"Én vagyok az orvos, tudom mit csinálok."

Dr. Stephen Franklin magabiztos és elhivatott orvos, aki inkább megkerüli vagy megszegi a szabályokat, semhogy veszni hagyjon egy életet. A legendás háborús hős, Richard Franklin tábornok fia. Egyetemista korában kijelentette, hogy szeretné, ha neve bekerülne a történelemkönyvekbe. Képtelen elfogadni a vereséget. Fő területe a xenobiológia (idegenbiológia), és különös érdeklődést mutat a kísérleti gyógyszertan iránt. Dr. Franklin-nek 4 nővére van: Juanita, Maria, Celia és Kathy.
Korábban évekig stopposként utazgatott szerte a galaxisban, felajánlva orvosi szolgálatait az új életformák vizsgálatának lehetőségéért cserébe. Dr. Kyle után ő lett a Babylon 5 főorvosa, a Medilabor vezetője, mely munka során idegen fajok tucatjainak gyógyításával foglalkozik. Ezt a munkáját gyakran nehezíti meg egyes idegen kultúrák gyökeresen eltérő értékrendje, melyek gyakran ütköznek saját, igen szilárd erkölcsi elképzeléseivel. Orvosi esküjét olyan komolyan veszi, hogy betegei érdekében mindenre képes.
A Földerőhöz a földi-minbari háború idején csatlakozott. Amikor azonban arra kérték, hogy a minbarikról készített orvosi jegyzeteit adja át, hogy azok alapján biogenetikus fegyvereket kísérletezzenek ki, megtagadta az engedelmességet, mivel ő az élet védelmére esküdött fel.


Richard James Biggs
1961-ben született Columbus-ban, Ohio államban (USA), és 2004. május 22-én hunyt el. Wikipedia lapja
 

Hivatalos emlék videó by John Hudgens:

1996 - Visions Convention (Richard Biggs & Claudia Christian):


Képek

hivatalos B5 magazinok


Biográfia

Rick Biggsnek a B5 sorozatban és a valóságban is négy nővére van, és édesapja a hadseregben szolgált. Továbbá, mielőtt színész lett, orvosi pályára készült.
Biggs kicsi kora óta hallássérült volt, hallásproblémáit 13 éves korában diagnosztizálták. Lévén egyik fülére teljesen, másikra pedig részben süket - hallókészüléket hordott, majd felnőttként megtanulta a jelbeszédet is, miután az orvosok közölték vele, hogy egy nap majd teljesen el fogja veszíteni minden hallását.
Ezért aztán abból az idejéből, amit nem színészkedéssel töltött el, sokat áldozott egy Orange-megyei magániskolára, ahol jól halló és süket gyerekek egyaránt tanulhatnak. 1997-ben meghívták, hogy rendezzen meg egy jótékonysági előadást A.R. Gurney "Love Letters" c. darabjából az Irvine Barclay színházban. A bevételt a Rancho Viejo iskola kapta a süket és halláskárosult Rancho Santa Margarita-i gyerekek segítésére.
Az ezt követő évben Biggs elvitte ebbe az iskolába a "Babylon 5" stábjának jelentős részét egy másik gyűjtő akció keretében, ami az egész országból odavonzotta a rajongókat. Sci-fi conokon aláírt képeket adott el magáról, és ezeknek a bevételét is az iskolának adta, hogy játszóteret és felszereléseket vásárolhassanak belőle.
Biggs a színészkedés iránti affinitását 17 éves korában fedezte fel magában, amikor megkapta a címszerepet a "The Wiz" c. darabban, amit egy helyi színjátszókör bonyolított. Elnyert egy ösztöndíjat az USC-n, ahol előadóművész szakon végzett. Még a főiskolás évei alatt kezdett el tanítani a 32. utcai Magnet iskolában, az USC campus közelében, majd később pedig a Topangai Will Geer Theatricum Botanicumban.
Ezután megkapta az első jelentős szerepét, mint Dr. Marcus Hunter, az NBC "Days of Our Lives" c. sorozatában.
A "Days of Our Lives" forgatása alatti öt év során Biggs tovább tanított, saját tantervet állított össze, amit iskoláról-iskolára vitt országszerte. A "Days of Our Lives" periódusa után a "Babylon 5" c. filmsorozat Stephen Franklinjeként kötött ki újra orvosi szerepben.
Az utóbbi időkben a Lifetime csatorna "Any Day Now" és "Strong Medicine" c. drámáiban jelent meg, és szép sikereket ért el a Los Angelesi színpadon is Shakespeare "Lear Király", valamint John DiFusco vietnami háborús színjátékával, a "Tracers"-el.
Biggs szerteágazó színpadi munkásságába beletartozik a Fountain Theatre színházban bemutatott "Fanon's People", az Ensemble Theatre színházban előadott "Rómeó és Júlia", akárcsak a "Tempest", "Cymbeline", és a "The Taming", amit a Will Geer Theatre színházban tekinthetett meg a közönség.
Nemrég fejezte be egy nagyszabású film, az "Ablaze" forgatását Tom Arnolddal és Amanda Pays-szel. Mindeközben tovább folytatta új kurzusok kifejlesztését, és reményteli színésztehetségeket tanított arra a művészetre, amit szeret.
1998. augusztus 1-én Rick elvette élete szerelmét, a denveri Lori Geber-t. Hat évig élt együtt feleségével, és két fiával: a jelenleg két éves Hunterrel és a négy éves III. Richard James Biggs-szel. Rick szerencsésnek tartotta magát azért, hogy olyan pályát választott, amely lehetővé tette számára, hogy nagyon sok órát eltölthessen a gyerekivel játszadozva, tanítgatva és dédelgetve őket és egyébként is élvezve, hogy velük lehet. Burbankban élő feleségén, Lorin és két fián kívül hátrahagyta még gyászoló szüleit, Richard Biggs nyugalmazott légierős ezredest és feleségét Delores Biggset, akik a washingtoni Sopkane-ban élnek; Lakewoodban gyászol apósa és anyósa, Mr. és Mrs. John Gebers; négy nővére, Juanita Reddinger Maryvilleből, Maria Lynch a Californiai Campbellben, Alicia Biggs Denverben és Celia Biggs a Canadai San Jose-ból.

 

Megemlékezések

From: Jms at B5   Date: Sat, 22 May 2004 23:43:05 +0000 (UTC)   Usenet Babylon 5 newsgroup
Ma reggel Doug és a stáb tagjai szörnyű hírekkel csörgettek fel. Richard Biggs eltávozott az élők sorából.
Még mindig vizsgálódunk, úgyhogy ne vegyétek készpénznek, de úgy tűnik, bármi volt is - gyorsan történt. Felébredt, kiszállt az ágyából és összeesett. Az orvosok szerint valószínűleg vagy agyérgörcsöt kapott vagy egy komoly szélütés érte.
A családját már értesítették és - amennyire tudjuk - a stáb többi tagja is értesült a történtekről.
Szörnyű veszteség ez mindannyiunk számára. Richard tökéletes szakembere volt a foglalkozásának. De ami sokkal lényegesebb, hogy ő egy becsületes ember volt, aki állta a szavát. Ha valaha valamit megígért, kétség sem férhetett ahhoz, hogy teljesíteni fogja. Mindig segítőkész volt, támogatta a stáb minden tagját, még azokat is, akik csupán egy epizódszerepre jöttek el hozzánk. Folyton, szívből tudott mosolyogni és eltökélten, bármit megtett azért, hogy egy-egy jelenet megszülessen.
Egész egyszerűen hihetetlen figura volt, és itt mindenkit villámcsapásként sújtott le a [halálának] híre.
Még gyűlnek a hírek. Megpróbálunk majd gyűjtést szervezni valamilyen alapítványon keresztül, hogy segítsük a gyerekeit.
Szörnyen hiányzik nekünk.
    jms

***

Kedves Barátaink,
Bruce-t és engem mélyen elkeserített Rick Biggs távozásának a híre. Az elmúlt napot azzal töltöttük, hogy sok más Babylon 5-ös kollégánkkal beszélgettünk és megosztottuk velük közös bánatunkat.
Tegnap végignéztük a személyes fotóalbumjainkat is és megnéztük azokat a videókat, amik közösen megünnepelt eseményeken készültek. Különösen megindító volt, hogy minden képen, minden videón, amit csak megnéztünk, Rick mosolyog és a gyönyörű Lorijával táncol.
Annyira nagyon szerette őt... és ő is [Ricket].
Megszakad a szívünk Loriért, a fiaikért R.J.-ért és Hunterért, és Rick egész családjáért.
Gyűjtést szerveződik a fiúknak és amint biztos információval rendelkezünk, ki fog kerülni a weboldalunkra.
Rick jófiú volt. Mindig mosolygott, mindig könnyed volt. Ő volt a B5 család szíve.
A szívünk vele ment. De vígaszt találunk majd az emlékekben, és magunkkal visszük majd kedves jóbarátunk szellemét a mindennapjainkba.
   M&B - Melissa Gilbert-Boxleitner és Bruce Boxleitner (Anna és John Sheridan)

***

Mély fájdalommal tudatjuk barátunk és kollégánk, Rick Biggs elvesztését. Ma beszéltem Bruce-szal. Láthatóan váratlanul és hirtelen jött. A Babylon 5 teljes stábja és színészgárdája várja, hogy megtudjuk
a halálának részleteit és azt, hogy hol lesz a temetési szertartás.
Folyamatosan tájékoztatunk majd benneteket arról, hogy hogyan tudnátok segíteni. Mind megdöbbentünk és le vagyunk sújtva. Bár, csak lenne több adatunk a számotokra. Ma reggel hétkor felkelt, köszönt a feleségének és összeesett. Nem lehetett már újraéleszteni. A feleségét, Laurie-t és két fiatal fiát hagyta hátra. 43 éves volt.
   Pat - Patricia Tallman (Lyta)

***

Peter David, aki Biggset "A világ egyik legédesebb emberének" nevezte, szintén kifejezte részvétét a Biggs családnak. "Borzasztó ez a felismerés", mondta David a weboldalán. "Találkoztam volna Rickkel a Motor City Con-on, de nem tudott eljönni, így nem láthattam viszont, és mostmár soha nem is fogom."

***

A magyar B5 rajongók nevében is küldtünk egy közös részvétnyilvánító üzenetet a külön erre a célra létrehozott fórumba. Az üzeneteket továbbítani fogják a gyászoló családnak.

***

A The L.A. Times című újság pénteki számában a következő olvasható: "A család szóvivője, Caren Day elmondta, hogy az eset után a Providence Saint Joseph Medical Center-be szállították, ahol meghalt. A halál oka az aorta megrepedése volt."

***

From: Jms at B5   Date: Mon, 14 Jun 2004 12:26:59 +0000 (UTC)   Usenet Babylon 5 newsgroup
Elnézést kérek a hosszú távollétért, de Richard Biggs elvesztése kivette a szelet a vitorlánkból, és elvette a kedvemet attól, hogy bármit is mondjak a B5-ről.
Ez azt is eredményezte, hogy a B5:TMoS projekt (ahogyan többen is sejtettétek ez a The Memory of Shadows) is lelassult, mert az írása során mi/én soha sem gondoltuk/tam volna, hogy már nem lesz itt, hogy részese lehessen.
A többit majd később...
Maga a temetés nagyon megindító volt. Richard változatos műsorokon dolgozott, és őt dicsőíti, hogy mindegyikből nagy számban voltak jelen a munkatársai, de a legtöbben a Babylon 5-ből.
A B5 család összegyűlt, és mind egyetértett abban, hogy Richard egy remek srác volt.
Sokan jelen voltak a stábból is, a művészeti-osztálytól a kamera és irodai stábtagokig... DP John Flinn, rendezők Tony Dow és Jesus Trevino, és betű szerint az összes fő és mellékszereplő, kivéve Jeff Conawayt (aki nem tudott jelen lenni), Peter Jurasik (aki egy másik temetésre volt hivatalos az ország másik végében) és Joshua Cox (ugyanezért... szomorú hét volt mások számára is).
Tehát a színészek közül velünk volt: Bruce (Boxleitner), Jerry (Doyle), Mira (Furlan és férje Goran), Andreas (Katsulas), Claudia (Christian), Walter (Koenig), Bill (Mumy), Pat (Tallman), Marjorie (Monaghan), Tracy (Scoggins), Stephen (Furst), Jason (Carter), Caitlin (Brown), és még sokan mások akikkel elkerültük egymást vagy már nem emlékszem.
Az írói és produkciós stábból én, Kathryn (jms felesége), Larry DiTillio, Doug, John Copeland, Kevin Cremin, Skip Beaudine, és a többiek.
A család iránti tiszteletből nem megyek bele a ceremónia részletezésébe.
Elég annyi, hogy mindannyian nagyon szerették, és a családját épp olyan szeretet vette korul azok részéről akik jelen voltak, mint őt (RB-t).
Írni akartam másról is általánosságban, de úgy tűnik, e pillanatban nincs bennem semmi, amit kiírhatnék. A többit majd később tehát.
   jms

***

"A templom tele volt a B5 színészeivel és stábtagjaival, sokan nem látták egymást a forgatás óta.
Rick többi sorozatából is voltak résztvevők. Mindenki szerette őt.
A tükrözödő szomorúság látványa mindazon barátok és kollégák arcán, akiket megöleltem, mégtöbb szomorúságot, hitetlenséget és a tehetetlenségből fakadó haragot keltett bennem."
(A temetés után, egy külön megemlékezést tartottak az egyik színházban, ahol Rick is dolgozott)
"A jelenlévők egyenként felálltak, és történeteket meséltek róla. Jason (Carter - Marcus) történetein jókat nevettünk.
Sokat megtudhattam Rickről a csodálatos családjától és barátaitól, akik megosztották emlékeiket az egybegyűltekkel. Még csodálatosabb ember volt, mint gondoltam.
Közzétettem az összes általatok küldött e-mailt. Folyamatosan kinyomtattam őket, ahogy érkeztek, és összefűztem őket, mielőtt elindultam volna a templomba. A család szívesen vette a könyvecskét a sok üzenettel.
Csodálkoztak, hogy a világ minden részéről kaptak üzenetet. Szavaitok, most velük vannak. Köszönik kedvességeteket."
   Patricia Tallman (Lyta)

***

Az RB fanclubot Felicia Bell (Jennifer Sisko, DS9) képviselte, aki Rick közeli barátja volt. A Days sorozatban szerepeltek együtt.
A misén jelenlévők közül felsorol néhány résztvevőt: Stephen Nichols, Mary Beth Evans, Wally Kurth, Matthew Ashford és felesége aki szinten énekelt a megemlékezésen, Bruce Boxleitner, Melissa Gilbert, Patty Tallman, Patricia Richardson és sokan mások Rick kollégái közül.
Rick édesanyja (Washingtonban van) nem tudott jelen lenni betegsége miatt, és egyik lánya, Juanita, vele maradt.
   (Részlet az RB fanclub elnökének leveléből)

***

Richard James Biggs II temetése - beszámoló
A ceremóniát ma, 2004. május 26-án szerdán tartották az észak-hollywoodi Emmanuel katolikus templomban. Az a templom hatalmas, és örömmel jelenthetem, hogy faltól-falig tele volt rokonokkal, valamint Days-es, B5-ös és Strong Medicine-es munkatársakkal. Rick 1960. március 18-án született, és 2004. május 22-én halt meg - csupán 44 éves volt. Rengeteg gyönyörű virágcsokor volt a földön az érckoporsó feji résznél lerakva, köztük egy különösen szép is, amelyikben napraforgók voltak. Rick négy nővérének ő az egyetlen fivére. A családja nagyon nagy, összetartó, és nagyon szeretik egymást - ebbe a családba nemzette két gyönyörű gyermekét, RJ-t és Huntert. Volt a ceremónián néhány kép Rickről, ezek közül a legmegrendítőbb egy portré volt róla és a gyerekeiről.
A szertartás a "The Prayer"-rel kezdődött, Christina Ashford és Norman Large gyönyörű tolmácsolásával, akiket Sonia Ruud kísért zongorán. Következett a köszöntés azaz a bevezető imádság, majd egyik nővére, Alicia (akit Kathy-ként ismernek), fivére életéről beszélt. Jerry Reddinger felolvasott Jób könyvének 19. fejezetéből (23-27 bek.), ezután Michael Lynch-től hallhattuk A korinthusiakhoz írt 1. levél 13. fejezetének idézetét.
Peter Levine, aki több, mint 20 évig volt Rick barátja elmondta, milyen is volt az, amikor még együtt jártak az USC-re, beszámolt arról, hogy mit jelentett Rick barátjának lenni, és hogy miket csináltak együtt... nem mindegyik cselekedetüket nézte jó szemmel a vezetés. Ken Frese tiszteletes úr [Rickről, mint] RJ és Hunter édesapjáról beszélt nekünk, ezt követte Andrea Lynchnek, Rick egyik unokahúgának könnyáztatta felolvasása a "Rick Nagybácsi"-nak írt levélből.
Ezután néhány rövid imádság, amit a Miatyánk (csodálatosan énekelt valaki, de sajnos nem értettem a hölgy nevét!), a szentáldás és a himnusz "Örvendj, örvendj..." zárt le. A résztvevők ezután felsorakoztak, hogy leróják végső tiszteletüket Ricknek, és pár pillanat erejéig kifejezzék részvétüket szeretett feleségének és a családnak.
A következő szövegek a templomban kapott programfüzetben voltak: Gyermekei taníttatására létrehoztak egy alapítványt, ahová az adományokat várják. Írjátok le az emlékeiteket, vagy küldjetek egy képet az alábbi címre, hogy segítsünk a gyerekeinek emlékezni arra, milyen csodálatos ember volt ő, és milyen sok ember életét érintette meg. RJ and Hunter Biggs 1052 W. Alameda Ave #350 Burbank CA 91506
   Sandra Bruckner (korábbi hivatalos B5 fanclub elnök-helyettes)


Sheridan fordító, Delenn, G'Kat, Lennier