Zathras főz

Zathras főz (1. rész)
(a Galaxy 5 műholdról)

Zathras: Helló és köszöntök mindenkit. Itt van Zathras. Zathras tudja ez nem lesz idősok. Ez különleges Munka Nap rész. Hitte nap szünet, de nem… nem… (szip-szip) magyarázta producer. Munka dolgozást jelent. Ezért Zathrasnak kell dolgozni munkanap. Míg a producer nem. Nincs megértés, de ez volt várva.
A különleges Munka Nap epizódra Zathrasnak mondták, csonál különleges Munka Nap-i étel. A mai étel "Falrn". Sok minbari eszik flarn. Ezért ez étel jó étel. Sok minbarit tesz boldog. Ha minbari nézi… ajjaj… nem jó. Zathras nem is gondol rá. Ha minbarik nézik… biztos van benne, nézik. Csak el kellett mondani.
OK. A jó flarnhoz három fontos dolog. Első föld. Ez van. Második ima. Ima később következik. Harmadik öreg flarn. Falrnt öregíteni… hú, egyszerűen öregbítsük. Magától megteszi. Nagyon kedves tőle, hogy megteszi Zathrasnak. El ne felejtsem megköszönni. Mindegy, Zathras a flarnt a flarn pincében tartja. Csak errefelé!
Hoppá! Vissza! (ssz) Vissza! (reccs) Segítség! Honnan a pokolból? Valaki mentse szegény Zathrast! Au! (puff) Hol van a kalapom? (sutty) Á, itt a kalapom! (brumm… bangbangbangbang) Hehehe! Ezt edd meg, ha tudod! (bumm) Ez itt Lég Kalap, az ács, tapsoljátok meg!
Most térjünk vissza pincéra. Ahogy Zathras mondta, a flarnnak sok évig kell öregednie. Flarn a pincében öregszik. Öreg dohos pince. De Zathras már csak öreg dohos gépezetet használ. Most, menjünk a pincébe… hoppá! Hellóka! Te mit csinál Zathras pincéjében?
Biológus: Te jó ég! (katt) Dr. Selser naplója, 74. nap. Miután átkutattam az undorító maradványait annak, ami egy régi alagsornak tűnt, egy idegen fajba botlottam, mely talán olyan öreg, mint maga az építmény.
Zathras: Hé! Zathras lehet öreg, de Zathras van jó formában! Nézd csak! Több haj, mint Mr. Garibaldinak.
Biológus: Úgy tűnik, kommunikálni próbál velem. Fantasztikus! Azt hiszem, ez az állat értelmesebb, mint az előbb talált szerves anyag, ami a polcon volt.
Zathras: Miért van Zathras flarnja formaldehidben?
Biológus: Közelebb megyek, és majd meglátjuk, hogy meg tudok-e szerezni egy példányt… gyere csak kis pajtás! Ide-ide!
Zathras: Állj csak meg! Maradj távol Zathrastól azokkal! Zathras nem akar lenni tudományos kísérlet! … segítség!
Biológus: Gyere vissza te, túlméretezett mókus vagy szétrúgom a segged!
Zathras: ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! (puff… reccs… bumm… zutty)
Helló és újból köszönt mindenkit. Megint Zathras. Meszerzett flarnt az üvegből. Rossz szag, de még jó. Üstbe dobjuk, így. Nagyon jó. Most földet dobunk. Hmm… micsoda aroma! Most az ima. Leülni így! Lábakat keresztbe… ő… hm… öhm… ú… izé, csak leülni! Most imádkozni ételért, hogy jó legyen. Ómm… ómm… ómm…
Ómm… ómm… hmm… (hork)… pityipű…
He?! Mi?! Nem (szip szip szip), Zathras nem horkol. Nem, nem, nem, Zathras ezt tud biztosan. Hallod? Zathras nem… nos, akkor a flarn. Zathras fáradt. Most már mindegy. Emellett Zathras tudta nem lesz jó. Zathras sokáig tanulmányozta nagy gépezetet sok évekig, olyasmiket is tud, amiket még Draal sem tud. Ez az egyik olyan. Zathras nem fogja ezt megcsinálni. Flarnt akarnak? Üljenek be egy McBariba!
Jó éjt, emberek!

Zathras főz (2. rész)
(a G5-ön sugározva)

Zathras: ő… helló. emberek! Hogysmint. Itt Zathras. Üdv. Ma csinálunk ételt "Szójás Brín". Producer írta recept. Nem finom, de… ő… izé. Szóval: "Ezt az ételt legjobb közvetlen a fazékból tálalni. Egy fazéknyi vizet melegítsünk forrásig!" Így ni! Megnézni közelebbről!
Psszt! Ez nem Zathras ötlete. Zathras ezt nem akar csinál. Producer kényszeríti Zathras. Figyu… emlékez furcsa Dr. emberre a Munka Napi adásból? A producer kénysz… BUMM!!!
Aú! (ssz… ropp) Nem! Tudni kell… gonoszok jól titkolt titka… a szójás brín… BUMM!!!

(Közvetítés megszakítva. Minden jót!)

Zathras főz (3. rész)

Számítógép: Kérem jelölje meg a kívánt "Világegyetem ma" cikkeket!
Zathras: Címoldal, Főzőcske fejezet és a Zathras Figyelő.
Számítógép: Természetesen. Egy pillanat.
Zathras: Oké-zsoké. Dum-du-dum… dadídara…
Számítógép: Tessék. (puff)
Zathras: Köszönöm… tudd, Zathras szerint szép a hangod. Talán egyszer találk…
Számítógép: Kérem jelölje meg a kívánt "Világegyetem Ma" cikkeket!
Zathras: Aha, nem baj. Zathras érti.
Sheridan: Zathras! Te vagy az?! Azt hittem, 1000 évvel hagytunk a múltban…
Zathras: Ne menj oda! Nagyon rossz nap volt. Csak fogad el dolgokat, úgy ahogy vannak.
Sheridan: Ó, ok. Szóval mi újság, Zathras?
Zathras: Ez Zathras! Zathras visszamegy a Nagy Géphez.
Sheridan: Ó… persze… sajnálom.
Számítógép: Kérem jelölje meg a "Világegyetem Ma" kívánt cikkeit!
Sheridan: Összes cikk.
Számítógép: Természetesen. Egy pillanat türelmet.
Sheridan: Szóval… valami bizonyosra vársz, Zathras?
Zathras: A nevem Zathras! És nem… csak ácsorog. Zathras nagyon jól tud ácsorog.
Számítógép: Tessék. (puff)
Sheridan: Kössz. Hát, akkor még találkozunk, Zathras.
Zathras: Mondom, Zathras, te (motyogás)…
Számítógép: Kérem jelölje meg a "Világegyetem Ma" kívánt cikkeit!
Zathras: Zathrasnak van főző műsora… szeretsz idegenek, akik tudnak főzni?

Nézői posta:
Kedves Zathras! Tegnap éjjel kipróbáltam egy fetuccini alfredo receptet. Nem volt alfredó szószom, ezért pépes flarnt használtam. Fúj! Nem működött! Mi volt a baj?

Zathras főz (4. rész)

Zathras: Fetuccini alfredo… hmm… Mr. Garibaldi beszélt ételről. Zathras nem ismer sok földi étel, ez az egyik. Viszont Zathras nagyon ismeri flarnt. Tudod, flarn nagyon finom, de nagy tisztelettel kell bánni vele. Nagyon érzékeny. Még beszélgetésre se jó. Ezért beszél Zathras földdel.
Egyébként flarn nem jó főzésre sok okból. Az egyik, hogy nem érintkezhet nagy mennyiségű vízzel. Sótlan lesz. A sótlanságtól nagyon rossz lesz a flarn. Sok baja van ezzel Annak Aki Lesz. Mindig főzni próbálja a flarnt. Nem érti. De ez lényegtelen. Az, Aki Van mindig magyarázza, de hiába.
És a flarn utálja a tésztát. Allergiás a búzára mondja Draal. Zathras nem vette be. Zathras szerint okoz veszélyes reakciót, mely nagyon robbanékony lesz. Úgy hívják dlurrarn.
Draal: Még nem állsz készen a dlurrarnra.
Zathras: Persze-persze, mindegy. Remélem, Zathras megold problémát. Ha nem, nos, ne áruld el producer!

Nézői levél
Kedves Zathras! Van Zathrasnak receptje svéd húsgombócra?

Zathras főz (5. rész)

Zathras: Zathras nem ismer svéd húsgolyót. Csak brínt csinál. Mindenkit becsap vele, talán kivéve narnt.
A brín sem jó beszélgetni.

Zathras főz (6. rész)

Zathras: Fúj! Zathras nem nyúl rég halott Morden. De ha talál bogár közelben, akkor Zathras örülne, ha megkérdezne, mit szólnak ilyen időjárás.

- Mi ez a szag? Bontott csirke?

Zathras főz (7. rész)

Zathras: Helló, minden jót, emberek! Hosszú húsvét után Zathras vissza és kész főzésre. Producer eltűnt, szóval ha úgy talál, küld levél, akkor nem lesz cenzúráz, mielőtt adásba olvasom.
Ma Zathras mutat teljesen új étel, amit testnélküli tengeri sünök talál ki. Sok hála nekik és főnőkeik, hogy megtanít Zathrast a Zea We'ed-i főzés.
Először is Zathras elmagyaráz, hogy pontosan úgy kell elkészíteni, ahogy Zathras mondja. Máskülönben nagyon veszéles átmeneti anomáliák jöhetnek létre, és, nos, Zathras csak azt mondja, hogy utána nagyon steril csirkéd lesz.
Kezdetben végy lábos és megken belseje ragasztóval. Ez megakadályozza Zea We'ed-et a mozgásban, ami nem lenne jó. Következő: addj hozzá Zeát. Ha nem talál Zea, használ helyette föld. Úgy is finomabb. A második hozzátevő föld, különösen, ha előbb volt Zeád. Most használ kívánság szerinti háztartási fűszer. Ez jó. De nagy mennyiségben kell lennie, különben nem túl egészséges Zea We'ed.
Most állít nagy láng és vonul fedezék. Megvan. Zathras végez nagyon jó munka. Nagyon büszke. Zea nagyon jó lesz… végez nagyon jó munka. Nagyon büszke. Zea… nagyon jó munka. Nagyon… jaj, ne! Zathras elkever recept. Anomáliák mindenfelé! Zea elszabadult! Néz kakukkfüves óra! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Nézői levél:
Kedves, Zathras! Ne szomorkodj! Rengeteg kakukkfüved van és végtelen idő. Zathras véges. Rossz főzőedényt használtál.

Flarnvilág "Zathras főz"
Postafiók 440
Planetoid út 1800
45. szektor, Űr: 902144444

Fordította: Algi