Valen Feljegyzései # 4

Könyvismertetök
 

"Legions of Fire: Out of the Darkness"

Centauri trilógia 3. Kötet
Írta: Peter David
ISBN: 0-345-42720-3
Kiadó: Del Rey

A drazi nagykövetet megölik, és a segédjének el kell fogadnia egy kierőszakolt szerződést, amely szerint más világokon is tartózkodhatnak centauri hadihajók.
Sheridan nem érti, hogy történhetett ez meg, és nagyon dühös, miközben Delenn még mindig Sheridan hátralévő 6 éve miatt aggódik.

Hamarosan Rem Lanas Durla fogságába esik, de a technomágusok az ellenállás minden harcosának agyát manipulálták, hogy semmilyen információt ne adhassanak ki a szövetségről. Milifa, akinek fiát az ellenállás harcosai ölték meg, Rem Lanas-t halálra kínozza.

Durla közben miniszterelnök lett. Gyanú támad az iránt, hogy Mariel hatást gyakorol Durla-ra, hogy Vir számára információkat szerezhessen. Mivel néhányan meg vannak győződve erről, Durla megveri Marielt, hogy megmutassa ki az úr a házban.

Vir, aki közben néhányszor a palotába látogat, megtalálja Rem Lanas fejét egy karóra tűzve, és elájul. Álmában Shiv’kala megpróbálja őt a saját oldalára állítani, de nem sikerül. Végül Vir Senna-t is bevonja az ellenállásba és beleszeret.

Néhány nappal később Londo ismét részt vesz a Kabinett egy ülésén, amelyen kiderül, hogy sokan még mindig félnek Sheridan-től, aki a vorlonokat, árnyakat és a minbarikat is megfékezte. Egy beszéddel próbál erőt önteni a többiekbe.

David Sheridan már 14 éves, és mind több és több tapasztalatot gyűjt álmaiban egy őt állandóan figyelő szemtől, amit az egyik tanára a szülei vigyázó szemeinek tulajdonít.
G’Kar-t elfogják a Centauri Prime-on. Londo minden este vele vacsorázott. Sheridan meg akarja menteni G’Kar-t, de a barátai megállítják, hiszen nincs rá remény; és G’Kar tudta, mit vállal.

A cantauri hadigépezetet az ellenállás alig tuja feltartóztatni, és Durla már egy dicső villámháborúról álmodik. De a drakh-oknak más tervük is van: Sheridant és Delennt akarják. A terv része, hogy elrabolják Davidet. Amikor David betölti a 16. életévét, fel akarja fedezni a világot, és pontosan ezt ajánlja neki az őrző, amely átveszi az irányítást felette, és David Centauri Prime felé veszi útját. Amikor megérkezik, Londo dühösen ráront Durla-ra emiatt az alantas terv miatt, és miután meglátja mit tett Mariel-lel, meg akarja ölni Durla-t. Természetesen a drakh-ok azonnal megbüntetik, de megérte. Mivel tudja, hogy hamarosan meg fog halni, megpróbálja megtalálni lelki békéjét. Kapcsolatba lép Timov-val, aki haldoklik már és a pokolba kívánja őt, így szóhoz sem jutott. Ráadásul Durla-tól és segítőitől megkapja G’Kar szemét elrettentésül.

Amikor Vir tudomást szerez David elrablásáról, azonnal Centauri Prime-ra akar utazni, de Garibaldi erőszakkal visszatartja. Vir, kezében egy késsel, gyorsan leszereli Garibaldit, és elmondja, hogy az árnyak az okai mindennek. Megkéri, hogy hagyja hogy a „Tűz hadserege”, ahogyan az ellenállók nevezik magukat, intézze az ügyet. Garibaldi beleegyezik.

Amikor Vir megérkezik, meglátogatja Marielt, hogy új híreket kapjon, de az semmit sem tud, mert Durla már nem avatta be a fontosabb ügyekbe.

Ebéd közben Londo egy metaforával elárulja Virnek, hogy hol rejtőznek az árnyak. Eközben Sheridan és Delenn a palota egyik cellájában raboskodnak, amikor néhány őr átkíséri Sheridant G’Kar cellájába, és Londo Delenn-el tárgyal Davidről.

Durla éppen parancsot akar adni a flottának a végső csapásra, amikor az „Erősek tornya” felrobban és „drakh eső” zúdul rájuk, mivel azok abban az épületben tanyáztak, közvetlenül a palota mellett. Vir ezután a bolygó kommunikációs hálózatán keresztül egy óriási hologram formájában elmondja a centauriknak az igazságot.

A miniszterek rájönnek, hogy kihasználták őket. Durla fél hogy ellene fordulnának, ezért lelövi őket. Ki akarja adni a végső parancsot a támadásra, de Mariel kitör az egyik szobából és a földre teperi. A harc kettejük között eltart egy darabig és az erkélyre érnek közben, ahonnan mindketten lezuhannak. Londo megpróbálja világossá tenni Shiv’kala számára, hogy vége. A drakh-ok a levegőbe repítik a fővárost a megmaradt bombákkal.

Vir elér Londo-hoz, aki megkéri, hogy az íróasztalában lévő „krónikáit” hozza nyilvánosságra. Miután Vir elhagyja a tróntermet, G’Kar jelenik meg, aki nem tudja, mit akar tőle Londo. Beszélgetésüket félbeszakítja Sheridan és Delenn érkezése. Sheridan éppen nem volt önmaga, mivel ő a Babylon 4-ről jött, 18 évvel ezelőttről. Miután Londo szabadon engedi őket, megszöknek Londo személyes szolgálója, Densey, segítségével. Elérik a császár komphajóját, és Davidet elkábítva magukkal viszik. Davidet az ellenállók egyik vezére adta át nekik. Sheridan, aki a menekülés közben rosszul lett, ismét önmaga lesz, és ezután elindulnak.

Londo és G’Kar megölik egymást. Vir nem tudja hátrahagyni Londo-t, ezért visszarohan, de csak két halottat talál. Drakh harcosok veszik körül, ezért az ablakhoz rohan, ahol egy éppen felemelkedő komphajót lát, így aztán ráugrik, és a barátai megmentik.
A Minbar-ra vezető úton Franklin megpróbálja Davidet megszabadítani az őrzőtől, de csak egy megoldást lát. Meg kell ölniük az őrző tulajdonosát.

Nem sokkal később Vir és Senna visszatérnek Centauri Prime-ra David ajándékával, komplett minbari berendezési tárgyakkal Vir lakosztálya számára. Vir később itt találja Shiv’kala-t, aki nem hagyta el a bolygót, és bosszúból meg akarja ölni Virt, aki megkérdi, hogy ő e a tulajdonosa annak az őrzőnek, ami David-ben van. Amikor Shiv’kala bevallja hogy igen, Garibaldi előugrik egy minbari szekrényből, és lelövi, így David ismét szabad lesz, és Vir a Csillagközi Szövetség segítségével elkezdi újjáépíteni a centauri őshazát.
Így ér véget a drakh uralom a bolygón, és a város kapujában Londo és G’Kar óriási szobrai állnak szimbólumként a következő generációk számára.

Megrendelés: www.amazon.co.uk ; www.amazon.de

Fordította: Delenn

 

shopify visitor statistics