Valen Feljegyzései #1

 

Támadnak a hadiözvegyek!
Nehézségi fokozat: „beginner”
 

Az ITB, ISN, IPX, MOP, NWC, POE, HPL, JRR, HBC, és PPG támogatásával.

Ha érteni akarja a most következő műsort, kérem, helyezze fülébe a mellékelt bábelhalat! (A mi termékünk a legjobb, vegyen BabylonFish-t!)

A C-4 bemutatja 

Delenn: Azt mondják, az ember egy kezén minden ujjára jut egy Babylon állomás. És hogy egyiket sem volt értelme megépíteni, mert csak az ember férfiak macho versengéséről van szó.

G'Kar: Azt mondják, az ember nők mindig fájdalomban vesztik el szüzességüket. (Üzenet az agynak: elhangzottakról megbizonyosodni.) Ha elég bölcsek vagyunk, akkor ebből nem születik egy új utód ígérete. Megtanuljuk, hogy nem engedhetjük meg magunknak a drága védekezési eszközöket.

Sinclair: Istenem! (Hmm. Mindenki olyan képet képzel alá, amilyet akar.)

Delenn: ...ez megsütötte, és ez mind megette. Ez a lenni való hely, az utolsó remény a nevetésre.

Helyszín: Kentauri (ejtsd: szentarri vagy szenturri) prájm (a klubvezetőség közkívánatára), a Galaktikus Birodalmi Köztársaság székhelye. Földi idő szerint este 8. (Zulu 2000) A galaktikus birodalmi köztársaság leltár miatt átmenetileg zárva. A palotát tatarozzák, nem látni ki az ablakon az állványzattól. Londo a császári trónszékében alszik részegen horkolva. Ölében keresztben fekszik egy alulöltözött (felül alig) hölgy. Két kisgyerek (egy kisfiú és egy kislány) beszaladnak. Kergetik egymást, nevetgélnek. A kisfiú csintalanságból ellopja a Császár nyakából a GBK pecsétjét és a húga nyakába akasztja. Visítozva nevetnek, erre felébred a császár és a szolga. 

Szolga: Jaj, ne! Ti meg mit kerestek itt! Megmondta a mama. hogy ne gyertek a trónterembe, amikor dolgozom!

Császár (részegen): Várj! Ne vidd el őket! Gyertek csak ide gyerekek! Hogy hívnak benneteket?

Luc: A nevem Luc, ő pedig a húgom Leya. De most mennünk kell!

Császár: Ne, várjatok! Elloptátok a nagy GBK pecsétjét. Ezért vagy meglakoltok vagy meghallgattok egy mesét.

Luc úgy gondolja, nem lehet olyan veszélyes, ezért válaszol: És milyen hosszú lesz ez a mese?

Császár: Öt perc. Ti mondhatjátok meg, mit meséljek.

Luc: Egyet a Grimm-mesékből.

Császár: Egyiket sem ismerem. De azért megpróbálhatom elérni a Grimm fivérek erőszak mennyiségét. Igaz történet lesz.

Luc: Jaj, ne! Az tök uncsi.

Császár: Nem, háborúról lesz szó.

Luc: Hadvezér voltál?

Császár: Nem.

Luc: Katona?!

Császár: Nem, igazából nem.

Luc: Hát akkor?

Császár: Szürke eminenciás.

Luc: Jaj, ne! Arról nemrég tanultunk a suliban irodalom órán.

Császár: Szóval én ott voltam. Ott voltam az emberiség harmadik korának... Ááá, hülyeség, úgy is láttátok a sorozatot.

Észak-Afrika, Atlasz – Földkupola

Kényelmesen berendezett szoba. Az elnöki segéd bekíséri Lefcourt tábornokhoz a fiatal Londot.

Elnöki segéd: Mollari tábornok? Hadd mutassam be Lefcour… izé. Szóval tudják.

Londo: Örvendek. Hogy van az elnökük

Elnöki segéd: Remekül. Már javul az elnök úr állapota.

Londo (magában kuncogva): Adjanak neki egy kicsit ebből minden evés előtt. Egy-két órán belül megszüntet minden szimptómát.

Elnöki segéd: Köszönöm. (Szagolgatja.) Biztosan örülni fog neki.

Londo: Nos, miért hívtak ide?

Lefcourt: Nos, tudja úgy gondoltuk, hogy ideje lenne leszámolni ezzel a rebellis bandával! Egyenlőre rejtély számunkra a technológiájuk, a stratégiájuk, a társadalmuk. Állítólag népességük 100%-a hadvezérekből áll. Londo, mit tud arról a fajról, amit egyszerűen csak úgy hívnak, dilgar?

Drámai zene, kamera Londo arcára közelít. Londo értetlenül néz, nem szólal meg.

Elnöki segéd: Nagykő... akarom mondani: tábornok, az a rossz akta.

Lefcourt: Hát persze, hogy a rossz akta. Ezeket már rég lerohantuk. Jesszus Mária! Nézzen ide! Kiadták a parancsot a lakosság teljes lemészárolására! Biztosan tehetünk még valamit ez ellen az inkompetens döntés ellen!

Elnöki segéd: Uram, a parancsot ön adta ki. És már végre lett hajtva négy éve.

Lefcourt: Ez esetben a sajnálkozó sablon levelemet küldjék el a rokonoknak!

Elnöki segéd (fancsali képet vágva): Ó, igen uram!

Lefcourt: Szóval az El Nem kötelezettek Liga jóindulata felől biztosított, ezért úgy gondoltuk, terjeszkedni kezdünk. Tudja, már a jó öreg Hitler is megmondta, hogy tér kell…

Elnöki segéd: Uram, az a II. világháború.

Lefcourt: Tudom, a Föld Szövetség nyert, vagy nem?

Elnöki segéd: De igen: Semmi..., nem fontos.

Londo: Tulajdonképpen melyik fajról lenne szó?

Elnöki segéd: A minbari nevezetűről.

Londo: Ó, azok birkák egytől egyig. Tudja, van róluk pár infóm. Először is nagyon fontos: imádják a hármas számot. Három kaszt, stb. Minden nap háromszor bocsánatért esedeznek nagy prófétájuktól, Paul Atreidestől. Asszem ez a neve. Szóval bocsánatért esedeznek, mert két szemük van, mert két fülük van, és mert két orrlyukuk van. A belső szerveik kilétét el tudják titkolni előle, ugyanis megsúgom, állítólag nem minbari származású volt. Ennyi megfelel?

Lefcourt: Mi? Hogyan? Tessék?

Elnöki segéd: Tökéletesen, köszönjük a segítséget.

Búcsúzkodás. Londo el. 

Császár narrációs hangja: Megadtam nekik mindent, amit akartak. Mégsem voltak egy cseppet sem hálásak. Csak az vigasztal, hogy úgy is legyaktak belőlük egy csomót. Ugyanilyen arrogánsak voltak a másik oldalon is. 

Hosszú hajú, kerek szemüveges minbari (későbbiekben: Lennon): Ember! Így nem tudok dolgozni! A csapataim éheznek! Szükségük van utánpótlásra!

Magas rangú, morcos minbari: Ugyan Lennon. Megmondtuk, hogy ne küld szanaszét a beosztottjaidat. Ennyi munkát nem bír el a bürokrácia. Mindenkinek máshova kell küldeni az élelmet. És mindenkinek mások az igényei! Ennek a Kelenn-dönek valami tatuini Mos.Eisley-be kell küldeni a zsetont. Tessék. Nézd csak: Duncann Idaho, és MÉG EGY sivatagbolygó: Dune. Sose hallottam róla. Valami fűszert termelnek ki. Képtelenség őket ellátni. Miért nem keresik meg maguk a kenyerüket?

Lennon: Ez esetben, mint az Anlashok Anlasha, a Numeró Unó, a Primusz Maximus, követelem, hogy lásson a Szőkék Önkormányzata!

Magas rangú, morcos minbari: Hülye vagy.

Lennon: Te vagy hülye, ha megtagadod kérésemet. (Távozik.)

Magas rangú, morcos minbari (utána szól): Fárasztó vagy, Lennon. Ezzel az arroganciával az összes kentaurit megsérthetnéd egyszerre. Pedig az nem könnyű.

Lennon: Mondom, hogy hülye vagy. (Távozik)

Lennon háza, a Numero Uno az utcai ruhájában alszik, mint minden mindbari. Hogy fenntartsák a misztikus benyomást, nincsen hálóruhájuk. Bár a csonttaréjára húzott most egy bojtos sapkát csak a változatosság és az olvasók kedvéért. A sapka tradicionálisan piros színű. Állítólag régen volt hálóingük, ami tetőtől talpig piros volt, bolyhos fehér szegélyekkel. Állítólag Valennek olyan ruhája volt. Mikor eltűnt, állítólag magával vitt egy antigravos siklót hat minbari születésű farkassal, melyeken óriási szarvak voltak. Az egyik neve Rudolf volt, és vörös volt az orra. Legalábbis a legendák szerint. De hogy hová menekülhetett a Minbarról, fogalmuk sincs. Odalopakodik hozzá három minbari „oltárszolga”, egy irtózatosan nagy harangbúrát helyeznek rá, hogy teljesen befedje a fejét. Ketten fogják, a harmadik egy óriási ütővel hatalmasat sóz a harangbúrára. Elveszik Lennonról a szerkezetet, aki feláll és még mindig remeg a csontja.

Lennon: Mit akartok? Miért nem szóltok?

Oltárszolga: Szólnánk, csak nem hagy szóhoz jutni. Állj közénk! Így ni! (A csuklóján lévő kommunikátorba szól): Beam me up, Scotty!

Lennon: Ez milyen nyelven volt?

Oltárszolga: Skót tájszólás.

Hamisan sípoló hang és a TV mákos tésztájára emlékeztető effektek közepette eltűnnek Lennonnal. 

GBK trónterme, Londo elmélyülten meséli a legnagyobb részletességgel a Szőkék Önkormányzata termének a legapróbb cirádáját is. (Igaz, hogy személyesen még nem járt ott, és még maguk az Önkormányzatnak a tagja is mindig csak sötétben látták a termet, de ez egy igazi mesélőt sosem zavar.)

Császár (Luc-nek): Tessék? Mit mondtál?

Luc: Azt, hogy letelt az öt perc.

Császár: Jól van, bevallom. Ez másfél órásra van tervezve.

Luc: Micsoda?! Még semmi eszmei mondanivalót nem fedeztem fel. És ha ismerem a halivúdi észjárást, akkor a sztori utolsó fél órájában lesz csak csata.

Császár: Nem, én tudok előretekinteni. Figyelj csak: „A vége?”

Sinclair: Istenem!

Császár: „Nem. Még messze van a vége.” Na, tetszett?

Luc: OK-OK. 

Szőkék Önkormányzatának terme

Lennon: Egykor Atreides elűzte a nagy háborúban a Harkonneneket (Ha jól emlékszem a próféciából a nevekre.) Vagy Skywalker a birodalmaikat, nézőpont kérdése. És azt mondta, az ellenség visszatér. Az én embereim még haldokolnak, mert nem jutnak hozzá az ellátáshoz.

Dughat, a trikoláris fejedelem: Beszélj magyarul! A JÓSLAT azt is tartalmazta, hogy megfelelő lesz a bürokráciánk, hogy „gömbölydedre hízlalánk ama anlasokat”.

Káplánn röhög, a hasát fogja, majd a mellette álló vállát csapdossa. Aztán a vállára támaszkodik és a fejcsontját ütögeti a másikéhoz.

Dughat: V*z*g Káplánn mi a f*** bajod van? Így van ide írva. Szóval van valakinek valamilyen ötlete, hol tehetnénk szert megfelelőbb bürokráciára? Minden fiatalabb fajnál fejlettebb a miénk. Talán kivéve a pak’ma’rákat, de náluk a temetkezés nem téma, és az orvosi zárójelentéseket nem halmozzák raktárakban, hanem visszacsatolják a bürokrácia áramába, az ellátáshoz. Valakinek valami ötlete? (Káplánn egyre hisztérikusabban röhög, már a földel verdesi.)

Dilenn: Dughat!

Dughat: Téged bármikor szivi. (Káplánn most Dukhat botjába kapaszkodva próbál feltápászkodni, de nem sikerül, mert folyton röhögő rohamok gyötrik.)

Dilenn: Dughat!

Dughat: Ja, vagy úgy. Didilenn! Ötleted támadt?

Dilenn (megilletődve): Mester, elfelejtette, de Dilenn a nevem.

Dughat (kuncog): Igen. Néha , dadadodogok, (Káplánnra újabb röhögő görcs tör, pedig már épp sikerült két lábra emelkednie. Most Dughat vállát verdesi.)

Dilenn: Úgy tudom, hogy egy rég halott népnek volt a legjobb bürokráciája. Állítólag ezerévente visszatérnek. A bolygójukat úgy hívják: őőő… Szakadunk? Nem!

Zuhanunk! Csak azt nem, tudom, vajon miért?

Káplánn (hirtelen megkomoIyodva): Megőrültél? Oda én nem megyek! Nem küldöm egy emberemet sem!

Dughat: Dehogyis! Én akarok menni. Mi kilencen fogunk oda menni. Már előkészítettem Dilennek a turista térképet és az ajánlott táborhelyek térképét Zuhanunkon. Állítólag nagyon szép romok vannak ott. És nagyon egzotikus a faunája is. 

Kicsivel az ülés után Dughat a szentélyében. Nézegeti magát a tükörben. Kinyitja a tükröt, mögötte a polcról levesz egy adag gyógyszert, a markába szórja, lenyeli. Bólintgat, a feje tetejét nézi. Elővesz egy tégelyt, megkeni vele az ujja hegyét és bedörzsöli a fejbőrébe. Megint nézegeti. Még mindig nem hajlandó egyetlen hajszál sem előbukkanni. Márpedig így nem áll neki jól a szakáll. Igaz, Dilennek tetszett a sima fejbúb.

Becsukja a szekrényt, a tükörben meglátja Kuss Márb*meg-et. Megijed.

Dughat (öregkorára és a lassú reflexeire célozva): Kezdődik.

KussMárb*meg: Talán affirmativ.

Újból Lefcourt tábornok irodája. Rövidre nyírt hajú kis mitugrász pattan be az ajtón. Cherry-cherry-baby.

John Sheridan: Tábornok. Hivatott?

Lefcourt: Mi? Igen? Ááá, nagyszerű.

Már éppen hivatni akartam.

John Sheridan: De hát már hivatott. Mindegy. Ne menjünk bele!

Lefcourt: Rendben. Szóval Sheridan, most Ön a Prometheus esőtisztje?
(© MS Word)

John Sheridan: Nem, uram én a Lexiconon vagyok.

Lefcourt: Részletkérdés. Szóval a hajója a Prometheus meg fogja közelíteni a Minbari űrt és harcba keveredik az

egyik magányosan kolbászoló hajójukkal.

John Sheridan: De hát ez őrültség!

Lefcourt: Nyugodjon meg és inkább figyeljen. Hisz maga az esőtiszt!

John Sheridan: Miről beszél? Én a Lexicon esőtisztje vagyok!

Lefcourt: Szóval harcba keverednek egy hajóval, hogy megtudják, mennyire erősek. Értette?

John Sheridan: Igen, uram, de…

Lefcourt: Semmi de! Én vagyok itt a… (vállapjára néz) tábornok! Szóval megértette, akkor lelépni!

John Sheridan: Igenis uram! (És lelépett.) 

A Minbari Önkormányzat hajójának egyetlen tíz méteres folyosója a végén két T-elágazással. A dolgozó kaszt tagjai vorlon páncélokat tolnak kerekes-asztalokon, illetve görgős ruhaállványokat. Dilenn éppen a túrára készült össze: autós triluminárium, hogy legyen fény, csont balzsam az ápolt külső vázért és napsütés ellen fekete kontaktlencsék. Kinéz az ablakon, odakünn dúl a vihar, a hipertengeren egy másik hajó is bukdácsol. Éppen átrakodnak. Dilenn kimegy a folyosóra, meglátja a rakodást és a legmagasabb rangú dolgozóhoz megy. 

Dilenn: Maga ennek a szállítmánynak a kapitánya?

Kapitány: Persze. És most mi jön a „mit akar”, meg a „hová tart”?

Dilenn (értetlenül néz rá, majd folytatja): Miket szállít?

Kapitány (kissé idétlenül érzi magát) Páncélokat.

Dilenn (a kíváncsiságtól egyre izgatottabban): Milyen páncélokat?

Kapitány (egyre zavartabban): Szép fényeseket.

Dilenn (érzi, hogy közeleg a céljához): Milyen fajú lényeknek?

Kapitány (érzi, hogy vesztett, aztán vad ötlet jut az eszébe): Őőő… Agyszívóknak. Igen… izé.

Megérkezik Kapitány mögé Dughat.

Dughat: Jól mondja, ööö… agyszívókat csempészünk, hogy… ööö…

Kapitány: Igen-igen! Hogy a Lord Réfát megréfáljuk.

Dughat: Vagyis tréfáljuk. Igen.

Dilenn: Biztos, hogy nem csapnak be? Nem lehet, hogy ez vorlon öltözék?

Dughat: Nem-nem.

Kapitány: Ááá, dehogy.

Dughat: Hogy is lenne?!

Kapitány: Ez teljesen képtelenség.

Dughat: Hogy is mersz ilyet kérdezni?

Dilenn: Ó, persze. Akkor megyek és felkészülök a ceremóniára.

Dughat: Kérlek, beszélj magyarul: SZERTARTÁS? Ja, és még valami: Ha egy vorlon szemébe nézel, vigyázz, mert ha nem vagy rá felkészülve, akkor másik színészre cserélnek! 

A Prometheus fedélzete, a kamera súlytalanságban lebeg, az emberek beszíjazva a székekbe, a kapitány ide-oda forog szórakozásból.

Kapitány: Remekül állunk ugye?

Esőtiszt: Igen, uram, királyok vagyunk!

Kapitány: Igen, helyes, yess-yess-yess!

Királyok vagytok emberek, és meg az Isten. Ha-ha! Akkor most ugrásra felkészülni!

Esőtiszt: Felkészültünk, uram!

Kapitány: Hopp! 

Hajó előugrik a hipertérből. 

Esőtiszt: Uram, király „hopp” volt!Kapitány: Köszönöm, parancsnok. Ön is királyan ugratta ki a Prometheust a bokorból.

Esőtiszt: Köszönöm, uram.

Kapitány: Szenzorokat aktiválni! Látunk-e minbari cirkálókat?

Esőtiszt: Igen, uram. Észlelek egyet. Jól azonosítható. Ez egy Hadiözvegy osztályú cirkáló, uram.

Kapitány: Nagyszerű. Köszöntsük őket díszlövéssel!

Esőtiszt: Igenis, uram! Közeledünk a célhoz.

Kapitány: Ágyúkkal a hátuszonya fölé célozni!

Esőtiszt: Értettem, uram.

Kapitány: Minden ágyúval, mind a négy csőből: tüzet nyiss! Ismétlem: tűz! Tűz! 

Michael York fél másodperces szerepel. Egy biztonsági fedő alatt lévő gombot megnyom egyetlen egyszer. Négy csőből tüzel a Prometheus. 

1. Minbari harcos: Észleltünk egy ismeretlen típusú űrhajót. Közeledett hozzánk és négyes lövéssel köszöntött.

2. Minbari harcos: Ez a lehető legnagyobb hiba, mióta egy pár cipőt hordunk. Mit tegyünk, Morann?

Morann: Lőjünk vissza! Aztán jelentést teszek Dughatnak.

Minbari cirkáló és a Föld Szövetség hajója között lövés váltás, mindkét hajón kisebb robbanások. A minbarik hajója nagyobb, ergo több találatot szenved el a vaktában elsütött lövöldözések nyomában. Feltűnő, hogy a minbarik mindig hármas ágyúkból lőnek hármas sorozatokat. A földi hajó mögött térkapu nyílik, miközben maga a hajó a saját tengelye körül megfordul és belerepül. 

Minbari cirkáló fedélzetén, teljesen más helyen, mint ahol két perce volt, Dughat haldoklik minbariktól körülvéve, Dilenn gondolkozik, mit tegyen.

Dilenn: Rendben, hát legyen! Értesítsétek a hozzátartozóit és készítsétek elő a gyászszertartást!

Minbari orvos: De hát még nem halt meg!

Dilenn: Rendben, akkor írjátok az értesítő levélbe, hogy „halálos sérülése folytán…”.

Dughat: Jobban vagyok!

Minbari orvos: Jobban van!

Dilenn: A fenébe! Azért még kirobbanthatjuk a háborút ugye?!

Dughat: Nem! Én nemmel szavazok!

Dilenn: De most már én is átestem a szertartáson, úgyhogy én igennel szavazok. Az állás?

Oltárszolga: Didilenn, a te szavazatoddal eggyel több döntés van a háború mellett, úgyhogy háború van.

Dughat: Fenébe!

…és mérge azon nyomban elemésztette.

A menedzserbetegség extrém megnyilatkozásaitól rettegve több vezetőt nem is választottak a helyére.

Dilenn: Ha harc hát legyen harc! Háhá! Ezt neked béke! Éljen-éljen! Végre gyakhatunk!

Morann: Jaj, ne Dilenn! Már megint háborúsdi? Tudod, hogy utáljuk, mikor a vallásos kaszt ugyanarra szavaz, mint mi. 

A következő hetekben a minbarik amennyi emberéletet csak tudtak, megmentettek, foglyokat ejtettek, ahol csak lehetett. Később ezeket a hadifoglyokat az eredeti lakóhelyükhöz közeli munkatáborba cipelték, ahol könnyed mezőgazdasági munkát végeztek, cserébe pedig jobban éltek, mint a kentaurok. 

Császár: A háborúk nagyon látványok voltak, de senki nem halt meg bennük. Viszont már a puszta harc látványa miatt nem vetíthették le az RTL Klubon hajnali 5 előtt. Utána meg ügye a reggeli műsor miatt nincs idő. Szerencsére a TV3 már nem érhette meg, hogy miattam tiltsák be.

Egy nagynak látszani akaró teremben (kis költségvetés áll rendelkezésünkre) egy óriási hologramos kivetítőn (melynek használatát a sorozatig valamiért elfelejtették) ipari kamera felvétele.

A felvétel egy kantin belsőt mutat. Az önkiszolgálónál sorban állnak. Látni, hogy mindenki megkapja a maga adagját, majd a soron következő italautomatából (Nutrimat) sorban kérnek kávét, hogy aztán a helyükre vonuljanak. Békésen beszélgetnek, kajolnak az asztaloknál. Aztán a kávé melletti lámpa az automatán felgyullad. A sor megakad. Az automatánál lévő ember megrökönyödik, óvatosan megnyomja a kávékérő gombot. Az automata nem ad semmit. Már őrök közelednek hozzá lopakodva. A férfi felsikolt, erre az őrök rávetik magukat, megpróbálják befogni a száját, hogy nem keltsen pánikot. De végül elhangzik

- A kávé! A kávé! Nincs több! 

Mindenki eldobálja a tálcát és kiabálják, hogy „Elfogyott a kávé! Elfogyott a kávé!” Székekkel dobálóznak, evőeszközökkel verekszenek, a klingonok öklözik egymást, a ferengi konyhás pedig a pult mögé bújik és ismeretlen okokból kiabálja: „Odo! Odo! Hol van az az átkozott alakváltó, mikor szükség van rá?!” Az egyik köcsög (igen, Odonak is van humorérzéke) átalakul Norm kezében, akkora humanoid lénnyé válik, hogy a csápjaival hatékonyan bunyózhasson. Ő is beszáll…

A felvétel itt megszakad, a hologram szétfeslik, mögötte két olyan egyenruhás állt, akiknek az arcáról látszott, hogy tábornokok. (A tengerészet tábornokai. Azaz az űrtengerészeté. Szóval az USMC-ben vannak valahol valószínűleg. A lényeg, hogy évi marsallok.)

1. Tábornok: Az incidens, amit éppen láttak fél tucatnyi bázissal ismétlődött meg az előző pár nap alatt. Ahol a kávé elfogy, senki nem marad életben. Még a harcképtelenek is verekedésbe keverednek. Így a megadás semmilyen léptékben nem megengedett. Minden kísérletünk a kapcsolatfelvételre ezekkel a bázisokkal meghiúsult.

2. Tábornok: Tudtuk, hogy egyszer eljön a nap. Nem hittük volna, hogy ilyen hamar csődöt mond a bürokráciánk. Talán egy másik faj segíthet nekünk ebben.

1. Tábornok: A minbarikra nem számíthatunk, ők valamiért nem válaszolnak a hívásainkra. Egyetlen győzelem erre van szükségünk.

Tranczyrki (A Lexicon kapitánya): Hihetetlen! Vannak otthon tartalékaid, Sheri?

John Sheridan: Nincsenek. Önnel maradok a hajón. Igaz, most már nem tudok mit kezdeni a Sugar, sugar CD-vel. Tudja, kapitány, én sohasem hittem a kifogyhatatlan kávé gondolatában.

Tranczyrski: Nagyon biztató.

John Sheridan: Elnézést. 

Óriási repülőtér, érkeznek és indulnak a nagy teljesítményű hajtóművek repítette gépek. A pilótáknak bemondják a hangosba: „Ganya! Ganya Tyereshkov, azonnal jelentkezzen a 7-es szobában, látogatója van.”

Ganya: Wow! Szuper, Oleg, hé öreg, Oleg Gontar, átvennék addig a helyem?

Oleg Gontar: Hát, persze haver.

Oleg felveszi Ganya sisakját és elgaloppozik.

Az üres szobába benyit Ganya, majd felragyog a szeme:

Ganya: Drága Szuszocska! Egy pillanat. Neked az egyetemen lenne a helyed! Mit csinál itt, Susan Tyereskova?

Susan Tyereskova: Tudod, buktam az előző vizsgámat és inkább feladom a félévet.

Ganya: Ó, szuper. Én is mindig ezt csináltam, és most nézd! (Büszkén kidönti amúgy is kétajtós szekrény szélességű mellkasát.) Lett belőlem valaki.

Susan: De hát az első frontvonalban harcolsz.

Ganya: Igen, és erre büszke vagyok.

Susan: De hát nem titeket lőnek le elsőként?

Ganya: Ugyan: a tábornokok tudják, mit csinálnak, nem véletlenül küldenek minket a frontvonalba, ám. Nehogy azt hidd, hogy meghalni!

Megszólal Ganya kommunikátora:
„Vigyázz, Ganya, egy mumus van a hátadon.” Ganya úgy tesz, mintha nem hallaná és zavarodott mosollyal tompítja kezével a hangot: „Térj ki, térj ki, te eszement! Megőrültél? Uram isten!” Ezután a hangos: „Még egy halottunk van: valószínűleg Ganya Tyereskov, de ez még nem hivatalos.”

Ganya: És, mit csinálsz így egyetem nélkül?

Susan: Gondoltam, én is katona leszek, mint te. De úgy tűnik, ebből nem lesz semmi.

Ganya: Hogy-hogy?

Susan: Tudod, űrhajós szeretnék lenni. Mindig csak a férfiak száguldoznak, jelentkeztem az IPX-hez, hogy képezzenek ki űrhajósnak, aztán felbérelnek hosszú távú pilótának.

Ganya: Miért IPX? Miért hosszútávon?

Susan: Mert nem rúghatnak ki rövidtávon.

Ganya: Remek. Ezek szerint az első női űrhajós egy Tyereskova lesz.

Susan: Hát, igen. De most aztán mennem kell gyakorolni. Szia.

Ganya: Szia. Ja, és meséld el apának is a jó hírt. Jaj, bocs. Most nézd, mit csináltam. Leszakítottam az új fülbevalódat…

Susan: Nem baj, veszek egy másik párt, ezt már úgy is untam. 

FöldKupola palotája. Ablakos terasz.

Londo: Sajnálom, semmit nem tehetek.

Elnöki segéd: Nem azt kérjük, hogy feltöltse az automatáinkat, csak azt kérem, hogy segítsen a logisztika megszervezésében.

Londo: Persze, meg hogy mi állítsuk elő a maguk kávézaccát. Tudja, mit a mi népünk nincs ennyire megőrölve. Ja, és ezt megmondhatják az elnöküknek is.

Elnöke segédhez settenkedik egy vörösen csillogó szemű hiéna.

Sakál (Saját népe nevén GyöKér): Áááhahahaha. Szóvahahahat nem segítettek ezek az átkozottahahahak.

Elnöki segéd: Nem. De miért mondja?

Sakál: Mi felajánljuk a kávétermésünk ötven százahahahalékát egy kevéske pénzért.

Elnöki segéd: Megőrül? A narn kávé a lehető legerősebb és legkeserűbb? Mint a méreg. Bármennyi tejszínt meg cukront önthetünk hozzá, senkinek sem fog kelleni. Akkor inkább a drázi szexuális élet.

Sakál: És mit szólna a miénkhez? 

Delenn lakosztálya. Delenn és Numeró Únó passziánszoznak egymás ellen. Belép Moe Run.

Moe Run: Itt vannak a jelentések a legutóbbi támadásról.

Dilenn: Rendben. (Megpróbál a játékra koncentrálni.)

Moe Run: Kihallgattunk egy olyat közülük, aki mintha egy számítógép cég nevét viselné. Mi is lehet?

#1: Spektrum?

Dilenn: Nem, az narn név. Emberekről van szó.

Moe Run: Keresem, mindjárt megvan.

Dilenn: Talán Bill Gates.

#1: Az nem gyárt gépeket.

Dilenn: Pléhsztésn? Ez úgy hangzik, mint egy pak’ma’ra név.

Moe Run: Megvan! Sinclair.

Dilenn: A fenébe. Most mijattatok elrontottam. (Eldobja a lapokat, azok szétszóródnak a földön.)

Moe Run: Most már mehetek?

Dilenn: Jaj, maradj még játszani!

Moe Run: Nincs késő ahhoz, hogy egy hölgy látogatókat fogadjon?

Dilenn: Hagyjál! A mesterem meghalt, most már bárki felveheti Dughat címét.

Moe Run kuncogva távozik.

#1 bejelenti: Deuce.

Dilenn: Döntetlen?! 

Dilenn később hazakíséri az erre képtelen állapotban danászó Numeró Únót, majd meglát egy résnyire nyitott ajtót. Ez nem is zavarja, csak az, hogy rá van írva: „Vigyázat! Vákuum! Kinyitni szigorúan tilos! Dilenn kíváncsiságánál fogva jobban kinyitja, beles. Lát két angyalt egy messiásban.

Dilenn: Ti mit csináltok itt?

KussMánb*meg: Közöd?

Dilenn: Értem.

AkkorisKuss: Nem, nem érted.

Dilenn visszatér lakosztályába. 

Franklin éppen vért vesz valakitől, mikor betörik az ajtót és a földre teperik.

Franklint megbilincselik.

A tű beletörik a páciensbe, a vér ütemesen kezd spriccelni.

Mind a féltucat zsaru a dokival van elfoglalva.

Zsaru1: Le van tartóztatva!

Doki: De hát miért?

Zsaru2: Illegális drogok rejtegetése.

Doki: Nem igaz! Én teljesen törvényesen élek!

Zsaru3: (felborítja a jól ismert SzTK-s üvegszekrényt, összetörik, a doki köré ömlenek a tabletták és üvegcsék): Akkor ez mi?

Doki: De hát ez a munkám!

Zsaru4: Szóval bevallod, hogy hivatásos díler vagy!

Elviszik közben a páciens magában agonizálgat. Persze csak amikor mer, nehogy őt is elvigyék. 

A Lexikon bányászhajó a Mars és Jupiter közötti aszteroida övezetben rátelepszik egy nagyobb meteorra és elkezdi kidolgozni az anyagát.

Így jutnak hozzá álkávépótló-alapanyaghoz.

Ezt még jól átdolgozzák, hogy ne lehessen észrevenni milyen sz*r is volt eredetileg.

Hamarosan megjelenik egy mimbari kalózhajó, mely sokkalta hatalmasabb mindkettőnél.

Három környező meteorral együtt elnyeli a dokkolóöble, majd felemelkedik.

Ott hagyja a hajót.

A minbari hajó fedélzetén az elrabolt Sheridan-t, Delenn kínozza egy elektromos ösztökével, Közben azt sziszegi maga elé: ”Adok valami látványos show-t is a Lovag uraknak.” 

A Föld összes rádióján:

Elnök: ”Itt az elnöknő beszél. Mindent bele fiúk!”

Dodonna (eligazít): Két feladatot kell egyszerre végrehajtanunk. Egy kommandós csapat kiszabadítja a legjobb emberünket, Sheridan-t, közben pedig a vadászgépeink megközelítik a Szőkék Tanácsa hajóját és az egyetlen sebezhető pontján, a kipufogócsövön át belő egyetlen proton torpedót. Ez elég lesz arra, hogy láncreakciót indítson el és felrobbantsa a Halál… Fekete Csillagot.

Egyik pilóta: Ez képtelenség!

Luc: Dehogy képtelenség. Otthon kisebb lajter jakabokra vadásztam, mint a ”Csillagromboló”.

Rosenkrantz: (Összevissza füttyög és csipog a Vicken.)

Guldenstein (szintén Vicken): De hisz ez őrültség! Hagyd, hogy a többiek csinálják!

Rozenkrantz: beebuppbupp

Guldenstein: Sosem hallgattál rám. De meglátod, majd megbánod! Majd megbánod! 

A minbari hajóra egy kullancs tapad rá, berobbannak, majd a kommandósok elárasztják a folyosót és végig osonnak Cherry baby cellájához. Kiszabadítják, majd megtudják tőle, hogy itt olyan iratok találhatóak a bürokráciáról, mellyel kiegészítve az emberekébe, az tökéletesen tud működni. Igaz, hogy kevés idejük van a flotta megérkezéséig, mégis kutatni kezdenek az irattároló szekrények között. 

A flotta kilép a hipertérből. A vadászok hullám után hullám támadnak. Végül Luc, az izgága vadászpilóta behunyja a szemét (még mindig keresnek és keresnek, nő a feszültség), majd megnyomta a gombot. Az erőlevesre hallgatott, annak a betűtésztáját olvasta ki reggel. Elszáguld a hajótól, majd csak arra az üdvrivalgásra nyitja ki újra, hogy:
„Győztünk! Győztünk! Ő erre elkezd kiabálni: „Belőttem! Belőttem! Sikerült!”

Rádió: „Hülye vagy? Nem talált. Megadták magukat. Annyiszor lőtted be, ahányszor Beavis és Butthead zsákoltak.” 

Igaz, sosem derült ki, de valójában azért adták meg magukat a minbarik, mert elfogták Sherit és tőle megtudták az igazságot. Már pedig a Numeró Únónak kell valamivel játszania, úgyhogy életben kell tartani valahogy az
„egyik déli állami őrszemeket”. A megadásnak egyik feltétele, a két bürokratív rendszer teljes integrációja volt, így kerülhetett ezután a földiek élére egy elerk (szótár: ejtsd klárk és könyvelő).

Írta: algi

 

shopify visitor statistics