"Minden élet átmeneti, egy álom.
És összegyűlünk majd egyazon helyen az idők végezetén.
Ha nem látom viszont önt itt, akkor kis idő múlva
viszont látom majd egy helyen, ahová nem vetülnek árnyak."

"Mi mind csillagokból vagyunk. Bennünk ölt testet
az Univerzum, miközben saját értelmét keresi."

Delenn nagykövet képviseli a Minbari Föderációt. A Vallásos kaszt tagja, mely egyike a minbarik három kasztjának. Anyanyelve az adronátó, amely a Vallásos kaszt nyelve. Mélyen hisz a sorsban és az eleve elrendeltetettségben. Tagja volt a minbarik legfőbb "kormányzó testületének", a Szürkék Tanácsának. A Babylon 5 számos rejtélyeinek egyike, hogy ennek ellenére miért álcázza magát egy jóval kisebb rangú nagykövetnek. Delennben mély nyomot hagytak a földi-minbari háború borzalmai. Meglehetős érdeklődéssel tanulmányozza az embereket. Ő tudja, hogy az emberi faj többre hivatott, mint azt sokan gondolnák a galaxisban…

Gathering

1. szezon

Maszk váltás

A nagymértékű változás Delenn maszkjában a bevezetőfilmhez (Gathering / A gyülekező) képest az első szezonban, a karakter neme körüli korai zavart mutatja. Delenn, attól függően mikor, férfi, esetleg kétnemű lett volna. A korai tervekben nemváltoztatás is szerepelt. A hang stáb kísérletezett Mira Furlan hangjának elektronikus semlegesítésével, és fekete kontaktlencséket is kapott volna, hogy még idegenebbnek tűnjön a bevezetőfilmben. Nem volt meggyőző a siker (és a színésznő is tiltakozott), így amikor sugározták a bevezetőfilmet, Delenn már nő volt, bár a neme kissé tisztázatlannak tűnt.

Csak terv voltMira Furlan 1955. szeptember 7.-én született Zágrábban (ma Horvátország fővárosa), és 2021. január 20.-án hunyt el hosszabb betegeskedés után Nyugat-nílusi láz szövődményeiben, otthonában, Los Angelesben. ( Blikk cikk ; B5-ös kollégái megemlékezései ; BBC cikk ; Wikipedia lap )

Hivatalos emlék videó by John Hudgens:

1991-ig az akkori Jugoszláviában élt horvát nemzetiségűként. Zágrábban tanult angolul és franciául, de ezen kívül németül, spanyolul és más nyelveken is beszélt. A Zágrábi Szín- és Filmművészeti Főiskolára járt. A néhai Jugoszláviában ismert színésznő és énekes volt, mind a filmvilágot, televíziót, és a színházat tekintve, kétszer kapott "Arany Aréna" díjat (Jugoszláv Oszkár) a legjobb színésznő kategóriában. Egy együttesnek is a tagja volt énekesnőként, és készített egy albumot Songs From Movies That Have Never Been Made címmel. A 80-as években a feminista mozgalom aktivistája volt. Férje: Goran Gajic (szerb) rendező, sok közös filmet készítettek együtt. Amikor Jugoszláviában erősödött a nacionalizmus, és kitört a horvát függetlenségi háború, a népek közötti békés együttélésről alkotott véleménye miatt mindkét fél (szerb-horvát) ellenségnek tekintette. Ráadásul kirúgták a Horvát Nemzeti Színházból is amiért a belgrádiban (szerb) is szerepelt (halála után bocsánatkérő közleményt adtak ki), lakását lefoglalták, és fenyegető üzeneteket is kapott, ezért 1991 novemberében kivándoroltak Amerikába. Mivel mindketten nagy szakmai tudással rendelkeztek, rövid időn belül találtak munkát, mint színházi/tévés színésznő és rendező. 1998. december 15-én megszületett fiúk Marko Lav Gajic. 2002-től ismét szerepelt néhány színházi és filmes produkcióban Horvátországban, ingázva régi és új (végleges) otthona között, valamint cikkeket is írt horvát lapokba, melyek gyűjteménye könyvként is megjelent. Haláláig egy kaliforniai filmes iskolában tanított, és épp befejezte önéletrajzi könyvét, mely halála után először szülőhazájában (magyar nyelvű cikk erről itt), majd később az USA-ban is megjelent, és már e-bookként is elérhető (amazon).
Legismertebb szerepe a Babylon 5 Delennje (a sorozatban is többször dolgozott együtt a férjével) mellett Danielle Rousseau a Lost (Eltűntek) c. sorozatban. Szereplője volt a még készülő Space Command című minisorozatnak, melyben szerepel még többek között Bill Mumy (Lennier), Bruce Boxleitner (Sheridan) és Robert Picardo (ST: Voyager - doktor). 2013-ban jelent meg ismét (két új közös dallal kiegészítve, elhunyt sorozatbeli kollégáik emlékére) a The Be Five - Trying to Forget c. zenei album, melyen sorozatbeli kollégáival énekelt együtt: frontember: Bill Mumy (Lennier), Claudia Christian (Ivanova), Mira Furlan (Delenn), Peter Jurasik (Londo), és Andreas Katsulas (G'Kar), háttérénekes: Patricia Tallman (Lyta). Színház: "Medea"; "Antigone"; "Hamlet". Mozifilmek: az Oszkárra jelölt és Arany Pálma díjas "A papa szolgálati útra ment"; "The Loves of Blanka"; "A bűn szépsége" és a "Three for Happiness". Néhány ismertebb szereplése Amerkiában: "My Antonia"; "Yerma"; "Baal".

Magyar nyelvű interjúk és cikkek a klubújságban itt olvashatóak.
Megemlékezések

„Felnézek a csillagokra. Tiszta az éjszaka és a Tejút olyan közelinek tűnik. Oda megyek majd nemsokára.
'Mindannyian csillagokból vagyunk' – emlékszem hirtelen Delenn soraira Joe forgatókönyvéből. Nem egy rossz meglátás. Nem félek.
De addig is hadd csukjam be a szemem és érezzem a szépséget körülöttem. És hadd lélegezzek a csillagokkal teli, sötét égbolt alatt.
Belégzés. Kilégzés. Ennyi az egész.”
- Mira Furlan (részlet önéletrajzi könyvéből - fordítás Blikk)

"Tegnap letaglózódtam. Egyedülálló személyiség volt. Noha sok szívfájdalmat élt át életében, úgy tűnt, mindig talál helyet a szívében mások számára, és különösen szenvedélyes volt fontos ügyekben. Élő ellentmondás volt: gyönyörű, kecses, együttérző lélek, erős, heves, parancsoló bátorsággal. A feleségem mindig „angyaliként” írta le. Én sem tudok jobb leírást egy szóban kitalálni rá. Kedves auráját mindenki érezte, akinek megvolt az a kiváltsága, hogy a közelében tartózkodhatott. Elvesztettünk egy fényt a galaxisunkban, de egy másik nyert egy újabbat. Hiányozni fognak a beszélgetéseink, nevetéseink, mély diskurzusaink Hollywoodról és az életről. Hiányozni fognak a vacsoráink és külföldi útjaink. Hiányozni fog a szeme csillogása, amikor mosolygott. Hiányozni fog magával ragadó hangja és ragályos nevetése. Hiányozni fog vele életem egyik legörömtelibb élményének megosztása: Sheridan és Delenn kapcsolata. Hiányozni fog."
- Bruce Boxleitner (Sheridan)

"A nevetésed. Még mindig hallom, és sosem felejtem... A hangod kitörölhetetlenül bevésődött a lelkembe. Ebédlőinkben ücsörögve, az elmúlt harminc évben ettünk, ittunk, megosztottuk gondolatainkat, kérdéseinket, világszemléletünket... Ha a beszélgetést versenyként értékeljük, te mindig megnyerted, brilliáns voltál. Szenvedély, intelligencia, nagy fokú kíváncsiság. Eszményi voltál, és nevettünk, Istenem, mennyit nevettünk. Veszteségben és szeretetben csak nevettünk... Hiányzol... Szeretlek, szerettelek, mindig is szeretni foglak, édes, vicces, gyönyörű nővérem..."
- Claudia Christian (Ivanova) (részlet a megemlékezéséből)

"Mélységesen gyászolom gyönyörű Mira Furlanunk elvesztését. Mira egy állandó fénye volt az életemnek, és a barátaiénak, családjának és rajongóinak. Megőrzöm az együtt töltött időnk emlékét. Most egy újabb nagyszerű kalandra indultál, legdrágább nővérem, Mira. Habár nem arra, amit tervezgettünk, és túl korán is, de ez is egy nagy kaland. És folytatjuk közös utunkat, ha eljön az ideje."
- Patricia Tallman (Lyta)

"Írhatnék arról, hogy milyen közel álltunk egymáshoz, és hogy milyen nagyszerű volt, és hogy mennyit nevettünk és sírtunk együtt, és hogy mennyire élveztük a közös munkát. De most egyszerűen képtelen vagyok rá. Nyugodj Békében Mira! Szeretlek!"
- Bill Mumy (Lennier)

"Ez egy szomorú éjszaka, mert barátunk és bajtársunk arra az útra távozott, ahol nem érhetjük el. De mint minden dologban, utolérjük majd őt, és hiszem, hogy sok történetet kell majd elmesélnie nekünk és sok új szerepet kell megosztania az univerzummal.
...Már egy ideje tudtuk, hogy Mira egészségi állapota romlik... és mindannyian rettegtünk ettől a naptól. Reméltük, hogy javulni fog. Egy a stábnak küldött korábbi csoportos e-mailben azt olvastam, hogy talán javult az állapota. Aztán jött a hívás Peter Jurasiktől (Londo). "Csak szerettem volna ha tudsz róla, hogy Goran hazaviszi Mirát." - mondta. "Úgy érted, hazaviszi, mert jobban van, vagy hazaviszi mert "hazaviszi"?" "Hazaviszi, Joe." - mondta Peter, és hallottam ahogy elcsuklott a hangja. És mi mindannyian, mint egy család, megosztottuk egymással, és megkezdődött a hosszú várakozás, ami most véget ért.
Mira egy jólelkű és kedves nő volt, lenyűgözően tehetséges előadó, és mindenki barátja volt a Babylon 5 szereplői és stábtagjai közül, és mindannyiunkat feldúlt a hír. Azoknak a színészeknek, akikkel a műsor vége óta különösen szoros kapcsolatban állt, most időre lesz szükségük, hogy feldolgozhassák, ezért kérlek, legyetek türelemmel, ha egy ideig nem reagálnak. Túl gyakran járunk ezen az úton, és csak egyre nehezebb lesz..."
- J. Michael Straczynski (részlet jms megemlékezéséből)

"Mira Furlan, egy gyönyörű személy távozott el ma. Az életünk veszített lelkének elvesztésével. Nyugodj Kellemes Békében, kedves barátom!"
- Peter Jurasik (Londo)

"...Mira Furlan számomra nem csak egy tévésztár volt - a barátom volt. Mindig találkoztunk vacsorára vagy ebédre, amikor LA-ben voltam, vagy ha együtt jelentünk meg egy közönségtalálkozón... Tréfálkozott velem, hogy végül milyen emlékvideót készítek majd róla, de én mindig csak hárítottam, feltételezve, hogy ez a nap még messze van, ha valaha is eljön. És most itt vagyunk. A barátom elment. A hír után, néhány órán belül már kaptam üzeneteket, amelyekben az kérték, követelték, hogy készítsek egy videót. De túlságosan fájt - nem akartam megtenni. És akkor, egy véletlenszerűen lejátszott zeneszámot meghallva az iPodomon, elkezdtem kapcsolatot felfedezni, ezt a számot használva. És majdnem az egész hétvégét a szerkesztő rendszeremen töltöttem. Szerettünk, Mira. A nevetésed, az a mosoly, amely megvilágíthat akár egy várost - mindig hiányozni fogsz."
- John Hudgens (Television Promotions Producer, Writer/Director/Editor/Animator/Graphic Artist, a korábbi hivatalos B5 reklámvideók, és emlékvideók készítője)In Memoriam (horvát televízió)

Online Babylon 5 Con 2020

Space City Con 2014 (The minbari) DragonCon 2012 (MF & BB)

További, csoportos közönségtalálkozós videók itt


Magyar szinkronhangjai:
1. szezon: Spilát Klára
2.-5. szezon: Papp Györgyi

Delenn (fordító) & G'Kat