"A Babylon 5 a '90-es évek sci-fi drámája, amely részletekig kidolgozott, összetett világa és szereplői által méltán lett népszerű. A sorozat egy részletekben levetített 90 órás mozifilm megtekintésének élményét nyújtja, melyben olyan jellemző motívumokat figyelhetünk meg, amelyek kiemelik a B5-öt a középszerű sci-fi sorozatok közül.
A televíziós sci-fik készítői hosszú időn keresztül azt gondolták, hogy elég felvonultatni néhány mókás vagy szörnyábrázatú lényt, lézerkardpárbajt vagy egy-két füttyögő, esetleg beszélő emberszabású robotot. Ezzel a szemlélettel szakított az alkotó,
J. Michael Straczynski (
Thor, Underworld: Az ébredés, Elcserélt életek, Nindzsa gyilkos, Z világháború filmek írója), aki 1993-ban útjára indította az első olyan professzionális sci-fi televíziós sorozatot, amelynek több mint száz epizódjának népszerűsége ma már utolérte a Gene Roddenberry által fémjelzett sci-show-t, a Star Treket.
A Babylon 5 cselekményvezetése tudatosan megtervezett, nem véletlenszerűen történő. Még a Star Trekről sem mondható el, hogy az elmesélt történetnek eleje, közepe és vége van. A B5 túllép az idegen lények sematikus ábrázolásán, szereplői nem kicsi, zöld, nagy szemű, túlméretezett agyú, gonosz teremtmények, akiknek egyetlen céljuk a Föld és az emberiség elpusztítása. Gondolkodó, céllal, sőt, küldetéstudattal rendelkező önálló személyiségek, akik az ember szövetségeseként lépnek fel a lakott világegyetemre veszélyes sötét erőkkel szemben. Ha alaposan tanulmányozzuk a sorozatban szerepeltetett fajok jellemző tulajdonságait, cselekedeteit, vélekedéseit, kapcsolatot fedezhetünk fel jelenkorunk népeivel és kormányaival.
Joggal ejtheti ámulatba a nézőt e szerteágazó cselekményű sorozatnál, hogy minden apró eseménynek jelentősége van. Ez a fajta cselekménybonyolítás misztikus ködbe burkolja az egyébként önállóan is nézhető, egyedi részeket. Ez teszi olyan élvezetessé a Babylon 5-öt.
Ez az első olyan sorozat, amely az emberi civilizáció távoli jövőképét teljes és következetes kidolgozottsággal vetíti elénk. És hogy ez a lehetséges jövő mennyire a miénk, azt egyértelművé teszi a sorozat eseményeiből is kirajzolódó közös múltunk. A film tematikus szerkezetében számos alkalommal jelennek meg bibliai utalások, a káosz és rend örök harcának megnyilvánulásai, jung-i archetípusok, a hősmítosz és görög tragédiák motívumai, irodalmi, művelődéstörténeti utalások, a hit nagy kérdései, az önfeláldozás, valamint az eleve elrendelés kontra szabad akarat problémaköre. A háborúk, a pusztítások, a korrupció, a hatalomvágy, az idegengyűlölet, a másságtól való félelem ebben a jövőben is jelen van. Ám az ezek elleni harchoz példákat kapunk. E sorozatban bizonyítást nyer, hogy az egyes ember esélytelen, ám igaz harc vállalása, a veszteség és a fájdalom ellenére is megváltoztathatja a világot."

Tóth Sándor, Népszava

Sorozatajánló videó
by Previously
(Spoiler mentes)
The Lurker's Guide to Babylon 5

The Babylon Project Wikia

Babylon 5 Encyclopedia 

Sokat kellett várnunk arra, hogy hazánkban is vetítésre kerüljön ez az egyedi alkotás, bár a bevezetőfilmet a "magyar" HBO műsorára tűzte nem sokkal annak amerikai bemutatója után. Még mielőtt évekkel később az azóta megszűnt TV3-on láthattuk volna a bevezetőfilmet és az első szezont, kiadásra került egy dupla epizód VHS-en az említett szezonból, amellyel többen találkozhattunk videotékákban.
Egy ideig úgy tűnt, ismét megtorpantunk, de az RTL Klub jóvoltából hamarosan a többi szezont is megismerhettük, és még a Crusade sorozatot is láthattuk, majd a Viasat3 és a Viasat6 csatornák is ismételgették. Később pedig az RTL Klub a tévéfilmeket is műsorára tűzte, majd pedig a "magyar" HBO
a The Lost Tales DVD filmet is bemutatta.
 


"A Babylon 5 tervezése és fejlesztése 1986 végére tekint vissza, a bevezető film forgatókönyvét pedig 1987-ben írtam meg. Öt évig tartott, hogy találjunk egy vállalatot, mely eléggé hitt ebben a történetben ahhoz, hogy elmesélhessük. Az 1986-os év és az 1993-as bevezetőfilm sugárzása között a minbari, vorlon, drazi, Pszi-Szolgálat és a Vonal Csata szavak csak a fejemben léteztek. Besétálhattam volna bármelyik SF con-ra és senkinek fogalma sem lett volna e szavak jelentéséről. Ha nézed a Babylon 5-öt, ha csak kíváncsi vagy egy SF tévésorozat készítésére, bármelyik legyen is helytálló, minden bizonnyal fontos információkat találsz a következő oldalakon. A Babylon 5 sok mindenről szól: a jövőről, a csodáról, az emberiség szerepéről az űrben. Felelősségről és döntésekről szól. Megmutatja az emberi egyszerűség csökönyös, nemes fennköltségét, megmutatja azokat közülünk, akik a lehetetlen ellenállással szembeszállnak fájdalommal és veszteségekkel nem törődve és megváltoztatják a világot. És azokról, akik a nap végeztével erősebbek, nemesebbek és bölcsebbek, mint az előző nap. Röviden szólva rólad szól, mert mindannyiunkban benne rejlik a lehetőség. Csak éppen elfelejtjük, hogy bátorság kell, bármilyen életet éljünk is. A Babylon 5 ugyanakkor sok remek, tehetséges ember munkája, akik éjjel-nappal dolgoznak, hogy ezt az különös álmot életre keltsék. Ezeken az oldalakon sokakkal fogsz találkozni közülük. Nem csak megalkotják az álmot, hanem élik is azt, ahogy a görögök definíciója szól a boldogságról: "Az életerők maximalális kapacitással működhetnek egy olyan életben, amely teret ad nekik." Az ő szavaik, és az én szavaim most a tiétek. Köszönöm, hogy meghallgattok."

"Én ott voltam, amikor felvirradt az emberiség harmadik aranykorának hajnala. A 2257-es esztendőben kezdődött, az utolsó Babylon állomás felépítésével, mélyen bent a semleges űrben. Világok százairól özönlöttek ide a menekültek, csempészek, üzletemberek, diplomaták és egyszerű utazók. Nem volt veszélytelen hely, de mi vállaltuk a kockázatot, mert a Babylon 5 jelentette az utolsó esélyt a békére. Tapasztalt parancsnoka vezetése alatt, az állomásban testet öltött egy álom, egy háborúk nélküli galaxis álma, ahol különböző bolygók szülöttei kölcsönös tiszteletben élhetnek együtt. Ezt az álmot minden korábbinál nagyobb veszélybe sodorta egy ember érkezése, akinek a célja a pusztítás volt. A Babylon 5 volt az utolsó Babylon állomás, ez a történet róla szól…"

Londo Mollari, centauri nagykövet

ISN riporter: ... feltenném Önnek azt a kérdést, ami mostanában minden ember gondolatában felmerült: Megérte? ... Törődjünk a magunk bajával otthon?
Sinclair: Nem! Foglalkoznunk kell vele. Azt is megmondom miért. Kérdezzen meg 10 tudóst a jelenlegi helyzetről, a populáció számáról, genetikáról. Tíz különböző választ fog kapni, de van valami, amivel minden tudós egyet ért: Mindegy, hogy 100 év múlva, 1000 év múlva vagy több millió év múlva, de egyszer majd a Nap is kihűl, megszűnik.
Amikor ez eljön, nem csak mi halunk meg, hanem Marilyn Monroe, Lao-Tzu, Einstein, Morobuto, Buddy Holly és Aristophanes. Így az egész nem ért semmit, ha nem hódítjuk meg a csillagokat.

"G'Quan írja, van nagyobb sötétség annál, mint ami ellen harcolunk. Ez az eltévelyedett lélek sötétsége. Mi ezt a háborút nem hatalmak és elvek ellen vívjuk, hanem a káosz és a reménytelenség ellen. A test halálánál rosszabb a remény, az álmok halála. Ezért sohasem adhatjuk meg magunkat. A jövő itt van körülöttünk az átalakulás pillanataira vár, hogy újjászülethessen a megvilágosodásban. Senki nem ismeri a jövőt, vagy hogy hová vezet majd, csak annyit tudunk, hogy mindig fájdalommal születik meg."

G'Kar

J. Michael Straczynski
a Babylon 5 írója, producere és alkotója
( Thor, Underworld: Az ébredés,
Elcserélt életek, Nindzsa gyilkos,
Z világháború filmek írója )
Los Angeles, California
1996. január 22.