Valen Feljegyzései # 3

Hová tűnt Claudia?
 

Az alábbi levelek a nyilvános Babylon 5 Usenet fórumon lezajlott beszélgetéseket tartalmazzák.

97/07/19
Küldte: Jms a B5-nél
Dátum: 1997. július 19. 15.07.27 –0400

Feltettek néhány kérdést, hogy mi történt az ötödik szezont és Claudia Christian-t illetően. A lehető legegyszerűbben kifejezve, amit a stáb minden tagja megerősíthet, ez történt:

Június elején a WB minden színésztől a szerződésük elővételi jogának egy hónapos meghosszabbítását kérte; amit, Claudiát kivéve mindenkitől meg is kapott. Ez azért kellett, hogy időt adjon a WB-nek, hogy kidolgozzák a B5 ötödik szezonjának közös finanszírozási szerződését a TNT-vel. Rengeteg zűrös ügy maradt a PTEN-nes szerződésből, amit még ki kellett bogozni, plusz a szindikátusról kábelre költözés egyéb üzleti szempontjai, és ez a vártnál tovább tartott.

Claudia többször is mondta, hogy benne van az ötödik szezonban, de saját üzleti okokból nem akarta beadni a meghosszabbítást. Szaván fogtuk, és engedélyeztük, hogy ne adja be a meghosszabbítást. Ígéretet tett nekünk és a színésztársainak is.

Amikor mind együtt voltunk (a színészek, a forgatóstáb meg én) Blackpoolban a Wolf 359-en, hallottunk a Variety és a Reuters cikkeiről, amik azt mondták, hogy Claudia nem fog visszatérni a B5-re, és más munkát keres. Ez volt az első jele, hogy nem lesz benne az ötödik szezonban. A TNT megsértődött ezen, a WB megsértődött ezen, minket meg leszidtak, hogy miért bíztunk meg benne az ötödik szezont illetően. Amikor Blackpoolban beszéltek vele, még azt mondta, hogy benne lesz az ötödik szezonban… de semmit nem tett, hogy megbeszélje a helyzetet a WB-szal. Megmondták neki, hogy a WB-nak (múlt) péntekig biztosan kell tudnia, hogy benne van-e vagy nincs. Ahhoz, hogy benne legyen az ötödik szezonban, csak annyit kellett volna tennie, hogy felveszi a telefont, vagy szól az ügynökének, hogy ő vegye fel, felhívja a WB-t és azt mondja, hogy benne van.

Ez nem történt meg. A péntek jött és elmúlt. Nyilvánvaló volt, hogy nem áll szándékában benne lenni az ötödik szezonban, és helyette filmeket akart forgatni. Végül is, most a B5 után sokkal ismertebb.

A stáb tagjai megpróbálták rábeszélni a hétvégén, hogy másítsa meg az elhatározását. Bruce, Jeff Conaway és mások magukra vállalták, hogy visszahívják a sorozatba, hogy rávegyék, hogy telefonáljon hétfőn, hátha újjáépíthetné azokat a hidakat, amiket a múlt héten felégetett. Hétfőn Claudia korán elment a találkozóról, és soha nem hívta fel a WB-t, soha nem hívta fel Doug-ot, soha nem hívott fel senkit.

Röviden: leadta az ötödik szezont. Ő választotta, hogy ne legyen ott. Tudom, hogy pár embernek azt mondta, hogy a WB nem akarja őt… de ha ez lenne, akkor miért mondanák a Variety és a Reuters cikkei, hogy a producereket „lesújtotta”, hogy nem ér rá, hogy azt választotta, hogy nem tér vissza a sorozatba? (Még egyszer, amikor ezek a cikkek megjelentek, ez a szándék még el sem jutott a WB-hoz vagy hozzánk; úgy kellett megtudnunk, hogy a szakmai lapokban olvastuk, olyan cikkekben, amiket meg sem beszéltek velünk.) Miért nem adta be a meghosszabbítást, ahogy szintén megírták? Miért hirdette a sajtó (olyan cikkekben, amik itt a neten is megjelentek), hogy nem tér vissza és más munkát keres jóval azelőtt, hogy mi bármit tudtunk volna?

Az ajánlat az asztalon volt. A végsőkig kitoltuk. Minden más színész aláírta, és sürgette, hogy ő is tegye ezt. Ő választotta, hogy nem írja alá. Soha nem volt annak a kérdése, hogy valaki akarja-e őt vagy sem. Én személy szerint csütörtök este unszoltam, hogy hívja fel az ügynökét és beszélje meg és tisztázza a szándékait, ha vissza akar jönni a sorozatba. Elutasította. A stáb minden tagja, aki ott volt Blackpoolban, látta, mi történt, és igazolhatja.

Hát ez a sztori. Bár nem adom ki másnak a szerepet azon az alapon, hogy valamikor talán úgy dönt, hogy benne akar lenni valamelyik filmben vagy TNT-s részben, behozunk egy új karaktert, hogy betöltse a helyet a B5 parancsnoki struktúrájában. Szerencsére a 421-es epizód, amit már leforgattunk, úgy épül fel, hogy alkalmazkodhatunk ehhez a helyzethez anélkül, hogy bármi kimaradna, és a történet a tervek szerint folytatódik, kisebb változásokkal az első két epizódban, hogy bemutassuk az új karaktert.

jms

Az igazság egy háromélű kard. Claudia Christian kérte, hogy a következő üzenetet küldjük el a nevében:

Kedves srácok,
Itt a történet az én oldalamról, és én csak tudom; ott voltam.

Június 20-án behívtak a B5 irodájába, hogy megtudjam, mi lesz az ötödik szezonnal. A három másik jelenlevő szereplőnek és nekem megmondták, hogy lesz ötödik szezon (hurrá!). Aztán megkértek minket, hogy mondjunk le a „residual”-ról arra a szezonra. (A residual az, ami a bérleti díjat fizeti.) Hát, ennek ellenére igent mondtam – még fel is ajánlottam, hogy ráveszem a többieket. Azért haboztam a szerződés megújításának Meghosszabbításáról (Én pont ugyanúgy el vagyok veszve, mit ti; teljesen elbeszélnek egymás mellett… a ford. megj.), mert azt akartam, hogy megígérjék, hogy az ötödik szezonban legalább négy szezonnyi szünetet kapok, hogy forgathassak egy filmet. Ez volt az egyetlen dolog, amit kértem. Semmi fizetésemelést – elfogadtam az alulfizetettséget -, csak kevesebb epizódot, időszakot. Tegyétek fel magatoknak a kérdést: miért csináltam volna meg a TNT-nek az ötödik szezon reklámjait, ha nem akartam volna benne lenni?

Amikor Európában voltam (egy hónapig), hallottam a Variety pletykarovatáról. Egy pletykarovat volt, semmi több. Fogalmam sincs, ki indította el a pletykát, és őszintén nem is gondoltam róla sokat, mivel Hollywoodot pletykákra alapozzák. Mivel a producerek és Joe Európában voltak, feltételeztem, hogy a tárgyalások az ötödik szezonhoz akkor fognak folytatódni, amikor már mindenki visszatért. Igencsak udvariatlanul közölték velem, hogy a több szabadidőre irányuló kérésemet elutasították, és hogy Ken Parks a Warner Bros.-tól közölte az ügynökömmel, hogy mondja meg nekem, hogy keressek új munkát, mert mást vesznek fel. Miután négy évig elég alacsony fizetésért dolgoztam, mert szerettem a sorozatot és azokat, akik benne voltak, és úgy éreztem, hogy egy olyan karaktert alakítok, akit tényleg szeretnek az emberek, ez nagyon bántó volt. Ez sokkolt ugyan, de még úgy mentem Blackpoolba, hogy azt hittem, meggondolják maguk és megadják azt az időt, amit kértem. Tudtam, hogy Ivanova benne van az első részekben. Úgy gondoltam, hogy leülhetnénk az ügynökömmel és meg tudnánk egyezni. Blackpoolban JMS azt mondta, hogy kiír az epizódokból, de erről nem adhat írást. Megbízom benne, mindenesetre tudom, hogy nem ő írja az összes epizódot az ötödik szezonhoz, úgyhogy úgy éreztem, hogy valami írásban is kell. A félelmeim beigazolódtak, mert amikor az ügynököm John Copeland-del (a producerrel) beszélt, és megemlítette Joe ajánlatát, hogy kiír egy pár epizódból, Mr. Copeland azt válaszolta: „Ez nem lehetséges. Ha a TNT minden epizódban látni akarja, akkor mind a 22-t meg kell csinálnia. Ez az ajánlat, vagy belemegy, vagy nem.”

Ekkor azt mondták, hogy hétfőig kell felhívnom a Warner Bros.-t, hogy megmondjam, hogy benne vagyok. Hát, srácok, egy színész nem hív fel egy stúdiót. A szövetségünknek vannak szabályai. A B5 producerei soha nem hívták fel a menedzseremet vagy az ügynökömet, hogy megmondják a határidőt. Ehelyett Jeff Conaway mondta nekem. Felhívtam az ügynökömet és üzenetet hagytam neki. Elkerültük egymást. Hétfőn megtudtam, hogy az előtte való pénteken az ügynököm kapott egy faxot, ami azt írta, hogy a B5-re szóló ajánlatomat visszavonták. Röviden kirúgtak. Ez a fax pénteken érkezett, szóval milyen játékot játszottak, amikor az angliai hétvége alatt hamis reményeket adtak nekem? És egyébként azon a héten kedden Londonban voltam és a sorozatot reklámoztam és magazininterjúkat és talk show-kat csináltam nekik a saját időmből. Miért csináltam volna, ha nem hittem volna, hogy valamiben meg tudunk egyezni?

Ha tényleg azt akarták volna, hogy visszamenjek, elfogadták volna az ügynökön keresztül küldött könyörgésemet, hogy üljünk le és tartsunk egy megbeszélést. John Copeland elküldte (az ügynököt) azzal, hogy „egy dollárral szegényebb és egy nappal elkésett”. Még le sem akartak ülni tárgyalni velem!

Még egyszer, megcsinálnám az ötödik szezont… ha kevesebb epizódom lenne. Csalódott és megbántott vagyok, hogy még az esélyt sem adták meg, hogy megbeszéljük a szükségleteimet. Hidegen és egyszerűen elbocsátottak. Szeretném, ha tudnátok, hogy a szívemet adtam a sorozatnak és ugyanúgy szeretem Ivanovát, mint bárki közületek. Nem „hagytam ott” a sorozatot. Nem kértem több pénzt. Nem én csináltam ezt a botrányt. Talán ez az egész csak a kommunikáció teljes hiánya. Szeretném ezt hinni. Köszönöm a szereteteteket és támogatásotok. Soha nem hagynálak el titeket.

Claudia Christian

97/07/20
Küldte: J. MICHAEL STACZYNSKI
Tárgy: Claudia ezt mondta…
Dátum: ’97. július 20. 21.35.01

Ez megerősíti, amit a Brian-nek küldött üzenetemben mondtam, hogy személyesen ígértem meg Claudiának, hogy több szabadideje lesz (úgyhogy, Kevin, menj a fenébe).

Se én, se más a B5-ből nem mondta neki, hogy hétfőig van ideje. Csütörtök éjfélkor leültem vele és mondtam, hogy beszélnie kell az ügynökével és másnap, pénteken el kell küldenie a WB-nak, különben ennyi. Jeff magára vállalta, hogy megpróbálja rávenni Claudiát, hogy hétfőn beszéljék meg a dolgot, a saját törődése és reménye miatt, hogy talán még meg lehet oldani.

Claudia ügynökét jónéhány nappal a határidő előtt értesítették, hogy a WB üzleti ügyei meddig érvényesek.

Ahogy a másik üzenetemben is megemlítettem, nem volt idő, hogy Blackpool után kényelmesen leüljünk és megbeszéljük az ügyet. Az első forgatókönyvet július 6-án kellett beadni. A másodikat 12-én. A harmadikat 18-án. Ezek a szigorú határidők, hogy meglegyenek az ötödik szezon gyártási szükségletei. Nem július 20-a. Mire bárki „leülhetne”, már mélyen benne leszünk az ötödik vagy hatodik epizódban, és akkor mit csinálnánk? Újraírnánk mind az ötöt vagy hatot az utolsó pillanatban?

Ez egy szerencsétlen helyzet. Senki sem tagadja. De ami történt, megtörtént.

jms

Küldte: J. MICHAEL STACZYNSKI
Tárgy: Claudia C-t kirúgták!
Dátum: ’97. július 20. 21.11.04

Meg kell, hogy értsd, hogy Claudia egy a sorozat tíz-egynéhány színésze közül. A többi színész megértette és megérti, hogy nem tárgyalhatjuk újra a szerződéseket a munka közepén, támogatják a sorozatot, és meghosszabbították a szerződésüket, hogy a WB-nak legyen ideje tető alá hozni a TNT-szerződést. Mindannyian benne vannak.

Claudia döntött úgy, hogy nem adja be a meghosszabbítást, míg a stáb többi tagja megtette, és most azt akarja (vagy azt mondja, hogy azt akarja), hogy újratárgyaljuk az ügyet, most, hogy az összes többi szereplő le van zárva. Az ő esetében így tenni, amikor nem adta be a meghosszabbítást és kínos helyzetbe hozta a WB-t azzal, hogy megjelentetett egy cikket a szaklapokban azzal, hogy új munkát keres, sértés lenne az összes többi színésszel szemben, akik pontosan dolgoztak velünk.

Továbbá, igen, igaza van abban, hogy a szerződést nem lehet megváltoztatni, hogy azonnal elmehessen és filmeket forgathasson. A szerződés szerint elővételi jogunk van a színészek munkájára. Ez minden TV-szerződés alapkövetelménye állandó szereplőknél. Ezt nem lehet csak úgy valahol valaki kedvéért megváltoztatni.

Ez. megvolt… Már mondtam Claudiának, hogy bár nem írhatjuk bele a szerződésbe, de boldogan dolgozom vele ezen az ügyön nem-hivatalosan, és hogy ha azt mondja, hogy X.-étől Y.-áig el kell mennie, akkor kiírom azokból az epizódokból, hogy leforgathassa a filmet. Tőlem már megkapta ezt az ígéretet. Már csináltam hasonlóakat neki és a sorozat más szereplőinek is; ezért szerepeltek sokan más projektekben is. Szóval számomra ez nem téma.

Tehát, az én szempontomból ő ki akart szállni a sorozatból, és nem tudom, miért szítja a rajongók kedélyeit, hacsaknem ki akar bújni a felelősség alól.

Még egyszer, ez nem az az eset, amikor az én szavam szól az övé ellen. Minden egyes színész ott volt, amikor ez történt, és sokan közülük megpróbálták lebeszélni arról, hogy kiszálljon. Ha az én szavam nem elég, kérdezzetek meg valakit, aki ott volt, főleg Bruce-t vagy Jeff-et.

Azt javaslom a rajongóknak, hogy ne keveredjenek bele ebbe, mert a) nem kaptok őszinte és megbízható információkat Claudiától, és b) mert egyszerűen túl késő. Ő választotta, hogy továbbadja az ötödik szezont; hogy be akarja-e vallani vagy sem, hogy ki akar-e bújni a felelősség alól, nem tudom… de az ő döntése volt. Csütörtök este leültem vele, és kereken megmondtam neki, hogy személyes szinten teljesítem a kérését, és hogy másnap vagy felhívja a WB-t maga, vagy az ügynökének kell, különben nem lesz benne a sorozatban, mert csinálnunk kell. Ez a vonat éppen indult, és tetszése szerint rajta lehetett vagy nem. Nem szállt fel.

Amit szintén nem értesz, az az, hogy az ötödik szezont kevesebb, mint egy hónap múlva kezdjük forgatni. Most éppen a forgatókönyvírás közepén vagyunk, amióta csak megkaptuk a gyártási utasítást; kb. akkor, amikor Blackpoolba mentünk. Nem rángathatjuk az írást előre-hátra – benne van, nincs benne, talán igen, talán nem – és remélhetjük, hogy minden forgatásra készen lesz. Ezért kellett akkorra tudnunk. Általában hosszabb gondolkodási időnk van; ezúttal nem volt, és ez már amúgy is visszavetette a forgatókönyveket. A forgatókönyv az új karakterrel készen van; ha most kiveszem, helyettesítenem kellene, és erre nincs idő.

Claudia tudta ezt. A WB is tudta. Ez ellen dolgoztunk. Claudia döntött, hogy benne van vagy nincs. Nemet mondott. Ez már nem a mi felelősségünk, és egyszerűen túl késő ahhoz, hogy visszahozzuk. Az ötödik szezon ajtaja lezárult.

jms

97/07/28
Küldte: J. MICHAEL STACZYNSKI
Tárgy: Claudia mondott nemet - JMS
Dátum: ’97. július 28. 00.14.28

Nem; hadd hangsúlyozzam ezt még egyszer: soha nem volt megbeszélés.

A megbeszélés, amire *esetleg* gondolsz, az, amelyiken elmagyaráztuk a színészeknek a hálózatos és a kábeles „residual”-kezelés között. Az néhány héttel előbb volt.

Ha segít, leírom neked dátumonként:

Július 9-e: megjelennek a Variety és a Reuters cikkei, hogy Claudia elhagyta a sorozatot. A WB tudni akarja, hogy Claudia hol áll, és nekünk is tudnunk kell, mert befejeztem az új 4.22-es epizód megírását, és készülök elkezdeni az 5.02-eset (az első ötödik szezonos epizódot). Erről akkor értesülök, amikor Claudia, én és a stáb többi tagja Nagy-Britanniában, Blackpoolban vagyunk. Szólnak Claudia ügynökének a WB sürgős megerősítési igényéről.

Július 10-e: Nyomatékosítom Claudiának a DeVere hotrel kocsmájában, hogy ha nem erősíti meg az ügynökén keresztül péntek, azaz 11-én délig, hogy benne akar lenni a sorozatban, akkor az ajánlatot visszavonják, és ő minden tekintetben lemondott róla.

Július 11-e: Nem volt „végső hozzászólás”, megbeszélés… még mindig Nagy-Britanniában vagyunk. Ahhoz, hogy legyen végső hozzászólás, Claudiának vagy az ügynökének *beszélni* kellett volna valakivel. De se Claudiától, se az ügynökétől nem jött telefon. Egyáltalán SEMMILYEN reakció nem volt. Így az ajánlatot végül és vonakodva visszavonták, mert egyszerűen kifutottunk az időből, és mivel azt mondják, a hallgatás = az ajánlat továbbadása, már semmilyen okunk nem volt rá, hogy fenntartsuk az ajánlatot.

Július 12-e: Jeff egyedül elmegy Claudiához, és megpróbálja meggyőzni, hogy próbálja ezt hétfőn rendezni, hogy ha az ügynöke a szerződést tekinti elsődleges feladatának, akkor még meg lehet oldani. Ez nem egy olyan dolog, amit én mondtam, hogy javasoljon Claudiának, Jeff ezt teljes egészében magától csinálta, mert remélte, hogy Claudia még visszaléphet a döntésétől. Bruce és a többiek is próbálnak beszélni Claudiával a dologról, aggódnak a döntése miatt.

Július 14-e (hétfő): Claudia a nap közepén elhagyja a találkozót (Wolf 359); bejelenti, hogy fotózásra megy.

A július 19-20-i hétvége: Én San Diego-ban vagyok a ComicCon-on, ahol megtudom, hogy Claudia egy másik találkozón kijelentette, hogy kirúgták a B5-ből. És itt tört ki a vihar a rajongók között.

Tudom, hogy megpróbáltok kitalálni valamit, hogy talán nem voltam ott, talán azért, hogy megmentsetek a helyzettől… de minden pillanatában ott voltam; mivel a szobám négy ajtónyira volt Claudiáétól, csak akkor lehettem volna *jobban* a dolgok közepében, ha a szobájában alszom a padlón.

Jms

Fordította: Nikowitz Krisztina (Niko)

 

shopify visitor statistics