A Crusade c. sorozat, bizonyos mértékben a Babylon 5 c. sorozat folytatása, de ez a sorozat már nem az állomáson játszódik, hanem az Excalibur nevű űrhajón.
Spoilereket tartalmaz a Babylon 5 sorozatra vonatkozóan, így megtekintése csak a Babylon 5 sorozat után javasolt!

A történet 2267-ben indul, nem sokkal a Babylon 5 c. sorozat történetének vége után. A legénység feladata, hogy megtalálja egy különleges vírus ellenszerét, mellyel egy ellenséges faj fertőzte meg a Föld légkörét; amely ezek után karantén alá került (ez A Call to Arms c. B5 tévéfilm cselekménye). A vírus, halálos hatását 5 év alatt fejti ki. Addig csak azok halnak meg, akiknek gyengébb az immunrendszere az átlagosnál. Tehát a legénységnek 5 éve van arra, hogy felkutassa az antivírust, és megmentse a Földet. A sorozat története folyamán az Excalibur néha a Babylon 5 segítségére szorul, ezért néhány epizód részben az állomáson játszódik, ahol ismerős arcokat fedezhetünk fel.


Bár a sorozatnak van saját bevezetője, mégis sokan bevezetőfilmnek tekintik az A Call to Arms c. B5 tévéfilmet (jogosan). Ebben a filmben kerül sor a Föld megfertőzésére, és itt találkozunk először az Excalibur nevű hajóval.
Ha több információra vágysz a filmmel kapcsolatban, kattints ide!

"Midőn a Kerek Asztal lovagjai a Grál keresésére indultak, mely gyógyír lett volna országuk bajaira, ugyanígy kutatja az Excalibur a gyógyírt egy ügyes-bajos világra. Ahogy az első Excalibur reményt hozott és megváltoztatta a világot, az új Excalibur is a remény világítótornya, persze nem olyan módon, ahogyan a legénysége sejtené. Ők is meg fogják változtatni a világot maguk körül… és cserébe a világ is meg fogja változtatni őket. Mivel a Babylon 5 univerzumában csak a változás biztos pont, és senki sem az, akinek vagy aminek látszik." - jms

Egy sajnálatos tény, hogy egy, az amerikai TNT Televíziós Társaság (a sorozat készítésének finanszírozója és a vetítési jogok tulajdonosa [ezáltal ezen a csatornán mutatták be először a sorozatot]) vezetői és jms közötti, vita miatt a sorozat forgatását 1999-ben leállították. A vita oka, hogy a TNT több erotikát és brutalitást akart látni a sorozatban, mivel szerintük manapság ezt lehet eladni. jms ezt a kérést nem volt hajlandó teljesíteni, ezért a TNT felmondta a szerződést, és ezzel a sorozat 13 rész után abbamaradt.
Részletesebb infó az ügyről itt | Update - 2004: a valódi okok a TNT részéről


Alkotó, író, társ-producer: J. Michael Straczynski (jms)   |  
Zeneszerző: Evan H. Chen   |   Tudományos konzultáns: NASA Jet Propulsion Laboratory


Szereplők
|
Epizódismertetők | Zenei album (teljes) | Zene részletek #1 | Zene részletek #2


Making of videó:

Delenn és Lennier