Valen Feljegyzései # 4

Hová tűnt Sinclair?
 

Írta J. Michael Straczynski, Genie 1994. május 20.

Van néhány hírem, amit muszáj elmondanom. Szerintem a hírek elmesélésére a legjobb módszer, ha a végén kezdjük, a közepével folytatjuk és az elején fejezzük be. Szóval, a történet vége.
Minden oké. Semmi lényeges változás nincs. Minden rendben van.
Most a történet közepe.
Többször megkérdezték tőlem, hogy mi van, ha valami történik velem vagy a stáb valamely másik tagjával az ötéves munka alatt, hiszen ez egy teljesen kidolgozott regény. Általában valamilyen poénnal elütöm a kérdést. Az igazság azonban az, hogy kidolgoztam minden lehetséges lépést, nehogy valakit is csalódás érjen. Az én esetemben biztosítottam a történet elérhetőségét valahol. A probléma természetesen ott van, hogy a sima regényírással ellentétben itt a karaktereket színészek személyesítik meg. Ők megbetegedhetnek, szerződésjogi vitáik lehetnek, agyoncsaphatja őket egy meteor vagy úgy dönthetnek, hogy vesznek egy házat Cambridge-ben és álnéven sündisznót tenyésztenek. Mindig akadnak előre nem látható események.
Ebből következően a Babylon 5 történetének felvázolásakor bebiztosítottam a későbbi változtatások lehetőségét. Jobb kifejezés híján minden karakter számára van beépítve egy csapda a történetvonalba. Nyilvánvalóan nem akarunk senkit elveszíteni, de mindenre számítva tudjuk folytatni a történetet kisebb eltérések után is.
Ilyen eset pl.: Dr. Benjamin Kyle és Lyta Alexander. Ők ketten az egyetlenek, akik láttak vagy szkenneltek egy vorlont. Ez Nagyon Fontos a történet szempontjából. Sajnos ahogy később kiderült, nem jöttek össze a dolgok és a karaktereket ejtettük... de a történetük fontos maradt és abban benne volt, hogy rejtélyes körülmények közt visszahívták őket a Földre (ahogy megjegyeztük a „War Prayer” című részben), ami sokat segített a történeten több oldalról is. Ezt nem szántam kőszívű megjegyzésnek. Mint írónak és producernek az a feladatom, hogy elmondjam a történetet és felelősséget vállaljak minden lehetséges változás kiküszöböléséért. Ennél kevesebbet tenni felelőtlenség volna…

Most pedig a történet kezdete.

Az elmúlt néhány hétben reaktiváltuk a stábunkat, megegyezve az új szezon készítéséről. Ebben volt egy egész sor megbeszélés Michael O’Hare-el. Egy teljes szezon elkészítése után, sokat tanulva, kicsiszolva a saga útját az volt a célunk, hogy kiterjesszük a műsort, behozzunk néhány új karaktert, új irányokba tereljük a történetet, ami érdekesnek ígérkezett szerintem. (Egy kis részt kiemelve ebből: most hogy létrehoztuk a sorozatot, lehetőségünk nyílik több időt szentelni személyes történeteknek, jobban bemutatni a karaktereket a közönségnek, főleg az embereket, akiknek elég rövid kis sztorik jutottak ebben a szezonban.)
Egy színész szempontjából persze az is kérdés, hol vannak más lehetőségek; aggódnak a típusszerepbe való beragadás vagy egy folytatólagos szerep korlátai miatt (és a parancsnok szerepének bizony komoly „falai” vannak, sokféle módon több lehetőséget adva más karaktereknek). Ez volt a pont, ahol valakinek el kellett gondolkodnia jövőről, mert ha mélyebben belemegyünk a történetbe, akkor sokkal nehezebb változtatni (bár nem lehetetlen, ahogy fent is megjegyeztem).
A megbeszélések eredményeképpen abban egyeztünk meg, hogy változást eszközölünk a parancsnok személyében. Hadd fejezzem ki magam teljesen egyértelműen, a félreértések elkerülése végett: ez egy közös megegyezésen alapuló, barátságos elválás. Ez nem egy Tasha Yar helyzet. Sőt, úgy fogjuk kezelni a dolgot, hogy a későbbiekben Sinclair potenciálisan visszatérhet a sorozatba. Sinclair karaktere nagy fontosságú lesz később, amit el is magyarázunk az új szezon első epizódjában. Az ő története folytatódni fog. És a sorozat is pontosan terv szerint folytatódik majd. Michael-lel együtt hiszünk a sorozat sikerében, és ő külön megkért rá, hogy közvetítsem jókívánságait és nevében is megerősítsem: ez barátságos elválás.
Azt mondta, boldogan jár továbbra is találkozókra és reklámozza a sorozatot, mert hisz benne, és ő is fontos része az új szezon sikerének. Nem igazán tudnánk jobb követet küldeni az ilyen találkozókra, mint Michael. Igazi dinamit, ha beszédet kell tartani, gondoskodik a rajongókról és meglátszik a lelkesedése. Igazán klassz fickó.
Részünkről a legjobbakat kívánjuk neki. Tudjuk, hogy keresett színész és kíváncsian várjuk, miben fog szerepelni a következő évben. Sinclair meg-határozatlan idejű eltűnése a „Chrysalis” után segít meghúzni a történet csavarjait és emeli a történetvonalban a feszültséget. Ha egy pillanatra a saját véleményemet kifejthetem... Ti, akik ezt olvassátok, tudjátok, hogy mindig őszinte voltam. Ha én azt gondoltam volna, hogy ez a dolog összeütközésbe kerül a törté-nettel, elsőnek tőlem hallottátok volna meg. Ha problémák adód-tak, mindig elmondtam itt őket (sokszor mások bosszúságára). Ez most rendben van. Még mindig jó barátok vagyunk. Gyakran beszélek Michael-el, és a barátomnak tartom őt, és ő is annak tart engem. Nehéz döntés volt, de mindketten helyesnek gondoltuk sok különböző okból. Mindketten ugyanoda jutottunk különböző irányokból. Azt kellett tennünk ami a sorozatnak és nekünk is a legjobb volt, és ez volt az.
A lényeg, hogy mindannyiunk érdekét szolgálta ez az elválás. Külön utakon járunk ezután, Sinclair visszatérésének lehetőségével a tarsolyunkban, ahogy Gandalf is eltűnt egy időre, csak hogy a legjobb időben ismét visszatérjen (továbbra is életben tartjuk Sinclair karakterét a képregényben és a tervezett regényekben).
Ismét hadd szögezzem le, hogy a történet a kijelölt útján folytatódik, a többi karakterrel találkozhatunk az új szezonban, és a Babylon 5 saga továbbra is sodródik a medrében; és remélem, mindenki tovább tart velünk az úton.

Joe Straczynski

Fordította: Horváth Krisztián (Chris)

Update - 2013:
A színész halála után jms elárulta távozásának
valódi okát.


 

shopify visitor statistics