Valen Feljegyzései # 2

A Crusade igaz története
 

Update 2004 - jms író-olvasó találkozó:

"... Amikor azt kérdezték, meg akarom-e csinálni a Crusade kommentárokat, feltéve, ha az összeset sikerül, azt mondtam, „Természetesen.” (erre ők) „Na, és miről akar beszélni?” JMS: „El fogom mondani, mi történt.” (hebegni kezdenek) „Mégis mit ért ez alatt?” JMS: „Az IGAZSÁGOT!” Az akarom, hogy megtudják az igazságot. Most vagyunk a negyedik fázisban. „Mit akar maga??” „Az IGAZSÁGOT!” Lassan kifutunk az időből a DVD-ket tekintve. Azt mondtam „Nézzék, ha nem mondhatom el az igazságot, akkor inkább nem akarom támogatni a DVD-ket.”
Azt akarom, hogy a valódi igazság napvilágot lásson. Azzal a ténnyel együtt, hogy...
Összefutottam néhány fickóval, akik a TNT-nek dolgoztak kb. két évvel azután, hogy a Crusade megbukott. És azt mondták, „Ismered te egyáltalán a teljes történetet?” JMS: „Miféle teljes történetet?” TNT-s fiúk: „Megtudtuk. Végeztünk egy kutatást az öt éves nézettségünkre. Ez azután történt, hogy a Crusade elindult. És úgy találtuk, hogy a B5 közönsége csak a B5-ért jött, utána pedig elment. A TNT átlagos közönségét pedig nem kötötte le a műsor, ide-oda kapcsolgattak. A B5 nem adott hozzá az alap látogatottságunkhoz.”
Úgyhogy... úgy döntöttek, hogy ezért kihúzzák a dugót a Crusade-ből, és a pénzt egy másik sorozat megvásárlására használják fel. De nem mondhatták ezt, mert akkor megszegték volna a WB-szel kötött szerződést. Úgyhogy el kellett lehetetleníteniük a munkánkat, hogy aztán azt mondhassák, „Nem azt a sorozatot kapjuk, amit akarunk, a tanácsainkat nem fogadják meg, tehát nem vagyunk felelősek, megszüntetjük a műsort, ez innentől már a ti bajotok, WB., foglalkozzatok vele ti.” Ezért volt minden „tanács” olyan túlzó és erőszakos. Ha mindent megadtam volna nekik, amit akarnak, akkor is kihúzták volna azt a dugót. Egyszerűen azt akarták, hogy vége legyen. Igen, azt akarom, hogy ez kitudódjon. A DVD-ken. Mind hallottátok azokat a javaslatokat? Rendben van..."
- jms


A TNT indítása előtt leállította a “Crusade”-et, de még lehetővé téve egy kezdő színésznek a nagy áttörést.
1999. június 6., vasárnap.
Írta: Rob Owen, a “Post-Gazette TV” szerkesztője.

California, SUN VALLEY - Ennek a cikknek a címe igazából ez lett volna: ”Blikk ide, mutter! Zombi-tag vagyok!” Nagyon mulatságos olvasmány került a kezembe egy reggel ez év januárjában, amikor egy merész tévékritikus ki-mászott az ágyból 5 órakor, hogy egy tévésorozat alapján az életnek egy igen bizarr arculatát tapasztalhassa meg. Szerencsémre emlékezet óta ez az egyetlen olyan sorozat, amit elindítottak, és pár hónappal azelőtt állítottak le, mielőtt az első epizódot sugározni kezdték volna.

A kérdéses sorozat a “Crusade”, egy sci-fi kaland, ami egyszerűen lepattant a legendás "Babylon 5"-ről. 13 rész készült el belőle, és a TNT “limitált sorozatként” levetítette a “Crusade”-et szerdánként este 10 órai kezdettel. A sorozatot ugyan-abban a sokat próbált boszorkány-konyhában vették fel, mint a B5-öt, és az ötlet is a B5 alkotójától származott: ő J. Michael Straczynski. Úgy gondolták, ez lesz a következő “nagy valami”, ehelyett ez lett a következő “nagy semmi”.
Ez itt a sorozat gyártásának a története, valamint korai haláláé és egy riporteré, aki megpróbált betörni a showbizniszbe. Már most előrebocsátom: nem lesz jó vége.

Reggeli rohanás

Bip-bip, bip-bip, bip-bip.
Az órám reggel 4:45-kor jelez. Annak ellenére, hogy kevesebb, mint hat órát aludtam, egy kissé frissnek is érzem magam, amikor indulok a “Crusade” forgatására Scott Pierce-szel, egy Salt Lake-i tévékritikussal, aki statisztának öltözve csatlakozik hozzám.

Még sötét van, amikor behajtunk egy irodai parkoló zsákutcájába, ahol a “Crusade” stúdió helyezkedik el. Ránézésre meg nem mondaná az ember, hogy itt készül a sorozat. Elgyalogolunk a hatalmas, raktárszerű épület hátulja felé, amikor hirtelen egy segédrendező hozzánk szóló kérdését halljuk: “Ó, maguk a riporterek?”

Egyre idegesebb leszek, amint a hatalmas lakókocsi felé haladunk, amiben a jelmezeket tartják. A “Crusade”-ben a jelmezek nem másvilágiak; ezek pilótaruhák, mint amilyeneket pl. egy asztronauta visel.

Adtak egy sötétzöld pilótaruhát és egy pár fekete csizmát, ezzel irányítottak az öltözőm felé. Igen, nagyon jól bánnak az újságírókkal a “Crusade”-nél. Mindkettőnknek adtak egy nem használt öltözőt. Egy gondos stábtag még egy cédulát is akasztott az ajtómra a nevemmel, alatta pedig ezzel: “Galaktikus újság”. Voltam már elég forgatáson, hogy tudjam: ez szokatlanul kedves bánásmód.
Felveszem a ruhát, és elolvasom a feliratot a karján: “Győzedelmesen szállunk az ellenség fölött.” Ez túlságosan nagy-szerű. A csizmáimnak nincs fogazott talpa. Olyanok, mint egy gumiszárú papucs. Nem túrázásra tervezték őket, hanem arra, hogy jól mutassanak és minél kevesebb zajt csapjanak a színpadon.

Egy dolog hiányzik az egyen-ruhámról: egy névkártya “Velcro” felirattal. Miközben az öltöztetők névkártyát keresnek, elkeresztelem magam Vel Cro főhadnagynak.

Versenytárs lehetett volna.

A Babylon 5 az első pár epizódja alatt a Star Trek-hez való hasonlítgatástól szenvedett, elveszve annak a médiára és nézőkre gyakorolt hatásában. De JMS politikai cselszövésekről, személyi drámákról és sorsokról szóló űrbéli szappan-operája lassanként áttört a zűrzavaron, úgy, ahogy az ötéves történet, amit mindig tervezett, véget ért. Négy-szezonnyi szindikátus után, nyárról-nyárra kevés eséllyel a megújulásra, a B5 a WB leányvállalata, a TNT képében talált valamit, amit megmentőjének hitt. Először a hálózat újra megadta a jogokat a B5 futtatásához, aztán megalapozta a show befejező, ötödik szériáját, mint oly sok más tévésorozatnak.

Úgy tűnt, jól mennek a dolgok. Mialatt a kritikák már a Star Trek létjogosultságát kérdőjelezték meg, a B5 új erőre kapott, és jó háttérre tett szert. Hamarosan megjelentek a B5-ös magazinok, könyvek és bábuk.
“Minden science-fiction több rajongót szerez” - mondta a TNT műsorszerkesztő alelnöke, Lisa Mateas 1998 januárjában. “Mit csinál Hollywood, ha nagy sikert akar? Sci-fi filmet.” Straczynski ismeri a teljes B5 történetet 1000 évvel a B5 eseményei előtt és után, de nem akart hatodik szériát csinálni. Nem volt benne a tervben. A TNT többet akart, így hát Joe előjött a “Crusade” - megbukott sorozat - ötletével, mely ugyanabban a világban, a B5 eseményei után néhány évvel játszódik.

Miután egy idegen faj betegséget hozott a Földre, a “Crusade” legénysége elindul a galaxisba gyógyszert felkutatni ellene. Öt évük van, mielőtt a hatás halálossá válna. Tökéletes egy ötéves sorozathoz, amely feltárná a komplex B5-univerzumot, amit a B5-ben alapoztak meg.

A Crusade csapat magával vitte a NASA JPL kutatóit konzultánsnak. Straczynski előtérbe akarta helyezni a tudományt a sci-fi-ben, azzal, hogy megmutatta, hogyan is nézne ki egy bolygó egy bináris naprendszerben; amikor a napok felkelnek, lenyugszanak, hogyan vetnének árnyékot, stb. De annak, ami eladta a sorozatot a TNT-nek, semmi köze nem volt a tudományhoz.

”Több kalandot és terepmunkát akartunk megvalósítani, amit nem tudtunk a B5-ben.” - mondta JMS.

A kulcsszó a “kaland” volt, de ennek a szónak a más-más szemszögű értelmezése vezetett végül a “Crusade” leállításához.

A bolond lépések minisztériuma.

Pár óra várakozás után, egy beugró hollywoodi színész számára teljesen normális módon, a forgatási csoport egyik tagjától hívást kaptunk. A színre szólítottak. Sajnos, az útbaigazítás nem volt túl bőséges. A legénység egyik tagját kellett eljátszanom, aki megszállott (vagy a Crusade szóhasználatával: átalakított) - tehát bizonyos értelemben zombi voltam.

“Szóval ez alapjaiban véve olyasmi, mint Borg a Star Trek-ben”- gondoltam magamban, megjegyezvén, hogy a koncepció nem túl eredeti.

A színen Gideon Kapitány (Gary Cole) eljön, hogy találkozzon Mr. Welles-szel (John Vickery), aki szintén megszállott, és beszél a földönkívüliekkel. Cole elhelyezkedik egy plexi-üveg ablak mellett (a zombik el vannak zárva a hajó legnagyobb részéről), és nézi, ahogy kb. egy tucat zombi bejön a színre. Ahogy mindnyájan elhelyezkedtünk, szét kellett válnunk, majd átengednünk Mr. Welles-t, végül elzárni mögötte a rést.
Az első felvételen nem mozogtam elég gyorsan, és Mr. Welles majdnem belém ütközött. Rosszul csináltam még, hogy lefelé néztem - holott Cole-ra kellett volna szegeznünk a tekintetünket egész idő alatt -, és kissé túlságosan zombiszerűen jártam.

Ekkor elöntött a pánik.

Megrémültem, hogy majd le fognak küldeni a színről. Mondták, hogy csak úgy normálisan járjak, de nem értettem igazán, hogy mit is akar ez jelenteni. Úgyhogy próbálgatni kezdtem a járást, mintha nem lett volna benne részem gyermekkoromban.

Újra megcsináljuk, ezúttal jobban megy. De nehéz Cole-t látni az üvegen keresztül. A tekintetemet rá kellene összpontosítanom, de ez nagyon nehéz, mikor a kamera mögött áll.

Újabb felvétel: a kamera mögötte van, és már-már túlságosan is jól látom Cole-t.

“Ez Mike Brandy!” - egyre csak erre tudtam gondolni, mikor visszaemlékeztem Cole szerepére a "The Brandy Bunch Movie"-ban.

“Ne nevess, még csak ne is mosolyogj”-kérleltem magam.

Cole tökéletes színész volt. A kamera mögötte volt, tehát nem is igazán kellett játszania, de mégis ezt tette. Én voltam az első zombi, aki megkerülte a sarkot, és Cole végig megrendülve nézett rám. A tekintete azt mondta: "Édes Istenem, mit tettek a legénységem tagjával!"
Miután ezt az epizódot leforgatták, talán azon kezdett merengeni magában: "Édes Istenem, mit tettek a filmemmel?"

Nem lenni…

Valami történt a B5-nek a TNT általi elindítása és a “Crusade” forgatása közti időben. Talán a nézettség veszélyesen lecsökkent. Ez történik, ha egy sorozatot olyan rendszertelenül vetítenek, mint ahogyan azt a TNT tette, vagy pedig, hogy a hálózat leginkább cowboyokról szóló sorozatokhoz adta a nevét és úgy döntött, hogy a sci-fi maradjon csak meg a Scifi Channel-nek.

Bármi is volt a probléma, a baj bekövetkezett.

Az egyet nem értés első jelei akkor mutatkoztak meg először, amikor a “Crusade” forgatása a 3. rész körül járt. A TNT leállította a gyártást, és új egyenruhákat és díszleteket akart a stábnak.

Egy internetes levél szerint Harlan Ellison, szerkesztő és B5-konzultáns úgy nyilatkozott, hogy a TNT megpróbálta a sorozatot egy űrbéli bordélyházzá alakítani.

Januárban John Copeland még nem akart semmiféle küzdelemről sem beszélni.

”Harlan egy zsémbes középkorú férfi” - mondta Copeland. “Harlan olyas-valaki, aki azért jön elő a mondanivalójával, hogy felborzolja a kedélyeket. A pletykák veszélyesek, és időtlen idők óta ott vannak a Neten. Egyáltalán nem foglalkozom vele.”

Straczynski egy okos megoldással állt elő, hogy kezelje a jelmezváltást. Úgy tervezte, hogy a már leforgatott epizódokat a sorozat első szériájának közepébe zsúfolnák bele, és az újabb epizódok már ebbe vezetnének bele és ki.
Abban a részben, melyben én is “alakítottam”, egy divatszakértő jönne a Földről, hogy új egyenruhákat készítsen. Aztán a következő öt epizód a régi köntösökben vetítődne, majd pedig “a legénység szörnyű balesetet szenvedne a mosodában” és visszatérne a régi egyen-ruhákhoz - mondta Copeland. Az az epizód, amely a 14. lett volna, sohasem készült el.

Még két érthetetlen esemény történt, ami alátámasztja azt a teóriát, hogy a TNT megkeserítette a “Crusade” életét már 1998-óta. A “Crusade”-et januárban akarták útjára indítani, de eltolták egészen júniusra, feltehetően az NBA selejtező miatt.

A késlekedés ellenére a TNT azonban levetítette az “A Call To Arms” B5 filmet, ami bevezette a “Crusade”-et, és bemutatta néhány karakterét. A TNT népszerűsítési osztálya kritikákat küldött szét minden más B5 filmről, de az “A Call To Arms” egyetlen kazettája sem jutott el a kritikusok asztalára. Ami ezt a jelentéktelen dolgot páratlanná teszi az az, hogy az “A Call to Arms” a legjobb B5 filmnek ígérkezett, magasabb szintűnek, mint amit a többi film kritikusai állítottak.

Amikor a januári kritikai sajtótájékoztató előkészült, a TNT a “Crusade”-et a tervei között szerepel-tette. Straczynskinek és a stábjának meg kellett volna jelennie és válaszolnia a kritikusok kérdéseire a show-val kapcsolatban. A TNT az utolsó percben lefújta az egészet, mondván, hogy a hálózat várni kíván a júniusi premierig. De ez nem okozott volna bajt, ha a Crusade júniusban valóban műsorra kerül. A hálózatoknak az új sorozat premiere előtt van szükségük a nyilvánosságra, nem egy hónappal később. (Straczynski később azt mondta, hogy a lemondott sajtókonferencia az ő hibája. Az mondta a TNT képviselőinek, hogy idiótáknak akarja őket nevezni a sajtó előtt. “Hirtelen törölték” - mondta Straczynski egy múlt havi interjúban. “Quelle surprise”)

Ekkor döntötte el a TNT, hogy egyáltalán semmit sem akar kezdeni a “Crusade”-del. A WB megpróbálta eladni a sorozatot a Scifi Channelnek. Straczynski szerint a Scifit érdekelte, de már 1999-ben így is be voltak táblázva néhány új show-val, és nem volt keretük még egyre.

Február közepétől leállt a gyártás. Straczynski elküldött egy üzenetet a hivatalos Babylon 5 weboldalra, figyelmeztetve a rajongókat, hogy a “Crusade”-nak vége.

Hol volt a hiba?

Nehéz felelőst keresni a csatározó felek hálójában.

A TNT szemszögéből a “Crusade” egy egomániás producer hibájából futott zátonyra, aki nem volt hajlandó semmire sem odafigyelni, amit a hálózat képviselői mondtak neki.

Straczynski szerint a “Crusade” a beavatkozó TNT üzletemberek miatt ment füstbe, akik azt akarták, “hogy a hajóra szexéhes földönkívüliek szálljanak fel teljesen természetes módon.”

Az igazság valahol a kettő között rejlik.

Straczynski szerint a TNT sohasem mondta neki, hogy miért állítottak le 13 rész után egy 22 részes sorozatot.
”Soha sem beszéltek velem különösebb indokról, csupán arról, hogy ez nem felel meg az ő westernekhez és pankrációhoz szokott közönségüknek.” - mondta – “nem tudtuk megadni nekik, amit akartak: Baywatch vs. Pankráció az űrben.”

Olyan ötleteket írt le, amelyek “nem csak rossz történetek, hanem morálisan visszataszítóak voltak. Azt mondták, hogy az egyik karakternek szexuális felfedezővé kellene válnia, aki mindig szeretkezik, hogy jobban megismerhesse a fajokat.”

Azt is feltételezi, hogy a sorozat a TNT szimpatikus Los Angeles-i és az aljas atlantai központjai közti erő-harcban került patthelyzetbe.

Scot Safon, a TNT atlantai központjának marketing aligazgatója azt mondta, hogy a show nem élhetett úgy, ahogy azt JMS eredetileg elképzelte, egy akció-orientált, dramatikus kalandsorozatként.

“A forgatókönyv nagyon intelligens és jól kidolgozott volt, de túlságosan sok volt benne a beszéd, és szegényes volt akcióban” - mondta Safon. “Joe az elme kalandját nyújtotta felénk, amit a hálózat szeretett volna sokkal kézzelfoghatóbbnak látni. Ez a huzavona a hálózat és az alkotó között szerves része annak, ami naponta történik Hollywoodban.”
De Starczynski, akinek a Babylon 5-tel kapcsolatban szabad keze volt, ezekből semmit sem akart hallani.

”Átfutották az első öt epizódot, és megpróbálták kritizálni.” - mondta. “Ők voltak az asztal egyik oldalán, én pedig a másikon. Rám akarták kényszeríteni a változtatásokat, melyekre én rendre nemet mondtam. Az elsőre, a másodira, mindegyikre.

”Általában belső produkciókat futtattak, és így, amikor nemet mondtunk, be kellet menni valakinek, hogy elmagyarázza nekik.”

Marketinges srácként Safon nem volt teljességgel érintett a TNT képviselői és Straczynski közötti huzavonában, de ő volt az egyetlen TNT-s, aki hajlandó volt elvállalni ezt a riportot.

”Nem hinném, hogy az lett volna Joe velünk kötött üzletének az alapja, hogy megfontol minden, tőlünk érkező kezdeményezést és végül következetesen visszautasítja őket.” - mondta Safon. “Valójában maga a kivitelezés itt a gyújtópont. Ugyanis az alkotónak és a hálózatnak alapvető nézetkülönbségei voltak nem csak abban, hogy mi lesz a tényleges végtermék, hanem még a gyártás módjában is.”

Erre Straczynski azt mondta, hogy sem a Crusade, sem további Babylon 5 részek nem fognak megjelenni a TNT-n. Rámutatott arra, hogy szombat reggel 7 órára rakták át a B5-öt, ez pedig egy “összeesküvés, ami a sorozat ellehetetlenítésére irányul.” De reméli, hogy a “Crusade” adatai eléggé meggyőzőek lehetnek a Scifi Channel számára, hogy finanszírozza az esetleges jövőbeni szériákat.

Safon nem ennyire pesszimista.
”A hálózat szerint a sorozat jó,” - mondja Safon. “Mondtam Joe-nak, hogy legyen a siker a legjobb revansod. A TNT még

nem vágta el a legutolsó szálakat a filmezéssel kapcsolatban. Örülnék, ha ennek a történetnek a folytatása az lenne, hogy Joe és a TNT találnak egy közösen járható utat, hogy a “Crusade”-et visszahelyezhessék a gyártásba.”

Egy csillag született?

Bármi is legyen a “Crusade” jövője, nekem még mindig meglesz a saját kis 15 másodperces dicsőségem, amikor az “Appearances and Other Deceits” c. epizód műsorra kerül július 28-án. Én vagyok az első zombi, aki a kamera felé közeledik egy résznél, és pár perccel később a folyosón remeg.

A két jelenet tulajdonképpen konfliktusban van. Az elsőt úgy játszottam, mintha transzban lennék, és képtelen lennék beszélni. A másodikban azt magyarázom Scott Pierce barátomnak, hogy milyen hideg van.

Két különböző színjátszás, két különböző színhely, két különböző nézőpont. Két különböző érdek, amely kisiklatta a “Crusade”-et, és valahogyan mégis következetes.

 

A Crusade a Babylon 5 örökség ironikus felirata.
1999. június 11., péntek.
Írta: TYLER McLEOD - Calgary Sun

Az új sci-fi sorozat első 13 része után újabb keresztes háborúba fog kerülni a fanatikus B5 rajongóknak, hogy megmentsék a Crusade-et.

”Ha jól fog szerepelni, akkor a legtöbb esély a továbbvitelre a Scifi Channel kezében van, mivel ez nem egy olyan sorozat, amelyet a TNT akart” - mondja a B5 és a Crusade megalkotója, J. Michael Straczynski. De haladjunk csak sorjában: A Space - amely július 12-én du. 5-kor a sorozatot debütálja - szereti a Crusade-et. Az állomás szerette a Babylon 5-öt és élvezi, hogy mindkettőt eljuttathatja a kanadai rajongókhoz. De a Space, akár-csak a nézői, az amerikai hálózati politika kegyelmétől függ, és a szindikátusi álláspont-változtatásoktól, melyek megfertőzték a B5 ötéves pályafutását is. A TNT, az amerikai csatorna megmentette a Babylon 5-öt, és hűséges oltalmazóként vette körül a programot. Amikor a B5 feladata véget ért, okosan gondolkodva folytatást szerettek volna.

”Befejeztük az ötéves történetet, és ők arra kértek minket: 'Nem játszanák még egy kicsivel tovább ezt a sztorit?'” - magyarázza Straczynski. “Az mondtam, hogyne, de annak már egy másik történetnek kell lennie, más karakterekkel, más szituációkban. Ez is egyfajta folytatás.”

Előállt a Crusade-del - ott folytatva, ahol az "A Call To Arms" B5-film abbahagyta, amikor a Földet egy szunnyadó vírus fenyegette, ami egy drakh támadásban szabadult el.
Sheridan (Bruce Boxleitner) a filmben a bolygó segítségére sietett, de most Matthew Gideon kapitány (Gary Cole) dolga, hogy ellenszert találjon a drakh vírusra - valahol az univerzumban.

”Ami öt évet ad nekünk, hogy elhárítsuk ezt a fertőzést, vagy az emberiség elpusztul.” - mondja Straczynski.

Sajnos, a Crusade lejártának ideje talán előrébb van.

”Mivel most először vetítettek dramatikus sorozatot a TNT-n, az atlantai üzletemberek úgy érezték, be kell, hogy avatkozzanak. Elkezdtek olyan utasításokat adni, amelyek egyszerűen undorítóak voltak” - fedi fel Straczynski, miközben ezek közül néhányat részletesen ki is fejt.

”Szexéhes földönkívülieknek kellene megszállniuk a hajót” - szól egy pontos idézet.

”Sok esetben akarták, hogy valamelyik karakterünk szexuális felfedezővé váljon, és akárhányszor megismerkednek egy új fajjal, szeretkezzen velük, hogy így meglegyen a szex és erőszakhányados az űrben” - mondja Straczynski közömbös arccal.

”Szó szerint azt akarták, hogy a Baywatch keveredjen a pankrációval. Még azt is mondták, hogy nézzek csak a pankrációra, hogy hogyan kell kezelni a karaktereket.”

”Mi-én-egyszerűen visszautasítottuk, hogy elkészítsünk egy lebutított sci-fi szériát, mire azt mondták: 'Csináljatok 13 epizódot és ennyi volt.'”

Nos, a Crusade nem egy “Baywatch vs. Pankráció” az űrben, hanem a B5 rajongók örömét kell, hogy szolgálja.

”Dr Franklin később majd meg fog jelenni. Sok olyan fajjal fogunk találkozni, akiket már láttunk azelőtt. De az esetek nagy részében megpróbáltuk ezt elkerülni.” - fejtegeti Straczynski.

Az Excalibur legénységébe beletartozik Matheson főhadnagy, aki félig Spock, félig Troi; Dureena, akinek számlájára írható, hogy a drakhokkal traktált; egy kapzsi archeológus; és egy fura “technomágus”, aki úgy tűnik, tud valamit a rejtélyes Gideon kapitányról.

Straczynski szerint Gary Cole tökéletes volt Gideon szerepéhez.

”Volt valakink, aki el tudta játszani Licas Buck-ot az 'American Gothic'-ban, és azután át tudott váltani a ’The Brandy Bunch Movie’-ra”- mondja nevetve Straczynski. “Nyilvánvalóan megvolt az a rugalmassága, amire szükségünk volt.”

A történet egy földhözragadt űrállomás és egy utazgató csillaghajó között mozgott. Gondoljuk a Crusade-re úgy, mint az “On The Road” B5 epizódra! Az új sztori felszabadította mind a konszenzusokat, mind magát, Straczynskit. Az előző sikerére nem jellemző módon, Straczynski “zsoldos” írókat alkalmazott egyes Crusade sztorik megírásához. A B5 bonyolult és összetett politikai húzásaira, intrikáira való tekintettel Straczynski a Babylon 5-öt még egymaga írta.

Miután olyan filmeken dolgozott, mint V, Murder She Wrote, Captain Power és He-Man, Straczynski lecsapott a B5 koncepcióra. Hat hónapot töltött el a sztori tervezésével, és 5 évet a kivitelezésével.

”Amikor egy ilyen sorozatot csinálsz, mint ez, akkor reméled, hogy találsz egy közönséget, amely ugyanolyan perverz, mint te.” - mondja Straczynski.

”De ők most végre megvannak.”

Valóban. Miután a B5 műsorra került, egy odaadó rajongói elit a szívébe zárta a sorozatot és jó párszor megmentette a pusztulástól. (Nem beszélve egy kereskedelmi rétegről, amely videókkal, könyvekkel, kártyákkal és hasonlókkal foglalkozik.)

”A közönség reakciója nem lep meg engem, mert azt hiszem ez egy jó történet, és egy jó történet mindig sikert arat”- mondja Straczynski. “Ami meglepett az a rajongói szervezetek kialakulása volt.”

“Olyan szervezeteket hívott életre, amelyeknek tagjai úgy érzik, hogy valamiképp kapcsolódik hozzájuk a történet. Rengeteg olyan dolog van odakint, ami szétválaszt, elkülönít minket, és csak igen kevés, ami összehoz. Ezzé vált a B5 rengeteg ember számára.”

“Ez az, ami meglepett engem, és amire -azt hiszem- legbüszkébbek vagyunk.”

Fordította: Sheridan

 

shopify visitor statistics