Valen Feljegyzései #5

 

Ne figyelj a függöny mögött álló emberre!

 

Én vagyok a nagy és hatalmas Óz!!!!!!! Emlékeznek erre a mondatra az Óz-ból??? Ezúttal a nagy és hatalmas Kosh-ról van szó. Ezen a héten mi leszünk Totó és mi húzzuk ki az embert a függöny mögül. Lehetőségem nyílt rá, hogy beszélgessek a sisak mögött vagy alatt levő emberrel. Jeffrey Willerth. Kipillant a Kosh-jelmez belsejéből és a Babylon 5 díszletei mögül. Szeretném megköszönni Jeffrey-nek, hogy időt szentelt arra, hogy beszélgessen velünk; és most minden további mellébeszélés nélkül...

Jöööööööööön Kosh!!!!

C.B. Hogy kaptad meg a szerepet? Meghallgatáson?

J.W. Szabályosan könyörögtem a szerepért. Volt okom azt hinni, hogy a hely elérhető lesz, úgyhogy némi taktikus tervezés és vorlon technológia bevetésével a megfelelő helyen voltam a megfelelő időben és a megfelelő embernek tettem fel a megfelelő kérdést. Ezzel alkalmat kaptam arra, hogy felpróbáljam a sisakot, ami véletlenül nagyon kicsi és rugalmatlan. Mondanom sem kell, az üvegcipő jó volt (utalás a Hamupipőke-sztorira, de egyúttal a papucs-szerű fej-részre is – a ford.)

C.B. Milyen a háttered? (az életet és a színészetet illetően)

J.W. Műsorszórás-menedzseri képesítésem van, és disk jockey-ként kezdtem egy rádiónál. Több évet töltöttem a motorsport médiakapcsolataiban. Inkább egy kamera mögötti ember vagyok, de a reflektorfényben sem jövök zavarba. Leginkább a keleti parton éltem, és kb. hét éve költöztem Kaliforniába.

C.B. Tudtad, hogy mire szól a meghallgatás?

J.W. Naná! Ez volt az egyetlen igazi esélyem egy TV-sorozat szerepére. Nem éreztem (és most sem érzem) magam egy nagyra hívatott színésznek. Kosh lesz a mindenkori legjobb húzásom. Általában ha meglátok valamit, amit akarok, azt meg is szerzem.

C.B. Joe mennyi háttérinformációt adott neked a karakterről?

J.W. Szerinted KOSH a rejtélyes? Lehet, hogy direkt csinálja ezt velem, de teljesen homályban hagy. Az egyetlen kérés az volt, hogy simán, suhanva járjak. Az első néhány epizódom után (a csend megőrjített) megkérdeztem, hogy rosszul csinálok-e valamit. „Ha bármi rosszat látnánk, tudnád!” Egy pár alkalommal nem voltam biztos benne, hogy jól értelmezem a forgatókönyvet (a jó öreg „amit most csinálsz, befolyásolja a jövőt”-mese), és JMS megfelelő útmutatást adott.

C.B. A jelmez minden részét te kezeled? Az íriszt a sisakon? A sisakot? A fordító fényeit?

J.W. A fordító (hang) fényeit én kezelem. Az Optic Nerve kitűnő embereinek egyike kezeli azokat az emlő-szerű izéket és az íriszt. Gyakran megtárgyaljuk a rendezővel, hogy hogyan fog alakulni a jelenet és együttesen hogy formáljuk meg Kosht.

C.B. Úgy tűnik, mintha Kosh soha nem járna; a föld fölött siklik. Hogy csinálják meg Kosh suhanó mozgását?

J.W. Ez igazából nagyon egyszerű. Úgy járok, mintha kötélen táncolnék, az egyik lábamat a másik elé rakom. Ez minimálisra csökkenti a jobb lábról a balra helyezett súlyt. Próbáld meg! Aztán próbáld meg úgy, hogy közben drótok, elemek és más elektronikus egységek lógnak rólad. Azután folytasd azzal, hogy 16 kiló üvegszálat és merevítőket ragasztasz a kulcs-csontodra. Azután próbáld ki mindezt egy szaunában.

Most oltsd le a villanyt és lényegében hagyj fel a légzéssel. A fordulás nagyon vicces. A lábaimat a végső irány felé fordítom, de a másik irányba nézek. Azután addig fordulok a sarkaimon, amíg rossznak nem kezdem érezni, és reménykedek, hogy semminek nem megyek neki. Tényleg semmit nem látok.

C.B. Tényleg elviselhetetlenül meleg van odabent?

J.W. Az a furcsa, hogy amíg egészen odabent vagyok, egyszerűen megszokom és megpróbálom elvégezni az előttem álló feladatot. Csak amikor leveszik rólam a sisakot, látom a stáb elszörnyedt és sajnálkozó arckifejezését! Egyszerre tíz ember kínál meg egy pohár vízzel. Miután kimásztam és elkezdtem járkálni, észreveszem, hogy az alsónadrágomból csöpög az izzadság. Hát igen, EZ Hollywood.

C.B. Milyen érzés a Kosh-jelmezben lenni?

J.W. Ha ezer szót írnék róla sem lenne pontos a leírás. Egy nagyon-nagyon más élmény. Szeretném azt hinni, hogy segít belehelyezkednem a karakter szerepébe. Kosh egyáltalán nem olyan, mint valaki, akivel valaha is találkoztam, úgyhogy nincs valami sok mintám, amivel dolgozhatnék. A jelmez, Kosh és én eggyé válunk. (húha!)

C.B. Hogy hozzátok össze a hangot? Ardwright felvételét hallgatjátok, miközben eljátsszátok a jelenetet vagy te mondod fel a szöveget és utána veszitek rá Ardwrightot?

J.W. Én próbálkozom először a párbeszéddel. A többi színésszel együtt eljátszom a jelenetet felvétellel és felvétel nélkül is. Ardwright és a többiek az utómunkálati osztályunkról később csinálják meg azt a hangot, amit hallasz.

C.B. Mennyi ideig tart felvenni a jelmezed?

J.W. A B5 többi földönkívülijétől eltérően, akiknek órákra van szükségük ahhoz, hogy elkészüljenek, nekem csak kb. öt perc le- és felvenni a jelmezt. Viszont ha már egyszer felvettem, szeretek addig benne maradni, amíg nem végeztem arra a napra.

C.B. Le tudnád írni nekünk Kosh karakterét?

J.W. Ez nem egy „szemét” válasz akar lenni, de nem tudok eleget ahhoz, hogy leírjam Kosht. Én azt szűrtem le a karakterről, hogy többet tud, mint amennyit ki tudunk deríteni, és végtelenül türelmes. A fiatalabb fajok olyasmik (neki), mint aranyhalak a gömbben, és Kosh egy darabig benéz ránk. De igazából ez egy JMS-nek szóló kérdés.

C.B. Észreveszed néha magadon, hogy úgy beszélsz, mint Kosh? :->{)

J.W. „Igen.”

(C.B. Na ezzel megfogtam, mi?)

C.B. Mi a kedvenc Kosh-szöveged?

J.W. Hé, ez nem igazság! Koshnak olyan kevés szövege van, de annyi mindent elmond minden egyes alkalommal (amikor megszólal). Talán néhány a kedvenceim közül: „Ha elmegy Z’ha’dum-ba, meghal.” – „Egy pillanatnyi tökéletes szépség” – „Sheridan... Tanuljon!” és a teljes beszélgetés a Kosh halála (Interludes and Exeminations) c. epizódból.

C.B. Mi a munkád legnehezebb része?

J.W. A munkaidő. Úgy döntöttem, hogy egy órányira fogok lakni a forgatási helyszíntől, ami azt jelenti, hogy még két óra vezetést is hozzácsapok a hosszú forgatáshoz.

C.B. Kosh legalább 198 cm magas. Milyen magas vagy a jelmezben és simán?

J.W. Hát, én csak 182 centi vagyok. A méret igazán a jelmezből származik. Határozottan fejnehéz jelmez!

C.B. A jelenet Sheridan-nel a Kosh halálában (Interludes and Exa-minations) nagyszerű volt. Milyen volt eljátszani és hogyan csináltad? Meséld el az egészet, az időzítést, a motivációt, hogy jó volt-e Sheridan képébe mászni a dühtől?

J.W. Az a nap ’96. január 19-e volt, az egyik legemlékezetesebb napom. Egész nap csak Bruce meg én forgattunk és egymással ordítoztunk. Tényleg kiabáltunk, sértegettük, hergeltük egymást. Újra és újra és újra felvettük a jeleneteket... Jesus Trevino őrületbe hajszolt minket, és (az egészet nem időrendben forgatták) elfáradtunk és bedühödtünk, mintha egész nap veszekedtünk volna. Ez át is jön Bruce kiváló alakításán. JMS úgy írta meg a forgatókönyvet, hogy működjön. John Flinn III, John Smith, JW és a stáb remek munkát végeztek a hely megvilágításával. Padlót fogtam, amikor megláttam a vetített epizódot a mindenféle effektekkel és Christopher Franke varázsérintésével. Büszke vagyok, hogy egy kis része lehettem a nagy munkának. Ó, igen, és NAGYON élvezetes volt engedéllyel

Bruce képébe mászni. Egy olyan alkalom volt, ami valószínűleg nem fog még egyszer előfordulni. Nagyobb, mint én!

C.B. Utálom ezt kérdezni, de muszáj... Voltak olyan vicces bakik vagy kiszúrások, amikről feltétlenül tudnunk kell? <Ha „igen”-nel válaszol, legyilkolom...>

J.W. Az Okosh Kosh már nekiment párszor a falnak, levert egy pár lámpát és fenékre ült néhányszor. A legviccesebb talán a Leszáll az éj (Fall of the Night, 222.) forgatásakor volt. A kertben válaszoltam pár interjú-kérdésre, és megemlítettem, hogy szerintem Kosh úgy néz ki, mint egy vécédeszka, amiről egy zuhanyfüggöny lóg. A stáb nagyon a szívére vette a dolgot, és feldíszítettek egy, a nyilvános vécékben használatos egészségügyi deszkafedő papírral. Aztán jött a több guriga vécépapír, és a kéztörlők, stb... Mivel egyik díszemet sem értem el, valószínűleg úgy néztem ki, mint a fürdőszobai higiénia reklámarca.

C.B. Kölcsönkapod a jelmezt Hallo-ween-re? ;->{)

J.W. Hát nem lenne isteni!?!? Kosh, mint egy valódi vorlon, kisurran az Optic Nerve szekrényéből, megcsinálja a jelenetét és gyorsan visszasurran. Ne várjátok, hogy a közeljövőben kopogtasson. (eredetiben trick or treat, Halloween-i népszokás, amikor a gyerekek jelmezben körbejárják a házakat és vagy édességet kapnak, vagy jól megtréfálják a háziakat – a ford.) És óvakodjatok az utánzatoktól! JMS utalt rá, hogy tarthatunk valamikor egy találkozót (convention). Úgy értem, mindannyiunknak ki kell jönnünk a szekrényből valamikor, nem?

C.B. Jeffrey, ha van még valami hozzátennivalód, akkor légyszíves mondjad.

J.W. Hát, nem igazán. Az elhangzott kérdésekhez: mint hivatásos dumagép, szeretném megköszönni a producereknek, a B5 stábjának, színész-gárdájának és az Optic Nerve-ös Kosh-társaimnak, hogy ez az életem része lehet. Jobb buli, mint amilyet egy ember érdemelhet. És főleg köszönet mindenkinek, aki nézi... és ilyen alaposan nézi. Nélkületek nem tudnánk megcsinálni.

Fordította: Niko

 

shopify visitor statistics