve Death’s Hand (A Halál Keze). Megvannak ehhez a jelképeink is, amiket a repülési öltözékükön viselnek a pilótafülkékben. (Nem jut eszembe a B5 fő vadász egységének neve, ami hivatalosan Delta Wing (Delta Szárny), de van egy különleges neve is, csak kiment a fejemből.)

Mellesleg épp ma kaptam ajándékba egy ilyen jelképgyűjteményt a B5-ös fiúk egy csapatától. Ezeket a szkafanderek mellkasán és karján lehet látni (mindkét oldalon), többnyire csak futólag. Bár tényleg nem sok látszik belőlük, mi úgy éreztük, muszáj pontosra csinálni mindet az utolsó részletig.

Ide tartozik a Földerők Bolygónkívüli jelvénye is (aranyszínű kard egy robbanó csillaggal ami úgy néz ki, mint egyfajta átmenet a Möbius szalag és az emberi DNS között), a Földerő Parancsnoki jelvény (hasonló az előzőhöz a csillag nélkül, átlós vörös csíkokkal fekete háttér előtt), B5 Vadász Szárny Szakasz jelvény (Flying Nightmares /Repülő Rémálmok/, B5FA-1013 felirat a külső gyűrűn, B5 jelképpel bal oldalt, amit függőleges vörös csíkok határolnak, jobboldalt pedig fekete függőeleges csíkok 2256-os számmal körbefogva), egy téglalap alakú Földi Szövetség Vadász Azonosító jelvény (ötpontos parancsnoki jelzés vörös és arany körben, letakarva egy aranyszárnyas Joe Straczynskivel), és a jelzés amit a Vonalcsata résztvevői viseltek, egy háromszögletű alakzat ezüst Starfury-val a bal felső sarokban fekete háttér előtt, ezüst FA-23E felirattal a jobb felső sarokban, a háromszög belső része pedig két részre van osztva egy függőleges ezüst csíkkal, a bal oldala kék, a jobb oldala arany, és ezek fölött egy maximális gyorsulással haladó vadász képe látható, 361-TFS azonosítóval és a RONDA felirattal alatta, a jelvény bal alsó sarkában ezüst alapon feketével az a felirat, hogy DE JÓL LÓG. Ami természetesen magára a vadászra vonatkozik. (Fejjel lefelé lógnak a kilövéshez, ha még emlékeztek.)

Fordította: Chris

folyt. köv.

 

shopify visitor statistics