Valen Feljegyzései # 3

Könyvismertetök
 

"Legions of Fire: Armies of Light and Dark"

Centauri trilógia
2. kötet
Írta: Peter David
ISBN: 0-345-42719-X
Kiadó: Del Ray

Amikor Vir engedélyezi az ásatásokat a K0643 bolygón, különös eseményekre lesz figyelmes.
Ismét találkozik Rem Lanassal, aki figyelmezteti őt, és átpártol az ő oldalára. Megpróbálja elérni, hogy evakuálják a helyőrséget. Ebben a pillanatban robbanás hallatszik az ásatási hely felől, és Vir azonnal a helyszínre siet, hogy megtudja mi történt.

Újabb robbanások és halottak után egy ugrókapuhoz kerül a hiperűrben (ahogy ő látja az eseményeket), amely egy kissé furán néz ki. Amikor az beszippantaná őt, a technomágusok megmentik a hajójukkal, és együtt berepülnek az ugrókapuba. Közvetlenül egy drakh flotta mögött haladnak.
Nem sokkal később egészen más helyre kerülnek, és a technomágusok elmondják, hogy ez egy hátrahagyott árnytechnológia, amely féregjáratok létrehozására képes a hiperűrben. Ami még különösebb, egy folt az űrben, amely semmiből áll, egy fekete lyuk, amelybe most mindannyian berepülnek. Ott felfedeznek egy régi árny bázist és egy árny bolygórombolót. Miután landolnak, elpusztítják a bázist de Kane, az egyik technomágus, meghal.

Ez után Vir megegyzik Galennel (A Call to Arms, Crusade), az egyik technomágussal, hogy varázsolja el Marielt, hogy az valóban szeressen bele Virbe. Így próbál meg Vir híreket kapni a Centauri Prime-ról és más fajokról is.
Londo száműzte őt, így nem mehet vissza, de Marielnek vissza kell utaznia.

Dunsay-t, Londo egykori kamarását is felváltotta egy új "Prime-Kadét" (elit társadalmi osztályba tartozó centauri ifjú): Throk, aki a történet során megkéri Senna kezét, de visszautasítják.
Nem tudván elviselni a visszautasítást, megtámadja Sennát, erre kirúgják és ismét Dunsay veszi át helyét.
Mariel még mindig a varázslat hatása alatt van, amely visszafordíthatatlan állapot.

Vir közben a technomágus segítségével még több információt tud meg a drakh-okról. Ezáltal az a meggyőződése, hogy Londonak van egy őrzője.

Garibaldi, G'Kar és Lou Welch a Centauri Prime-ra utaznak, mert úgy tudják, a Xonos kontitnensen, ahol a másik intelligens faj élt (a centaurikkal vívott háborúban mind elpusztultak: Xon), fegyvergyár van.

Welch-et, miközben a Prime Kadétok főhadiszállásán információk után kutat, Shiv'Kala segítségével Throk megöli. Éppen akkor, amikor bizonyítékokat talál fegyvergyárak és kiképzőtáborok létezéséről más bolygókon.
Ezek az információk így elvesztek, de Vir egy technomágus segítségével, aki igen kellemetlen agyolvasást hajt végre, értékes információk birtokába jut.
A megszerzett információkat G'Karral és Garibaldival is megosztja, de hallgatást követel a Szövetségtől. Az egyetlen feltétel, amit Michael Garibaldi állít az az, hogy Throk fizessen meg azért, amiért megölte Lou Welcht.

Vir egyetért ezzel és egy bombával intézi el a dolgot.

Vir földalatti mozgalmat szervez. Az ebből adódó problémákat a Centaurum ismét a Szövetség számlájára próbálja írni.

A könyv egy beszélgetéssel végződik Sheridan, Garibaldi és Durla között. A könyv fejezetei között Londo emlékirataiból olvashatunk részleteket.

Megrendelés: www.amazon.co.uk ; www.amazon.de

Fordította: Delenn

 

shopify visitor statistics