Osztály: O´Neil
Típus: Mélyűri állomás
Hossz: 8592 méter
Tömeg: 2.5 millió tonna
Személyzet: 2500 fő
Fegyveresek: 15.000 fő
Vadászok: 48 Starfury vadászgép
Energia: 8 fúziós reaktor
Élettartam: 5 év
Fegyverek: Részecske ikerágyúk
Részecskelézer-ágyúk
Impulzus-ágyúk
Plazmaágyúk
Védelem: 8 - 12 méteres páncélburok
Mk. II védelmi háló

"Én ott voltam, amikor felvirradt az emberiség harmadik aranykorának hajnala. A 2257-es esztendőben kezdődött, az utolsó Babylon állomás felépítésével, mélyen bent a semleges űrben. Világok százairól özönlöttek ide a menekültek, csempészek, üzletemberek, diplomaták és egyszerű utazók. Nem volt veszélytelen hely, de mi vállaltuk a kockázatot, mert a Babylon 5 jelentette az utolsó esélyt a békére. Tapasztalt parancsnoka vezetése alatt, az állomásban testet öltött egy álom, egy háborúk nélküli galaxis álma, ahol különböző bolygók szülöttei kölcsönös tiszteletben élhetnek együtt. Ezt az álmot minden korábbinál nagyobb veszélybe sodorta egy ember érkezése, akinek a célja a pusztítás volt. A Babylon 5 volt az utolsó Babylon állomás, ez a történet róla szól…"

Londo Mollari, centauri nagykövet

A célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan helyet, ahol a különböző fajok képviselői békésen elrendezhetik vitás ügyeiket. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének mintájára megalapított tárgyalófórum székhelyeként a semleges űrben felépített Babylon űrállomás szolgál.
A törékeny békét a Babylon 5-ön megtartott fórumok hivatottak megőrizni az öt nagyhatalom: a Földi Szövetség, a Minbari Föderáció, Centauri Köztársaság, Narn Rezsim és a titokzatos Vorlon Birodalom közreműködésével. A nagyhatalmak azonban az állomást az együttműködés mellett saját terveik megvalósítására is használják, mely tervek koránt sem mindig békések. A Babylon 5 ezenfelül a csillagközi kommunikácóban és kereskedelemben is fontos szerepet játszik.
Az öt nagyhatalom mindegyike delegál egy nagykövetet a Babylon 5 Tanácsába, melynek szerkezete az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsáéra hasonlít. Ezt kiegészítőleg, egy sereg kisebb világ kormánya tömörül az El Nem Kötelezett Világok Ligájába, mely szintén képviselteti magát a Tanácsban. A Liga világainak legtöbbje szimpatizál a Földel, mely számos képviselőjüket megmentette egy időközben kihalt faj inváziójától, a dilgároktól.

G'Kat, RTL Klub, Babylon 5

A Babylon 5 egy 8592 méter hosszú, 840 méter átmérőjű, 2.5 millió tonnás O'Neil osztályú ( Az állomás felépítése Gerard K. O'Neill fizikus tervei alapján készült. ) űrállomás. Tartózkodási helye egy fontos főugrókapu az Epsilon rendszerben. A kapu egy kettős csillagrendszer Tigris és Eufrátesz nevű csillaga és bolygója közötti L-5 pontnál található, 33.000 kilométeres pályán az Epsilon Eridani III bolygó körül. A koordináták: "Epsilon Háló" 470/18/22, 10,67 fényévre a Földtől.

Az állomás életfenntartó rendszere több, mint 250.000 fő - főleg tranzitutas - ellátására képes, különböző gravitációkon.

A normál bolygógravitáció szimulációjának módja hasonló a Babylon 4-éhez: az állomás középső részének forgatásával történik. A kifelé ható gyorsulás az állomás legkülső peremén 1,41 G. A Babylon 5 különböző atmoszférákat tart fenn: 92% standard földi, 5,2% metán és 2,8% egyéb. Az állomás - a Babylon 4-gyel szemben - nem alkalmaz ellentétesen forgó részeket, amelyek stabilan rögzítenék pályáját az Epsilon Eridani III körül. Ehelyett egy sor tolóhajtómű gondoskodik az L-5 pontnál elfoglalt helyzet fenntartásáról.

A Babylon 5 orrrészén találhatók a vezérlő, a megfigyelő kupola #1 (melynek része a vezérlő), és a dokkolóöblök. Az állomás dokkolórendszerét két dokkolóöböl alkotja. Az első lehetővé teszi, hogy a kisebb hajók a forgórész 0 G-s középvonalán haladva bejussanak egy megfelelő belső landolóöbölhöz. A második, nagyobb öböl az állomás felső, nem forgó részén található, és a szabadesésben maradó hajóknak van fenntartva. Az állomás elülső része - a KÉK szektor - tartalmazza ezen kívül még a Cobra öblök is a Babylon 5 vadászrajaihoz.

Az óriási méretű energia-, levegőkeringtető-, víztisztító-, kommunikációs- és adattároló hálózat vezérlésének és fenntartásának megvalósításához a Földi Szövetség a kentauriak segítségét kérte a számítógép-rendszer tervezésekor. Földi/kentauri hibrid kristály-technológiára alapozva úgy döntöttek, hogy a Babylon 5-öt egy forradalmian új MI rendszerrel látják el, amely mesterséges személyiséggel ruházná fel. Sajnálatos módon ez a terv nem működött túl jól, mivel technikai hiba következtében egy New Yorki taxisofőr meglehetősen instabil személyisége vette át az irányítást a Babylon 5 rendszerei felett. Miután felismerték a probléma nagyságát, amelyet ez a helyzet eredményezhet, a mesterséges személyiséget zárolták, és egy jóval konvencionálisabb felhasználói interfészt integráltak a rendszerbe.

A Babylon 5-ön jelenleg használt számítógép-rendszer főleg emberi tervezésű, és kentauri kristály-technológiát alkalmaz. Alkalmas mind billentyűzet-, mind beszéd általi bevitelre, utóbbira több, mint százféle különböző idegen nyelven. Ezen rendszerbe integrálták a BabCom kommunikációs hálózatot, amely az állomáson szükséges minden fajta kommunikációt biztosítja. Ez magában foglalja az állomáson belüli-, a hajó és állomás közötti-, valamint a hosszútávú tachyon-kommunikációt (StellarCom).

Tekintettel a Babylon 5 méreteire, a mérnökök szükségesnek látták egy kiterjedt, nyilvános tömegközlekedési rendszer létrehozását, amely lehetővé teszi a személyzetnek és a látogatóknak, hogy könnyűszerrel eljuthassanak bárhová az állomás teljes öt mérföld hosszában. Ez magában foglal több vasútrendszert, amelyek az álllomás külső falán futnak végig, valamint egy egysínű siklójáratot, amely az állomás 0 G-s középvonalában közlekedik. Ez a Mag-nyeregvasút, ahogy az állomáson nevezik, öt percenként indul, és 13 közbülső állomása van a Babylon 5 lakórészének teljes hosszában.

Az állomás teljes hossza öt mérföld, a legnagyobb forgó rész átmérője 0.094x.
A Sárga Szektor teherstabilizátora kb. 0.094x hosszú, és csak 0.075x-el nyúlik túl az állomás fő testén. A Kék Szektor 0.187x, a Szürke Szektor 0,019x, a Vörös Szektor 0,047x, a Barna Szektor 0,085x. a Zöld Szektor 0,075x hosszú. A főtér hossza 0,547x. A fúziós reaktorok pedig 0,35x hosszúak. (minden méret az állomás méretének a többszöröse)

Az űrállomás színkódolt szektorokra van osztva, amelyek többsége, forgás általi mesterséges gravitációt biztosít. Létezik Sárga, Vörös, Kék, Szürke és Zöld szektor majd jön a 36 szektor szám egyike - mindegyik 10 fokos részt jelöl, majd a szint, vagy fedélzetszám (Szürke 17, 13).

A nullgravitációs területek Sárgával vannak jelölve.

Hogy könnyebb legyen megbírkózni az állomás hatalmas méreteivel, a Babylon 5 hat alszekcióra van osztva. Ezek a következők:

  • SÁRGA SZEKTOR - gépházak, dokkoló- és rakodóöblök.
  • KÉK SZEKTOR - vám, műveleti helységek (vezérlő, stb.) és Földerő legénységi szállások.
  • ZÖLD SZEKTOR - diplomáciai szállások és szolgáltatások.
  • VÖRÖS SZEKTOR - kereskedelem és átmeneti/kereskedelmi szállások (itt található a Zocalo is).
  • SZÜRKE SZEKTOR - szerelés, gyártás és tervezés (itt található a Downbelow - Alvég vagy Alsóváros - is).
  • BARNA SZEKTOR - klíma és külső burok.

A koordináta-alapú rendszer használatával viszonylag könnyű tájékozódni az állomáson. Egyszerűen a szektor színjelölését kell figyelni (amelyet az állomás spirális gyűrűje ábrázol), ezt a szektor-betűjel, majd a szintszám követi.

Kert:
A Kert egy hatalmas botanikai terület, amely végigfut a forgórész belső felszínén. A forgás a földihez közeli gravitációt biztosít a "talaj" szintjén. Elérése a mag-nyeregvasúttal (Fordítások a tévében: magasvasút, kábelvasút) és a csőrendszervasúttal lehetséges. Ez egy alacsony gravitációs jármű, amely a Babylon 5 középponti részén halad keresztül. Ablak- és tükörrendszerek szabályozzák a Epsilon csillag fényének beesését, ezáltal fenntartva a nappalok és éjszakák mesterséges ciklusát. Talajszinten a Kert a következő részekből áll: farmrész, korlátozott erdőrész, egy sövénylabirintus (vörös szektor), egy mecset, a Zen Kert, mesterséges tavak, hidropónikus kertek, valamint a hulladék feldolgozására szolgáló területek. A növények jelenléte egyrészt esztétikai célokat szolgál, másrészt oxigént biztosít. A Kert átmérője 400 méter, és 12 négyzetmérföldnyi parkot foglal magában.
Labirintus - Mag-nyeregvasút 1 - Mag-nyeregvasút 2 - Park - Zen kert 1 - Zen kert 2

Dokkok:
A dokkolóöblök a parancsnoki gömb és a zéró-gravitációs gerincrész belsejében helyezkednek el. 60 öböl van. A hajók a gömb tengelye mentén lépnek be, miután igazodtak az állomás forgásához. A nagyméretű, vagy zéró-g-t igénylő rakományok a Sárga Szektorba kerülnek. Bizonyos dokkok a nagyköveti hajók részére vannak fenntartva. (A 13. dokk adott otthont a vorlon nagykövet hajójának.) A belépés csak a tulajdonosoknak és az állomás személyzetének engedélyezett. Civilek nem léphetnek be, kivéve, amikor szállítóhajók személyzete engedélyt kap erre.
Cobra öböl 1 - Cobra öböl 2 - Dokk 1 - Dokk 2 - Dokkolás - Zero dokk

Alvég (Alsóváros -Downbelow):
Az Alvég nagy része a Kert és külső burok közötti hézagban fekszik. Területét az a több négyzetkilométernyi fedélzet alkotja, amelyet a Földi Szövetség kihasználatlanul hagyott az építés során. Mivel a Kert az oxigéntermelés és a víz-újrahasznosítás központja, az Alvég lakói könnyűszerrel csapolják meg ezeket a kincseket. Az emberi és idegen csavargók kunyhótelepeken laknak, amelyek állandóan vándorolnak. Az Alvég ugyanakkor az a hely, ahol kétes üzletemberek munkásokat és "izomembereket" bérelnek fel tiltott tevékenységekhez. Illegális bordélyházak, drogárusító helyek (amelyek főleg "port" árulnak), illegális orvosi szolgáltatások találhatók meg itt (Gyógyító erő c. epizód). Az Alvég kiépítetlen terület, és az állomás bűnözésének 90%-a írható a számlájára (Grál c. epizód). A lakók megélhetésüket főleg cserekereskedelemmel biztosítják. (Agyfürkészők c. epizód).
Alvég 1 - Alvég 2LETÖLTÉS ITT
Megtekintéshez QuickTime Player szükséges - letöltés, ha nincs

Megfigyelő Kupola #1
MediLabor

Sheridan irodája

Vám

Zocalo


 

Egy másik érdekes, a Babylon 5 építése során felmerült probléma az igen erős reaktor igénye volt, amely elengedhetetlen az állomás összes rendszerének működtetéséhez, valamint a lakószárnyat forgató hatalmas motorok meghajtásához. E célból egy új típusú fúziós reaktor született.

A Babylon 5 fő energiaforrása egy sor nagytömegű részecskék fúzióján alapuló reaktor, amelyek az állomás hátsó, nem forgó részében helyezkednek el. A Babylon 5 összesen nyolc General Fusion Corp. 790 típusú fúziós reaktorral rendelkezik, amelyek összteljesítménye megközelítőleg 24 millió terawatt (24,000,000 *10^12). Ez az erős reaktorrendszer ellátja az állomás teljes energiaszükségletét. A fő fúziós reaktorokon kívül - stratégiai okokból - még kétszáz kisebb fúziós reaktor van elhelyezve az állomás különböző pontjain, hogy biztosítsák a fő rendszerek működőképességét akkor is, ha esetleg szükségessé válna a fő erőforrások leválasztása.

A Babylon 5 a diplomácia és a kereskedelem szabad kikötője. Minden, az állomáson elkövetett bűntény az Ombudsman elé kerül, aki azután kiszabja a büntetést. Gyilkosság esetén az elkövetőre börtön vár, vagy "agytörlés": egy eljárás amely kitörli az egyén személyiségét.

Plakátok az állomás falain:
1 - 2 - 3 - 4

Személyzet:
Az emberek nagy része civil rakodó, ők dolgoznak a dokkokban és az étel-előkészítésnél, szerződés alatt a Babylon 5 számára. A többiek, például a technikusok a vezérlőben, orvosi személyzet, irányítószemélyzet és a biztonságiak személyes szerződéssel dolgoznak a Babylon 5-nek. Összesen 1 500 a szervezeti dokkmunkás és 6 500 az egyéb személyzet.
Földerő/Adminisztráció 6500 fő
Dokkmunkások Testülete 1500 fő

Népesség:
Kb. 250.000 (ember és idegen). Egyszerre általában több mint húsz faj tartózkodik a Babylon 5-ön. Körülbelül 14 faj él az "idegen-szektor" területén nem-oxigén atmoszférában. Az idegen-szektoron kívül lakó idegen fajok az abbai, a brakiri, a centauri, a drazi, a hyach, a llort, a markab, a minbari, a narn stb.

Védelmi háló:
Rejtett fegyverek és felfegyverzett Starfuryk. Franklin tábornok továbbfejlesztett fegyverzettel látta el a hálót (Apa és fia c. epizód). A Babylon 5 XV-7 nyomkövető egységeket alkalmaz a közeli objektumok felfedezésére az űrben (Az új parancsnok c. epizód).
Fegyver 1. készenlét - Fegyver 1. lő - Fegyver 2. készenlét - Fegyver 3. készenlét - Fegyver 3. lő

Távolságok a hipertérben a fő anyabolygóktól:
FÖLD - 36 standard óra
NARN - 36 standard óra (12,2 standard fényév)
CENTAURI PRIME - 48 standard óra (75 kentauri fényév)
MINBAR - 96 standard óra
VORLON ANYABOLYGÓ - ismeretlen

HELYI CSILLAG TÍPUSA - K2 Epsilon Eridani
ÉV HOSSZA - a mesterséges forgás a standard naptárhoz van igazítva
ATMOSZFÉRA - a nyomás alatt lévő terek 92%-a oxigén/nitrogén, 2,8%-a metán, a többi nem standard.

A Babylon 5, amely csodálatos vívmánya a résztvevő feleknek, hittel folytatja azon ideálok és célok szolgálatát, amelyek létrehozásához vezettek: az "egy pont az űrben, ahol ott az egész Univerzum" álmát.

ISN riporter: ... feltenném Önnek azt a kérdést, ami mostanában minden ember gondolatában felmerült: Megérte? ... Törődjünk a magunk bajával otthon?
Sinclair: Nem! Foglalkoznunk kell vele. Azt is megmondom miért. Kérdezzen meg 10 tudóst a jelenlegi helyzetről, a populáció számáról, genetikáról. Tíz különböző választ fog kapni, de van valami, amivel minden tudós egyet ért: Mindegy, hogy 100 év múlva, 1000 év múlva vagy több millió év múlva, de egyszer majd a Nap is kihűl, megszűnik.
Amikor ez eljön, nem csak mi halunk meg, hanem Marilyn Monroe, Lao-Tzu, Einstein, Morobuto, Buddy Holly és Aristophanes. Így az egész nem ért semmit, ha nem hódítjuk meg a csillagokat.

Motyó