Készítők (csoport)képei itt!

( Utolsó epizód végi képkockák )
 
Nagyobb mérethez katt a képre!
J. (Joseph) Michael Straczynski ( jms ) 1954. július 17-én született Patersonban, New Jersey államban (USA). Ex-felesége - elváltak: Kathryn Drennan (1983 - 2003), egy epizódot és egy könyvet írt a B5-nek. Nagyszülei a mai Fehéroroszország területéről származnak, és az orosz forradalmak (1917) elől az USA-ba menekültek, édesapja már az USA-ban született.
2016-ban megoldást talált az akkor már 10 éve romló szembetegségére, egy kísérleti műtétsorozatnak köszönhetően mára már szemüvegre sincs szüksége.
-
A Babylon 5 sorozat írója, megteremtője és Douglas Netter-el és John Copland-el közösen Executive Producer-ek. (JMS szerepelt az utolsó epizódban mint karbantartó, aki "lekapcsolja" az állomást.)
- Mozifilmes munkái: Thor 2011 (társ-író, cameo szerep: pickup sofőr); Underworld: Az ébredés 2012 (társ-forgatókönyvíró); Elcserélt életek 2008 (író); Nindzsa gyilkos 2009 (társ-forgatókönyvíró); Z világháború 2013 (társ-forgatókönyv-forrás).
- Saját stúdiót alapított Studio JMS néven, mely többek között a Sense8 új tévésorozat egyik készítője volt a Wachowski testvérekkel a Netflix-en.
- Dolgozott íróként többek között a Csodálatos Pókember, a Superman, a Thor, a Watchmen, stb. ismertebb képregényeken is a Marvelnek és DC-nek.
Több saját képregény sorozata is van, pl. Rising Stars, és máig is tevékenykedik képregény témában is. Legfrissebb lista a képregényes munkásságáról itt.
-
Két Hugo díj tulajdonosa a Legjobb Drámai előadásért, valamint a Szaturnusz Díj (Saturn Award), a Jövő látomása Díj az Űr Határai Alapítványtól (Space Frontier Foundation), és sok egyéb díj birtokosa, beleértve az Amerikai tudományos-fantasztikus Írók által kiadott Ray Bradbury díjat, mindezeket a Babylon 5 készítéséért.
Friss, részletes lista a díjairól (won) és jelöléseiről (nominated) tévésorozat, mozifilm, könyv és képregény témában itt.
- A forgatókönyvírás rejtelmeiben való jártassága késztette a Forgatókönyvírás Nagykönyve (The Complete Book of Scriptwriting) és két régebben megjelent regény, a Demon Night és az Other Syde megírására, és máig is jelennek meg könyvei.
Előadásokat is tart az írásról, mint pl. The Julius Schwartz Lecture az MIT-n (bal oldali, 4. képre kattintva megtekinthető).
2019-ben jelent meg önéletrajzi könyve Becoming Superman címmel, melyben először vall gyermekkori traumáiról (családon belüli erőszak).
Miután több mint 500 cikket és novellát írt, melyek híres magazinokban és gyűjteményekben jelentek meg, a Science Fiction Age a "sci-fi Tolsztoja"-nak nevezte.
-
Straczynski az amerikai televíziózás történetében rekordot állított fel a Babylon 5-tel, két teljes évadot  ( 3. - 4. ) teljesen egyedül írt meg, és az 5 évadban összesen 92 epizódot a 110-ből (az utolsó epizódnak (5x22) ő a rendezője is). Akkoriban még nem volt szokás, hogy egy sorozat több epizódon és/vagy évadon keresztül vezetett történetszálakkal dolgozzon, ez újdonság volt.
- Straczynski többek között a Paramount Pictures-t (a 80'-as évek végén) is felkereste a bevezetőfilm forgatókönyvével és a "sorozat bibliával" amely az öt évad vázlata, de elutasították, majd a Warner Bros. kivitelezte. Megjegyzés: a Star Trek: Deep Space Nine című sorozat körülbelül egy hónappal a Babylon 5 előtt került bemutatásra. bővebben erről itt  |  és itt  |  jms interjú
- Straczynski (jms) volt az első író/alkotó, aki lényeges online szolgáltatásokat vitt fel az Internetre. 1991. novemberében reklámozni kezdte a B5-öt a CompuServe és a Genie SF fórumain és levelezőlistákon, és elejétől a végéig (illetve, mind a mai napig Twitteren és FB-n) kapcsolatban maradt/van a rajongókkal. Ezeket a Twitter és Facebook ideje előtti üzenetváltásokat a rajongókkal megőrizték, és még mindig olvashatóak az interneten itt (válogatások ezekből magyarul is olvashatóak "JMS válaszok archívuma" címeken Cikkek->Interjúk oldalunkon itt ).
-
Látnoki életútján kb. 200 TV sorozat epizódot, hét tévéfilmet, tizenkét TV-játékot és tizenkét rádiódrámát alkotott meg csak a 2000-es évekig. A tizenhárom részből álló, félórás Internet antológia-sorozatát, a City of Derams-t, a scifi.com terjesztette. Más sorozatok készítésében is részt vett Story Editor-ként és íróként: Twilight Zone (Alkonyzóna), Captain Power and the Soldiers of the future (Power kapitány és a jövő katonái), és a rajzfilmsorozat, The Real Ghostbusters, stb. Íróként: Jake and the Fatman és a Gyilkosság a Hobbija, He-Man, stb.

Műveinek legfrissebb, részletes felsorolása itt.

Interjúk (videók) itt.

jms convention panelek a youtube-on itt

Bemutató (reklámfilm) a munkásságáról (videó) - bal oldali 3. kép - StudioJMS/San Diego Comic-Con 2016.

Előadás az írásról: The Julius Schwartz Lecture az MIT-n (bal oldali, 4. képre kattintva megtekinthető).


Részletes életrajzi interjú magyarul, és munkáiról magyarul bővebben itt olvashattok.


 

Douglas Netter

Douglas Netter (Elhunyt 2017. május 10.) a Babylon 5 sorozat JMS-el egyenrangú producere. 1970-1975 között a Metro Goldwin Meyer stúdió alelnöke volt. Onnan származik "gúnyneve": csörgőkígyó (Rattlesnake). 1978-ban alapított Produkciós cégét Rattlesnake Productions-nak nevezte el. Doug főleg az üzleti ügyekkel foglalkozik, a kreatív munkát pedig Straczynskira hagyja, ugyanúgy, ahogyan a Power kapitány sorozat készítésének idején is. A Power kapitány sorozat és a The Wild West (mini dokumentumfilm sorozat) Executive Producere is volt.

 


 

John Copeland

John Copeland szintén producer. 1977 óta együtt dolgoznak Netterrel, közös alkotásaik: The Wild West és a The Wild Times, Roughnecks, The Sacketts és a Power kapitány bevezetőfilmje.
 

  John Iacovelli (Elhunyt 2023. április 14.) Produktionsdesigner-ként dolgozott a sorozaton. Ő volt a felelős a díszletekért és a többi látványtechnikáért.

 
Christopher Franke

Christopher Franke, a Tangerine Dream korábbi tagja, komponálta a sorozat zenéjét, és természetesen a főtémát is. Gyakran epizódonként (pl. 3x13 A Late Delivery From Avalon) és/vagy jelenetenként megkomponált aláfestőzenéje egydülálló. Az egyik epizódban (3x18 Walkabout), az énekesnő karaktere (Erica Gimpel színésznő) jms által írt és Christopher Franke/Erica Gimpel által megzenésített dalokat ad elő (dalszövegek itt).
A zenkar a Symphonic Filmorchester Berlin (melynek ő az alapítója), de Christopher a sorozat zenéjét Los Angeles-ben írta, és 6 digitális telefonvonal kötötte össze a berlini stúdióval.
Albumok: Tökéletes Katona (soundtrack), Pacific Blue sorozat (soundtrack), Pacific Coast Highway (studio album), New Music For Films Vol1. (soundtrack) The London Concert (live album), Klemania (studio album), Raven (soundtrack), Enchanting Nature (compliation album), The Celestine Prophecy (studio album), Tenchi Muyo (soundtrack), Perry Rhodan - Pax Terra (studio album), Transformation Of Mind (studio album) és természetesen a Babylon 5 epizódok/filmek soundtrackjai.
Honlapja
 

Harlan Ellison (Elhunyt 2018. június 27.)  a Conceptual Consultant (tanácsadó). Ő egy mindenes a sorozat készítésében, JMS a káosz szabadon mászkáló ügynökének nevezi. Két epizód történetét is írta: 5x04 Hétköznapi hősök (A View from the Gallery) és 5x20 A távozók dala (Objects in Motion). Írt egy könyvet is a Babylon 5 számára, amiben elmagyarázza az íróknak, hogyan kell megírni egy sci-fi történetet a televízió és speciálisan a Babylon 5 számára. A sorozatban hangját adta a Babylon 5 mesterséges intelligenciájának a 3x11 A minbarik rituáléja (Ceremonies of Light & Dark) című epizódban, majd Zooty-nak 5x11 A holtak napja (Day of the Dead) című epizódban. Szerepelt a 4x17 Az ellenség arca (The Face of the Enemy) című epizódban pszi zsaruként.
Jóbarátja, jms intézi a hagyatéki ügyeit. (
Harlan Ellison és jms a sci-fi-ről elmélkednek - videó )

Ron Thornton Ron Thornton (Elhunyt 2016. november 21.) a sorozat kezdetétől a 3. szezonig volt felelős a speciális effektusokért, a bevezetőfilm speciális effektjeiért Emmy díjat is kapott. Részt vett még a Terminator 2, a The Addams Family, a Power kapitány és a Blake's 7 valamint a Doctor Who látványtervezésében, de még folytathatnánk a felsorolást.
  Everett Burrell és John Vulich a Make-up Team tagjai az Optic Nerve Studio-tól, Emmy díjat kaptak az első szezonban végzett munkájukért. Részt vettek a Batman Visszatér, Aliens, Tales From The Crypt, Night of The Living Dead és a The Lost Boys filmek készítésében is.

 
  Neves science fiction írók, mint Harlan Ellison, Peter David, D.C. Fontana, Neil Gaiman (5x11) és David Gerrold is részt vettek íróként a sorozatban,
Robert Sheckley pedig az A Call to Arms című B5 tévéfilm regény adaptációját írta.

 

Produkció: Warner Bros., Babylonian Productions
Alkotó: J. Michael Straczynski
Producerek: Robert Lathan Brown (bevezetőfilm)
John Copeland (1. Szezon-ITB)
Richard Compton (2. szezon-63. epizód)
Segéd producerek: John Copeland (bevezetőfilm)
Richard Compton (1. szezon)
George Johnsen (4. szezon)
Skip Beaudine (5. szezon)
Vezető producerek: Douglas Netter
J. Michael Straczynski
Segéd vezető producer: J. Michael Straczynski (bevezetőfilm)
Associate producer: George Johnsen (1. szezon-3. szezon)
Susan Norkin (4. szezon-Thirdspace)
Kamera (Fényképezte): Billy Dickson (bevezetőfilm)
John C. Flinn III, A.S.C. (1. szezon-Thirdspace)
Fred V. Murphy, II (30.,40.,42.,63.,72.,76.,93. epizód)
Vágó: Skip Robinson (95.,96.,101.,104.,107. epizód)
David W. Foster (93.,97.,99.,105.,108. epizód,Thirdspace)
Kathie Burr (94.,100.,103.,106. epizód)
Sci-fi konzultáns: Harlan Ellison
Történet szerkesztő: Lawrence G. DiTillio (1. szezon)
Vezető történet szerkesztő: Lawrence G. DiTillio (2. szezon)
Látvány: John Iacovelli
Egység produkciós manager: Skip Beaudine (3. szezon-River of Souls)
Eredeti szereposztás: Mary Jo Slater, C.S.A
Szereposztás: Fern Champion, C.S.A (3. szezon-River of Souls)
Mark Paladini, C.S.A. (3. szezon-River of Souls)
Speciális effektusok: Ultimate Effects
Ron Thornton, Foundation Imaging (1.-3. szezon)
Netter Digital Entertainment (4. szezon-River of Souls)
Vizuálsi effektusok ellenőr: Mitch Suskin (2. szezon)
Tony Dow (4. szezon)
Steve Moore (River of Souls)
Speciális effektusok ellenőr: Geoff Brewis (3. szezon)
Paul Sokol (67.-74. epizód)
Dayton Osmond (75.-88. epizód,Thirdspace)
Mike Del Genio (5. szezon)
Maszk és smink ellenőr: Rob Sherwood (bevezetőfilm)
Mark Garbarind (3. szezon,ITB-River of Souls)
Mike Measimer (67.-73.,75. epizód)
Dean Mercil (74.,76.-82. epizód)
Jeff Farley (83.-River of Souls)
Maszk és smink: John Criswell (bevezetőfilm)
Everett Burrell; John Vulich, Optic Nerve (1. szezon-River of Souls)
Ruha készítő: Catherine Adair (bevezetőfilm)
Anne Bruice Aling (1. szezon-River of Souls)
Ruha ellenőr: Alan Trugman (bevezetőfilm)
Kim M. Holly (1. szezon-Thirdspace)
Művészeti rendező: Deborah Raymond, Dorian Vernacchio (bevezetőfilm)
Roland G. Rosenkranz (1.-3. szezon)
Mark-Louis Walters (4. szezon-River of Souls)
Kellékek: Colin DeRouin (bevezetőfilm)
Alexandra Rubinstein (3. szezon)
Jason Howard (4. szezon-River of Souls)
Kellékes: Guy Pepin (bevezetőfilm)
Mark-Louis Walters (3. szezon)
Dark Hoffman (4. szezon-Thirdspace)
Fő öltöztető: Susan Roberts (bevezetőfilm)
Linda Huse (1. szezon-Thirdspace)
Fő sminkes és maszkmester: Suzanne Sanders (bevezetőfilm)
Cinzia Zanetti (teljes sorozat)
Fő fodrász: Myke Michaels (bevezetőfilm)
Traci Smithe (1.-3. szezon)
Barbara Wilder Pearlman (4. szezon-Thirdspace)
Kaszkadőrök koordinátora: Kerry Rossall
Forgatókönyv ellenőr: Haley McLane (bevezetőfilm)
Ken Gilbert (4. szezon-Thirdspace)
Fő produkciós vezető: Susan Norkin (3. szezon)
Hangmérnök: Sound Supervisor: Michael Payne (5. szezon,Thirdspace)
Jeff Whitcher (Thirdspace)
Zene: Stewart Copeland (bevezetőfilm)
Christopher Franke
(bevezetőfilm special edition, teljes sorozat, ITB-River of Souls)
Evan H. Chen (A Call to Arms, Crusade)
Zenekar: Christopher Franke és a Berlini Szimfónikus Zenekar